www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Zeldzame vondst tijdens onderzoek Genneper Huys

5 dagen geleden Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Verscholen achter bomen en onder struiken ligt, aan de monding van de Niers in de Maas, de ruïne van de ooit imposante burcht het Genneper Huys. Om te kijken hoe de ruïne het best kan worden behouden is in september een proefsleuvenonderzoek gedaan. Hierbij is een bijzondere en zeldzame vondst gedaan. Er zijn muurresten gevonden van een achthoekige toren.

lees meer

Kraanvogels via Limburg op weg naar het zuiden

24 november 2021 Boswachter Jelle Naalden in Limburg

Heb jij ze ook zien vliegen de afgelopen tijd? Normaal komt de vogeltrek iets eerder op gang dan dit jaar. Dat komt voornamelijk door weersomstandigheden. Vogels wachten op het beste weer om verder te trekken naar hun volgende plek op weg naar het zuiden. Kraanvogels worden bijvoorbeeld vooral in het voorjaar gesignaleerd op een plateau in Nationaal Park De Meinweg.

lees meer

Handen uit de mouwen tijdens Natuurwerkdag 2021

10 november 2021 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Op 6 november was de Natuurwerkdag. Op deze dag kunnen vrijwilligers aan de slag in onze mooie gebieden om een aantal klussen uit te voeren. Deze worden begeleid door het IVN, lokale partijen en Staatsbosbeheer. Op plekken in Noord-, Midden-, en Zuid-Limburg staken ruim 100 vrijwilligers van groot tot klein de handen uit de mouwen.

lees meer

Archeologisch onderzoek voor behoud Genneper Huys

27 september 2021 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Als je goed kijkt, vind je aan de uitmonding van de Niers de ruïne van de ooit zo imposante burcht van het Genneper Huys. Deze ligt op grondgebied van Staatsbosbeheer en is nu volledig opgegaan in de natuur. De restanten raken steeds verder in verval. Om te bepalen hoe de ruïne voor de toekomst zo goed mogelijk bewaard kan worden, loopt er nu een archeologisch proefsleuvenonderzoek.

lees meer

Bestrijding Japanse duizendknoop in Bergerbos

24 augustus 2021 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

In veel natuurgebieden is de Japanse duizendknoop steeds vaker te vinden en vormt deze woekerplant inmiddels een hardnekkige plaag. In het Bergerbos bij het Limburgse Afferden komt deze plant gelukkig maar op twee plaatsen voor. Om te voorkomen dat de Japanse duizendknoop ook het Bergerbos overwoekert zal dit najaar gestart worden met de bestrijding van deze exoot.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog