www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Staatsbosbeheer start met inplanten Haagse Bos

14 januari 2019 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer voert de komende periode werkzaamheden uit om de open plekken in het bos weer in te planten met jonge bomen en struiken. Als resultaat heeft Staatsbosbeheer een toekomstbestendig bos voor ogen, met daarin een variatie aan bomen zowel in soort als in leeftijd.

Gevarieerder bos

Afgelopen zomer zijn reguliere boswerkzaamheden gecombineerd met de aanpak van essentaksterfte, waardoor de onderhoudswerkzaamheden dit keer grote impact hadden op het Haagse Bos. De in Nederland heersende schimmelziekte essentaksterfte had alle essen in het Haagse Bos aangetast. Aangetaste bomen zijn onveilig en kunnen ineens omvallen. Alle essen die dichtbij paden stonden, zijn uit veiligheidsoverweging weggehaald. Het weghalen van de essen leidde tot gaten in het bos. Deze gaten worden nu opgevuld met nieuwe inplant van onder andere linde, zilverspar, douglas, beuk, eik, iep en struikvormers als lijsterbes, hazelaar, kardinaalsmuts en meidoorn. Hierdoor wordt het bos gevarieerder, wat ook gunstig is voor de diversiteit aan vogels en insecten in het bos.

Eerst klepelen, dan inplanten

Om de bosvakken voor te bereiden op het inplanten, wordt er geklepeld. Hierbij wordt alles wat er nu in de bosvakken ligt aan begroeiing en dood hout fijn gemalen. Vervolgens worden er met de hand ruim 8000 nieuwe bomen geplant. Dit aantal is lager dan aanvankelijk verwacht, aangezien we bij de boswerkzaamheden door gunstige omstandigheden meer bomen dan verwacht hebben kunnen sparen. Aangezien de bomen met de hand worden ingepland, verwacht Staatsbosbeheer weinig hinder voor de bosbezoekers.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog