www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Grote machines en kleine eitjes in uw ‘backyard wilderness’

20 maart 2019 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Kraan verwijdert Zijdeplant bij Radio Nora(foto Mark Kras)

In een van mijn vorige blogs schreef ik over de werkzaamheden die we aan het voorbereiden waren in onze terreinen, inmiddels is er volop gewerkt en worden nu in de laatste delen de laatste hand gelegd aan het zeven van zand. Het duin gonsde van het werk. Er worden zaadjes gezaaid en eitjes gelegd voor het behoud en bevorderen van de soortenrijkdom van het duin. Shovels, bosmaaiers, kranen houtoogstmachines uitrijcombinaties, je kon ze allemaal in het duin tegenkomen.

Werk aan dynamische duinen – in Noordwijk

Ondanks al het grote materieel is het prachtig om te zien hoe zorgvuldig er in Noordwijk gewerkt wordt. Waardevolle stukken met bemoste hellingen vol kleine zeldzame planten (grijs duin) zijn met lint afgezet. Duindoornstruiken die ze dreigen te overwoekeren worden verwijderd met de bosmaaier. Als er onder de struiken geen grijs duin te vinden is, worden de struiken met wortel en tak verwijderd. Het zand wordt vervolgens gezeefd en teruggelegd zodat er een mooie plek komt waar zich weer bemoste hellingen met duingrasland kunnen gaan ontwikkelen.

Op zoek naar eitjes

En dan plots zit er ergens in het duin een boswachter in spé op zijn knieën. Met een scherp oog speurt hij kwarrende eikjes af. Eikjes die al tientallen jaren oud zijn maar zich ternauwernood staande weten te houden in het open duin. Dé plek voor de superzeldzame Bruine eikenpage om zijn eitjes te leggen. Onze stagiair Mats speurt de takken en stammen af om eitjes te vinden van deze vlinder. Zodat we weten hoe succesvol hij is en of we op de goede weg zijn om zijn leefomgeving te beschermen.

Ei Bruine eikenpage (foto Casper Zuyderduyn)

Zijdeplant

Niet zo ver van hem vandaan, vlakbij Radio Nora, is ondertussen de zijdeplant volledig uit het duin geschept. Nu deze niet-Nederlandse woekerplant is verdwenen kan ook hier het duin zich herstellen. Prachtig moment was het om te zien hoe de kraanmachinist met een rasterpaal geklemd in zijn graafbak het duin even aanstreek. Het was een bijna liefdevol gebaar.

Kraan schuift duin aan waar ooit de zijdeplant stond. (foto – Mark Kras)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog