www.boswachtersblog.nl/ Texel

Europese Dag van Het Nationaal Park

2 dagen geleden Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Moederdag, Valentijnsdag en dierendag, deze kennen we allemaal wel. Maar wist je dat het komende week broerendag, dag van de hond, theedrinkdag en bunkerdag is? Ik zal niet de enige zijn die normaal niet stilstaat bij deze speciale dagen. Maar als boswachter in een van de mooiste nationale parken van Nederland moet ik de 20e editie van de Europese Dag van Het Nationaal Park dit weekend natuurlijk wel uitgebreid vieren. En hoe beter dan het hele Nationaal Park Duinen van Texel te voet te doorkruisen. Wandel je mee?

lees meer

Wandel je mee langs de natuurschatten van Nationaal Park Duinen van Texel?

6 dagen geleden Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Om de 20e editie van de Europese Dag van het Nationaal Park te vieren wandel ik op zaterdag 25 mei van de Mokbaai tot de vuurtoren langs mijn natuurschatten in Nationaal Park Duinen van Texel. Iedereen is van harte uitgenodigd om met mij mee te wandelen, of dat een klein gedeelte is of de totale afstand van 34 kilometer. Om de ± 5 kilometer kun je aansluiten.

lees meer

De aanlijner wint

2 mei 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Rennen over het strand of door de duinen! Honden vinden het geweldig. Maar mag dat eigenlijk wel? En zo ja, waar en wanneer? En mag de hond ook loslopen in het bos of langs de schapenweiden? Waar jij mag wandelen, mag jouw hond mee. Vanwege de kwetsbare natuur op ons eiland zijn er wel regels die bepalen waar de hond moet worden aangelijnd. Door de regels te respecteren vermijd je niet alleen een boete maar maak je de komende weken ook nog kans op een prijs!

lees meer

Acht nieuwe wantsen soorten op Texel, vier nieuw voor de Wadden

30 april 2019 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Wantsenonderzoekers Dik Hermes en Berend Aukema hebben in 2018 acht nieuwe wantsen soorten op Texel gevonden, vier daarvan zijn ook nieuw voor het Waddengebied

lees meer

Vogelwachtseizoen van start

19 april 2019 Boswachter Glenn van Ginkel in Texel

Sinds 1 april zijn er weer vogelwachters actief bij de vogelkijkpunten in de Slufter en De Geul. De vrijwilligers van Staatsbosbeheer vertellen je graag over de vogels en de bijzondere natuur in het Nationaal Park Duinen van Texel. Ze informeren bezoekers over hoe ze van de natuur kunnen genieten zonder deze te schaden; dit is tijdens het broedseizoen extra belangrijk. Boswachter Glenn vertelt over de vogels die je de komende tijd tegen kunt komen op het eiland.

lees meer

Paasweekend in de Texelse natuur: tips van de boswachter

19 april 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Ondanks dat het vorig weekend ineens weer even sneeuwde, kunnen we er niet meer omheen: het is echt lente op Texel. Lammetjes huppelen door de weilanden, krokussen en narcissen komen overal op en vogels zijn druk met het bouwen van nesten. Ga dit lange paasweekend op pad om te genieten van de natuur op het eiland. Help je mee het strand op te ruimen of ga je toch liever paaseieren zoeken in het bos?

lees meer

Mooie opkomst after-dunning excursie

4 april 2019 Boswachter Glenn van Ginkel in Texel

De dunning in het bos is afgerond, tijdens de after-dunning excursie op 27 maart konden geïnteresseerden mee met boswachter Erik en boswachter Glenn om uitleg te krijgen over waar en waarom er is gedund.

lees meer

1 april: Staatsbosbeheer lanceert eigen goedkoper vignet

1 april 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

In de Texelse Courant van vrijdag 29 maart was te lezen dat de voorverkoop van het nieuwe alternatief voor het Texel Vignet vandaag zou beginnen. Oplettende lezers hadden snel door dat het om een 1 april grap ging.

lees meer

Omgevingsavond beheerplan: laat je informeren en denk mee

25 maart 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Binnen Staatsbosbeheer wordt er gewerkt met beheerplannen, deze plannen bevatten de uitwerking van onze ambities en concrete doelen voor een bepaalde periode. Een beheerplan is niet het einddoel maar eerder het startpunt van een nieuwe periode van beheer. Op Texel hebben wij twee beheerplannen: het beheerplan Nationaal Park Duinen van Texel en het beheerplan oude & nieuwe Land. Op woensdag 3 april organiseert Staatsbosbeheer een omgevingsavond om het beheerplan oude & nieuwe land toe te lichten en met elkaar in gesprek te gaan.

lees meer

Vrijwilligersgroep voor 19e keer op Texel: kom ook helpen!

22 maart 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

We kunnen inmiddels niet meer zonder ze, de vrijwilligers van de werkgroep Kwadijkervlot uit Purmerend, die elk voorjaar naar het eiland komen om Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten een handje te helpen. Ook dit jaar gaan ze weer aan de slag: op zaterdag 23 maart herstellen ze, samen met IVN StrunerKids, een tuunwal op de Hoge Berg. Op zondag 24 maart is het tijd voor de jaarlijkse opknapbeurt van insectenreservaat De Zandkuil. Vrijwilligers die ook willen helpen, zijn welkom.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog