www.boswachtersblog.nl/ Fryslan

Zesde Exmoorveulentje geboren in de Twijzelermieden.

31 mei 2017 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslan

Gisteren is het inmiddels 6e veulentje geboren in de Twijzelermieden. De veulens lopen bij hun moeder en maken het goed. Met dit fokprogramma dragen we bij aan het behoud van een zeldzaam en uniek paardenras. We zijn trots op onze helpers in het beheer van onze natuurgebieden! En het is mooi om te zien dat het goed met ze gaat.

Ze zijn vaak goed te zien in de Houtwiel en de Twijzelermieden in de buurt van Veenwouden en Twijzel, kom gerust een langs om te kijken!

lees meer

Zeldzame Friese moeraspaardenbloem gevonden in de Klaarkampermeer

29 mei 2017 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslan

Een tijdje geleden is er tijdens een excursie van Staatsbosbeheer en Herbarium Frisicum in het natuurgebied de Klaarkampermeer ten noorden van Rinsumageest Taraxacum frisicum, de Friese moeraspaardenbloem gevonden. En dat is bijzonder!

lees meer

Nieuwe informatiepanelen Blaugerzen en Boksleat

24 mei 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Vorige week hebben we een aantal nieuwe informatiepanelen geplaatst in onze gebieden rond het Sneekermeer, waaronder de Blaugerzen en op de kade van de Kop Bloksleat. Ze geven actuele informatie over de prachtige natuur in deze gebieden.

lees meer

Enquête: Natuurbeleving rond Holwerd

17 mei 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

In het kader van haar opleiding bij Hogeschool Van Hall Larenstein enquêteert student Arya Seldenrath de komende tijd om erachter te komen of bezoekers van het Waddengebied geïnteresseerd zijn in kwelderactiviteiten en natuurbeleving in en rondom de buitendijkse kwelders in Holwerd. Help Arya mee en vul de enquête in.

lees meer

Vernieuwde Werelderfgoedzuil op pier Holwerd

15 mei 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Tot voor kort zag de voetgangersingang naar de veerterminal op de pier van Holwerd er ietwat kaal uit. Daar waar lange tijd de Werelderfgoedzuil stond, gaapte een gat in de bestrating. Sinds deze week bepaald de zuil weer het beeld op het plein. Een geheel vernieuwde zuil met informatie over de mooiste natuurgebieden rond Holwerd en op Ameland.

lees meer

Eerste weidevogelkuikens uit het ei binnen predatorenraster Zwagermieden.

2 mei 2017 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslan

In de Zwagermieden een weidevogelpolder van zo’n 240 ha boven Zwaagwesteinde, is begin dit jaar een stroomraster geplaatst om weidevogelnesten te beschermen tegen grondpredatoren. In deze proef is een gebied van ongeveer 14 ha afgerasterd met ongeveer 1800 meter stroomraster. De eerste resultaten lijken goed! De eerste kievitskuikens zijn inmiddels uit het ei gekropen.

lees meer

Stil genieten in de Houtwiel

17 april 2017 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslan
De Houtwiel. Foto: Remco de Vries (Omrop)

Veel Friese natuurliefhebbers kennen De Houtwiel; het moerasgebied van Staatsbosbeheer tussen De Falom, De Westereen en Feanwâlden. Een toplocatie voor moerasbewoners zoals de otter, de rietdomp en natuurlijk grauwe ganzen.

lees meer

Vliegende start van nieuw activiteitenseizoen

6 april 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan
Buiten spelen

Onthaasten met de boswachter, met de kinderen op speurtocht, of je eigen meubels maken? Het kan allemaal komende maanden, want de nieuwe Buitenladder is uit. Vanaf april tot oktober bieden we weer tal van activiteiten aan in Zuid-West Fryslan voor jong en oud!

lees meer

Weidevogeltheater in Potskar-Sud

28 maart 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Het ziet zwart van de vogels in Potskar-Sud bij Sneek. Nu de temperatuur stijgt en het langzaam aan weer lente wordt, hebben zich hier duizenden vogels verzameld. Met het mooie weer van de afgelopen dagen krijg je hier een echt weidevogelgevoel.

lees meer

Staatssecretaris Van Dam weer in het Waddengebied (bij daglicht!)

8 maart 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Terug op vertrouwde (wad)bodem, terug in het gebied waar het 4 maanden geleden allemaal begon. Staatssecretaris Martijn van Dam bezocht op 7 maart wederom het Waddengebied en was enthousiast over de prachtige natuur op de Ballastplaat in de Waddenzee, én de samenwerking in het gebied.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog