www.boswachtersblog.nl/ Texel

Texel verder met diervriendelijke vangacties om zwerfkattenprobleem op te lossen

5 dagen geleden Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Vanaf December gaan Stichting Zwerfkatten Nederland en Staatsbosbeheer samen weer aan de slag om de zwerfkatten op Texel uit natuurgebieden te halen en deze gechipt en gecastreerd te herplaatsen in een geschikte leefomgeving. Dit is noodzakelijk omdat katten een bedreiging kunnen zijn voor beschermde soorten zoals de noordse woelmuis, tapuit en grutto. Tijdens de vangacties van afgelopen jaar werden in totaal 139 katten gevangen. Daarvan zijn 47 katten op het eiland gebleven. Dit waren voornamelijk schuurkatten die in overleg met eigenaar na castratie/sterilisatie terug konden naar de boerderij. 

lees meer

Waalenburgerdijkje tijdelijk afgesloten vanwege onderhoud boomsingel

10 november 2021 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Staatsbosbeheer gaat deze week verder met onderhoud van de boomsingel langs het Waalenburgerdijkje. Het Waalenburgerdijkje wordt van de Nieuwlanderweg tot de Pijpersdijk tijdelijk afgesloten. Delen van de boomsingel zullen worden teruggezet. De omvorming naar “hakhoutbeheer”, waarbij een deel van de boomsingel tot op 20 a 30 cm. boven de grond wordt afgezaagd, heeft een aantal voordelen.

lees meer

Inschrijving vrijwillige vogelwacht 2022

8 september 2021 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Net als vorige jaren hoopt Staatsbosbeheer Texel ook in 2022 tijdens het broedseizoen vrijwillige vogelwachters in te kunnen zetten bij de uitkijkpunten in de Slufter en De Geul. De vogelwachters zijn een aanvulling op de boswachters van Staatsbosbeheer. Ze vertellen bezoekers over de gebieden, beantwoorden vragen en houden een oogje in het zeil. Het aanmeldformulier voor 2022 staat nu online.

lees meer

Collega Lo Bremer met pensioen

27 augustus 2021 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Deze week heeft team Texel afscheid genomen van Lo Bremer. Na meer dan 20 jaar inzet bij Staatsbosbeheer gaat Lo met pensioen. Lo ondersteunde het team o.a. met administratieve taken op kantoor, hij beantwoordde ontelbare vragen van omwonenden en bezoekers en had een coördineerde rol bij onze groep waterpeil vrijwilligers. We zijn dankbaar voor zijn inzet en gaan hem missen!

lees meer

Blog van de vogelwachter: walden op de Wadden

22 augustus 2021 staatsbosbeheer1 in Texel

De Amerikaanse schrijver Henry David Thoreau (1817-1862) wordt vaak gezien als de eerste milieuactivist uit de geschiedenis. Thoreau probeerde zelfvoorzienend te leven in de bossen bij Walden Pond (Concord/Massachusetts). Over dit experiment schreef hij een beroemd geworden werk: Walden: or Life in the Woods geheten. De ideeën uit dit boek zouden later een inspiratiebron vormen voor grootheden als Martin Luther King, Lev Tolstoj en Gandhi. De invloed van Thoreau is zonder twijfel groot geweest. Enkele jaren terug verscheen een nieuwe vertaling van Walden op de Nederlandse markt. Op de voorkant staat een houten hut die verdacht veel lijkt op de hutten van Staatsbosbeheer op Texel. Zowel de houten vogelwachterskeet bij de Geul als die in de Slufter hebben veel weg van Thoreaus houten woning in Walden Pond. Bovendien schelen de woorden Walden en Wadden maar één letter! Toeval of niet?

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog