www.boswachtersblog.nl/ Texel

Hoe en waarom wordt er volgende winter gedund in De Dennen? Meld u aan voor de excursie op 24 januari

9 januari 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel
De Dennen op Texel

Volgende winter zal er worden gedund in De Dennen. Door bomen weg te halen geven we andere bomen ruimte om te groeien en blijft het bos gezond. Hoe en waar we dit gaan doen leggen we u graag persoonlijk uit tijdens een excursie op 24 januari.

lees meer

Afscheid van kooiker Leo Daalder van de Korverskooi op Texel

4 januari 2018 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Leo Daalder

Van 1993 tot en met 2017 was Leo Daalder de kooiker van de Korverskooi, de eendenkooi van Staatsbosbeheer op Texel. In 2017 was het voor hem tijd om met dit bijzondere werk te stoppen. Vanaf 1970 was Leo in voorjaar en zomer voor Staatsbosbeheer vogelwachter in de Westerduinen en Bleekersvallei.

lees meer

Start dunning van het Krimbos

3 januari 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel
Krimbos

De dunning van het Krimbos is gisteren van start gegaan. U kunt als bezoeker van het bos delen tegenkomen die tijdelijk zijn afgesloten.

lees meer

Volop verandering bij Staatsbosbeheer op Texel in 2017 en veel plezier buiten in 2018

31 december 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
sneeuw

De jaarwisseling is een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Meestal gaat het bij Staatsbosbeheer dan over de ontwikkelingen bij de planten en dieren in de terreinen. Deze keer wil ik het vooral hebben over de mensen die bij Staatsbosbeheer werken.

lees meer

De kerstweek van boschwachter Min van Staatsbosbeheer op Texel, december 1901

23 december 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Mokbaai

Een van de leuke dingen uit het archief van Staatsbosbeheer is het Journaal van K. Min Staatsboschwachter op het Eiland Tessel. Het journaal over de periode 1 februari 1900 tot en met 23 februari 1902 geeft een inzicht op het werk van deze boswachter.

lees meer

Het Geheim, rondwandeling door De Dennen op Texel

18 december 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Geheim

De Dennen bieden mensen die een frisse neus willen halen terwijl het weer niet uitnodigt voor een duin- of strandwandeling beschutte alternatieven. Staatsbosbeheer heeft in De Dennen een paar rondwandelingen uitgezet, ook kunt u volop uw eigenweg zoeken via de vele wandelpaden. De 2,5km de met blauw gemarkeerde langs Het Geheim kent een paar stevige klimmetjes en avontuurlijke deels ruige paden. Het meest gebruikte startpunt is de hoek Jan Ayeslag-Heidvlakweg.

lees meer

Zoet-zoutovergangen, typisch Nederlands nu zeldzaam, ook op Texel.

11 december 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
zoet-zoutovergangen

Zoet-zoutovergangen zijn gebieden met een geleidelijke overgang van het zoetwater milieu van het land naar het zoutwater milieu van de zee. Door inpoldering van de overgangsgebieden en verbetering van dijken en sluizen is de overgang van zoet naar zout nu meestal abrupt. Terwijl deze overgangen juist ruimte bieden aan bijzondere soorten en soorten die een deel van hun leven in één van beide gebieden doorbrengen.

lees meer

Ontginning tot grasland in de duinen en weer terug naar duinvallei op Texel

4 december 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
PAS, duinvallei

Grote delen van de duinvalleien zijn in het verleden ontgonnen tot grasland. Kort na de oprichting in 1899 is dit werk nog voortgezet door Staatsbosbeheer. Voor een landbouwtentoonstelling in 1908 schreef de Inspecteur der Staatsbosschen en Ontginningen E.D. van Dissel de brochure “Vastlegging en ontginning der duinen speciaal in Schoorl en op Texel”. Het gaat vooral over de bosaanleg in de duinen, maar er is ook een hoofdstuk “Ontginning tot grasland op het eiland Texel”. Ondertussen heeft Staatsbosbeheer van veel van deze graslanden weer zo ingericht dat de natuur haar gang kan gaan.

lees meer

Trudy van der Zanden nam afscheid van Staatsbosbeheer Texel

1 december 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Trudy van der Zanden

Gebiedsmanager Texel van Staatsbosbeheer nam vandaag afscheid van het team Texel. Dit gebeurde op de Waddenzee tijdens een tocht met Jan Rotgans. Trudy gaat binnenkort met pensioen naar 38 jaar inzet voor Staatsbosbeheer.

lees meer

Westerduinen, herinnering aan een verdwenen dorp op Texel

27 november 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Westerduinen, dynamisch duin

Tussen Jan Ayeslag en Westerslag liggen de Westerduinen. De duinen die bij het vroegere dorp De Westen hoorden. De Westen is eeuwen geleden overstoven door duinzand en verlaten. Voor de Westerduinen lag de Westermient.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog