www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Zuurstokken strijken neer in de Rottemeren

17 maart 2022 Boswachter Jonathan Leeuwis in Zuid-Holland

Flamingo's Zevenhuizerplas. Foto: Jonathan Leeuwis

Wie woensdag 16 maart over de boulevard langs het strand van Rotterdam Nesselande liep, kreeg ineens wel een heel tropisch gevoel. In de aangrenzende Zevenhuizersplas stond ineens een groep van maar liefst 11 flamingo's! Het exotische beeld van 11 van deze "roze zuurstokken" trok veel bekijks van zowel vogelaars als buurtbewoners.

Bij flamingo’s krijg je al snel de associatie met warme temperaturen, blauwe zee en witte stranden. Het beeld van deze kleurrijke vogels in ons eigen koude kikkerlandje lijkt niet bepaald is niet iets wat bij veel mensen snel zou opkomen. Toch is dit minder gek dan je misschien zou denken. Flamingo’s kunnen prima tegen kou. Sterker nog, ieder najaar komt een groep van dik 50 vogels naar de Grevelingen gevlogen om daar de winter door te brengen! Het zijn vogels uit de Duitse broedkolonie in het Zwillbrocker Venn, een gebied dat op steenworp afstand van de Nederlandse grens ligt. De 11 flamingo’s van de Zevenhuizerplas waren vogels welke even een pitstop maakte tijdens hun reis van de Grevelingen naar Duistland.

De groep van 11 flamingo’s met op de achtergrond de Boulevard van Rotterdam Nesselande. Foto: Jonathan Leeuwis

Bijzondere mengelmoes

De groep flamingo’s bestaat uit een bijzondere mengelmoes van soorten. Het begon in 1971, toen er plots een groep van 14 ongeringde Chileense flamingo’s in de Grevelingen stond. Het is nog steeds niet bekend waar deze Zuid-Amerikaanse flamingosoort vandaan kwam. Het meest waarschijnlijk is uit gevangenschap, maar als je ineens 14 van je flamingo’s kwijt bent, dan zou dat toch op z’n minst moeten opvallen?! Deze dubieuze groep kwam jaarlijks in steeds grotere aantallen terug. Een paar jaar later stonden er ook grote exemplaren met een slankere nek, kleinere kop en minder zwart op de snavel tussen de groep, Europese flamingo’s! Deze vogels zijn waarschijnlijk vanuit hun broedgebieden in Zuid-Europa afgedwaald naar Nederland. In het Zwillbrocker Venn broeden nu dus gezamenlijk Europese en Chileense flamingo’s. Wat blijkt, heel kieskeurig zijn ze niet. Het is geen uitzondering dat deze vogels met elkaar kruisen en samen succesvol jongen groot brengen. Zo kwam het dus ook dat de groep van de Zevenhuizerplas bestond uit 5 Europese, 2 Chileense en 4 kruisingen tussen deze 2 soorten. Een bonte verzameling dus!

Flamingo’s in de Rottemeren

Het is niet de eerste keer dat er flamingo’s opdoken in de Rottemeren. In 2020 verschenen er ook al 7 vogels op in het gebied. Daarnaast verschenen er begin maart dit jaar, voordat de groep van 11 verscheen, al 2 Chileense flamingo’s op de vogeleilandjes naast de roeibaan in de Eendragtspolder. Aan de kleuringen om de poten, welke ze voor onderzoek gebruiken, bleek het dat al deze vogels afkomstig waren uit het Zwillbrocker Venn. Zouden de vogels de Rottemeren ontdekt hebben als vaste tussenstop op weg naar Duitsland? De tijd zal het leren. Hoe dan ook, dit jaar hebben de vogels gezorgd voor veel genot onder de vogelaars een de verbaasde recreanten welke ineens bij toeval deze “roze zuurstokken” in het water zagen staan.

Chileense flamingo’s op de Eendragtspolder 2022. Foto: Jonathan Leeuwis
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog