www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Boswerkzaamheden in het Bentwoud, 3 november informatie excursie in het bos

26 oktober 2018 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland

De bomen staan dicht op elkaar

Staatsbosbeheer start binnenkort in het Bentwoud met de voorbereiding van boswerkzaamheden om het bos gezond en robuust te houden. Hiervoor is het nodig om een klein deel van het bos uit te dunnen zodat de blijvende bomen optimaal de kans krijgen om groot te worden. Daarnaast worden tegelijkertijd zieke essen in dit deel van het bos weggehaald. In november worden de bomen zorgvuldig geselecteerd en gemarkeerd. Deze bomen krijgen een oranje stip. In de tweede helft van 2019 worden deze bomen gezaagd en afgevoerd. Op zaterdagochtend 3 november kunt u in gesprek met Staatsbosbeheer tijdens een excursie in het Bentwoud over de boswerkzaamheden.

Excursie zaterdag 3 november

Tijdens de wandelexcursie op zaterdagochtend 3 november van 11.00 uur tot 12.30 uur, laat Staatsbosbeheer in het veld zien waar en waarom zij de boswerkzaamheden gaat uitvoeren. We starten vanaf parkeerplaats noord en lopen gezamenlijk naar het bosperceel waar de werkzaamheden gaan plaatsvinden. Wilt u mee, dan kunt u zich aanmelden door een mail te sturen naar: excursiesbentwoud@staatsbosbeheer.nl.

 

Dunnen in het oudste deel van het bos

De werkzaamheden zullen plaatsvinden in één van de oudste bospercelen van het Bentwoud, het bosperceel dat links naast het Landgoed Bentwoud ligt en ten Noorden van het begrazingsgebied (het oude hondenlosloopgebied). Een stuk van 31 ha.  Hier zijn de bomen in het jaar 2000 geplant. De jonge bomen zijn dicht op elkaar geplant zodat de bomen recht naar boven groeien. Nu is het tijd om een deel van de bomen weg te halen zodat de andere bomen meer licht en ruimte krijgen om optimaal groot te worden. Dit heet dunnen.

De bomen staan dicht op elkaar

Essentaksterfte

De dunning in het bosperceel wordt gecombineerd met de aanpak van essentaksterfte. De es, een voor het Nederlands landschap belangrijke boom, gaat op grote schaal dood aan de gevolgen van de schimmelziekte ‘essentaksterfte’. Deze ziekte verspreidt zich snel over Nederland en is niet te genezen. Naar verwachting zal 90% van de essen in Nederland de ziekte niet overleven. In Zuid-Holland slaat de essentaksterfte zwaar toe, ook in het Bentwoud is dat zichtbaar. De essen hebben dan dode takken, een dunner wordende boomkroon, zwammen en zwarte plekken op de stam. Soms is de ziekte minder goed zichtbaar, maar manifesteert zich van binnen wel degelijk. De aangetaste essen kunnen een gevaar opleveren voor bezoekers, omdat er grote takken kunnen afbreken, of de boom kan in zijn geheel omvallen. In het bosperceel worden de aangetaste essen weggehaald. Waar voldoende ruimte ontstaat, wordt opnieuw ingeplant.

reageren

geef een reactie

  • Carolina Emory
    3 november 2018 om 07:34

    You should not miss the active volcanoes, timberland and after all the beach. And you have got several activities you’ll be able to do at every place you keep at: cover tour, rafting or fall if you wish journey, boat trips, timberland hikes, and birdwatching tours if you wish it additional calm.
    apartment rental agency

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog