www.boswachtersblog.nl/ Texel

Dorpzicht Texel, na natuurinrichting feestelijk opgeleverd door provincie Noord-Holland

2 dagen geleden Boswachter Erik van der Spek in Texel

Vrijdag 17 februari is de natuurinrichting van het gebied Dorpzicht bij De Cocksdorp op Texel feestelijk afgerond door de provincie Noord-Holland. Bij de nieuwe voetgangersbrug over de Roggesloot zagen mensen die bij de herinrichting betrokken waren en buren hoe gedeputeerde Adnan Tekin en burgemeesters Michiel Uitdehaag samen het symbolische lintje doorknipten.

lees meer

Inrichting Dorpzicht op Texel als natuurgebied afgerond door Provincie, Staatsbosbeheer past beheer aan.

4 dagen geleden Boswachter Erik van der Spek in Texel

Op 17 februari levert de provincie Noord-Holland het grootste deel van het gebied Dorpzicht op als natuurgebied aan Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer kan nu het beheer op de door de provincie vastgestelde natuurdoelen aanpassen. Tot nu toe was er een overgangsbeheer, gericht op een gunstige uitgangspositie na de inrichting door het gebied te verschralen. Vijf hectare bij het vogelkijkscherm wordt door Stichting Texel Vogeleiland beheert.

lees meer

Sneeuw in de Duinen van Texel, een andere kijk op een deel van het mooiste natuurgebied van Nederland

12 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Voor wie er zelf niet op uit kan wat foto’s van sneeuw in de Duinen van Texel

lees meer

Winter weekend in de Duinen van Texel, naast boogschutters en mountainbikers genoten veel mensen ‘ongeorganiseerd’ van de sneeuw

12 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Winter weekend in de Duinen van Texel, een uitdaging voor boogschutters en mountainbikers en een plezier voor velen.

lees meer

Ruimte voor blijvende bomen in het Krimbos op Texel; nu blessen, later dunnen

10 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

In het Krimbos verschijnen oranje stippen op een deel van de bomen. Dit zijn ‘blessen’ die aangegeven dat de betreffende boom later plaats moet maken om de blijvende bomen ruimte te geven om door te groeien. Boswachter Glenn van Ginkel zorgt door de juiste bomen te blessen dat het bos zich goed kan ontwikkelen.

lees meer

Rotary en Rotaract Texel helpen Staatsbosbeheer bij het op van duinen in Nationaal Park de Duinen van Texel

7 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Vanmiddag hebben achttien leden van Rotary en Rotaract Texel Staatsbosbeheer geholpen bij het behoud van open duin in Nationaal Park de Duinen van Texel. In de Bleekersvallei verwijderden zij berken uit het duin. Zonder beheer (begrazen, maaien, hakken , zagen , chopperen en plaggen) veranderd het duin langzaam in een groot duinbos.

lees meer

Stengelslankmier, nieuwe soort voor Texel. Eindelijk te noorden van Callantsoog gevonden.

1 februari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

In de Westerduinen vond ik bij insektenonderzoek van de zomer in de bosrand een heel klein miertje, het blijkt een stengelslankmier een soort die nog niet eerder op Texel is gevonden. Peter Boer uit Alkmaar een mierendeskundige heeft het dier op naam gebracht. Deze soort is in Nederland alleen in de duinen is gevonden vanaf Voorne en ondanks veel zoeken nog niet noordelijker dan in het Zwanenwater. De dichtheid aan nesten kan hier erg hoog zijn.

lees meer

De Mokbaai; mini Waddenzee op Texel wordt zoeter

12 januari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Direct ten westen van de veerhaven ligt de Mokbaai. Een naam die niet verwijst naar een dieper gedeelte van de baai. De baai bestaat nog maar vrij kort. Nadat Texel een eiland geworden was in 1290, toen het Marsdiep een directe verbinding kreeg met de Noordzee, was het gebied nog onderdeel van het kustgat van Texel.

lees meer

Paddenstoelen in de duinen van Texel

9 januari 2017 Jitske Esselaar in Texel
Greppelmelkzwam

Paddenstoelenkenner Luciën Rommelaars uit Noord-Brabant heeft afgelopen herfstvakantie onderzoek gedaan naar paddenstoelen in de Duinen van Texel. Hierbij heeft hij zelfs een aantal nieuwe soorten voor Texel gevonden!

lees meer

Vogelwachters voor een week in 2017? Dat kan in De Slufter op Texel

3 januari 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Staatsbosbeheer gaat op Texel in het Nationaal Park Duinen van Texel naar aanleiding van de positieve ervaringen in vorige jaren door met vrijwillige vogelwachters in De Slufter. Vrijwillige vogelwachters zijn een aanvulling op de boswachters van Staatsbosbeheer. Zij zorgen ervoor dat meer mensen die De Slufter bezoeken vragen over het gebied en de soorten die er leven aan deskundigen kunnen stellen. Daarnaast houden de vogelwachters ook een oogje in het zeil en waarschuwen mensen die niet in de gaten hebben dat ze iets ondernemen wat de natuur of andere bezoekers kan schaden. Ook hebben de vogelwachters een deel van de broedvogelmonitoring verzorgt.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog