www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een Texelse schat: de wilde orchideeën

10 uur geleden Boswachter Dick Schermer in Texel

Op Texel komen veel orchideeën voor. Deze opvallende planten trekken verschillende insecten aan en leven samen met een bodemschimmel. Er zijn niet alleen kleurrijke planten maar ook groenbloeiende zoals de grote keverorchis.

lees meer

Een voorjaarsstorm over Texel.

19 juni 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel

De voorjaarsstorm van 6 juni heeft ervoor gezorgd dat de legsels vogels op het strand en in de Slufter op Texel weggespoeld zijn. Het bos lag bezaaid met afgebroken bladeren en takken.

lees meer

Meeuwen beïnvloeden de duinen

12 juni 2017 Boswachter Dick Schermer in Texel
meeuwen

Wie kent ze niet: de meeuwen die in het kielzog van de Teso-veerboot van Den Helder naar Texel meevliegen. Wat is het leuk om ze brood uit de hand te laten eten! Er zijn een aantal soorten: de zilvermeeuwen met een lichte bovenkant, de kleine mantelmeeuwen met een donkere bovenkant en de kokmeeuwen met de donkere kop. Ook zie je vaak een paar exemplaren rond de wachtende auto’s op het opstelterrein of patatjes bedelend bij de snackbar.

lees meer

‘Laat de jonge eidereendjes met rust’

3 juni 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
eidereend, Slufter, vogelwacht

Op het vogeleiland Texel zijn de afgelopen weken tientallen jonge eidereendjes uit het ei gekropen. Soms lijken ze hun moeder kwijt te zijn. Maar dat is vaak niet het geval.
Het beste advies is om ze met rust te laten. Tenzij er een verwilderde kat – één van de grootste bedreigingen van het eiland – op de loer ligt.

lees meer

‘De natuur als uitdaging’ In De Slufter op Texel

2 juni 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Slufter, vogelwacht

Wekelijks zijn twee vrijwilligers vogelwachter voor Staatsbosbeheer in De Slufter op Texel. Zij delen hun ervaringen graag.

lees meer

Duin en Bos Texel scoort hoogst in Noord-Holland bij bezoekersonderzoek recreatiegebieden Noord-Holland

1 juni 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Slufter, wandelaars, Texel

Bos en Duin Texel, Nationaal Park Duinen van Texel, scoort met 8,3 het hoogste rapportcijfer in Noord-Holland, Texel als geheel krijgt 8,2 als beoordeling. De provincie Noord-Holland en de terreinbeherende organisaties hebben in 2016 een bezoekersonderzoek recreatiegebieden laten uitvoeren. Van 65 gebieden die belangrijk zijn voor de openluchtrecreatie in Noord-Holland door NBTC-NIPO Research bekeken hoe inwoners van Nederland deze gebieden bezochten en waardeerden. Zeker voor Texel ontbreekt de belangrijke component van de buitenlandse bezoekers. Deze onderzoeksmethode is eerder al in ander provincies gebruikt.

lees meer

Texel scoort hoog in Noord-Holland bij bezoekersonderzoek natuur- recreatiegebieden Noord-Holland

30 mei 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Slufter, wandelaars, Texel

Texel als geheel krijgt een 8,2 en bos en duin op Texel zelfs 8,3. De provincie Noord-Holland en de terreinbeherende organisaties hebben in 2016 een bezoekersonderzoek recreatiegebieden laten uitvoeren. Van 65 gebieden die belangrijk zijn voor de openluchtrecreatie in Noord-Holland door NBTC-NIPO Research bekeken hoe inwoners van Nederland deze gebieden bezochten en waardeerden. Zeker voor Texel ontbreekt de belangrijke component van de buitenlandse bezoekers. Deze onderzoeksmethode is eerder al in ander provincies gebruikt.

lees meer

Aan de slag met natuurherstel in Nationaal Park Duinen van Texel.

29 mei 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
natuurherstel, PAS, verstuiving

Staatsbosbeheer start binnenkort met de voorbereidingen van natuurherstel maatregelen in het Nationaal Park Duinen van Texel. Maatregelen als maaien, het verwijderen van planten en opslag en plaggen hebben als doel het unieke open duinlandschap met bijbehorende dieren- en plantensoorten te behouden. Dit is nodig omdat te veel stikstofneerslag heeft gezorgd voor forse groei van planten en bomen die andere bijzondere soorten bedreigen.

lees meer

Muizenoor, een vrolijke aankondiging van de zomer op Texel

23 mei 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
muizenoor

Muizenoor begint nu in bloei te komen. Op Texel is deze plant vooral te vinden in de duinen en op tuinwallen. Muizenoor is een havikskruid uit de grote familie van de composieten.

lees meer

Verslag van boswachter Dick Schermer begin mei Duinen van Texel

19 mei 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

De boswachter van Staatsbosbeheer op Texel invormeren elkaar regelmatig over hun ervaringen. Dit schreef boswachter Dick Schermer over begin mei.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog