www.boswachtersblog.nl/ Texel

Geen exoten in de sloten: strijd tegen woekerplant begint

1 dag geleden Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Het lijkt misschien onschuldig, de inhoud van je aquarium legen in een sloot of vijver nadat de goudvissen van je kind het loodje hebben gelegd. Maar dit is waarschijnlijk hoe watercrassula, een snelgroeiende waterplant uit Australië die tot voor kort werd verkocht als aquariumplant, ooit in de Nederlandse natuur terecht is gekomen. De plant vormt een gevaar voor de biodiversiteit en het watersysteem; het groeit snel, overwoekert andere soorten en is moeilijk te bestrijden. Helaas is er ook op Texel watercrassula gesignaleerd, verschillende partijen werken nu samen om de invasie tegen te gaan.

lees meer

After-dunning excursie op 27 maart

2 dagen geleden Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Op woensdag 27 maart organiseert Staatsbosbeheer een excursie in De Dennen. De boswachter laat de plaatsen zien waar de dunning is uitgevoerd en licht toe waarom dit is gedaan, daarnaast is er gelegenheid om vragen te stellen. We starten om 11:00 bij ’t Turfveld. We vragen geïnteresseerden om op de fiets te komen zodat we meerdere plaatsen kunnen bezoeken.

lees meer

De Slufter op Texel weer een stuk schoner

13 maart 2019 Boswachter Glenn van Ginkel in Texel

Op zaterdag 9 maart was de vuilruimactie in de slufter van Staatsbosbeheer. Het was nog even de vraag hoeveel animo er zou zijn met het dreigende slechte weer wat in aankomst was. De animo was gelukkig toch nog zeer goed, met zoon 40 a 50 mensen gewapend met handschoenen en vuilniszakken liepen we de slufter in om de strijd met het zwerfvuil aan te gaan.

lees meer

Internationale vrouwendag

8 maart 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Mijn mannelijke collega’s zijn het met mij eens: vrouwen zijn onmisbaar, ook binnen Staatsbosbeheer. In dit filmpje leggen ze uit waarom het zo belangrijk is dat er ook vrouwelijke boswachters zijn.

lees meer

De stille opruimers van Texel

8 maart 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Vandaag wil ik stil staan bij de stille opruimhelden die zich inzetten voor een schoon Texel. De mensen die van hun fiets stappen om dat colablikje uit de berm mee te nemen, tijdens een strandwandeling een plastic touw onder het zand vandaan trekken en eindeloos veel dopjes in hun zak stoppen, ook wanneer er niemand kijkt.

lees meer

Dynamisch handhaven in het Zeegat van Texel: inzicht in de interactie van een buitendelta met zijn aangrenzende kust

6 maart 2019 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Marsdiep

Zeegaten en de bijbehorende buitendelta’s kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de sedimenthuishouding (afzetting en erosie van zand en slib) van de kust vanwege hun vermogen grote hoeveelheden zand op te slaan of vrij te maken. Bijna 300 miljoen m3 (mkm) aan sedimenten is geërodeerd uit de buitendelta van het Zeegat van Texel en de aangrenzende kusten na de afsluiting van de Zuiderzee in 1932.

lees meer

Samen maken we De Slufter schoon

25 februari 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden: de opruimactie in De Slufter aan het begin van het broedseizoen. Ook dit jaar organiseren wij weer een grote opruimactie: op 9 maart verzamelen we om 9:30 onderaan de trap aan het eind van de Slufterweg. Dit jaar werd er op initiatief van een aantal enthousiaste vrijwilligers op 19 februari ook een extra opruimactie in het noordelijke deel van De Slufter georganiseerd.

lees meer

Start broedseizoen: doe mee met de Groene Wandelpaden Challenge

21 februari 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Nog een week en dan gaat op Texel het broedseizoen weer van start. Dit betekent dat de extra wandelpaden (groen) die vorig najaar zijn opengesteld binnenkort weer gesloten worden zodat verschillende vogels rustig kunnen broeden. Om tot 1 maart nog te genieten van deze uitdagende wandelpaden, nodig ik je uit om met mij mee te wandelen tijdens de “Groene-Wandelpaden-Challenge”.

lees meer

“…en voor de Texelaars, welkom thuis”

15 februari 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel
Anna Sprenkeling: nieuwe boswachter publiek op Texel

Mijn naam is Anna Sprenkeling en ik ben ontzettend blij dat ik mij sinds 1 februari mag inzetten als boswachter publiek voor Staatsbosbeheer Texel. Tot mijn 14e jaar waren de Texelse bossen en duinen mijn achtertuin. In mijn functie als boswachter publiek ga ik aan de slag met o.a. recreatie, educatie en communicatie. Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren, zodat de Texelse kinderen van de toekomst ook kunnen genieten van al het moois dat ons eiland te bieden heeft.

lees meer

Stuivend zand in de duinen

8 februari 2019 Boswachter Dick Schermer in Texel

Stuivend zand zorgt voor stuifkuilen in de duinen, deze zorgen voor vermindering van de invloed van stikstof en zorgen voor veel nieuw leven in de duinen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog