www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Nieuwe ‘Hulpboswachters’ opgeleid in het Zaanse Rietveld

17 mei 2019 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Zaterdagmiddag rolden er uit twee auto’s acht nieuwsgierige, enthousiaste kinderen die stonden te popelen om aan de slag te gaan als hulpboswachter. De ouders van de jarige hadden nog geprobeerd hem over het halen om te gaan zwemmen, maar hij stond op een partijtje in de natuur in het gebied waar hij ook vaak de hond uitlaat met zijn vader.

Verslag van een vrijwillige gids die Staatsbosbeheer helpt binnen het programma Hulpboswachter voor kinderfeestjes in de natuur

Bij het zien van de boswachters-outfit en de materialen hadden de kinderen meteen veel vragen: “Wat zit er in de rugzakken, gaan we ook met de schepnetten en met échte verrekijkers?” De kinderen trokken de boswachtershesjes aan en vonden het zelfs een eer om de vuilniszak en handschoen te mogen dragen om zwerfafval onderweg op te rapen en iedereen keek mee of er nog zwerfafval te vinden was onderweg.

Schatten

Hup, het gebied in. In het gebied was net flink gesnoeid, wat de boswachters-in-spe eerst niet zo’n goed idee vonden. Het zette ze wel direct aan het denken waarom je bomen snoeit of zelfs kapt en we konden aan een zaagsnede zien hoe oud de gesnoeide takken eigenlijk waren. En bij het voelen van de katjes van de verschillende wilgen riepen ze verwonderd: ”Zo, die zijn zacht!”. Om de eerste energie kwijt te raken duelleerden ze met de losse takken. De enorme runderen die helpen om het gebied open te houden, werden vervolgens op afstand bewonderd. Even later vonden we plukjes vacht bij de vogelkijkschermen aan het prikkeldraad. Die werden meegenomen als echte schatten, net als de schelpen van de zoetwatermossel, de speentjes van het speenkruid, de hazelnoten waarmee we een spel speelden.

Water en vogels

Bij de stuw zag een van de kinderen meteen dat het water aan de ene kant hoger stond dan aan de andere. Als ware ecologen onderzochten de kinderen de waterdiertjes die we uit het water schepten aan de hand van een zoekkaart. Aangekomen bij de waterplas stond het eilandje vol met grutto’s! De kinderen snapten meteen dat water en de hoogte van het waterpeil belangrijk is voor al het leven in de natuur.

Even pauze en tijd voor chips, drinken en bomenklimmen. Daarna maakten we met riet dat uit de sloten gebaggerd was twee enorme nesten om het ’jonge vogeltjes spel’ te spelen. Al met al hebben we bijna twee uur geobserveerd, onderzocht en gespeeld. Deze groep heeft de hulpboswachtersdiploma’s dubbel en dwars verdiend!

Wilt u zelf ook een kinderfeestje organiseren voor 7- en 8-jarige kinderen in een natuurgebied dichtbij? Staatsbosbeheer organiseert de ‘Hulpboswachters’ ook in Haagse Bos, De Balij, Bentwoud en zoals hierboven beschreven het Zaanse Rietveld. Neem minimaal 3 weken van tevoren contact op met excursieshaaglanden@staatsbosbeheer.nl

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Lisette
  21 mei 2019 om 20:22

  Is het in het Zaanse Rietveld ook al mogelijk om een feestje voor oudste kleuters (6 jaar) te organiseren?

  • Marion Boer
   22 mei 2019 om 08:58

   wat een leuk verjaardagsfeestje! Voor welke leeftijden geldt het; en ook niet onbelangrijk….wat zijn de kosten?

  • jleeuwen
   23 mei 2019 om 21:18

   Voor die doelgroep hebben we Dierenvriendjespad of boswachtercode expeditie. Kijk voor meer informatie op de website. Je moet deze wel afhalen in Den Haag.

  • jleeuwen
   23 mei 2019 om 21:19

   Hulpboswachters is voor 7- en 8- jarigen. De kosten zijn 5 euro per kind.

   Groeten, Jenny

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog