www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Lentekriebels bij de dieren: Hou er rekening mee!

6 dagen geleden Boswachter Alwin Brandt in Noord-Brabant

Vogels hebben het voorjaar in de bol! Ze zingen, roepen en fluiten dat het een lieve lust is. U bent van harte welkom in onze terreinen om van de ontluikende lente te komen genieten maar we vragen u wel u aan de regels te houden!

lees meer

De Valkerij op de Groote Heide

9 maart 2018 Boswachter Erik Schram in Noord-Brabant

Laten we even terug gaan in de tijd. Naar het jaar 1600, waarin Valkenswaard, Leende en Leenderstrijp de woonplaatsen waren van vele bekende valkeniers. Een vorm van jacht die als sport werd beoefend. De valkeniers richtten de jachtvogels niet alleen af, maar leverden en verzorgden de valken aan prinsenhoven door heel Europa.

lees meer

genieten van Markdal-fotomodel

28 februari 2018 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Wij boswachters van Staatsbosbeheer West-Brabant hebben ons kantoor op het allermooiste plekje van Breda: Onze werkschuur staat net ten zuiden van de stad op de westoever van de rivier de Mark. We hebben er het prachtigste uitzicht en genieten van de mooiste vogels!

lees meer

Staatsbosbeheer: terreinbeheerder en rijksmonumenten-eigenaar

12 februari 2018 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Staatsbosbeheer is, naast terreinbeheerder, eigenaar van ruim 800 rijksmonumenten. Variërend van forten, kastelen, hunebedden, archeologische schatten tot oude spoorbruggen. Deze monumenten behoren tot het Nederlandse erfgoed. De Europese commissie heeft 2018 uitgeroepen tot het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. In dit jaar wordt er aandacht gegeven aan de belangrijke rol die erfgoed kan spelen in het cultureel diverse Europa. Staatsbosbeheer verbindt zich aan dit erfgoedjaar met bijzondere activiteiten in de natuurgebieden die we beheren.

lees meer

Vleermuizen, veelvoorkomend maar toch bijna onzichtbaar

30 januari 2018 Boswachter Eveliene Jansen in Noord-Brabant

Wist u dat één op de vijf zoogdiersoorten op deze aarde een vleermuis is? Er zijn wereldwijd ruim 1000 verschillende soorten. In Nederland zijn een twintigtal soorten waargenomen maar sommige slechts sporadisch of in het verleden. Vleermuizen leiden een vrij mysterieus leven. Ze slapen overdag en vliegen in de schemering en het donker. Onbekend maakt soms onbemind. Wat erg jammer is want in Nederland hebben alleen insecten iets van vleermuizen te vrezen. Hun bijzondere manier van leven is reuze interessant om je eens in te verdiepen. Velen zullen zich niet realiseren dat de vleermuis bijna overal voor komt.

lees meer

Op bezoek bij de Hooglanders in Dorst

8 januari 2018 Boswachter Floris Hoefakker in Noord-Brabant

Nederland had afgelopen weken vakantie. En dat was te merken in onze terreinen. Massaal trokken jullie er op uit om even ‘uit te buiken’ in de natuur.

lees meer

Stilte en rust zijn belangrijke producten om zuinig op te zijn

29 december 2017 Boswachter Frank van Kalleveen in Noord-Brabant

Als beheerder van het Staatsbosbeheer natuurkampeerterreinen De Vlagberg heb ik invloed op de ruimte die we onze gasten kunnen bieden. Waar ik helaas geen directe invloed op heb is geluid en de overlast die dat geluid regelmatig veroorzaakt vanuit de omgeving. En daar wordt je als boswachter en beheerder van een rustig natuurkampeerterrein niet vrolijk van..

lees meer

Extreem weer maar zelfs dan geen file op weg naar mijn werk!

13 december 2017 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant
foto Floris Hoefakker

Afgelopen dagen stond Nederland weer helemaal op de kop. Er viel sneeuw en t land was ontwricht. In vergelijking met decennia terug zijn we allemaal veel mobieler geworden en werken de meesten van ons niet meer naast de deur met monsterlijke files tot gevolg. Toch kan sneeuw ook heel leuk zijn!

lees meer

Brabantse natuur is het allermooist!

6 december 2017 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Staatsbosbeheer heeft in het hele land prachtige natuurgebieden waar het goed toeven is. En als echte chauvinist zeg ik dat dat vooral in Brabant het geval is. Brabantse natuur is prachtig! Brabant is perfect voor een stevige wandeling, voor een leuke fietstocht, om vogels te spotten, voor een picknick…kortom: er is voor iedereen wel wat te doen. Maar ook in Brabant gelden regels.

lees meer

Grote kruisbek in de Chaamse bossen!

22 november 2017 joeybraat in Noord-Brabant

Vanaf half oktober worden er verspreid door Nederland opvallend veel grote kruisbekken gezien. Ook in de Chaamse bossen. Na de eerste melding van twee grote kruisbekken volgde er nog vele meldingen en werden de vogels door veel mensen gezien. Tot nu toe zijn de aantallen opgelopen tot wel 20 exemplaren. Ik ben ook gaan kijken!

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog