www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Nieuwe Schotse Hooglander kalfjes in het Lage Bergse Bos

15 mei 2020 Dick in Zuid-Holland

Onvervaard betreden de kalfjes de Rottemeren

Afgelopen week zijn er twee nieuwe Schotse Hooglander kalfjes aangekomen in het Lage Bergse Bos. Stoer en zonder enige schroom stapte ze de veewagen uit, hun nieuwe leefgebied in. Ze zijn een mooie aanvulling op de vier volwassen Hooglanders die er al zijn. Twee daarvan zijn inmiddels zo oud dat er al een tijdje rondgekeken werd naar vervanging. Door de kalfjes nu al in de kudde op te laten nemen kunnen ze vast wennen aan de omgeving, publiek en de andere runderen. Als nu één van de oude Schotse Hooglanders uitvalt worden zijn taken naadloos overgenomen door de kalfjes.

Niet alleen zijn de runderen een leuke attractie voor het publiek, ze hebben ook nog eens een nuttige functie in het beheer van het Lage Bergse Bos zelf. Door hun manier van eten, hun voorkeur voor bepaald voedsel drukken ze een stempel op hoe een gebied er uit zal zien na verloop van tijd. Zo eten ze naast gras ook graag knoppen en bladeren van bomen en struiken. Wordt in het najaar en de winter het aanbod van gras en bladeren minder, dan beginnen ze ook twijgen, bast en  jonge boompjes te eten. Op deze manier zorgen ze voor een omgeving waar bos en open plekken naast elkaar voorkomen.

Samenwerking met gemeente Rotterdam

Door de goede contacten tussen de boswachters van de Gemeente Rotterdam en Staatsbosbeheer hebben we er nu weer twee prachtige nieuwe kalfjes bij gekregen in het Lage Bergse Bos. De kalfjes zijn vijftien maanden geleden geboren in het Schiebroekse Park in Rotterdam. Dankzij de verschillende samenstelling van de kuddes in de Rottemeren en het Schiebroekse Park kon deze samenwerking plaatsvinden. De kudde in Schiebroek bestaat namelijk  uit koeien en stieren, waardoor er met regelmaat kalfjes geboren worden. Door de beperkte ruimte in het Schielandse Park ontstaat er daardoor na verloop van tijd een geboorte overschot. De kudde uit het Lager Bergse Bos daarentegen bestaat enkel uit ossen. Natuurlijke verjonging is daardoor onmogelijk. Nu kon het geboorte overschot van het Schiebroekse park mooi voor de verjonging in het Lage Bergse Bos zorgen. Hoewel het nog een hele operatie was om de overdracht, eigendom en registratie te regelen zijn de kalfjes vandaag dan toch uiteindelijk in de Rottemeren aangekomen.

Vrijwilliger Ruud

Onder begeleiding van een veearts en een boswachter van de Gemeente Rotterdam is op de foto te zien hoe de kalfjes onvervaard het Lage Bergse Bos betreden. Sinds de introductie van de kudde aan het eind van de jaren negentig is de verzorging in handen van vrijwilliger Ruud Bredius. Vaak meerdere keren per dag observeert en controleert hij de Hooglanders. Zo nodig voert hij ze bij met hooi. Om ze aanhankelijk te houden geeft hij ze af en toe koeienkoekjes. Laatst merkte we nog hoe nuttig dat is. Vanwege de nieuwe beplanting moesten we een flink stuk raster plaatsen om te voorkomen dat de runderen nieuwe bomen en struiken meteen zouden opeten. Tijdens de aanleg kwam op één of andere manier één van de Hooglanders binnen de omheining terecht. Met geen mogelijkheid kregen we het beest er weer uit. Maar in de aanwezigheid van Ruud met een koeien koekje liep ie mak als een lammetje zo het plantvak uit.

Aanvankelijk was Ruud Bredius het meest geïnteresseerd in de effecten van de begrazing op de omgeving.  Maar naar mate hij de Hooglanders beter leerde kennen kreeg hij steeds meer belangstelling voor de verschillende karaktereigenschappen van de runderen onderling. Ze hebben allemaal persoonlijke eigenschappen en reageren op hun eigen manier. Drie à vier keer per jaar komt de dierenarts langs om de runderen te onderzoeken.

kudde en kalf kijken de kat uit de boom

De komende  week zullen de kalfjes nog even binnen de omheining blijven. Daarna mogen ze net als de rest van de kudde los op het rundereiland in het  Lage Bergse Bos rondlopen. Omdat ze een periode nodig hebben om te wennen, het nadrukkelijke verzoek aan het publiek om gepaste afstand te houden en om ze niet te voeren.

reageren

geef een reactie

  • Sonja
    29 augustus 2020 om 11:08

    Vraag kan je nu wel gewoon bij de Schotse hooglanders lopen ondanks Corona en met de wegen die ze daar bezig zijn ? Ik zou graag met mijn kleindochter De boel willen verkennen ..succes vriendelijk groet Sonja Mooi stuk Natuur vlak bij huis

  • M. Jansen
    22 juni 2020 om 17:31

    Ik klikte door naar “Beleef het in ’t Haagse Bos!” maar daar stond een datum van 27 augustus 2019 in, dus dat kan wel verwijderd worden, denk ik, temeer omdat daar nog een verwijzing in staat naar Jenny van Leeuwen, boswachter van Staatsbosbeheer. Helaas is zij vorig jaar overleden dus zou het dubbel netjes zijn als deze verwijzing verwijderd kan worden. Bij voorbaat mijn dank

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog