www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Ondernemer gezocht voor het Bentwoud

13 mei 2019 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer is op zoek naar een recreatie ondernemer!

Ieder jaar is anders in het Bentwoud. De natuur ontwikkelt zich, bezoekers ontdekken het en er is ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Ook voor mij, als boswachter, is dat heel leuk om te volgen. Never a dull moment! Een mooie nieuwe ontwikkeling is onze zoektocht naar een creatieve recreatie ondernemer! Heel graag willen we bezoekers een nieuwe plek bieden met een eigentijdse recreatievoorziening waar iedereen welkom is. Een locatie met horeca waar recreanten terecht kunnen voor nieuwe activiteiten, maar ook voor een kopje koffie na een wandeling. Daarom zijn wij op zoek naar een creatieve recreatieondernemer voor het Bentwoud. Geïnteresseerde ondernemers kunnen hun plannen indienen tot 12:00 uur op 16 september 2019. Dus zeg het voort!

Het Bentwoud groeit

Dat was jarenlang de slogan voor de aanleg en uitbreiding van een nieuw recreatiegebied in de Randstad. Met meer dan 800 ha is het nu het grootste bosgebied in de Randstad, aangelegd door de Provincie Zuid-Holland en in gezamenlijk eigendom van zowel de Provincie Zuid-Holland als Staatsbosbeheer. Beide organisaties onderschrijven de functie van het Bentwoud; een gevarieerd bos met natuurwaarden en recreatiemogelijkheden in de drukke Randstad. Staatsbosbeheer beheert het Bentwoud en begeleidt de verdere groei en ontwikkeling.

De natuur

Het Bentwoud is een jong bos in ontwikkeling. De eerste bomen zijn pas 18 jaar oud, de jongste bomen zijn in 2016 geplant. Variatie en toegankelijkheid zijn belangrijke waarden geweest bij de aanleg. Dat zie je niet alleen terug in de vele boomsoorten, maar ook aan de vele verschillende recreatiemogelijkheden. Dichte boskernen en open plekken wisselen elkaar af, net als de zones voor intensieve recreatie en voor natuurbeleving. De natuur ontwikkelt zich goed in het Bentwoud. Kiekendieven, roerdomp, blauwborst en vossen kom je er al tegen. En je vindt er een wildernis aan kruiden en heel veel verschillende soorten insecten zoals libellen, vlinders en bijen.

Blauwborst

Recreatie in ontwikkeling

Een groeiende groep recreanten waardeert het huidige Bentwoud. De meeste bezoekers komen vanuit de aangrenzende woonwijken, en zijn verrast over de ontdekking van het gebied zo dicht bij huis. Ook voor de stedelijke omgeving (Zoetermeer, Leiden, Den Haag, Rotterdam) wordt de plek steeds interessanter om te bezoeken. Het Bentwoud onderscheidt zich door zijn diversiteit en aaneengeslotenheid van de overige recreatiegebieden in Zuid Holland.

Graag breiden we het Bentwoud uit met een eigentijdse recreatievoorziening waar iedereen welkom is. Een plek voor gezinnen met kinderen en groepen die gezamenlijk actief bezig willen zijn. Staatsbosbeheer zoekt daarom innovatieve recreatieondernemers met visie. Deze krijgen de kans hun idee te realiseren en bij te dragen aan de groei van het Bentwoud.

Waar ?

Direct grenzend aan parkeerplaats Bentwoud West ligt een open veld met rondom het jonge bos. Wandel-, fiets- en ruiterpaden lopen er langs. Het is een plek waar twee wandelroutes starten en het kabouterpad door het bos kronkelt. Dit is de plek waar de recreatievoorziening kan komen.

Ruimte voor een recreatieondernemer

Geïnteresseerde ondernemers kunnen de locatie op 19 Juni vanaf 14.00 uur bezoeken. Medewerkers van Staatsbosbeheer leiden bezoekers rond en beantwoorden vragen. Aanmelden kan op  ondernemenbentwoud@staatsbosbeheer.nl

De procedure

Geïnteresseerde ondernemers kunnen hun plannen indienen tot 12.00 uur op 16 september 2019. Een selectiecommissie met vertegenwoordigers van verschillende disciplines van Staatsbosbeheer beoordeeld deze plannen. Op 15 oktober 2019 krijgen alle inzenders van initiatieven uitsluitsel over de gemaakte keuzes van de eerste selectieronde. Na deze selectie krijgen drie ondernemers de mogelijkheid om hun plannen te detailleren en volgt de definitieve keuze.

Meer informatie

De informatiebrochure met daarin de voorwaarden, selectiecriteria en procedure, is te vinden op www.staatsbosbeheer.nl/ondernemenbentwoud

Daar staat ook alle relevante achtergrond informatie over doelgroepen, locatie en de selectieprocedure.

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog