www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Snacken in de natuur

29 mei 2019 Boswachter Jonathan Leeuwis in Zuid-Holland

Dat we in ons land vele wilde plantensoorten hebben is waarschijnlijk voor niemand een verassing, maar wist je dat veel van die planten ook heel goed eetbaar zijn?! In juni organiseert Staatbosbeheer in het kader van de 12 Buitengewone Belevenissen in heel het land wildpluk excursies. Ook de Rottemeren en het Bentwoud komen hierbij aan bod. Hoog tijd om mij dus eens even in dit boeiende onderwerp te verdiepen!

Het is leuk!

Wildplukken is iets waar ik me nooit zo me bezig hield. Ik vond het altijd maar vreemd, mensen die “onkruid” gingen eten. Ondertussen is mijn mening aardig bijgesteld, sterker nog, ik begin het stiekem eigenlijk wel leuk te vinden! Doordat dit onderwerp deel is geworden van Proef de natuur als 1 van de 12 Buitengewone Belevenissen, werd ik eigenlijk bijna “verplicht” om hierover na te denken. Hierdoor kwam ik in contact met Edwin Cornelissen, beter bekend als de Bosbaas. Hij is specialist op het gebied van wildplukken en eten uit de natuur, en heeft in het verleden wel vaker excursies in het Bentwoud gegeven. Samen hebben we gekeken wat er mogelijk is aan wildpluk activiteiten in de Rottemeren en het Bentwoud. We zijn het veld in gegaan met mijn collega Dick en Edwin heeft ons van alles laten zien en proeven. Man, wat een nieuwe wereld ging er ineens voor mij open! Super veel algemene planten zijn niet alleen maar eetbaar, maar zijn ook nog eens super lekker! Ik ben vanaf dat moment helemaal om, wildplukken is super vet!

Look-zonder-look, super algemeen, en ook nog eens super lekker in bijvoorbeeld een kruidenboter!

Respect

Maar goed, dat wildpukken, hoe doe je dat eigenlijk en waar moet je allemaal rekening mee houden? Nou, om te beginnen, heb respect voor de natuur! Zodra je iets plukt, haal je een deel weg uit het ecosysteem. Planten en paddenstoelen zijn het enige voedsel voor dieren. Ook wandelaars willen er graag naar kijken. Kijk daarom goed of er genoeg planten staan. Als er maar een paar staan, laat ze dan gewoon lekker staan. Hiermee zorg je dat je de aanwezige dieren geen voedsel ontneemt. Staat een plant ver van het pad vandaan, loop dan verder en kijk of je hem dichterbij kan vinden. Het laatste wat je natuurlijk wilt is dat je onnodig vegetatie plat stampt of dieren verstoort. En uiteraard, pluk je bijzondere planten nooit uit de natuur. Hiervoor geldt eigenlijk gewoon, laat je gezond verstand spreken!

Waar moet je op letten?

Gezond en lekker eten gratis uit de natuur halen is iets wat natuurlijk erg leuk is om mee bezig te zijn. Je moet alleen wel rekening houden met een aantal punten!

  • Wees zeker dat je de juiste plant hebt! Er zijn erg veel planten goed eetbaar, maar er zijn er ook erg veel die giftig zijn voor ons mensen. Pluk een plant dan ook alleen maar als je echt 100% zeker bent van de determinatie. Bij twijfel, altijd laten staan dus!
  • Let op waar je plukt. Lang niet overal mag je zomaar plukken. Kijk altijd wie de eigenaar van de grond is en vraag toestemming. Bij Staatsbosbeheer in de gebieden mag je wildplukken, maar wel met mate! Pluk op kleine schaal, en alleen voor eigen gebruik.
  • Let op de omgeving. Staat een plant langs een drukke weg, op een plek waar veel honden lopen of op een plek waar ze dichtbij met bestrijdingsmiddelen werken? Laat de plant in deze gevallen gewoon staan en denk goed na of het wel zo gezond is als je daar een plant plukt.
Let op wat je plukt! Deze zeer giftige gevlekte scheerling lijkt erg veel op andere goed eetbare schermbloemen. Wees altijd 100% zeker van je determinatie!

Rottemeren en Bentwoud

Ook in mijn eigen gebieden zijn veel eetbare planten te vinden! Sterker nog, het Bentwoud is zelfs ingeplant met veel verschillende eetbare soorten voor mens en dier! Zo kan je in de zomer zelf lekker kersen komen plukken! Daarnaast komen planten zoals de grote brandnetel, kleine veldkers, look-zonder-look, vogelmuur, riet, hondsdraf en wilde peen in grote getalen voor. Super algemene soorten, die je zelf misschien wel als onkruid weg trekt uit de tuin, maar eigenlijk heel goed verwerkbaar zijn in allerlei heerlijke gerechten! Denk bijvoorbeeld aan een lekker soepje, een salade of een kruidenbotertje! Deze heb ik zelf ook gemaakt, en man, wat was dit recept verassend lekker!

Ontdek wat de natuur te bieden heeft

Opgeven voor de wildplukexcursie in de Rottemeren op 29 juni en voor in de vele andere Staatsbosbeheergebieden kan via 12 Buitengewone Belevenissen. In de maand juni is 1 van de 12 Proef de natuur #gewoonbuiten. In de Rottemeren en op 14 september in het Bentwoud geeft Bosbaas Edwin deze wildpluk rondleidingen! Ik kan je uit eigen ervaring beloven, na een tocht met Edwin kijk je heel anders tegen de natuur en sommige planten soorten aan! Laat je zelf ook verwonderen en ontdek wat de natuur je allemaal voor lekkers te bieden heeft!

Meer informatie

Staatsbosbeheer/wildplukken

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog