www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

woensdag 13 november Fryske Panda’s aflevering 2: Zeldzame Wasplaten in de Rotstergaaster Wallen

8 november 2019 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslân

De herfst is de tijd dat we paddenstoelen kunnen zien. Dit jaar waren ze volop te zien door de vochtige omstandigheden die we de laatste periode gehad hebben. Maar ook onze paddenstoelen hebben het zwaar. Deze aflevering gaat boswachter Jakob op zoek naar wasplaten, een paddenstoelengroep die doordat ze zeer hoge eisen stellen aan hun habitat/ biotoop zeer zeldzaam zijn.

lees meer

Zeldzame Paaltjasker in de houtwiel terug van weggeweest

15 oktober 2019 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslân

Komende woensdag 16 oktober wordt de zeldzame Paaltjasker na reparatie teruggeplaatst in de natuurgebied de Houtwiel.

lees meer

vrijdag 18 oktober start spectaculaire nieuwe tv natuurreeks “Fryske Panda’s”

14 oktober 2019 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslân

Bijna elke boswachter heeft ze wel; hoekjes natuurterrein die als een schatkamer functioneren voor soorten waarvan je hoopt dat ze er volgend jaar nog zijn. Maar met de wetenschap dat er wereldwijd één op acht soorten planten en beesten op uitsterven staat, weet je dat hopen alleen niet genoeg is. Er moet daadwerkelijk ook wat gebeuren; ook hier in Fryslân. Maar onbekend, maakt onbemind! Dus toen natuurverslaggever Remco de Vries van Omrop Fryslân ons vroeg om mee te werken aan een serie reportages onder de naam Fryske Panda’s over soorten die op uitsterven staan, hapten we gelijk toe.

lees meer

Multifunctionele zwaluwwand in natuurgebied Grote Brekken

10 oktober 2019 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslân

Vorige week zijn vrijwilligers begonnen met de bouw van een betonnen zwaluwenwand in natuurgebied Grote Brekken bij Lemmer. Dit initiatief is genomen door de Vogelwacht Lemmer-Eesterga-Follega. Het is een multifunctionele constructie, die plek biedt aan verschillende diersoorten, waaronder vleermuizen en amfibieën.

lees meer

Zeldzame Cetti’s zanger na 40 jaar terug bij Tjeukemeer

19 augustus 2019 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslân

Een geheimzinnige vogel met een intrigerende naam. Zo mag je de Cetti’s zanger gerust omschrijven. Deze zomer is deze vogel na 40 jaar afwezigheid weer gezien in de Marswal langs het Tjeukemeer. Het is zelfs de eerste broedende Cetti’s zanger in onze Friese terreinen en waarschijnlijk ook in heel Friesland.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog