www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Smeulend veen en inzet van schapen voor natuurherstel

7 dagen geleden Boswachter Lieke Verhoeven in Noord-Brabant

Het is nu ruim 5 weken geleden dat er een brand woedde in de Deurnsche Peel. Niemand had verwacht dat het zo lang zou branden, en dat er uiteindelijk zo’n groot deel van het natuurgebied in vlammen op zou gaan. De verwachting was dat een veenbrand nog lang na kan smeulen, en dat doet het helaas ook nog steeds. Staatsbosbeheer is samen met loonwerkers dag in dag uit bezig met het nablussen van het smeulende veen. Maar er wordt ook al vooruit gekeken naar maatregelen voor natuurherstel na de brand. Stap 1: Schapen.

lees meer

Brand in de Deurnsche Peel, hoe gaat het nu met de natuur?

6 mei 2020 Boswachter Lieke Verhoeven in Noord-Brabant

Het zal velen niet ontgaan zijn, dat er eind april een grote brand woedde in de Deurnsche Peel. Van de ongeveer 1200 hectare die het gebied groot is, is er 800 hectare in vlammen opgegaan. Het was de grootste brand in een natuurgebied in Nederland in 40 jaar tijd. Maar hoe gaat het nu met de natuur? Kan deze nog wel herstellen na zo’n heftige brand? Ik wil graag met jullie delen hoe ik de week van de brand heb ervaren, en laten zien hoe het ervoor staat met de planten en dieren in de Deurnsche Peel, twee weken na de brand.

lees meer

Drukte in de natuur tijdens start broedseizoen

17 maart 2020 Boswachter Tim Rommens in Noord-Brabant

Afgelopen dagen was het erg druk in de natuur. Natuurlijk vanwege het mooie weer, maar ook vanwege het Corona virus. Mensen trekken er massaal op uit. De natuur is een mooie uitvalsbasis, zeker in deze periode. Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond. De lente is in aantocht, het broedseizoen is begonnen. Dit seizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. De natuur is op zijn mooist, maar ook op zijn kwetsbaarst. Rust voor dieren is belangrijk. Vogels broeden en reeën krijgen kalfjes.

lees meer

Toekomstig genieten van het mooie Chaamse bos

11 maart 2020 staatsbosbeheerwestbrabant in Noord-Brabant

Na jaren van voorbereiding is het project fietsallee eindelijk van start gegaan. De fietsallee is een mooi woord voor een exclusief fietspad dat voldoet aan de nieuwe huidige inrichting van een fietspad.

lees meer

Nieuwe boswachter in de Peelvenen

13 februari 2020 Boswachter Lieke Verhoeven in Noord-Brabant

Even voorstellen: Ik ben Lieke Verhoeven, de nieuwe boswachter publiek in de prachtige natuurgebieden van de Peelvenen. Sinds eind 2019 mag ik hier in het bijzondere hoogveenlandschap op de grens van Brabant en Limburg werken.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog