www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Weidevogelpompen in het Oudeland van Strijen

16 maart 2022 Boswachter Vera in Zuid-Holland

Tijdens het broedseizoen van 2022 zijn er voor het derde jaar op rij weer een aantal weidevogelpompen te vinden in natuurgebied het Oudeland van Strijen. Deze weidevogelpompen zijn met een belangrijke reden door Staatsbosbeheer tijdelijk geplaatst.

Door de huidige waterhuishouding in het Oudeland van Strijen kan het water in de grond niet vastgehouden worden. De hoeveelheid water in een gebied is van groot belang voor diverse weidevogelsoorten zoals de kievit en de grutto. Deze vogels verblijven in het voorjaar graag rondom plassen en natte slikkige delen van het weiland omdat hier dan veel insecten te vinden zijn. Deze voeding is belangrijk voor de vogels en hard nodig om hun jongen te voeden en groot te brengen. Kuikens die net uit het ei komen hebben minder sterke snavels als hun ouders. Als de grond te droog is, is de ondergrond veel te hard voor deze kleine snaveltjes en komen ze er niet doorheen om eten te zoeken.

Kievit

Samenwerking
In de winter blijft er door regenval veel water op de velden staan en in het voorjaar en de zomer hoort dit normaal gesproken langzaam op te drogen. Doordat het waterpeil in het natuurgebied Oudeland van Strijen op dit moment te laag is en het water op de velden niet vastgehouden kan worden, drogen de waterplassen op zodra het voorjaar begint. Staatsbosbeheer is daarom in samenwerking met het Waterschap Hollandse Delta, Provincie Zuid-Holland en CCHW druk bezig om de waterhuishouding in het Oudeland van Strijen te herstellen zodat deze jaarrond optimaal is.

Zonnepanelen
Maar tot die tijd is er een andere oplossing bedacht. Door het gebruik van waterpompen op zonnepanelen wordt water vanuit de sloot op het weiland gepompt om zo plas-drasgebieden te creëren. Uiteindelijk hopen we op een natuurlijke manier door middel van een goede waterhuishouding deze natte omstandigheden te creëren. Hiervoor wordt samen met het Waterschap Hollandse Delta nagedacht hoe dit in de toekomst het jaarrond kan worden verbeterend. Tot die tijd maken we gebruik van de weidevogelpompen en kijken we weer uit naar een succesvol broedseizoen!

reageren

geef een reactie

 • Martin
  17 april 2022 om 09:27

  Ook hier in Wijngaarden in het prachtige Molenlanden staat zo’n weidevogelpomp. Praktisch vanuit mijn achtertuin kan ik er naartoe om het broeden en grootbrengen van de grutto,tureluur,kievit en de bergen te zien.

  • Martin
   17 april 2022 om 09:29

   Moest bergeend zijn en niet bergen. Spellingcontrole grrrr

 • lies
  16 maart 2022 om 17:07

  heel goed idee, ik doe het zelf ook zo met water geven aan de planten maar dan zonder pomp met gieters heen en weer

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog