www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Eikenprocessierupsen in de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee

22 juni 2020 Boswachter Vera in Zuid-Holland

We kunnen er in Nederland niet omheen, de eikenprocessierups. Zomereiken zijn de favoriete plek voor een eikenprocessievlinder om haar eitjes in te leggen. De rupsen die uit de eitjes komen, eten zich 's nachts vol met de blaadjes van de eiken.

De rug van de rups is bedekt met veel brandhaartjes met weerhaken. Als de rups zich bedreigd voelt, dan schieten die haartjes los. Tussen half mei en half juli veroorzaken de brandharen van de eikenprocessierups het meeste ongemak. De haren brengen hinder, irritatie en in enkele gevallen serieuze gezondheidsklachten met zich mee.

Beheer
Staatsbosbeheer laat de natuur haar gang gaan en grijpt in eerste instantie niet in. Het beheer van de natuurgebieden is gericht op het stimuleren van natuurlijke vijanden. De rupsen zijn namelijk een lekkernij voor verschillende soorten insecten en vogels zoals sluipwespen en koolmezen. Op plekken met een hoog risico op overlast worden bezoekers gewaarschuwd of sluiten we delen van een gebied af.

Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.

Waar kan ik de rups tegenkomen?
Vooral rijen eiken langs fietspaden en wegen zijn favoriete nestplaatsen van de rups. Maar je vindt ze ook in alleenstaande bomen en in parken. Ook aan de randen van bos en natuurgebieden duiken ze steeds vaker op. In de onderstaande gebieden in de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee zijn de rupsen al gezien. Dit is natuurlijk geen garantie dat ze op andere plekken niet aanwezig zijn. Ga je naar een van onderstaande gebieden? Let er dan op dat hier eikenprocessierupsen aanwezig zijn. Ben je op plekken in de Hoeksche Waard of Goeree-Overflakkee geweest die niet op dit lijstje staan en heb je de rups wel gezien, laat dit dan aan ons weten!

Hoeksche Waard
Trekdambos
Moricaanse bos
Piershilse bos
Zuid-Beijerlandse bos

Goeree-Overflakkee
Vogelboulevard, langs het pad naar de vogelkijkhut Kluut
Adolfsgat
Melissantse bos

Vragen
Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over de eikenprocessierups of wil je hier meer over weten? Op deze pagina vind je meer informatie over dit onderwerp.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog