www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Beheer voor de hazelmuis

3 dagen geleden Boswachter Niki Jasper in Limburg

De hazelmuis is één van de belangrijke diersoorten waar wij beheer voor uitvoeren in Zuid-Limburg. Afgelopen jaren hebben we intensief beheer uitgevoerd, omdat het aantal hazelmuizen flink achteruit ging als gevolg van intensivering van de landbouw. Natuurorganisaties en de zoogdiervereniging hebben de noodklok op tijd geluid en zijn met zijn allen intensief aan de slag gegaan om de leefomgeving van de hazelmuis te ontwikkelen, te versterken en uit te breiden.

lees meer

Lammetjesdag Mariapeel: een verslag van 2 jonge journalisten

16 september 2018 Boswachter Mirjam Wouters in Limburg

Voor Staatsbosbeheer de Peelvenen was het deze keer een bijzondere Lammetjesdag. Al vroeg in de ochtend gonsde het van de geluiden. Bij het Biologisch Station in de Mariapeel waren boswachters, vrijwilligers en standhouders druk in de weer om het terrein tip top in orde te maken voor de bezoekers en om een goede eerste indruk te maken op de komst van de jonge journalisten! Daan en Sofie hebben een sprekend verslag van de dag gemaakt!

lees meer

15 september: Hoogveen Festival en ‘Walk of Veen’ in de Peelvenen

10 september 2018 Boswachter Mirjam Wouters in Limburg

De LIFE+ hoogveenherstelwerkzaamheden zijn klaar! Wij willen jullie bedanken voor het begrip, geduld en inbreng tijdens de LIFE+ werkzaamheden. Daarom organiseren de deelnemende partners en Staatsbosbeheer op 15 september het Hoogveen Festival.

lees meer

Rondje om ’t Elfde’ en swingen op het peeldpodium

3 september 2018 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Wie meer wil weten over het verleden van De Groote Peel kan op zondag 9 september op pad met een Peelgids van Staatsbosbeheer voor een ‘Rondje om ’t Elfde’. De excursie is ongeveer 8 kilometer lang en start om 11.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen. ’s Middag is er swingende muziek op het Peelpodium van De Pelen met om 13.30 uur en 15.00 uur optredens van het zangduo ‘2 of Diamonds’. Dubbel genieten dus!

lees meer

Met Professors op Pad in de Peel

18 juli 2018 Boswachter Mirjam Wouters in Limburg

Dat maak je niet iedere dag mee, op stap met 2 professoren En dan ook nog twee hele bijzondere. De ene is Prof. dr. Joop Schaminee, dé man die de Flora’s (plantenboeken) van Nederland schreef. De andere is Prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Beiden delen ze dezelfde passie: Nederland enthousiast maken om de natuur in te trekken. En zo ontstond het idee om Nederland door te reizen, met camera, naar de mooiste natuurgebieden van Nederland.

lees meer

Een sfeervolle tuin ‘met gesloten beurs’!

16 juli 2018 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Rondom de Peelboerderij – onze lunch/vergaderplek – is een kleine, maar sfeervolle kruiden-, vlinder- en belevingstuin. Die tuin is onlangs opnieuw ingericht zodat niet alleen vlinders maar ook mensen met een visuele beperking het naar hun zin hebben. Hiervoor zijn onder andere bakken met  kruiden aangelegd (geur en smaak), planten die vlinders aantrekken en er zijn zelfs planten – zoals grassen – die geluid maken. Een tuin die de zintuigen prikkelt, ook voor mensen die niet of slecht kunnen zien.

lees meer

De nachtzwaluwen van de Schaaks Heide

20 juni 2018 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Aan de Drift organiseert samen met Staatsbosbeheer op zaterdag 23 juni deze bijzondere nachtexcursie. Na een hartelijk ontvangst in de bosbrasserie en een korte inleiding over de Schadijkse Bossen door de boswachter duiken we voor een 8 km lange boswandeling de nacht in op zoek naar de nachtzwaluw.

lees meer

Americana muziek aan de rand van De Groote Peel

6 mei 2018 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Lekker swingen en chillen op Hemelvaart doe je op het Muziekfestival Mijl op Zeven bij Buitencentrum De Pelen. Op donderdag 10 mei vanaf 15.00 uur kun je weer genieten van diverse internationale en  Nederlandse bands. Het Buitencentrum van Staatsbosbeheer ligt bij de ingang van Nationaal Park De Groote Peel aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. 

lees meer

MTB jubileumevenement in Schadijkse Bossen

2 mei 2018 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Slingerend en golvend door de Schadijkse Bossen loopt de 19 km lange MTB-route ‘De Schaak’. Wat 6 jaar geleden begon in een klein zaaltje in Hegelsom is uitgegroeid tot een fenomeen in MTB-land. Inmiddels is de MTB-route 5 jaar in gebruik. Op zondag 27 mei viert de Stichting MTB Promotie Noord Limburg dit 5-jarige bestaan met een toertocht én een MTB-evenement.

lees meer

6 mei ‘Weg uit de Peel-dag’ met Jacques Vriens bij Buitencentrum De Pelen

2 mei 2018 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Jeugdboekenschrijver Jacques Vriens schreef in het boek Weg uit de Peel over Janneke, dochter van een turfsteker, die begin vorige eeuw opgroeide in de Peel. Dit boek vormt het uitgangspunt voor de ‘Weg uit de Peel-dag’ en voor een heel ‘sPeelciale’ theaterproductie die in mei, juni en september op vier plaatsen (waaronder Ospel) in de Peel te zien zal zijn. Tijdens de Weg uit de Peel-dag op zondag 6 mei krijg je een voorproefje van deze theaterproductie en krijg je informatie over de Peel in vroeger tijden. De activiteit start om 13.00 uur bij het Buitencentrum De Pelen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog