www.boswachtersblog.nl/ Texel

Houtskool branden in De Dennen op Texel, nuttige bestemming onverkoopbaar hout

13 uur geleden Boswachter Erik van der Spek in Texel

In de periode 1898-1940 is op Texel het bos aangeplant dat wij nu De Dennen noemen, ook de oude naam Staatsbossen wordt nog wel gebruikt. Deze bosaanleg was onderdeel van het productief maken van wat in die tijd woeste gronden of onland werd genoemd. Een van de manieren was het aanplanten van bos voor de houtproductie. In de dertiger jaren van de vorige eeuw begon het bos bruikbaar hout op te leveren. Een deel van het hout was niet geschikt voor gebruik, verwerking tot houtskool was een mogelijkheid om het toch een nuttige bestemming te geven. In het Nederlandsch Boschbouw-Tijdschrift van april 1930 beschrijft houtvester Boodt hoe dit in zijn werk ging.

lees meer

Vrijwilligers van IVN Kennemerland en IVN Texel houden duinen van Texel open

3 dagen geleden Boswachter Erik van der Spek in Texel

Een grote groep vrijwilligers van de IVN afdelingen Kennemerland en Texel zijn vanmiddag in de Bleekersvallei en het Duinpark bezig geweest met het tegengaan van de bosvorming in de duinheide. Morgen gaat de groep uit Kennemerland verder met dit nuttige werk.

lees meer

Dorpszicht, gedicht van Mare van der Mast

7 dagen geleden Boswachter Erik van der Spek in Texel

Gedicht van Mare van der Mast bij opleving Dorpzicht na inrichting door provincie Noord-Holland

lees meer

Dorpzicht Texel, na natuurinrichting feestelijk opgeleverd door provincie Noord-Holland

17 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Vrijdag 17 februari is de natuurinrichting van het gebied Dorpzicht bij De Cocksdorp op Texel feestelijk afgerond door de provincie Noord-Holland. Bij de nieuwe voetgangersbrug over de Roggesloot zagen mensen die bij de herinrichting betrokken waren en buren hoe gedeputeerde Adnan Tekin en burgemeesters Michiel Uitdehaag samen het symbolische lintje doorknipten.

lees meer

Inrichting Dorpzicht op Texel als natuurgebied afgerond door Provincie, Staatsbosbeheer past beheer aan.

16 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Op 17 februari levert de provincie Noord-Holland het grootste deel van het gebied Dorpzicht op als natuurgebied aan Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer kan nu het beheer op de door de provincie vastgestelde natuurdoelen aanpassen. Tot nu toe was er een overgangsbeheer, gericht op een gunstige uitgangspositie na de inrichting door het gebied te verschralen. Vijf hectare bij het vogelkijkscherm wordt door Stichting Texel Vogeleiland beheert.

lees meer

Sneeuw in de Duinen van Texel, een andere kijk op een deel van het mooiste natuurgebied van Nederland

12 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Voor wie er zelf niet op uit kan wat foto’s van sneeuw in de Duinen van Texel

lees meer

Winter weekend in de Duinen van Texel, naast boogschutters en mountainbikers genoten veel mensen ‘ongeorganiseerd’ van de sneeuw

12 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Winter weekend in de Duinen van Texel, een uitdaging voor boogschutters en mountainbikers en een plezier voor velen.

lees meer

Ruimte voor blijvende bomen in het Krimbos op Texel; nu blessen, later dunnen

10 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

In het Krimbos verschijnen oranje stippen op een deel van de bomen. Dit zijn ‘blessen’ die aangegeven dat de betreffende boom later plaats moet maken om de blijvende bomen ruimte te geven om door te groeien. Boswachter Glenn van Ginkel zorgt door de juiste bomen te blessen dat het bos zich goed kan ontwikkelen.

lees meer

Rotary en Rotaract Texel helpen Staatsbosbeheer bij het op van duinen in Nationaal Park de Duinen van Texel

7 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Vanmiddag hebben achttien leden van Rotary en Rotaract Texel Staatsbosbeheer geholpen bij het behoud van open duin in Nationaal Park de Duinen van Texel. In de Bleekersvallei verwijderden zij berken uit het duin. Zonder beheer (begrazen, maaien, hakken , zagen , chopperen en plaggen) veranderd het duin langzaam in een groot duinbos.

lees meer

Stengelslankmier, nieuwe soort voor Texel. Eindelijk te noorden van Callantsoog gevonden.

1 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

In de Westerduinen vond ik bij insektenonderzoek van de zomer in de bosrand een heel klein miertje, het blijkt een stengelslankmier een soort die nog niet eerder op Texel is gevonden. Peter Boer uit Alkmaar een mierendeskundige heeft het dier op naam gebracht. Deze soort is in Nederland alleen in de duinen is gevonden vanaf Voorne en ondanks veel zoeken nog niet noordelijker dan in het Zwanenwater. De dichtheid aan nesten kan hier erg hoog zijn.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog