www.boswachtersblog.nl/ Texel

Blog van de vogelwachter

5 dagen geleden Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Net als vorige jaren zet Staatsbosbeheer tijdens het broedseizoen vrijwillige vogelwachters in bij de uitkijkpunten in de Slufter en De Geul. Deze vogelwachters zijn een aanvulling op de boswachters van Staatsbosbeheer. Ze vertellen bezoekers over de gebieden, beantwoorden vragen en houden een oogje in het zeil. Vorige maand was Gerrit Hendriksen uit Deventer voor een week vogelwachter in De Geul, hij schreef een verslag en maakte prachtige foto’s.

lees meer

Beleef de nacht in de Texelse natuur

5 juli 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Door de Texelse duinen wandelen op een zondagmiddag is heerlijk ontspannend. Maar heb jij diezelfde wandeling wel eens gemaakt terwijl het donker was? Je komt in een compleet andere wereld terecht. Dieren die overdag slapen komen ’s avonds tot leven. Je zintuigen gaan anders werken, je ruikt en hoort veel meer. En als je denkt dat je in het donker weinig kunt zien, dan heb je het mis. Laat je ogen wennen aan de duisternis en je merkt dat je helemaal geen zaklamp nodig hebt.

lees meer

Vrijwilligers gezocht: neem een kijkje achter de schermen van de Korverskooi op Texel

28 juni 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Eiken en elzen spiegelen zich in de grote plas, via een smal paadje beweeg ik me door het kooibos. Wat is het stil. De Korverskooi is een oase van rust op nog geen 3 kilometer van het bruisende De Koog, op de grens van duinen en polderlandschap. Een kijkje nemen achter de (riet)schermen van deze bijzondere plek? Ik ben op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen bij het onderhoud van dit unieke stukje Texel.

lees meer

Natuurgebied in de spotlight: De Bollekamer

21 juni 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Als kind was De Bollekamer al een van mijn lievelingsplekken op Texel. Wandelen tussen de rond hoppende konijnen, luisteren naar prachtige vogelconcerten en snoepen van bramen tijdens een najaarswandeling. En dan de spanning voor elke bocht: misschien staan we straks wel oog in oog met een Schotse Hooglander. Nog steeds is het een van mijn favoriete plekken om te wandelen en kijk ik elke keer weer mijn ogen uit.

lees meer

Een week als vogelwachter in De Geul

17 juni 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Net als vorige jaren zet Staatsbosbeheer tijdens het broedseizoen vrijwillige vogelwachters in bij de uitkijkpunten in de Slufter en De Geul. Deze vogelwachters zijn een aanvulling op de boswachters van Staatsbosbeheer. Ze vertellen bezoekers over de gebieden, beantwoorden vragen en houden een oogje in het zeil.

lees meer

Ontdek de wilde orchideeën van Texel

11 juni 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel
Brede orchis op Texel

Zeldzaam in grote delen van het land maar op Texel komen ze massaal voor: wilde orchideeën. Ook in de gebieden van Staatsbosbeheer zijn deze opvallende bloemen de komende weken te bewonderen, bijvoorbeeld bij de Horsmeertjes, rond Ecomare en in De Muy. Op 11, 18 en 25 juni zijn er speciale orchideeën-excursies. Ga je mee op ontdekkingstocht met de gids? Tijdens de wandeling door De Muy ga je op zoek naar de gevlekte, brede en rietorchis, en misschien kom je zelfs de eerste exemplaren van de welriekende nachtorchis tegen.

lees meer

Boeren, vissers en buitenlui; Waddenfondsaanvraag uit Texels Gouden Driehoek toegekend

5 juni 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

De Waddenfondsaanvraag die Staatsbosbeheer namens verschillende Texelse partijen indiende bij het Waddenfonds is toegekend. Het project richt zich op het versterken van de kwaliteit van de Gouden Driehoek: het gebied gelegen tussen de haven van Oudeschild, fort De Schans en de top van de Hoge Berg. De verschillende deelprojecten zijn aan elkaar verbonden door de historische inwoner Leendert den Berger.

lees meer

Strandbroeders

3 juni 2019 Boswachter Glenn van Ginkel in Texel

De Texelse stranden zijn ontzettend populair. De rust, de ruimte en het geluid van de zee: iedereen geniet ervan op zijn eigen manier. Een wandeling met de hond, zandkastelen bouwen, paardrijden, kitesurfen of hardlopen. Behalve mensen komen ook veel vogels graag naar het Texelse strand. Ze vinden hier een gevarieerd buffet van visjes, krabbetjes, garnaaltjes, pieren en zagers. Vogels komen niet alleen naar het strand om te eten, de uitgestrekte zandvlaktes zijn ook populair als nestelplaatsen voor strandbroeders. Net als dat we rekening houden met elkaar, is het ook belangrijk dat we aan deze bijzondere gasten denken. 

lees meer

Input vanuit omgeving verwerkt in beheerplan

2 juni 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Bij Staatsbosbeheer wordt er gewerkt met beheerplannen, deze plannen bevatten de uitwerking van onze ambities en doelen. Een beheerplan is niet het einddoel maar eerder het startpunt van een nieuwe periode van beheer. Op Texel hebben we twee beheerplannen: het beheerplan Nationaal Park Duinen van Texel en het beheerplan Oude & Nieuwe Land. Belangrijke input voor onze beheerplannen zijn o.a. diverse inventarisaties en provinciaal natuurbeleid. Daarnaast vinden we de inbreng vanuit de Texelse samenleving van groot belang. In April werd een omgevingsavond gehouden om het beheerplan Oude & Nieuw Land toe te lichten en met de omgeving in gesprek te gaan. Hierbij lag de focus op twee gebieden: Het Doolhof op de Hoge Berg en het Waalenburgerdijkje.

lees meer

Nieuwe broedlocatie lepelaars op Texel

28 mei 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Naast de bekende lepelaarskolonies in De Geul, De Muy en De Schorren (Natuurmonumenten) broeden er dit jaar ook lepelaars in De Slufter op Texel.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog