www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Algemeen, maar niet minder waardevol

5 juni 2024 Boswachter Helmut van Pelt in Noord-Brabant
Bosbeskielwants

De bosbeskielwants, zeldzaam in Nederland op zandgronden (foto: Alex Zuijdervliet)

Na het succes van vorig jaar organiseerden we samen met enkele collega’s een 750-soortendag in West-Brabant. In tegenstelling tot vorig jaar besloten we dit jaar ons te focussen op twee gebieden die samen één systeem vormen, het Ulvenhoutse Bos en de Chaamse Bossen. Op 28 mei gingen we er voor.

Zoals iedereen ongetwijfeld gemerkt heeft, is het al weken extreem nat. Enkele dagen voor de geplande dag twijfelden we toch of we het wel droog zouden houden. Regen is namelijk niet gunstig om zoveel mogelijk soorten te kunnen waarnemen. Maar we lieten het gewoon doorgaan. En jawel, de weergoden leken ons gunstig gezind.

Rijkdom aan flora in Ulvenhout

We begonnen de dag met zonsopkomst in het Ulvenhouts Bos. Tijdens het legen van de LED-emmers voor nachtvlinders, hoorden we de middelste bonte specht roepen en konden we ons hart ophalen met de flora-rijkdom van het Ulvenhoutse Bos. In de LED-emmers vonden we een prachtig nachtvlindertje die de naam moerasduiveltje draagt, een zeldzame nachtvlinder. Toen de zon haar licht door de bomen liet vallen, vonden we plantensoorten zoals eenbes en knikkend nagelkruid.  

Bosbeskielwants
De bosbeskielwants, zeldzaam in Nederland op zandgronden (foto: Alex Zuijdervliet)

Zeldzame soorten in Chaam

Na het prachtig begin in het Ulvenhoutse Bos, was het de beurt aan de Chaamse Bossen. De vochtige terreinomstandigheden maakte het voor ons niet altijd even gemakkelijk alle planten te kunnen zien. Sommige stukken stonden compleet onder water stonden. Ook de temperatuur was nog niet hoog genoeg om insecten actiever te laten worden. Ondanks dat mochten we met het vinden van soorten zeker niet klagen. In een van de LED-emmers vonden we een imposante dennenpijlstaart, troffen we een de zeldzame bosbeskielwants aan en vonden we een nieuwe groeiplek van witte rapunzel, een zeer zeldzame plant. 

Witte rapunzel
Witte rapunzel, een zeldzame plant (foto: Alex Zuijdervliet)

In het water

Intussen werd de lucht steeds dreigender en na raadpleging van de weersverwachtingen zag het er (letterlijk) steeds minder zonnig uit voor ons. Zouden we weer voortijdig moeten stoppen? Het zal toch niet!? Na overleg nog kort een aantal potentieel soortenrijke locaties afgegaan, want ja, je wilt toch het doel van 750 soorten halen. Helaas begon het rond 16.00 uur te regenen. Het zag er niet naar uit dat het die middag en avond nog droog ging worden. We besloten rest van de dag te cancelen.  
Een flinke tijd eerder dan verwacht zijn we dus gestopt. Dit kon zomaar eens honderd(en) soorten schelen. Zouden we de 750 gehaald hebben? We hadden immers in de ochtend een vliegende start.

Bekend is bemind

Voor de lezer van deze blog die enig verstand heeft van soort(groep)en, weet dat de hierboven genoemde soorten niet overal algemeen of zelfs zeldzaam zijn. Maar die algemene soorten, daar moeten we het net van hebben met een 750-soortendag! Een merel, lantaarntje, akkerdistel of schapenteek tellen net zo hard mee als de zeldzame soorten. En op zo’n dag als deze sta je daar toch even bij stil. Alles goed bekijken is dan belangrijk, maar ook vooral leuk. En dan is bijvoorbeeld watermunt ook wel erg mooi! 

Ondanks dat we de dag eerder hebben afgesloten, zijn we tevreden met het resultaat. Weliswaar hebben we de 750 soorten niet gehaald, maar met 696 soorten mogen we zeker niet klagen.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog