www.boswachtersblog.nl/ Texel

Uitnodiging infoavond “Boeren, Vissers en Buitenlui”

3 dagen geleden Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Op 18 september houden de partijen betrokken bij het ‘Boeren, Vissers en Buitenlui’ project een informatieavond voor geïnteresseerden. Het project, gefinancierd door Waddenfonds en STIFT, richt zich op de Gouden Driehoek: het gebied gelegen tussen de haven van Oudeschild, fort De Schans en de top van de Hoge Berg.

lees meer

Update konikpaarden De Slufter

5 dagen geleden Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Sinds begin dit jaar grazen er 20 konikpaarden uit het Oostvaardersveld in De Slufter op Texel. In overleg met de dierenarts hebben we een van de paarden laten inslapen. Het dier was al een tijd zwak en kon niet meer goed meekomen met de kudde.

lees meer

Open Monumentendag 2019: wandeling door Texelse tuinwallenlandschap

9 september 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement openen duizenden monumenten in Nederland hun deuren voor het publiek. Ook op Texel is er van alles te beleven. Boswachter Erik van der Spek neemt je zaterdag mee op een wandeling door het typische Texelse tuinwallenlandschap en de dag wordt op een bijzondere manier afgesloten.

lees meer

Bramen plukken op Texel: tips van de boswachter

30 augustus 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

“Er plukt hier iemand emmers vol bramen, is dat toegestaan?”, “Ik zie de perfecte bramenstruik maar moet van het wandelpad af om er te komen, mag dat?” “Ik wil bramenjam verkopen, kan ik de bramen die ik in de duinen heb geplukt gebruiken?” Aan de vragen die ik de afgelopen weken binnen kreeg is duidelijk te merken dat het bramenplukseizoen weer is begonnen. Deze 5 tips (en een smoothie recept!) helpen je op weg bij het plukken van de lekkerste bramen, met respect voor de natuur.

lees meer

Het gaat goed met de bijenwolven op Texel

21 augustus 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

De toeristen zijn niet de enigen die hebben genoten van de zomerse temperaturen op Texel, ook de solitair levende bijenwolven – een voor de mens niet gevaarlijke wespensoort – profiteren van de warmte. De vogelwachters bij De Slufter ontdekten eind vorige maand meer dan honderd nesten naast het fietspad bij de Zanddijk. Vorig jaar stopte de teller bij circa dertig door de bijenwolf gemaakte zandhoopjes. Bijenwolven vangen honingbijen als voedsel voor hun jongen.

lees meer

Start proef schapenbegrazing op de Hoge Berg

13 augustus 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Als onderdeel van het project boeren, vissers en buitenlui start Staatsbosbeheer de komende week een proef met begrazing van buurtweggetjes op de Hoge Berg. In samenwerking met schapenbedrijf De Waddel wordt vanaf 13 augustus het Hoge Bergweggetje begraasd, het pad is daarom tijdelijk afgesloten voor wandelaars.

lees meer

Natuurgebied in de spotlight: De Muy

9 augustus 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

De Muy is altijd anders. Bloeiende orchideeën in mei en juni, bramen in overvloed tegen het eind van de zomer en de eerste aalscholvers en lepelaars die na de winter terugkeren naar hun broedplaats bij de Muyplas. Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar je er bent, het is er elke keer prachtig. De ruige duinen, het weidse uitzicht en de rust zijn altijd aanwezig.

lees meer

18 augustus 2019: diner en avondwandeling in De Dennen

5 augustus 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Op zondag 18 augustus eten we in het bos en genieten we van heerlijke gerechten terwijl het langzaam donker wordt. Na het dessert neemt de boswachter van Staatsbosbeheer je mee voor een avondwandeling. Zet je zintuigen op scherp en beleef de overgang van dag naar nacht. Komt de natuur nu tot rust of juist tot leven?

lees meer

Einde broedseizoen: genieten van extra wandelpaden op Texel

2 augustus 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Goed nieuws voor de avontuurlijke wandelaar: vanaf 1 augustus valt er extra veel te wandelen op Texel. Het broedseizoen in het Nationaal Park Duinen van Texel zit er weer bijna op. En dat betekent dat de groene wandelroutes die buiten het broedseizoen extra beschikbaar zijn voor wandelaars, weer opengaan.

lees meer

De onderwaterwereld boven water halen

26 juli 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Met waadbroek en reddingsvest aan stap ik bij de NIOZ haven in ’t Horntje in een klein bootje. Voor de vissers inmiddels een routineklus, voor mij een heel avontuur. Het is een prachtige zonnige dag en bijna windstil als we langs de TESO haven richting de Mokbaai varen. Al deinend op de golven lijkt het kalm en stil in dit stuk van de Waddenzee maar onder water gebeurt er van alles.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog