www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Kom-in-de-kijkhut-middag Vogelboulevard

10 mei 2019 Boswachter Wicher Pen in Zuid-Holland

vliegende kluut

Wij hebben leuk nieuws! Bij het Haringvliet wordt een bijzondere vogelboulevard geopend. Vogelboulevard Hellegat-Ventjager. Ter gelegenheid van deze opening is iedereen in de Nationale Vogelweek van harte welkom bij een speciale kom-in-de-kijkhut-middag. Op woensdagmiddag 15 mei tussen 13.30 – 16.00 uur staan boswachters van Staatsbosbeheer en Camilla Dreef, ambassadeur van Vogelbescherming Nederland, klaar om iedereen van alles te vertellen over de vogelrijkdom op het Haringvliet en het Volkerak. Een van de hutten is rolstoeltoegankelijk gemaakt, en daar ben ik best trots op!

Ontdek de Zeearend
Het jaar rond kunnen vogelaars en andere natuurliefhebbers genieten van de vogelrijkdom van de Hellegats- en Ventjagersplaten. In de afgelopen maanden is hard gewerkt om alles op tijd klaar te hebben. Vogelkijkhut Kluut is ook toegankelijk voor mindervaliden, hiervoor is een betonpad aangelegd. De hutten zijn voorzien van nieuwe bewegwijzering en informatie. De vogelboulevard bestaat uit vier vogelkijkhutten, die allemaal genoemd zijn naar een vogelsoort: Kluut, Visarend, Zwartkopmeeuw en Lepelaar, en een uitkijktoren bij Ooltgensplaat. Die vogelsoorten zijn hier op de vogelboulevard te bewonderen, maar ook andere watervogels, roofvogels, steltlopers en rietvogels kun je er ontdekken. De uitkijktoren is één van de beste plekken om de zeearend te zien. Die herken je direct door zijn enorme afmetingen!

Vogels kijken met Camilla Dreef en boswachter Wicher Pen op het Haringvliet en het Volkerak. Kom je ook een kijkje nemen op 15 mei?
 Deze experts vind je in de kijkhutten:

– Vogelkijkhut de Kluut, boswachter Wicher Pen van Staatsbosbeheer
– Vogelkijkscherm de Lepaar,  Camilla Dreef van Vogelbescherming Nederland
– Vogelkijkhut de Visarend, boswachter Ronald in ’t Veld van Staatsbosbeheer

Download de vogelkijkkaart voor de exacte locaties van de kijkhutten.

– Vogelkijkhut Kluut is toegankelijk voor mindervaliden, de andere hutten niet.
– De kijkhut Zwartkopmeeuw en de uitkijktoren kunnen tijdens de kijkhutmiddag op eigen gelegenheid worden bezocht.

Tip: Trek je buitenschoenen aan en (als je er eentje hebt) neem je verrekijker mee!

Gratis vogelherkenningskaart
Geen tijd of geen zin om de experts te ontmoeten tijdens de kom-in-de-kijkhut-middag? Speciaal voor de vogelboulevard is een vogelkijkkaart ontwikkeld. Hierop staan de 31 meest voorkomende vogels van de vogelboulevard afgebeeld. En als je wel langskomt op 15 mei dan ligt er een gratis afgedrukte vogelherkenningskaart voor je klaar in de hut.

Download de vogelkijkkaart voor de exacte locaties van de kijkhutten.

Kom je langs, dan zijn dit de startpunten:
De hutten zijn goed te bereiken met de fiets, maar ook met de auto. Voor alle vogelkijkhutten is de route vanaf Rotterdam: afslag 22 Numansdorp, vanaf Breda: afslag 23 Willemstad, vanaf Middelharnis: afslag Ooltgensplaat.
• Kluut: Parkeren kan op de parallelweg langs de N59. Vanaf hier volg het betonnen pad. Bij de handwijzer op de dijk rechtsaf het gebied in en vervolgens bij de veekraal linksaf. Na 250 meter ligt aan het einde van het pad de Kluut.
• Lepelaar: Parkeren in berm van parallelweg langs de N59. Loop de trap af en volg de route. Na ± 60 meter bent u bij de Lepelaar.
• Visarend: Vanaf de parkeerplaats (hoek Parallelweg N59 / buitendijk) de wegwijzer volgen naar de tunnel onder de N59. Aan het einde van de tunnel gelijk rechtsaf de dijk op en de bebording volgen. Na ± 200 meter aan de linkerhand ligt de vlonder naar de Visarend.

We hopen zoveel mogelijk bezoekers te ontvangen tijdens de kom-in-de-kijk-hut middag. Wie weet tot ziens op woensdag 15 mei a.s!

De vogelboulevard is een initiatief van Staatsbosbeheer in samenwerking met Vogelbescherming Nederland en is een onderdeel van het Droomfondsproject Haringvliet. De vogelboulevard is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog