www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Op pad met de boswachter: nachtelijke schimmen op de Schaaks Heide

6 dagen geleden Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Zo rond zonsondergang sterft het leven langzaam uit op de Schaaks Heide, maar niet op zwoele zomeravonden in juni en juli. Dan bruist de heide van het leven. Een mysterieuze vogel, de nachtzwaluw, betreedt dan de balts arena. Deze merkwaardige zomergast, die zich overdag als een schim in de bosrand schuil houdt, laat dan op een zeer bijzondere wijze van zich horen. Ontdek de mysterieuze wereld van de nachtzwaluw op vrijdag 30 juni.

lees meer

Bijzonder: zand uit het Savelsbos eenmalig het basismateriaal voor een uniek ZandGlas-servies

29 mei 2017 Boswachter Carla Hanssen in Limburg

Exact op dezelfde dag dat Limburg het 150-jarige jubileum vierde, 11 mei 2017, was Atelier NL verhit aan het werk. Samen met topglasblazer Gert Bullée produceerden Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck daar op 11 mei hun tweede ZandGlas-servies. Grondstof: roestbruin zand uit het Savelsbos, speciaal ter beschikking gesteld door Staatsbosbeheer. Met een prachtige donkergroen/bruine karaf en drie glazen als resultaat.

lees meer

Jonge raven in het Bergerbos

24 mei 2017 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

“Kroa, kroa, kroa”, is misschien een wat mager geluid voor de grootste zangvogel van Nederland. Maar, hoe rauw en mager ook, het is toch een fantastisch geluid om te horen in onze Nederlandse natuur. Al jaren klinkt deze rauw schorre stem boven het Bergerbos nabij het Limburgse Afferden.
En … voor het derde jaar op rij zijn er ook bedelende stemmen te horen van de jongen van deze mysterieuze zwarte vogel met zijn wigvormige staart. We hebben het hier natuurlijk over de grootste onder de kraaiachtigen en wel ‘de raaf’.

lees meer

Boswachter Marijke vertelt: de geboorte van een libel

4 mei 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Het is lente! En al was maart en april nogal wispelturig, vanaf nu kan de winterjas toch écht wel in de kast. Bomen staan royaal in blad en veld en berm staan vol met voorjaarsbloeiers zoals pinksterbloem en koekoeksbloem. En al dat bloeiend spul trekt volop insecten. De eerste vlinders en libellen vliegen al een hele poos en waarnemingen van ‘nieuwe’ soorten stromen binnen. Ook genieten van het voorjaar in Nationaal Park De Groote Peel? Op zondag 21 mei zijn er sPEELse Expedities voor het hele gezin. Maar er is nog veel meer! Kijk op www.staatsbosbeheer.nl/depelen voor alle activiteiten.

lees meer

Een hemels en beverbestendig vlonderpad in het Bunderbos te Elsloo

18 april 2017 Boswachter Carla Hanssen in Limburg

Woensdag 12 april is in samenwerking met Ark Natuurontwikkeling, IVN Elsloo en Stichting IKL de vernieuwde Hemelse Loper geopend, het informatiebord over de bever onthuld en het ommetje officieel gemaakt. Hettie Meertens van Ark Natuurontwikkeling heeft hierover een heel fijn en compleet stukje geschreven. Dit kun je hier lezen: https://www.ark.eu/nieuws/2017/hemels-en-beverbestendig-vlonderpad. Een bijzonder mooi stukje Bunderbos kun je weer optimaal beleven!

lees meer

Bäume kennen keine Grenzen

12 april 2017 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Onder het mom van “Bomen kennen geen Grenzen” plantten zo’n 80 Duitse en Nederlandse kinderen samen tijdens de internationale Baumfesttag in mum van tijd een waar beukenbos in het Tiergartenwald. Op woensdag 29 maart 2017 vierden de Kreis Kleve, het Regionalforstamt Niederrhein en het Nationaal Park De Maasduinen gezamenlijk met Duitse en Nederlandse scholieren uit de gemeenten Kleve (D) en Bergen (NL) de 18de internationale Boomfeestdag.

lees meer

April doet wat hij wil; Buitencentrum de Pelen heeft voor ieder wat wils

1 april 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Aprilletje zoet, heeft ook nog weleens een witte hoed. Dat wil zeggen dat het aan het begin van april nog weleens kan sneeuwen. Dat mag; de vroege vogels excursie naar de blauwborst blijft even fascinerend en de fotoworkshop natuurfotografie is ook dan heel waardevol om te volgen. Geniet van het paasfeest op het kabouterpad op eerste paasdag en kom naar de ontdektocht lentekriebel in De Groote Peel. Kortom; wederom voor ieder wat wils. Onderstaand een greep uit het aanbod in de maand april.

lees meer

Elke waarneming is en blijft een cadeautje! Boswachter Marijke vertelt

19 maart 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Na een (veel te lange) winter komt dan eindelijk die eerste mooie dag! De eerste dag dat ik tijdens het wandelen op een bankje of boomstronk ga zitten en, met mijn hoofd achterover en mijn ogen dicht, geniet van de zon, het zingen van de vogels en de hommel die rond mijn hoofd zoemt. De eerste dag dat ik denk: ‘yes, het wordt voorjaar!’
Voorjaar betekent genieten! Lees mee hoe boswachter Marijke geniet van de ontluikende natuur.

lees meer

Werkgroep VNeL viert 25 jarig jubilea

8 maart 2017 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Precies 25 jaar geleden begon de samenwerking van de IVN werkgroep Vrijwillig Natuur- en Landschapsbeheer (VNeL) met Staatsbosbeheer.Een van de eerste projecten die werden aangepakt, was het herstel van een ven in de Swolgenderheide. Na de nodige jaren van herstelwerkzaamheden is er een prachtig stukje natte heidenatuur ontstaan met veel bijzondere planten en dieren. Nu, 25 jaar later, werkt de werkgroep VNeL nog steeds aan de juweel op de kroon van het Schuitwater.

lees meer

Maart roert zijn staart in Buitencentrum De Pelen

1 maart 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Februari en de Vastelaovend zijn weer voorbij. Langzaam gaan we richting de lente!
In maart heeft Buitencentrum De Pelen weer een mooi en gevarieerd programma aanbod. Hier een kleine greep. Het gehele aanbod en de aanmeldmogelijkheden vind je op www.staatsbosbeheer.nl/depelen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog