www.boswachtersblog.nl/ Texel

Hoog gras

2 dagen geleden Boswachter Dick Schermer in Texel

In de Bollekamer is het hoge gras pijpenstrootje te vinden in voormalige akkertjes. Ook galigaan in moerasjes en knopbies in duinvalleien zijn nu goed herkenbaar.

lees meer

Kom zelf kijken hoe er in het bos op Texel wordt gedund, nu op woensdag 21-11 om 14.00uur; meld je aan.

6 dagen geleden Boswachter Erik van der Spek in Texel
dunning

Woensdagmiddag 14 november organiseert Staatsbosbeheer om 14.00uur een excursie naar de dunning. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via texel@staatsbosbeheer.nl u krijgt dan informatie over de locatie.

lees meer

Achter de Geul

9 november 2018 Boswachter Dick Schermer in Texel

Achter de Geulplas ligt een groene route die van 1 september tot 1 maart open is. Het loopt net achter de Geulplas waar in het voorjaar en de zomer lepelaars en aalscholvers broeden. De route gaat verder langs het moerassige gedeelte van de uitlopers van de Geul en een verlaten meeuwenkolonie naar Paal 9.

lees meer

Werken volgens de gedragscode bosbeheer

7 november 2018 Boswachter Erik van der Spek in Texel
dunning

De wet natuurbescherming beschermt onder andere een aantal planten- en diersoorten. Wanneer je iets wilt doen wat ter bescherming van deze soorten verboden is mag dat alleen wanneer er een ontheffing verleend. Ook maatregelen die nodig zijn om soorten te beschermen kunnen onder een verbod vallen; bijvoorbeeld: beschermde planten mogen niet geplukt worden terwijl om hun leefgebied te bewaren maaien en afvoeren wel noodzakelijk is. Om te voorkomen dat er heel veel ontheffingen verleend moeten worden voor normale werkzaamheden zijn er verschillende gedragscodes vast gesteld. Wanneer er volgens de voorwaarden van de gedragscode gewerkt wordt is een ontheffing niet noodzakelijk. Voor de dunning die Staatsbosbeheer nu op Texel laat uitvoeren werken we volgens de gedragscode bosbeheer.

lees meer

Invasieve exoot watercrassula op Texel gevonden o.a. in Ceres

5 november 2018 Boswachter Erik van der Spek in Texel
watercrassula

Watercrassula de gevreesde invasieve exoot is aangetroffen in het poldertje Ceres, ondertussen is bekend dat deze soort nog op minsten twee andere plaatsen op Texel voorkomt. Staatsbosbeheer heeft de provincie Noord-Holland geïnformeerd over deze vondst. Watercrassula kan groeiplaatsen volledig overwoekeren en de planten en dieren die er thuishoren verdringen, het kan zich makkelijk verspreiden en laat zich moeilijk bestrijden.

lees meer

Ware muizen: klein en groot

3 november 2018 Boswachter Dick Schermer in Texel

Overal waar lange grassen, riet, graan en biezen op Texel groeien, kan een klein schattig goudbruin muisje worden aangetroffen: de dwergmuis. Andere familieleden zijn onder andere de bosmuis en de bruine rat.

lees meer

De dunning in het bos op Texel start maandag 5 november. Vanwege de veiligheid worden paden tijdelijk afgesloten waar gewerkt wordt.

30 oktober 2018 Boswachter Erik van der Spek in Texel
De Dennen

Maandag 5 november start de dunning op Texel. Er wordt van noord naar zuid gewerkt. In en rond de percelen die gedund worden, sluit Staatsbosbeheer wegen en paden tijdelijk af om veilig te kunnen werken.

lees meer

Herfstkleuren

26 oktober 2018 Boswachter Dick Schermer in Texel

Het lijkt soms wel zomer, zo warm en toch is aan de loofbomen goed te zien dat het herfst is. Bijna alle bladeren zijn nu geel, oranjerood, goudkleurig of bruin en het grootste deel ligt al op de bosbodem. De bomen reageren op de zonnestand en niet op de temperatuur.

lees meer

Vuilruimen op De Hors op Texel leverde 10m3, dankzij veel hulp

26 oktober 2018 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Hors

Woensdag 24 oktober organiseerde Staatsbosbeheer voor het eerst een vuilruimactie waar iedereen zich voor kon aanmelden op De Hors. Ongeveer 80 mensen kwamen helpen en verzamelden tien m3 vuilnis.

lees meer

Boswachter gezocht op Texel; wie wordt onze nieuwe collega?

22 oktober 2018 Boswachter Erik van der Spek in Texel
natuurherstel, PAS, verstuiving

Word jij ons nieuwe gezicht op Texel? Ben je communicatief vaardig en maak je makkelijk verbinding met onze omgeving en de bezoekers op het eiland? Ben je ambitieus en heb je inspirerende ideeën over de toekomst van de natuur op het mooie Texel? Dan nodigen we je graag uit om te solliciteren als boswachter met specialisatie publiek.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog