www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Zeldzame waterrietzanger trekt door de Rottemeren

26 augustus 2020 Boswachter Jonathan Leeuwis in Zuid-Holland

In de maand augustus was het een drukte van belang in het plas-dras van de Eendragtspolder. Vogelaars uit het hele land kwamen hier massaal naartoe een om een glimp op te vangen van de zeldzame waterrietzanger. De populatie van dit zangvogeltje is door het verdwijnen van zijn geschikte broedbiotoop sinds de 20e eeuw met meer dan 90% achteruit gegaan, waardoor hij een internationaal erg zeldzaam is geworden. Momenteel zijn ze onderweg naar hun overwinteringsgebieden in Afrika, waarbij de Rottemeren een erg gunstig tussenstation blijkt te zijn!

Zoals al eerder genoemd is de waterrietzanger wereldwijd erg zeldzaam geworden. Tot 1941 broedde de soort ook nog in Nederland, maar tegenwoordig vindt je hem alleen nog in de zeggemoerassen van Polen, Wit-Rusland, Oekraine en Litouwen. Deze achteruitgang komt o.a. door het afnemen van zeggemoerassen, veranderingen in de waterhuishouding en het veranderen van het traditionele gebruik van de landbouwgebieden. Het broedseizoen van de waterrietzanger is al vroeg afgelopen, waardoor de vogels in juli al beginnen aan de grote reis richting hun overwinteringsgebied in Afrika.

Tijdens hun tocht naar het zuiden trekken ze ook in lage aantallen door ons land. Jaarlijks kunnen we rond eind juli/begin augustus de rietvelden, pitrusvelden en zeggemoerassen af speuren, in de hoop op een glimp van deze zeldzame schoonheid. Ook in de Rottemeren zijn de vogelaars altijd erg scherp op deze soort, want het lijkt er namelijk op dat de waterrietzangers de Rottemeren jaarlijks gebruiken als tussenstation om op te vetten! Nu al 3 jaar achter elkaar worden er meerdere vogels waargenomen in de Eendragtspolder, waar ze graag door de rietstroken en kruidenrijke oevers heen scharrelen.! Erg bijzonder, want deze toch wel verborgen rietvogel laat zich maar weinig zien Het gaat hier 9 van de 10 keer om jonge vogels. Het opvallende is dat ze ook regelmatig boven in het riet zitten te zingen. Een echte onderbouwde verklaring hier voor kan ik niet vinden, maar ik kan me voorstellen dat deze jonge mannen druk bezig zijn met oefenen. Wanneer ze dan in het voorjaar weer aankomen in de zeggemoerassen in Oost-Europa weten ze met hun zangkunsten de mooiste vrouwtjes te scoren!

De waterrietzanger herkennen is nog een hele kunst, want hij lijkt namelijk erg veel op de jongen van onze eigen rietzangers. Maar, voor de oplettende vogelaars is het met een beetje oefening goed te doen. Zo heeft de waterrietzanger in tegenstelling tot onze eigen rietzangers een prachtige dikgelijnde zwarte tekening op de rug. Daarnaast heeft hij zeer grote wenkbrauwstrepen en loopt er een schitterende gele band over zijn kruin.

Door beschermingsprojecten in de broedgebieden van de waterrietzanger is er gelukkig weer hoop voor de soort! Het is dan ook te hopen dat we hem de komende jaren weer iedere zomer mogen verwelkomen in de Rottemeren!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog