www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Niet alle superhelden dragen een cape

3 februari 2021 Boswachter Jonathan Leeuwis in Zuid-Holland

Noud (10 jaar) en Feline (7 jaar) zijn broer en zus, en gaan in 2021 samen met hun vrienden Daan (6 jaar) en Leon (11 jaar) de strijd aan tegen zwerfvuil in het Bentwoud! Deze jonge helden zijn wekelijks, soms zelfs dagelijks, met vuilniszakken en knijpers in het gebied te vinden. Ik besloot eens in gesprek te gaan met dit sterrenteam, om eens te horen wat ze heeft bewogen om deze uitdaging aan te gaan.

Het Bentwoud schoon

“Wij hebben in 2021 het doel om het Bentwoud schoon te houden van zwerfvuil. Wij wonen in Zoetermeer, echt aan de rand van het Bentwoud! We zijn iedere week, en soms zelfs iedere dag in het Bentwoud te vinden. Behalve met regen, dan blijven we binnen.”, zegt Noud trots. Noud is basketballer, en is graag lekker actief bezig. Feline voegt daar aan toe: “we zijn in de kerstvakantie begonnen!”.

Het enthousiasme van Noud en Feline is aanstekelijk, hun vrienden Daan en Leon doen nu ook fanatiek mee! Zo gaat de 6-jarige Daan nu ook iedere avond met zijn ouders de straat op, om hier vuil te prikken.

Van links naar rechts: Noud, Leon, Daan en Feline

Hoe het idee ontstond

Ik ben meteen verkocht door het stralende enthousiasme dat deze jonge helden met zich meedragen. Wel erg bijzonder, dat ze op deze leeftijd al zo fanatiek bezig zijn met het opruimen en schoon houden van de natuur! Ik was daarom wel erg benieuwd hoe dit gave idee ontstaan is.

“Toen we in de kerstvakantie met onze ouders en de hond in het Bentwoud liepen, zagen we overal vuil liggen”, vertelde Noud. “Hier ergerden we ons aan, en daarom wilden we er wat aan gaan doen.”

Feline wil graag dierendokter worden, dit was dan voor haar ook een reden om het afval op te ruimen. “Ik wil niet dat de dieren dood gaan!”

Ook Noud kon dit beamen, en voegde er aan toe “ik vind het niet tof dat dat de aarde opwarmt!”. Leon knikte instemmend op de woorden van Noud en Feline. “Ik wil mijn steentje bijdragen aan het milieu van het Bentwoud!”

Ik moet zeggen, ik ben best even stil wanneer ik deze antwoorden hoor. Het raakt me echt dat kinderen op deze leeftijd al zo betrokken zijn bij de natuur, en zo bewust zijn over hoe we met het milieu om gaan!

Schatzoeken

“Het is eigenlijk een soort schatzoeken!”, zegt Feline. Voor Noud, Feline, Daan en Leon is het eigenlijk een sport geworden wie de meeste zakken weet te vullen. Hiervoor gaan ze tot het uiterste!

“Noud is zelfs een keer in de sloot gegaan om afval te rapen!”, vertelt zijn trotse moeder glunderend. “ze zijn zo fanatiek dat het soms bijna ruzie is wie het meeste afval meeprikt!” De keerzijde van het verhaal is dat Noud en Feline wel aangeven dat het ze ook wel pijn doet dat er zo veel afval ligt. “Maar we zien het positieve er van in, en maken er voor ons zelf een leuke uitdaging van.”

Streepjes op de koelkast

De koelkast bij Noud en Feline thuis dient dit jaar ook als turfbord. “Voor ieder volle zak die we mee nemen zetten we een streepje op de koelkast. We hebben nu in 3 weken al 8 volle zakken verzameld! We zijn heel benieuwd hoeveel we er aan het einde van het jaar hebben verzameld.”

Ze zijn ook al de gekste dingen tegen gekomen. Leon, Noud en Feline dachten eens even goed terug, en lepelde zo een heel rijtje rare vondsten op. Zo vonden ze bijvoorbeeld een paar sokken, handschoenen, een frisbee, luiers, drugsafval, sigaretten, wijnflessen en zelfs een koelbox van piepschuim! “Bizar wat mensen allemaal weg gooien!”

Natuurschatten

Gelukkig bestaan de schatten die ze vinden niet alleen maar uit afval. Ook komen ze tijdens hun struintochten door het Bentwoud allerlei toffe beesten tegen. Zo hebben Noud en Leon al meerdere keren de vos gezien! Erg bijzonder, in die 3 jaar dat ik boswachter in het Bentwoud ben, heb ik de vos maar 1x mogen zien. Vaak kom ik niet verder dan uitwerpselen en kaalgeplukte fazanten. Ook Feline komt een hoop leuke dingen tegen tijdens haar struintochten. “Ik zie heel vaak hazen, fazanten en grote roofvogels.”

Ook ik heb een nieuwe term geleerd, namelijk namelijk ‘coronastenen’. “Dit zijn mooie versierde stenen die mensen in het Bentwoud verstoppen. We hebben er al 4 gevonden”, vertelde Feline trots. Noud rende naar zijn kamer, en kwam terug met 2 van deze stenen. Op de ene staat een mooie bemoedigende tekst, op de ander een prachtig lieveheersbeestje. Wat een tof initiatief!

Doe mee!

Als je het mij vraagt, zijn Noud, Feline, Leon en Daan een voorbeeld voor velen. Ik was daarom ook erg benieuwd wat ze de lezers van deze blog mee willen geven. “Laat geen afval achter in de natuur!”, lieten ze in koor weten. Ook kwamen ze met een goede tip. “Als je naar buiten gaat om even een frisse neus te halen, kan je bij Schoon Zoetermeer vuilprikkers en zakken halen, en zelf ook al het afval oprapen. Het is eigenlijk heel erg leuk om te doen, net een speurtocht!”

Wat mij betreft bewijzen Noud, Feline, Leon en Daan dat niet alle superhelden een cape dragen. Ik denk dat we met z’n allen mega trots op dit sterrenteam mogen zijn, en ze als groot voorbeeld mogen zien. Kom je ze tegen in het Bentwoud? Maak dan zeker eens een praatje, steek je duim op of geef ze een compliment voor hun fantastische werk!

reageren

geef een reactie

 • Martin
  15 februari 2021 om 22:36

  Geweldig dat deze kinderen hier al zo mee bezig zijn. ????

 • Clara
  3 februari 2021 om 20:26

  Ik ben trots op mijn kleinzoon Daan

 • linda Groeneveld
  3 februari 2021 om 12:02
 • Luc Vandierendonck
  3 februari 2021 om 11:36
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog