www.boswachtersblog.nl/ Fryslan

Stil genieten in de Houtwiel

17 april 2017 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslan
De Houtwiel. Foto: Remco de Vries (Omrop)

Veel Friese natuurliefhebbers kennen De Houtwiel; het moerasgebied van Staatsbosbeheer tussen De Falom, De Westereen en Feanwâlden. Een toplocatie voor moerasbewoners zoals de otter, de rietdomp en natuurlijk grauwe ganzen.

lees meer

Vliegende start van nieuw activiteitenseizoen

6 april 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan
Buiten spelen

Onthaasten met de boswachter, met de kinderen op speurtocht, of je eigen meubels maken? Het kan allemaal komende maanden, want de nieuwe Buitenladder is uit. Vanaf april tot oktober bieden we weer tal van activiteiten aan in Zuid-West Fryslan voor jong en oud!

lees meer

Weidevogeltheater in Potskar-Sud

28 maart 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Het ziet zwart van de vogels in Potskar-Sud bij Sneek. Nu de temperatuur stijgt en het langzaam aan weer lente wordt, hebben zich hier duizenden vogels verzameld. Met het mooie weer van de afgelopen dagen krijg je hier een echt weidevogelgevoel.

lees meer

Staatssecretaris Van Dam weer in het Waddengebied (bij daglicht!)

8 maart 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Terug op vertrouwde (wad)bodem, terug in het gebied waar het 4 maanden geleden allemaal begon. Staatssecretaris Martijn van Dam bezocht op 7 maart wederom het Waddengebied en was enthousiast over de prachtige natuur op de Ballastplaat in de Waddenzee, én de samenwerking in het gebied.

lees meer

Gezocht: vrijwilligers natuureducatie in ZW-Fryslan

3 maart 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Ben je graag in de natuur en wil je kinderen daar ook graag bij betrekken? Dan zijn wij op zoek naar jou! De komende tijd hebben wij verschillende leuke natuur educatieve activiteiten in de omgeving van Sneek, Joure, Oudehaske en Oudemirdum en zoeken hiervoor vrijwillige begeleiders. We hebben veel leuke en interessante excursies, zoals de ‘Egelsurvival’, ‘Kees de koolmees’, ‘Biologiedagen’, ‘Op aventoer bij de boer’, ‘de Eendenkooi’, ‘Spelen tot je groen ziet’ en ‘Natuurwijs’.

lees meer

Meer kinderen naar buiten in Zuidoost Fryslân dankzij Buitenfonds!

31 januari 2017 Boswachter Roel Vriesema in Fryslan
Kijkje onder water

Kinderen een echte natuurbeleving meegeven, ervaar ik als een van de mooiste onderdelen uit het werk van de boswachter. Via het Buitenfonds is er nu extra geld voor een educatieproject voor basisschoolleerlingen over het laagveen in natuurgebied de Rottige Meente en voor de uitbreiding van het speelbos Sparjebird bij Hemrik.

lees meer

Landgoed Oranjewoud in TV BinnensteBuiten

25 januari 2017 Boswachter Roel Vriesema in Fryslan
boswachter Marieke Schatteleijne

In het bekende tv-programma BinnensteBuiten neemt onze collega-boswachter Marieke Schatteleijn je wekelijks mee op een verrassende reis door de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Eind november 2016 mocht ik mee naar de opnames op Landgoed Oranjewoud bij Heerenveen.

lees meer

Ruige rijp in Sudwest-Fryslân

19 januari 2017 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Genieten. Dat is wel de beste omschrijving die we deze week aan ons werk kunnen geven. In Fryslân is het al een aantal dagen prachtig wit. Niet alleen door de sneeuw, ook door de combinatie van vorst en mist. De rijp die zich op uitgebreide schaal heeft gevormd, staat garant voor een prachtig winterwonderland.

lees meer

De monumentale tuin van Stania State

18 januari 2017 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslan

“1. Deze state met zulke schoone tuinen en plantaadjen voorzien, dat men het toen voor den fraaiste buitenplaats in de gritenij hield. 2. Maar daartegenover ligt een der schoonste buitenplaatsen, die wij in Friesland nog gezien hebben. ‘t Is Stania State, eens een zetel van een nu uitgestorven geslacht.”
A.J. van der Aa in 1847 1, en J. Craandijk in 1876 2

lees meer

Vuurwerklawaai tijdens jaarwisseling is nachtmerrie voor vogels

29 december 2016 Boswachter Henk-Jan van der Veen in Fryslan

Vogels hebben veel meer last van vuurwerk tijdens de jaarwisseling dan werd gedacht. Het lawaai verstoort de rust van miljoenen vogels en dit kost de dieren veel extra energie. Dit stellen onderzoekers van de UvA vast na het bestuderen van de radarbeelden van het KNMI.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog