www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Beleef het haringvliet van dichtbij met onze boswachters tijdens het Haringvlietweekend

22 september 2021 Boswachter Daniel van Veen in Zuid-Holland

Iedereen houdt er van om een ander eens in het zonnetje te zetten. Of het nu gaat om de 75e verjaardag van je moeder, een babyshower van een vriendin, een jubileum van een collega op het werk, of gewoon zomaar, omdat iemand tof is!
Maar niet alleen mensen verdienen het om soms in het zonnetje gezet te worden, zelfs hele gebieden!

Op een steenworp afstand van de grootste havenstad van Europa ligt het Haringvliet. Een delta met duizenden trekvogels, tal van recreatiemogelijkheden en prachtige (nieuwe) natuurbeleefplekken. Bovendien is het Quackstrand net vernieuwd en verbeterd. Reden genoeg om juist dit gebied eens in het zonnetje te zetten.

Tijdens het Haringvlietweekend van 24 t/m 26 september is iedereen van harte uitgenodigd om de bijzondere Haringvlietnatuur te ontdekken. Verschillende natuurbeheerders, ondernemers, kunstenaars en experts nemen je mee via excursies of activiteiten op in de bijzondere wereld van (onder)waterwereld van het Haringvliet. Wij van Staatsbosbeheer zijn uiteraard ook van de partij!

Vrijdag

Zo organiseren wij op vrijdag 24 september een wandelexcursie over strand en duin bij Hellevoetsluis. Onder leiding van de boswachter wandel je een uur door de natuur. Onderweg leer je over de geschiedenis, de natuur, en hoe deze verandert sinds het kierbesluit. Onderweg spotten we misschien wel prachtige dieren zoals reeën, zandhagedissen of hazelwormen.
Er zijn nog wat plekjes vrij om mee te gaan, dus geef je snel op via deze link

Heb je nog wat extra motivatie nodig om mee op avontuur te gaan? Ter ere van de opening van het nieuwe Quackstrand beginnen we deze wandeling met gebak!

Zaterdag

Op zaterdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 staan vijf van onze boswachters en vogelexperts voor je klaar aan de andere kant van het Haringvliet. Aan de oostkant van Goeree-Overflakkee vind je de Hellegatsplaten. Dit is een uitgestrekt natuurgebied waar bos, struweel, riet, grazige delen en open water elkaar afwisselen. Ooit waren de Hellegats- en Ventjagersplaten een aaneengesloten natuurgebied. Door de aanleg van dammen in het kader van de Deltawerken veranderde die situatie. De Hellegatsplaten vielen droog in 1987 na aanleg van de Philipsdam. Mede door de inzet van Staatsbosbeheer heeft het gebied zich kunnen ontwikkelen tot hoe het er nu uitziet. En dat kun je prachtig bekijken vanuit een van de vogelkijkhutten. De Vogelboulevard bestaat uit een uitkijktoren en vier vogelkijkhutten die allemaal genoemd zijn naar een vogelsoort: kluut, visarend, zwartkopmeeuw en lepelaar. De uitkijktoren bij Ooltgensplaat (de torenvalk) is één van de beste plekken om de zeearend te zien. Deze herken je direct door zijn enorme afmetingen!

Onze boswachters en vogelexperts staan klaar om samen met jou naar de prachtige vogels te kijken. Neem dus zeker je verrekijker mee! Heb je zelf geen verrekijker, dan hebben de boswachters er eentje voor je te leen.

Voor deze activiteit hoef je je niet op te geven. Wil je weten bij welke hutten de boswachters en vogelexperts staan? Kijk dan even hier!

 

 

Ben je benieuwd wat er nog meer te beleven valt tijdens het Haringvlietweekend?
Kijk dan even op www.haringvlietweekend.nl en beleef!

 

 

Kluut in het Oudeland

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog