www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Een plaaggeest in het Speelbos Bentjungle: watercrassula!

26 september 2018 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland

Afgezette sloot Speelbos Bentjungle

Wellicht heb je het al gezien, een afzetting om een sloot in het speelbos Bentjungle in het Bentwoud. In de sloot hebben we een plant gevonden met de sprookjesachtige naam: watercrassula. Meestal ben je blij als boswachter als je een nieuwe soort ontdekt, maar dat is met dit waterplantje niet het geval.

Watercrassula is een waterplant die van oorsprong niet thuis hoort in de Nederlandse natuur. Deze exoot kan zich enorm snel vermeerderen en zorgt er dan voor dat er niets anders meer kan leven en groeien in de sloot.  Gelukkig zijn we er snel bij en is er nog geen explosieve groei in het gebied waargenomen. Vandaar de waarschuwing om niet in de sloot te komen. Anders zou de plant via schepnetjes, of blubber aan laarzen, op een ander stuk terecht kunnen komen.

 

Watercrassula in de sloot

In overleg met het Waterschap, heeft Staatsbosbeheer besloten de sloot schoon te maken. Er zijn damwanden geplaatst waardoor de sloot niet meer in verbinding staat met andere sloten in het speelbos. Hierdoor kan de plant zich niet meer verspreiden via het water. Daarna wordt de sloot drooggelegd, het water zal worden weggepompt, waarbij we ervoor zorgen dat de dieren in de sloot worden gevangen en overgezet naar andere sloten. Vervolgens verwijderen we alle planten in de sloot en zal het in afgesloten zakken worden afgevoerd. Uiteindelijk wordt de toplaag van slootbodem geplagd en afgevoerd. Als laatste wordt de bodem voorzien van een doek met een laag grond eroverheen. Dit moet twee jaar blijven liggen om ervoor te zorgen dat de eventuele resten en zaden van de watercrassula verstikken en er geen plantje meer terugkomt.

Een hele klus voor zo’n klein plantje!

reageren

geef een reactie

  • Theo Westra
    26 september 2018 om 14:44

    Dan valt er nog heel wat te doen in Zuid-Holland waar ik het van de Zomer in 10-tallen watergangen heb zien groeien. Het werd wel verwijderd maar een klein stukje laten voor wat het is, is al voldoende voor verdere vermeerdering helaas.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog