www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Wandelpad verandert in fietspad in Haagse Bos

12 maart 2019 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer verandert een wandelpad in een recreatief fietspad in het Haagse Bos. Dit is een lang gekoesterde wens van veel bosbezoekers. Door dit nieuwe fietspad worden namelijk het populaire speelbos Robin Hood én de picknickplek op de Walter Boerweide bereikbaar per fiets. Ook is er door de aanpassing een extra Oost-West verbinding beschikbaar nabij de Boslaan.

Het Haagse Bos ligt midden in de stad Den Haag en is relatief klein terwijl er juist veel mensen komen om de hectiek van de stad te ontvluchten en van de rust en de natuur te genieten. Om die rust goed te bewaren, is fietsen beperkt mogelijk.

Extra fietsmogelijkheden
Het gebruikersplatform vroeg Staatsbosbeheer om nog eens goed te kijken naar de fietsroutes en gaf het advies voor een ‘Fietsers te gast’-pad. Het daaropvolgende experiment met een dergelijk pad tot begin 2018 leidde tot de conclusie dat er wel meer fietsmogelijkheden komen, maar dat een ‘Fietsers-te-gast’-pad veel onduidelijkheid schept. Daarom is gekozen voor een heldere verkeerssituatie: het pad wordt een recreatief fietspad en krijgt het onderbord ‘Let op: voetgangers’. Daarmee vraagt Staatsbosbeheer de fietsers om de snelheid aan te passen en voetgangers voorrang te geven. De verandering van de functie van dit pad is onlangs door de gemeente Den Haag goedgekeurd in een verkeersbesluit.

Beter bereikbaar
Het speelbos Robin Hood en de Walter Boerweide worden met het nieuwe fietspad beter bereikbaar voor fietsers. Dit is een groot voordeel voor bijvoorbeeld ouders met kinderen in zitjes of met fietsbakken. Zij hoeven nu niet meer het laatste stuk naar de weide of het speelbos te lopen naast hun fiets. Staatsbosbeheer vraagt op dit pad niet voor niks om op te letten voor voetgangers. Dit deel van het bos is het meest druk en er zijn ook spelende kinderen. Vanaf maandag 18 maart zal de bebording worden vervangen en de nieuwe verkeerssituatie ingaan.

De blauwe stippellijn is het nieuwe recreatieve fietspad. Deze sluit aan bij een bestaand fietspad.
reageren

geef een reactie

 • Minette Nieuwenkamp
  12 maart 2019 om 16:49

  Willen jullie nog toelichten waarom dat dwarse stukje er komt? Het nut daarvan heb ik – ook in de testfase- nooit begrepen. Je treft aan beide kanten parallel ervan al een fietspad aan. Ik had het daarom graag voor wandelaars bewaard gezien.

  • Boswachter Jenny van Leeuwen
   13 maart 2019 om 08:31

   Beste Minette, het bestaande fietspad liep hier niet logisch. We zagen dat veel mensen als vanzelf rechtdoor fietsten. Vandaar dat het bestaande fietspad rechtdoor is doorgetrokken. Met groeten, Jenny

  • Minette Nieuwenkamp
   14 maart 2019 om 19:41

   OK dankjewel Jenny, ik wist niet dat je blijkbaar het stuk ervoor ook mag fietsen, waar je schrijft dat het logisch is rechtdoor te gaan. Tijdens lunchpauzes daar niet vaak fietsers gezien. Maar dan is het logisch inderdaad. Nu nog dat kleine stukje tussen Leidsestraatweg en het korte fietspad tot de kruising Benoordenhoutseweg. Gezien de jarenlange sporen ook een logische plek ;-). Ik zou dat erg waarderen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog