www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

De lente brult uit de grond, alle zintuigen worden geprikkeld

19 april 2023 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Het is lente. Lopend en fietsend door de natuur kan ik niet anders dan blij worden. Alle zintuigen worden gekieteld. Mijn oren genieten van de zang van de vogels, mijn ogen ontwaren de meest onwaarschijnlijke kleurenpracht van bloemen, de warme lentewind strijkt langs mijn blote benen tijdens een wandeling. Wie goed oplet, ruikt de ontluikende bloemen. Fijnproevers met oog voor seizoensgebonden groente proeven alweer van de koningin der groentes: de asperge.

 

Een heggenmuspaar brengt zelden haar eigen jongen groot – foto Mark Kras

Flierefluiter

Al vroeg in de ochtend klinkt er een bijzonder mannenkoor. Buurman brengt de buurman even op de hoogte dat hij er nog is en dat hij in topvorm verkeert. Maar eventuele partners worden ook attent gemaakt op het in de markt zijn voor een nieuwe relatie. Of een vluggertje, want in menig vogelnest bevinden zich de eieren van verschillende vaders. De heggenmus, die al vroeg in het voorjaar in menige tuin en natuurgebied te horen is met zijn korte riedelliedje, is een notoir overspelig vogeltje. Het mannetje vertrouwt het vrouwtje zo slecht dat hij voor de paring met zijn snavel sperma verwijdert bij het vrouwtje. Daarmee probeert hij er zeker van te zijn dat hij de vader van het kroos is. Tevergeefs, blijkt. Moeder is een flierefluiter. Ze doet aan risicospreiding en paart tussendoor met andere naburige mannetjes  zodat er meer variatie in het nestje terecht komt. Overigens kunnen we met een schuin oog naar mevrouw kijken maar ook de heren blijken niet zo trouw te zijn en paren vrolijk met verschillende buurvrouwen als moeders op het nest zit.

Bosanemoon is een echte lentezonaanbidder – foto Mark Kras

Achteromkiekertje

Nu er nog weinig bladeren aan de bomen zitten grijpen de vroegbloeiers de kans. Terwijl ze hun energie uit bollen of wortelstokken halen, weten ze prachtig gevormde en gekleurde bloemen te vormen. Als zonaanbidders doen ze er alles aan om nu te bloeien en zich voort te planten. Het is wonderlijk om te zien hoe speenkruid zich opent en sluit al naar gelang de zon schijnt. Bij volle zon staan de botergele blaadjes volop gespreid. De bosanemoon gaat nog verder. Niet alleen gaan de blaadjes open, de bloem draait zelfs met de zon mee.  Een eigenschap die hem de volksnaam achteromkiekertje heeft bezorgt.

Gevlekte Aronskelk zijn opvallend geurende gevangenis- foto Twan-Teunissen

Stinkerd

Maar als prachtige kleuren en opvallend bewegen niet genoeg zijn, dan is er natuurlijk de kracht van geuren. Hoewel ik mijn moeder geen plezier doe met een kweekhyacinth omdat ze daar allergisch op reageert, denk ik dat een aronskelk nog minder in de smaak zal vallen. De fallusvormige spatha, een schutblad dat de jonge bloem beschermt, geurt namelijk alles behalve fris. Dat is bedoeld om aasvliegjes aan te trekken. Die storten zich op de spatha (vernoemd naar een romeins ruiterzwaard) en in de kelk. Onderin zitten haartjes die ontsnappen van de vliegjes voorkomt. Terwijl ze gevangen zitten bestuiven ze de vrouwelijke bloempjes. Na een dag verwelken de haartjes en kunnen de vliegjes ontsnappen. Maar niet zonder dat ze met stuifmeel bepoederd raken door de meeldraden die zich boven de bloemen bevinden. Uitgehongerd gaan de vliegjes op zoek naar aas. Grote kans dat ze daarbij weer op een aronskelk stuiten.

Reekalfjes zijn erg kwetsbaar voor loslopende honden omdat zij stil blijven liggen bij gevaar. – foto Mark Kras

In de zon

Dit soort wonderlijke gebeurtenissen in de natuur zijn in de lentezon heerlijk te volgen. Met een kop koffie of thee in de tuin of in een park kun je rustig genieten van alles wat rondzoemt, -zingt en geurt. Natuur is wonderlijk nabij. Niets heerlijker dan genieten van de prille lentezon en zachte voorjaarswind op je huid. De laatste jaren hebben we intensief ervaren hoe belangrijk buiten in de natuur zijn is voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. De lente van 2023 is daarmee extra feestelijk, nu we vrij zijn om te gaan en te staan. Laten we het feestelijk houden door respectvol om te gaan met de natuur, de hond aan de lijn te houden, afval mee naar huis te nemen, op de paden te blijven en de kat de bel aan te binden.

Kiezen voor Nederlandse biologische producten in de supermarkt bepalen de ruimte voor onze natuur in het agrarisch landschap – foto Mark Kras

Smakelijk

Voor wie nog iets meer wil doen voor onze Nederlandse natuur is er nog de tip om eens in de supermarkt te letten op wat je koopt. Onze voedselkeuze bepaalt voor een groot deel ons landschap. Kies dus vooral Hollandse groente en fruit of melk en kaas van Nederlandse boeren die ruimte bieden aan de soortenrijkdom van het agrarisch gebied. Het helpt om ons prachtige landschap in stand te houden. Het wordt genieten dus met al uw zintuigen de komende tijd. Het is lente.

 

Dit blog verscheen eerder op toeractief.nl

reageren

geef een reactie

 • Erik Buijs
  23 april 2023 om 20:01

  Precies Marc
  Laten we het met z’n allen vieren
  En genieten van al het moois
  Bedankt

 • Gemma
  19 april 2023 om 13:02

  weer genoten van een goed en leerzaam blog!

 • Leo Hollander
  19 april 2023 om 12:27

  Fantastisch hoe Mark Kras de uitbundigheid van de lente waarneemt!
  Zou het niet mooi zijn als die verbondenheid met de natuur collectief gevoeld zou worden?
  Met onze trek naar de stad hebben we lang geleden de wildernis als gevaarlijk oord achter ons gelaten. Maar hebben we het in de stad zo goed voor elkaar?
  Ik meen dat, dra we onze connectie met de natuur herstellen of verbeteren, het verschil tussen mens en natuur weg kan vallen.
  Immers, in de natuur komen we onze eigen natuur tegen…:).
  Zie over de veerkracht die natuur de mens biedt ter info: https://denk-wijzer.nu/versterk-je-mentale-veerkracht/

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog