www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Herplant bij Hellevoetsluis en Brielse meer

15 februari 2019 Boswachter Jasper Louman in Zuid-Holland

Jonge boompjes staan klaar in de kuilplaats om geplant te worden.

Begin deze maand zijn we begonnen met het herplanten van bomen bij Hellevoetsluis en het Brielse meer. We planten momenteel nieuwe bomen aan de noordzijde van het Brielse meer en in het Ravensehout nabij Hellevoetsluis. Eind deze maand begint ook de herplant in het Kooistee bos. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de werkzaamheden gereed voor 15 maart. Na de herplant worden de paden in de gebieden hersteld.

De periode van november tot maart – ofwel: vanaf het vallen van de bladeren tot aan de nieuwe knoppen aan de bomen in het voorjaar – is dé ideale periode om bomen te planten. We zijn er dan ook druk mee aan het werk. De herplant vindt plaats na de boswerkzaamheden die wij in 2018 uitvoerden. Dit was nodig om de gevolgen van de essentaksterfte aan te pakken. Dit voorjaar 2019 kan er dus weer nieuw bos aangeplant worden.

Diverse boomsoorten

Om een vitaal bos te krijgen, planten we onder andere linde, eik, esdoorn, prunus en beuk. Ook worden er op sommige plekken populieren aangeplant om snel een bosbeeld te creëren. We werken op deze manier aan gevarieerde bossen, die aantrekkelijk en toekomstbestendig zijn.

Om de bosvakken voor te bereiden op het inplanten, wordt er geklepeld. Dit houdt in dat er machinaal gaten in de grond worden gemaakt voor de boomwortels. Vervolgens worden er met de hand nieuwe bomen geplant.

Het jonge plantmateriaal staat klaar in de kuilplaats om geplant te worden.

Herstel wandelpaden o.a. in Ravensehout

Door de boswerkzaamheden zijn veel paden beschadigd geraakt en moeilijk begaanbaar. Staatsbosbeheer zal na de herplant de paden herstellen. Dit herstelwerk is afhankelijk van het weer, want hiervoor moeten de paden goed droog zijn.

Brielse meer

Bij het Brielse meer werken we in opdracht van het recreatieschap Voorne-Putten. Er wordt gestart ter hoogte van de Brielse Veerweg waarna er richting de oostkant wordt gewerkt tot net voorbij het zeeverkennerscentrum aan de Visserijweg.

Essentaksterfte en bosonderhoud

De essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte, waar essen niet meer van herstellen. Aangetaste essen kunnen makkelijk grote takken laten vallen of geheel omvallen. Daarom heeft Staatsbosbeheer wegens veiligheidsoverwegingen de essen langs de paden gekapt.

Om het werken in het bos zoveel mogelijk in één keer te doen, en daarmee de overlast voor zowel de bewoners als de natuur zoveel mogelijk te beperken tot één seizoen, is de kap van de essen gecombineerd met regulier onderhoud in de vorm van een dunning. Bij een dunning worden bomen weggehaald om andere bomen meer ruimte te geven om door te groeien en tevens meer verjonging in de bossen te brengen. Op een aantal plekken in zowel Kooistee als Ravensehout vond er tevens een verjongingskap plaats, wat inhoudt dat alle populieren zijn gekapt.

reageren

geef een reactie

 • Tineke van der Caaij
  18 februari 2019 om 14:24

  Goedendag…
  Ik heb een verzoek voor het Kooisteebos in Hellevoetsluis.
  Ik heb gelezen dat er binnenkort weer nieuwe aanplant komt.. heel fijn.
  En ik heb de bomen al zien liggen bij de Noorse Molenweg.
  En dat na de herplant.. de paden weer hersteld worden.
  Ik woon aan de rand van het Kooisteebos..en loop meerdere keren per dag met mijn hond..met veel plezier,in het bos.
  Nu mijn verzoek..om aan de buitenrand, en verspreid door het bos,een aantal bankjes neer te zetten..om even heerlijk in het zonnetje te zitten, of om in het voorjaar naar de vogels te luisteren,en in de winter naar de vele ganzen.
  Of zomaar over de uitgestrekte polder te kijken. lijkt me heerlijk.
  Aangezien jullie dan toch in het bos bezig zijn, lijkt mij dat een mooie gelegenheid.
  Ik hoop dat er aan mijn verzoek gehoor wordt gegeven.
  m.vr.gr Tineke vd Caaij.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog