www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Peelweek: eerste week augustus volle bak aan activiteiten!

1 augustus 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Van maandag 31 juli tot en met zondag 6 augustus is de jaarlijkse Peelweek in Nationaal Park De Groote Peel. Vanuit Buitencentrum De Pelen zijn er dan verrassende Peel Ontdektochten, interessante excursies, muziekvoorstellingen nog veel meer (natuur)activiteiten te beleven. Op zondag 6 augustus wordt de Peelweek feestelijk afgesloten met een gezellig Limburgs/Brabants Muziekfestival! Alle activiteiten in de Peelweek starten bij het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Kijk op www.staatsbosbeheer.nl/peelweek2017 voor het complete Peelweekprogramma.

lees meer

Boswachter Marijke vertelt: huppelende vlinders in De Groote Peel

6 juli 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Het is altijd leuk als er bijzondere en zeldzame soorten dieren en planten in ‘jouw’ gebied voorkomen. Zo vliegen er in de Peelvenen een paar vlinders die je in de rest van het land niet of nauwelijks ziet. Het zijn de phegeavlinder, het bonte dikkopje en het spiegeldikkopje. Echte vlinderliefhebbers reizen vaak speciaal naar de Peel om ze te spotten.
Kom ook vlinders kijken in Nationaal Park De Groote Peel! Elke woensdag in juli en augustus is er om 14.00 uur een ‘Zin in Zomertocht’ voor gezinnen met kinderen. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen

lees meer

Geen babyboom maar een kittenboom in het Vijlenerbos!

30 juni 2017 Boswachter Carla Hanssen in Limburg

In het Vijlenerbos bij Vaals is een wilde kat waargenomen met een flink nest van vijf kittens. In 2014 werden voor het eerst sinds eeuwen weer wilde katten in de vrije natuur in Nederland geboren. Sindsdien is de wilde kat bezig met een opmars!
Het is een teken dat het goed gaat met de wilde kat in het Vijlenerbos bij Vaals. Vijf jongen is een flink nest.
Door middel van een cameraval-onderzoek door ARK Natuurontwikkeling wordt in de gaten gehouden of er in de Nederlandse bossen in de grensregio met België en Duitsland wilde katten rond lopen. Er loopt een onderzoek naar de passeerbaarheid van wegen en spoorwegen voor wilde katten. Door het vergroten van kennis hierover krijgen we meer duidelijkheid over de eisen die de wilde kat stelt aan verbindingen en kunnen we hiermee rekening houden met het inrichten daarvan. Daarbij levert dit onderzoek dus ook ontzettend schattige beelden op!

lees meer

Juli: muzikale start van de zomer in De Pelen

29 juni 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Juli is een muzikale maand in Buitencentrum De Pelen. Zaterdag 1 juli vind je Rick’s Big Band op het Peelpodium. Zondag 2 juli vindt in het (overdekte) amfitheater bij het Buitencentrum ‘Singersong’ plaats. 4 muzikanten uit Nederweert zullen die middag unplugged spelen. Laat je ook 14 juli, 16 juli en 23 juli verrassen door verschillende optredens!
Al deze muzikale optredens worden uiteraard omlijst door de mooie omgeving van Nationaal Park de Groote Peel. Tussen de optredens door kun je onder andere deelnemen aan Zomerse Peel Ontdektochten, de nachtzwaluwwandelingen, de vollemaan fotoworkshop of de dagwandeling. Het gehele programma en alle bijbehorende informatie is terug te vinden op www.staatsbosbeheer.nl/peelpodium en www.staatsbosbeheer.nl/depelen. Geniet ervan!

lees meer

Op pad met de boswachter: nachtelijke schimmen op de Schaaks Heide

20 juni 2017 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Zo rond zonsondergang sterft het leven langzaam uit op de Schaaks Heide, maar niet op zwoele zomeravonden in juni en juli. Dan bruist de heide van het leven. Een mysterieuze vogel, de nachtzwaluw, betreedt dan de balts arena. Deze merkwaardige zomergast, die zich overdag als een schim in de bosrand schuil houdt, laat dan op een zeer bijzondere wijze van zich horen. Ontdek de mysterieuze wereld van de nachtzwaluw op vrijdag 30 juni.

lees meer

Bijzonder: zand uit het Savelsbos eenmalig het basismateriaal voor een uniek ZandGlas-servies

29 mei 2017 Boswachter Carla Hanssen in Limburg

Exact op dezelfde dag dat Limburg het 150-jarige jubileum vierde, 11 mei 2017, was Atelier NL verhit aan het werk. Samen met topglasblazer Gert Bullée produceerden Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck daar op 11 mei hun tweede ZandGlas-servies. Grondstof: roestbruin zand uit het Savelsbos, speciaal ter beschikking gesteld door Staatsbosbeheer. Met een prachtige donkergroen/bruine karaf en drie glazen als resultaat.

lees meer

Jonge raven in het Bergerbos

24 mei 2017 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

“Kroa, kroa, kroa”, is misschien een wat mager geluid voor de grootste zangvogel van Nederland. Maar, hoe rauw en mager ook, het is toch een fantastisch geluid om te horen in onze Nederlandse natuur. Al jaren klinkt deze rauw schorre stem boven het Bergerbos nabij het Limburgse Afferden.
En … voor het derde jaar op rij zijn er ook bedelende stemmen te horen van de jongen van deze mysterieuze zwarte vogel met zijn wigvormige staart. We hebben het hier natuurlijk over de grootste onder de kraaiachtigen en wel ‘de raaf’.

lees meer

Boswachter Marijke vertelt: de geboorte van een libel

4 mei 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Het is lente! En al was maart en april nogal wispelturig, vanaf nu kan de winterjas toch écht wel in de kast. Bomen staan royaal in blad en veld en berm staan vol met voorjaarsbloeiers zoals pinksterbloem en koekoeksbloem. En al dat bloeiend spul trekt volop insecten. De eerste vlinders en libellen vliegen al een hele poos en waarnemingen van ‘nieuwe’ soorten stromen binnen. Ook genieten van het voorjaar in Nationaal Park De Groote Peel? Op zondag 21 mei zijn er sPEELse Expedities voor het hele gezin. Maar er is nog veel meer! Kijk op www.staatsbosbeheer.nl/depelen voor alle activiteiten.

lees meer

Een hemels en beverbestendig vlonderpad in het Bunderbos te Elsloo

18 april 2017 Boswachter Carla Hanssen in Limburg

Woensdag 12 april is in samenwerking met Ark Natuurontwikkeling, IVN Elsloo en Stichting IKL de vernieuwde Hemelse Loper geopend, het informatiebord over de bever onthuld en het ommetje officieel gemaakt. Hettie Meertens van Ark Natuurontwikkeling heeft hierover een heel fijn en compleet stukje geschreven. Dit kun je hier lezen: https://www.ark.eu/nieuws/2017/hemels-en-beverbestendig-vlonderpad. Een bijzonder mooi stukje Bunderbos kun je weer optimaal beleven!

lees meer

Bäume kennen keine Grenzen

12 april 2017 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Onder het mom van “Bomen kennen geen Grenzen” plantten zo’n 80 Duitse en Nederlandse kinderen samen tijdens de internationale Baumfesttag in mum van tijd een waar beukenbos in het Tiergartenwald. Op woensdag 29 maart 2017 vierden de Kreis Kleve, het Regionalforstamt Niederrhein en het Nationaal Park De Maasduinen gezamenlijk met Duitse en Nederlandse scholieren uit de gemeenten Kleve (D) en Bergen (NL) de 18de internationale Boomfeestdag.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog