www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Doe mee aan de Natuurwerkdag in de Kop van Drenthe (of op een andere plek!)

1 november 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Natuurwerkdag

Een dag aan de slag in en voor de natuur? Kom dan naar één van de locaties van de Natuurwerkdag en steek de handen uit de mouwen!

lees meer

De diepte in: determineren van libellenlarvenhuidjes

26 oktober 2018 Lizette van Buren-Wolf in Drenthe
uitsluipende libel

Libellen hebben een bijzondere levensloop. Wij zien de prachtige volwassen dieren vanaf mei rondvliegen. Maar voor dit zover is heeft de larve van een libel al één of zelfs meerdere jaren in het water geleefd. Als het moment daar is dan sluipt de larve uit, het huidje barst open en de volwassen libelle komt eruit. De libelle moet nog even uitharden en dan vliegt hij weg, maar het huidje blijft achter. En dat is waar ik dit voorjaar naar op zoek ben geweest.

lees meer

Lange droge zomer zorgt voor paddenstoelenarmoe

20 oktober 2018 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

Het is een lange, hete zomer en daardoor is het droog. Boswachter Evert Thomas is een echte paddenstoelenliefhebber. Maar deze herfst zijn die paddenstoelen er nauwelijks. Het is paddenstoelenarmoe alom. Laat die herfst dus maar gauw komen!

lees meer

Volg de zeldzame kaboutertrek in het herfstige Drenthe

19 oktober 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

Dat er een vogeltrek is dat wist je vast wel, maar weet je ook dat er ook een kaboutertrek bestaat? Deze heeft afgelopen week plaatsgevonden in de Provincie Drenthe. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

lees meer

De Pixi is wakker! Maar wat is de Pixi eigenlijk?

18 oktober 2018 Boswachter Martijn Harms in Drenthe
De Pixi loop je in het duister en in stilte

De blaadjes gaan vallen, de nachten worden langer… de Pixi is terug bij het Boomkroonpad in Drouwen! Boswachter Martijn Harms heeft de Pixi nu al vaak mogen bezoeken. Maar wat is nu eigenlijk de Pixi? En hoe breng je dat goed onder woorden? Misschien moet je de Pixi ervaren om het helemaal te begrijpen.

lees meer

Camera op ree bewijst: dood doet leven

4 oktober 2018 Boswachter Albert Henckel in Drenthe

Dode dieren: de één gruwelt ervan, de ander vindt het interessant er een aan te treffen. Maar wat gebeurt er met een dood dier als die in de natuur blijft liggen? Boswachter Albert Henckel volgde deze zomer een gestorven ree om te zien wat er met het kadaver zou gebeuren.

lees meer

Een aangename verrassing in poep

26 september 2018 Boswachter Pauline Arends in Drenthe

Galloway runderen grazen in de Elperstroom. De keutels die ze achterlaten zitten vol met leven. In een keutel aangetroffen op het Heerenveldje heeft een vrouwtjes behangers- of bladsnijder bij nestcellen gelegd. De cellen zijn bekleed en gemaakt van blad. De stukjes blad zijn door de bij zelf geknipt en vervoerd uit bladeren van een berk aan de rand van het veld, 20 meter verderop. De nestcel wordt zelfs afgesloten met een dekseltje. Het lijkt erop dat er één behangersbij tot deze keuze is overgegaan.

lees meer

Internationale vrijwilligers in de Drentsche Aa vertellen hun eigen verhaal

3 september 2018 Lizette van Buren-Wolf in Drenthe
kamperen tijdens het vrijwilligersproject

Zoals elk jaar mochten we deze zomer weer een groep internationale vrijwilligers verwelkomen in nationaal park Drentsche Aa. Ze komen om mee te helpen met natuuronderhoud en om meer over de Nederlandse cultuur en die van elkaar te leren. Ze kamperen in Oudemolen bij het kantoor van Staatsbosbeheer. In plaats van zelf hier een verhaal over te schrijven, heb ik de vrijwilligers allemaal vragen gesteld. Zo vertellen ze hun eigen verhaal!

lees meer

Bezoek de boswachterswereld op het Kuna Festival

25 juli 2018 Boswachter Hans Kruk in Drenthe

Van 26 t/m 29 juli as. wordt in Lheebroek het Taribush Kuna Festival voor de tiende keer georganiseerd. Natuurlijk is Staatsbosbeheer ook weer van de partij. Kom langs en leef je uit in de boswachterswereld.

lees meer

Kom je dit jaar weer de ijzertijd beleven tijdens de ‘IJzertijd-dag’

24 juli 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
IJzertijd-dag bij het Noordsche Veld

Benieuwd wat je allemaal kunt beleven tijdens de IJzertijd-dag? Lees dan gauw verder!

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog