www.boswachtersblog.nl/ Texel

Texel als toevluchtsoord voor bedreigde bijen, deel 2

4 dagen geleden Boswachter Mariette Smit in Texel

Een beheeradvies voor vier bedreigde bijensoorten op Texel, dat stelde de Provincie Noord-Holland zich ten doel in de afgelopen twee jaar. Van deze vier soorten vertoeft een groot deel van de totale Nederlandse populatie op dit Waddeneiland. Lopende het onderzoek kwam er onverwacht een vijfde bijzondere soort bij.

lees meer

Op het randje

6 dagen geleden Boswachter Mariette Smit in Texel

Op de rand van bos en duin staat in De Dennen op verschillende delen een afbakening om ongewenste betreding van het duin via het bos tegen te gaan. De draad langs de bosrand vanaf Paadje 14 richting het Jan Ayeslag was in de loop der jaren flink in verval geraakt en wordt momenteel vernieuwd.

lees meer

Texel als toevluchtsoord voor bedreigde bijen

19 januari 2023 Boswachter Mariette Smit in Texel

Vier bedreigde bijensoorten stonden afgelopen twee jaar centraal in een project op Texel: de gewone langhoornbij, de Texelse zandbij, de ijszijdebij en de moshommel. Onverwacht (maar zeer welkom) kwam daar een vijfde soort bij: de waddenviltbij. Veldonderzoek bracht veel nieuwe informatie over deze bijzondere bijen aan het licht. Deze kan gebruikt worden om de Texelse populaties te beschermen.

lees meer

De Slufter, een prachtige mislukte polder 5, kwispelen

9 januari 2023 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Sluftermonding 1937

Een kenmerkend element van De Slufter is dat de loop van de hoofdkreek, vooral bij de monding, steeds verplaatst. Het effect van dit kwispelen van noord naar zuid en weer om is dicht bij zee het sterkste. Daar beslaat het een gebied van ruim twee kilometer, verder het gebied in neemt dit snel af. Tussen de Hoge Dam en de Lange Dam is het nog ruim 800m.

lees meer

Loop je mee het nieuwe jaar in?

5 januari 2023 Boswachter Mariette Smit in Texel

Een nieuw jaar strekt zich voor ons uit, vol verwachting kijken we uit naar wat het ons brengen zal. Als natuurbeheerder weten we maar al te goed dat het leven zich niet laat voorspellen. Soms zijn er teleurstellingen te verwerken, maar gelukkig weet de natuur ons ook vaak met haar veerkracht te verrassen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog