www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

De Rotte gemarkeerd

4 december 2020 Dick in Zuid-Holland

Markering 5 "Werkplaats langs de Rotte"

Afgelopen maand is gestart met het plaatsen van DE Rotte Markeringen. Vanaf de oorsprong van de Rotte tot aan de Rotte dam worden er vijftien informatiezuilen geplaatst. Vijftien markante plaatsen waar de Rotte tot leven komt met verhalen over de geschiedenis en de belangrijke rol die de Rotte vroeger maar ook nu nog steeds vervuld. Wie de moeite neemt de bijna twintig kilometer lange tocht te maken (en ook weer 20 kilometer terug, want de markeringen staan aan beide zijden van de rivier) krijgt niet alleen een mooi beeld van de geschiedenis van de omgeving maar ook hoe stad langzaam overgaat in land en hoe de Rotte een prominente plaats innam in het dagelijkse leven van de mensen die rond haar oevers woonden.

Het Rotte verhaal

Bijzonder leuk en interessant om die samenhang in de ontwikkeling van rivier, stad en land op deze manier te beleven. Elke zuil is voorzien van een kaart waarop je kunt zien waar je bent, waarom die plek belangrijk is en veelal een historische foto uit de directe omgeving. Gezamenlijk vertellen al die markeringen het verhaal van de Rotte. Hoe het veen gestoken werd, het water getemd en hoe vanuit die woestenij een stad met wereldhaven ontstaat. Nu een thuishaven voor alle mogelijke nationaliteiten die er mogen leven, wonen en werken. Een prachtig verhaal dat elke Rotterdammer eigenlijk zou moeten kennen. En nu dankzij de markeringen makkelijk en toegankelijk voor iedereen die niet bang is voor een beetje inspanning. Hoe leuk zou het zijn als de basisscholen uit de omgeving een schoolreisje langs de Rotte zouden maken. Een educatieve tocht met verschillende transportmiddelen op en rond de Rotte. En onderweg, kun je ook nog een keur aan activiteiten ontplooien op het gebied van natuur, recreatie en bewegen.

De Rottemarkering

Maar ook zelfs éen enkele zuil is al de moeite van het bezoeken waard met veel boeiende informatie over de directe omgeving waar je op dat moment staat. De zuilen zijn ongeveer 2,5 meter hoog en 45 cm breed. Aan de ene kant van de zuil staat een kaart met daarop de hele Rotte met de belangrijkste bruggen en sluizenen de afstanden daartussen. De plek waar je bent, staat op de kaart aangegeven. Zo weet je precies waar je bent hoever het nog is naar de volgende markering. Op de andere kant staat iets over de geschiedenis, bedrijvigheid, de natuur, de waterhuishouding of juist sport en recreatie. Er staat ook een QR code die je naar de website van Ook dit is de Rotte leidt met meer informatie.

Landschapspark de Rotte 

Vorig jaar startte er vanuit het Recreatieschap een project om de bewegwijzering te moderniseren en om meer eenheid uit te stralen binnen het Recreatieschap Rottemeren. Vanuit dat project werd het idee geboren, mede door het 750 jarig bestaan van Rotterdam, om ook markering te plaatsen langs de Rotte met het verhaal van de rivier. Dankzij een goede samenwerking tussen Recreatieschap Rottemeren, Gemeente Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland wordt het Rotte gebied nu als één eenheid van Oorsprong tot Dam gepresenteerd. Zo staan er nu dan vijf markeringen in de gemeente Rotterdam (drie worden nog geplaatst) en nog eens zeven binnen het recreatieschap Rottemeren. Het is het symbolische begin van landschapspark DE Rotte.

Opening

Vrijdag 4 december zal vanwege de corona, in zeer kleine groep, de opening van de “Rotte markeringen plaatsvinden”. De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga, tevens voorzitter van het recreatieschap Rottemeren doet dit samen met de gedeputeerde Jeanette Baljeu van de Provinciale Staten Zuid-Holland. De Markering bij het land van Chabot gelegen op de grens van stad en buitengebied zal hierbij onthuld worden.

reageren

geef een reactie

 • jopie
  22 februari 2021 om 09:59

  Hallo Dick,

  ik wil de route Boswachterspad Bergse bossen gaan lopen.
  Kom ik niet ergens in de knel met de aanleg vande A16?

  Graag hoor ik van je

  Groet Jopie de Zwart

 • John
  10 december 2020 om 15:11

  Goed bezig! Mooi gedaan en plezierig om zo geïnformeerd te worden. Hartelijk dank Dick!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog