www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Meester in de camouflage is in de Rottemeren en het Bentwoud!

26 februari 2019 Boswachter Jonathan Leeuwis in Zuid-Holland

Je ziet hem zelden, maar toch zit hij er, het bokje! Nee, we hebben het hier niet over een geit, maar over een snip! Dit vrij onbekende neefje van de watersnip broedt in het hoge noorden en komt ieder jaar naar het zuiden gevlogen om bij ons te overwinteren, zo ook in de Rottemeren en het Bentwoud!

Herkenning 

Het bokje lijkt een beetje op zijn grote neef, de watersnip. Maar als je goed kijkt, zijn de verschillen mooi te zien. Om te beginnen is het bokje een stuk kleiner en iets ‘compacter’ gebouwd en heeft hij een puntigere staart. Daarnaast valt het ook meteen op dat hij een kortere snavel heeft. Ook in de tekening van de veren zitten een aantal verschillen. Zo heeft het bokje strepen op zijn flanken, terwijl de watersnip daar bandering heeft.

Watersnip
Bokje

Camouflagemeester

Het bokje heeft een goede schutkleur, en dat weet hij zelf maar al te goed! Bij gevaar drukt hij zich plat tegen de grond en valt dan compleet weg in zijn omgeving! Met zijn gelige lengtestrepen en bruine tekening is hij nauwelijks meer te onderscheiden van rietstengels en waterplanten. Je ziet hem dan ook bijna altijd te laat, namelijk als hij geruisloos op enkele centimeters van je voeten vandaan opvliegt. Het kan dus zomaar zijn dat je vlak langs een bokje loopt, zonder dat je er ook maar iets van zult merken!

Drukt zich plat om zich zo optimaal te verbergen

Leefgebied

Het bokje leeft net zoals de watersnip in moerassige gebieden met lage vegetatie. Denk hierbij aan rietvelden, ondergelopen weilanden, slootkanten en venen. Hier komt hij slechts zelden buiten deze vegetatie voor.  In de Rottemeren en het Bentwoud hebben we best veel van dit soort biotopen, waardoor dit gebied dus een prachtig overwintergebied is voor deze geweldige soort. Zo kwamen de boswachters van Staatsbosbeheer er tijdens werkzaamheden maar liefst 22 tegen in een klein deel van een moerasland!

Een bokje zien?

Het is waarschijnlijk al duidelijk, een bokje zien is door zijn geweldige camouflagetechniek geen makkie! Toch maak je op sommige momenten kans om oog in oog te staan met deze stiekeme moerasbewoner. De beste kans maak je op momenten dat het heeft gevroren. Het bokje komt maar zelden tussen de vegetatie vandaan, maar als er ijs ligt moet hij wel! Op deze momenten gaan ze op zoek naar kwelslootjes. Door het kwelwater dat uit de grond naar boven komt blijven deze slootjes veel langer open. Dit geeft bokjes, en vele andere verborgen moerasvogels, toch nog de kans om aan voedsel (wormen, insecten(larven), en soms zaden) te komen.

Dus de gouden tip is om met vorst kwelslootjes op te zoeken en hier heel rustig voorbij te lopen of te rijden met fiets of auto!

Typisch winterbeeld van bokje in een kwelslootje
reageren

geef een reactie

  • lies oosterhuis
    27 februari 2019 om 20:30

    leuk artikel ik ben er pas voor het eerst geweest; zou het heel leuk en gezellig vinden als er nog paddestoelen geplaatst werden en/of andere informatie;
    met dank voor reactie;
    lies bosfan

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog