www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Voorbereiding boswerkzaamheden aan de Zuidbuurt en Wielerbaan

1 april 2020 Boswachter Lisa Wassenaar in Zuid-Holland

In 2021 gaat Staatsbosbeheer in opdracht van Coöperatief Beheer Groengebieden Midden-Delfland (CBG) boswerkzaamheden uitvoeren aan de Zuidbuurt (Vlaardingen) en de Wielerbaan (Maassluis). Door de schimmelziekte ‘essentaksterfte’ zijn de essenbomen ernstig aangetast en kunnen onverwachts omvallen. Daarnaast zal er regulier bosonderhoud worden uitgevoerd.

10 april zal er een filmpje op onze social media kanalen verschijnen waarin ik u mee het gebied in neem om samen te kijken naar de geplande werkzaamheden.

Bosbeheer excursie

In ons persbericht hebben wij mensen er op geattendeerd dat er een bosbeheer-excursie zal plaats vinden waar op een interactieve manier het bosbeheer zou worden uitgelegd in het veld. Helaas kan de excursie niet plaats vinden door de aangescherpte Corona maatregelen. Desalniettemin hebben wij voor een alternatief gezorgd. 10 april om 13.00 uur kunt u tijdens de lunch online meegenieten van de excursie.

Tijdens de excursie neem ik u, samen met mijn collega, mee de Wielerbaan op. Wij gaan u inzicht geven in hoe wij het toestand van het bos bepalen en hoe je dit vertaalt naar werkzaamheden om het gebied gezond en gevarieerd te houden voor plant, mens en dier.

Het filmpje zal geplaatst worden op onze facebook (Staatsbosbeheer Hof van Delfland) en Instagram (lisa_boswachter).

Zieke essen

De es gaat in Nederland massaal dood als gevolg van de Aziatische schimmelziekte essentaksterfte. De es herstelt niet van deze boomziekte. De zieke essen kunnen gemakkelijk omvallen of takken verliezen wat gevaarlijke situaties oplevert langs wegen en paden. Daarom gaat Staatsbosbeheer in opdracht van het CBG de zieke essen weghalen en daar nieuw, gevarieerd en toekomstbestendig bos terug planten. Indien er gezonde essen worden aangetroffen worden deze gespaard.

Markeringen op bomen

De voorbereidende werkzaamheden gaan binnenkort starten bestaande uit het inventariseren en het markeren van de bomen die weggehaald moeten worden; dit noemen we blessen. Naast het weghalen van zieke essen wordt er ook regulier bosonderhoud voorbereid. Zo worden er zorgvuldig bomen geselecteerd die ruimte gaan maken voor de blijvende bomen zodat deze zich de komende jaren optimaal kunnen ontwikkelen.

Bomen die moeten blijven staan omdat ze een bijzondere waarde hebben voor dieren of recreatie, krijgen een blauwe markering. Bomen die weg gaan, worden voorzien van een oranje markering. Tijdens het blessen wordt zorgvuldig te werk gegaan, zo worden bomen gespaard waar vogels in broeden en worden plekken ontzien met bijzondere planten.

Uitvoering

De voorbereidingen lopen t/m medio oktober 2020. In 2021 worden de gemarkeerde bomen weggehaald, dit zal een aantal weken in beslag nemen. Na afloop van de werkzaamheden wordt er zo snel mogelijk nieuwe bos terug geplant in de open plekken die zullen ontstaan. Hierbij wordt rekening gehouden met een gevarieerd aantal soorten bomen en struiken, wat goed is voor de duurzaamheid en biodiversiteit van het bos.

Kijk voor meer informatie over bosbeheer op de website van Staatsbosbeheer: https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/bos-en-hout/veelgestelde-vragen

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog