www.boswachtersblog.nl/ Fryslan

Meer kinderen naar buiten in Zuidoost Fryslân dankzij Buitenfonds!

31 januari 2017 Boswachter Roel Vriesema in Fryslan
Kijkje onder water

Kinderen een echte natuurbeleving meegeven, ervaar ik als een van de mooiste onderdelen uit het werk van de boswachter. Via het Buitenfonds is er nu extra geld voor een educatieproject voor basisschoolleerlingen over het laagveen in natuurgebied de Rottige Meente en voor de uitbreiding van het speelbos Sparjebird bij Hemrik.

lees meer

Landgoed Oranjewoud in TV BinnensteBuiten

25 januari 2017 Boswachter Roel Vriesema in Fryslan
boswachter Marieke Schatteleijne

In het bekende tv-programma BinnensteBuiten neemt onze collega-boswachter Marieke Schatteleijn je wekelijks mee op een verrassende reis door de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Eind november 2016 mocht ik mee naar de opnames op Landgoed Oranjewoud bij Heerenveen.

lees meer

Ruige rijp in Sudwest-Fryslân

19 januari 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Genieten. Dat is wel de beste omschrijving die we deze week aan ons werk kunnen geven. In Fryslân is het al een aantal dagen prachtig wit. Niet alleen door de sneeuw, ook door de combinatie van vorst en mist. De rijp die zich op uitgebreide schaal heeft gevormd, staat garant voor een prachtig winterwonderland.

lees meer

De monumentale tuin van Stania State

18 januari 2017 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslan

“1. Deze state met zulke schoone tuinen en plantaadjen voorzien, dat men het toen voor den fraaiste buitenplaats in de gritenij hield. 2. Maar daartegenover ligt een der schoonste buitenplaatsen, die wij in Friesland nog gezien hebben. ‘t Is Stania State, eens een zetel van een nu uitgestorven geslacht.”
A.J. van der Aa in 1847 1, en J. Craandijk in 1876 2

lees meer

Vuurwerklawaai tijdens jaarwisseling is nachtmerrie voor vogels

29 december 2016 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Vogels hebben veel meer last van vuurwerk tijdens de jaarwisseling dan werd gedacht. Het lawaai verstoort de rust van miljoenen vogels en dit kost de dieren veel extra energie. Dit stellen onderzoekers van de UvA vast na het bestuderen van de radarbeelden van het KNMI.

lees meer

Potskar-Zuid voor het eerst onder water

22 december 2016 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Dankzij de inrichtingsmaatregelen in het Sneekermeergebied is de waterstand in de Potskar-Sud weer hoog en staat het gebied sinds jaren weer nagenoeg onder water. Dit is goed nieuws voor de natuur. Het hoge water biedt veel mogelijkheden voor allerlei bijzondere planten en dieren.

lees meer

Vrijwilligers planten 2500 beuken in Gaasterland

13 december 2016 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Jaarlijks zijn vele duizenden vrijwilligers actief in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer en alleen al in Gaasterland zetten tientallen mensen zich in, zoals onlangs in de bossen van Gaasterland, waar 2.500 jonge beuken zijn aangeplant in de Nijemirdummer Heide.

lees meer

Noodzakelijke kap van zieke essen in Zuidoost Fryslan

6 december 2016 Boswachter Roel Vriesema in Fryslan

Komende maanden moeten we uit voorzorg op verschillende plekken in Zuidoost Fryslân zieke essen kappen. Dit doen we op plekken waar risicovolle situaties kunnen ontstaan, zoals voor aanwonenden en langs fietspaden en wegen.

lees meer

Zelfvoorzienend beheerkantoor Twijzel nog duurzamer

2 december 2016 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslan

Het gebouw van Staatsbosbeheer Noord-Fryslân aan de Wedze 22a te Twijzel is geheel zelfvoorzienend qua energie. In de maand november is aan het energiezuinige gebouw nog een energiebesparende maatregel toegevoegd. Het kantoorgedeelte van het pand is geïsoleerd en hierbij is gebruik gemaakt van een nieuwe soort isolatiemateriaal, namelijk gemalen kranten!

lees meer

Werk in uitvoering in Balksterbos en Bremer Wildernis

9 november 2016 Boswachter Karin Blanksma in Fryslan
Binnenkort kun je deze Harvester weer tegenkomen in enkele Gaasterlandse bossen.

Vanaf 15 november 2016 start Staatsbosbeheer met de houtoogst in het Balksterbos en de Bremer Wildernis en directe omgeving.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog