www.boswachtersblog.nl/ Texel

Raad en college Texel op bezoek bij Staatsbosbeheer

14 oktober 2016 Erik van der Spek in Texel
img_7129

Dinsdag 11 oktober brachten raads- en collegeleden van de gemeente Texel een bezoek aan Staatsbosbeheer. Tijdens een wandeling door De Muy en gesprekken in de Boet van Hopman is van gedachten gewisseld over het beheer van de gebieden die Staatsbosbeheer op Texel beheert. Aanbod komen verder: Programmatische Aanpak Stikstof, Parkeerheffing en Recreatieve Infrastructuur en het verkooptraject erfpachtgronden.

lees meer

Groente-uilen, huismoeders en haarbossen op Texel

11 oktober 2016 Jitske Esselaar in Texel
Foto: Eline Reydon

Muisbeertjes, hyena, goudvenstertje, kleine breedbandhuismoeder, kleine beer. Dit zijn de bijzondere namen van enkele nachtvlinders. Deze zomer hebben nachtvlinderliefhebbers in drie gebieden op Texel naar nachtvlinders gekeken.

lees meer

Natuurontwikkeling, wat betekent dat? Ga mee op excursie door natuurgebied Dorpzicht

27 september 2016 Erik van der Spek in Texel
img_6867web

De natuur van Dorpzicht krijgt een impuls, zodat het leefgebied van zeldzame orchideeën en weidevogels wordt versterkt. Van september 2016 tot maart 2017 wordt daarom gewerkt in het natuurgebied. Boswachter Edwin van Egmond (Staatsbosbeheer) en Marcel Uriot (Provincie Noord-Holland) organiseren tijdens deze werkzaamheden tweewekelijks een wandeling door het natuurgebied. Zo kan iedereen zien wat natuurontwikkeling in de praktijk betekent.

lees meer

10e Texel Halve Marathon te gast in Nationaal Park Duinen van Texel

25 september 2016 Erik van der Spek in Texel
img_6969

Vandaag waren ruim duizend deelnemers aan de Texel Halve Marathon te gast bij Staatsbosbeheer. Ze liepen door het Nationaal Park Duinen van Texel, een groot deel van het parcours ging door De Dennen en De Bleekersvallei. Dit onderbroken door een pittig uitstapje over het strand.

lees meer

Een week van de boschwachter op Texel, september 1900

23 september 2016 Erik van der Spek in Texel
SONY DSC

Een van de leuke dingen uit het archief van Staatsbosbeheer is het Journaal van K. Min Staatsboschwachter op het Eiland Tessel. Het journaal over de periode 1 februari 1900 tot en met 23 februari 1902 geeft een inzicht op het werk van deze boswachter. Klaas Min begon al voor de oprichting van Staatsbosbeheer in 1899 in dienst van de Heidemij met de bosaanleg. In 1895 is een boomkwekerij aangelegd en daarna zijn er sloten gegraven en wegen aangelegd. De eerste bospercelen zijn in 1898 aangeplant. In 1910 is Klaas Min vertrokken om in de omgeving van Venraij te gaan werken. September 1900

lees meer

De Muir Trek: Van zonsopkomst tot zonsondergang door de Muy. Bericht van Nationaal Park Duinen van Texel

16 september 2016 Erik van der Spek in Texel
jannekinduin

‘Het is niet zo makkelijk om een hele dag in het hier en nu te blijven, maar het levert uiteindelijk wel een bijzondere natuurervaring op.’ Dit is een samenvatting van ervaringen van de deelnemers aan de eerste Muir Trek op Texel.

lees meer

Drie hei soorten ontmoeten elkaar op Texel

14 september 2016 Erik van der Spek in Texel
struikhei-met-zilveren-zandbij

Van drie belangrijke Europese heidesoorten valt Nederland binnen het verspreidingsgebied. Op verschillende plaatsen, zoals op Texel, komen deze drie soorten door elkaar voor; struikhei, gewone dopheide en kraaiheide. Ze zijn ook regelmatig echt door elkaar te vinden.

lees meer

Meer orchideeën en weidevogels in Dorpzicht na werkzaamheden, bericht van Provincie Noord-Holland

13 september 2016 Erik van der Spek in Texel
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

De werkzaamheden om de natuur in natuurgebied Dorpzicht (Texel) een impuls te geven beginnen op maandag 12 september. Door de oude kreken te herstellen, een nieuwe kreek aan te leggen en de bovenste grondlaag met begroeiing af te graven, wordt het leefgebied van zeldzame orchideeën en weidevogels versterkt. Het wandelpad dat wordt uitgebreid tot een rondje Dorpzicht en het nieuwe uitkijkpunt zorgen ervoor dat de bezoekers het natuurgebied straks nog beter kunnen beleven. De komende drie maanden wordt daarom gewerkt in natuurgebied Dorpzicht.

lees meer

Open Monumentendag Texel: wandeling Tussen de tuinwallen met Erik van der Spek van Staatsbosbeheer #OMD2016

8 september 2016 Erik van der Spek in Texel
SONY DSC

Boswachter Erik van der Spek van Staatsbosbeheer vertelt u tijdens deze wandeling over het ontstaan, het landschap, de natuur en de cultuurhistorie van de Hoge Berg. Het landschapsreservaat De Hoge Berg is een monument op zich en bevat bovendien diverse Rijks- en Gemeentelijke monumenten.

lees meer

Waarnemingen op het ‘Slufterbalkon’; de laatste vrijwillige vogelwachters in De Slufter op Texel in 2016 door Tineke Bouwmeester

1 september 2016 Erik van der Spek in Texel
IMG_6721

De aanwezigheid van vrijwillige vogelwachters in De Slufter zit er op voor dit jaar. Tineke & Roel Bouwmeester blikken terug op de laatste week

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog