www.boswachtersblog.nl/ Texel

Proef met kokkelteelt in Polder Wassenaar gaat van start, bericht van @ziltproefbedryf

55 minuten geleden Erik van der Spek in Texel
img_7193

In Polder Wassenaar wordt volgende week gestart met het gereedmaken van de locatie voor een proef met kokkelteelt op land, hiervoor wordt 0,5ha van het 15 ha grote gebied gebruikt. Het doorlopen van alle procedures heeft voor een vertraging van een jaar gezorgd, maar volgende week kan er daadwerkelijk gestart worden met de inrichting.

lees meer

Zeeraket opvallende bloeier, belangrijke voedselplant voor insecten

1 dag geleden Erik van der Spek in Texel
img_7144

Aan de duinvoet is de zeeraket een opvallende verschijning in zomer en herfst. De lila bloempjes geuren naar honing en worden dan ook door veel insecten bezocht. Vlinder, bijen, zweefvliegen en veel anderen fladderen en zoemen er om heen. Deze een jarige plant bloeit vanaf het begin van de zomer tot ver in de herfst en staat nu nog volop in bloei. Voor insecten die als volwassen dier overwinteren is het nu een belangrijke voedselbron om een voedselvoorraad voor de winter op te bouwen. Of dit als lichaamsvet is of ook als wintervoorraad zoals bij hommelkoninginnen. Van een hommelvolk overwinteren alleen de nieuwe koninginnen in hun winterverblijf maken ze van was een kleine honingpot die ze vullen met nectar als voedselreserve.

lees meer

Raad en college Texel op bezoek bij Staatsbosbeheer

14 oktober 2016 Erik van der Spek in Texel
img_7129

Dinsdag 11 oktober brachten raads- en collegeleden van de gemeente Texel een bezoek aan Staatsbosbeheer. Tijdens een wandeling door De Muy en gesprekken in de Boet van Hopman is van gedachten gewisseld over het beheer van de gebieden die Staatsbosbeheer op Texel beheert. Aanbod komen verder: Programmatische Aanpak Stikstof, Parkeerheffing en Recreatieve Infrastructuur en het verkooptraject erfpachtgronden.

lees meer

Groente-uilen, huismoeders en haarbossen op Texel

11 oktober 2016 Jitske Esselaar in Texel
Foto: Eline Reydon

Muisbeertjes, hyena, goudvenstertje, kleine breedbandhuismoeder, kleine beer. Dit zijn de bijzondere namen van enkele nachtvlinders. Deze zomer hebben nachtvlinderliefhebbers in drie gebieden op Texel naar nachtvlinders gekeken.

lees meer

Natuurontwikkeling, wat betekent dat? Ga mee op excursie door natuurgebied Dorpzicht

27 september 2016 Erik van der Spek in Texel
img_6867web

De natuur van Dorpzicht krijgt een impuls, zodat het leefgebied van zeldzame orchideeën en weidevogels wordt versterkt. Van september 2016 tot maart 2017 wordt daarom gewerkt in het natuurgebied. Boswachter Edwin van Egmond (Staatsbosbeheer) en Marcel Uriot (Provincie Noord-Holland) organiseren tijdens deze werkzaamheden tweewekelijks een wandeling door het natuurgebied. Zo kan iedereen zien wat natuurontwikkeling in de praktijk betekent.

lees meer

10e Texel Halve Marathon te gast in Nationaal Park Duinen van Texel

25 september 2016 Erik van der Spek in Texel
img_6969

Vandaag waren ruim duizend deelnemers aan de Texel Halve Marathon te gast bij Staatsbosbeheer. Ze liepen door het Nationaal Park Duinen van Texel, een groot deel van het parcours ging door De Dennen en De Bleekersvallei. Dit onderbroken door een pittig uitstapje over het strand.

lees meer

Een week van de boschwachter op Texel, september 1900

23 september 2016 Erik van der Spek in Texel
SONY DSC

Een van de leuke dingen uit het archief van Staatsbosbeheer is het Journaal van K. Min Staatsboschwachter op het Eiland Tessel. Het journaal over de periode 1 februari 1900 tot en met 23 februari 1902 geeft een inzicht op het werk van deze boswachter. Klaas Min begon al voor de oprichting van Staatsbosbeheer in 1899 in dienst van de Heidemij met de bosaanleg. In 1895 is een boomkwekerij aangelegd en daarna zijn er sloten gegraven en wegen aangelegd. De eerste bospercelen zijn in 1898 aangeplant. In 1910 is Klaas Min vertrokken om in de omgeving van Venraij te gaan werken. September 1900

lees meer

De Muir Trek: Van zonsopkomst tot zonsondergang door de Muy. Bericht van Nationaal Park Duinen van Texel

16 september 2016 Erik van der Spek in Texel
jannekinduin

‘Het is niet zo makkelijk om een hele dag in het hier en nu te blijven, maar het levert uiteindelijk wel een bijzondere natuurervaring op.’ Dit is een samenvatting van ervaringen van de deelnemers aan de eerste Muir Trek op Texel.

lees meer

Drie hei soorten ontmoeten elkaar op Texel

14 september 2016 Erik van der Spek in Texel
struikhei-met-zilveren-zandbij

Van drie belangrijke Europese heidesoorten valt Nederland binnen het verspreidingsgebied. Op verschillende plaatsen, zoals op Texel, komen deze drie soorten door elkaar voor; struikhei, gewone dopheide en kraaiheide. Ze zijn ook regelmatig echt door elkaar te vinden.

lees meer

Meer orchideeën en weidevogels in Dorpzicht na werkzaamheden, bericht van Provincie Noord-Holland

13 september 2016 Erik van der Spek in Texel
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De werkzaamheden om de natuur in natuurgebied Dorpzicht (Texel) een impuls te geven beginnen op maandag 12 september. Door de oude kreken te herstellen, een nieuwe kreek aan te leggen en de bovenste grondlaag met begroeiing af te graven, wordt het leefgebied van zeldzame orchideeën en weidevogels versterkt. Het wandelpad dat wordt uitgebreid tot een rondje Dorpzicht en het nieuwe uitkijkpunt zorgen ervoor dat de bezoekers het natuurgebied straks nog beter kunnen beleven. De komende drie maanden wordt daarom gewerkt in natuurgebied Dorpzicht.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog