www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Volg het boswachterspad over het Ballooërveld

5 dagen geleden Boswachter Kees van Son in Drenthe

Boswachterspaden zijn circulaire wandelroutes van tenminste 5 km, samengesteld door de boswachter. De routes gaan langs de mooiste plekjes in de Nederlandse natuur. Op het Ballooërveld, in het hart van het Nationaal Park Drentsche Aa, ligt mijn favoriete Boswachterspad. Deze heb ik speciaal gemaakt om te laten zien hoe Drenthe er in een ver verleden uit heeft gezien. Kijk goed om je heen en ontdek die sporen uit het verleden tijdens deze 9 km lange wandeling!

lees meer

Zieke beuken langs Matenpad maken plaats voor nieuwe bomen

6 juli 2018 Boswachter Geerling Kruidhof in Drenthe
Kronen van beuken (niet de beuken langs het Matenpad)

Het gaat niet goed met de beukenlaan aan het Matenpad in Emmen. Veel van de bomen zijn ziek en moeten voor de veiligheid worden gekapt. Heel erg jammer, want de markante beukenlaan is voor generaties dé ingang naar de Emmerdennen. De entree verdwijnt niet: we gaan nieuwe bomen planten.

lees meer

Baby van de bever op de wildcamera in de Drentsche Aa

29 juni 2018 Lizette van Buren-Wolf in Drenthe
beschuit met muisjes voor de baby bever

Goed nieuws: voor het eerst hebben we een jonge bever op de wildcamera in de middenloop van de Drentsche Aa! Al jaren worden de bevers in de Drentsche Aa gevolgd door enthousiaste vrijwilligers met behulp van wildcamera’s. En nu hebben we het geluk dat we worden beloond met mooie beelden van een heel jong bevertje.

lees meer

Vrijwilligers gaan invasieve exoten te lijf

22 juni 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Bloeiende Reuzenberenklauw, één van de Invasieve Exoten in de Onlanden

Het is de Week van de Invasieve Exoten. En dat betekent dat we extra stil staan bij soorten die hier eenvoudig gekomen zijn, maar niet zo snel weer weg gaan. Onze vrijwilligers in de Kop van Drenthe hebben hun handen vol aan de bestrijding. En hun tomeloze inzet heeft effect!

lees meer

De boswachter op vakantie: een fotoverslag

12 juni 2018 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
Koolmees mannetje met kever

Ik krijg wel eens de vraag: wat doet een boswachter tijdens zijn vakantie? Op zich laat het antwoord zich raden: hij gaat natuurlijk de natuur in! Ik combineer dan meteen een aantal hobby’s. Ik mag graag wandelen, fietsen en fotograferen. Dus de camera’s gaan in ieder geval mee. En wij gaan dan graag naar Vlieland.

lees meer

Spectaculaire vondst hoogveenglanslibel tijdens 1250-soortendag Bargerveen

7 juni 2018 Boswachter Jans de Vries in Drenthe
De 1250-soortendag in het Bargerveen leverde veel parels op

In 2018 bestaat Stichting Bargerveen 25 jaar én is het Bargerveen 50 jaar als natuurgebied in beheer van Staatsbosbeheer. Om dat te vieren werd 24 uur lang naar zoveel mogelijk soorten planten en dieren gezocht in het Bargerveen. Het doel van 1250 soorten werd niet gehaald, maar er zaten wel prachtige vondsten tussen, zoals de zeldzame hoogveenglanslibel. En we zijn nog niet klaar met tellen…

lees meer

De hagedis, mijn geheime liefde

25 mei 2018 Lizette van Buren-Wolf in Drenthe
Levendbarende hagedis, Zootoca vivipara

De hagedis is stiekem één van mijn lievelingssoorten. Als je de tijd neemt om ze goed van dichtbij te bekijken dan snap je vast waarom. Helaas gaat het met onze meest algemene hagedis, de levendbarende hagedis, niet zo goed. Reden te meer om je tijd nemen bij deze prachtige dieren!

lees meer

Vroege Vogels filmen in het Dwingelderveld

18 mei 2018 Boswachter Albert Henckel in Drenthe

In het kader van de Nationale vogelweek van 12 tot en met 21 mei bloggen enkele Drentse boswachters over vogels. Vandaag een vogelblog van boswachter Albert Henckel, over het televisie- en radioprogramma Vroege Vogels. Vorige week kwam het team van Vroege Vogels naar het Dwingelderveld om twee dagen opnames te maken van het natuurgebied. Natuurlijk kwamen vogels als bonte vliegenvanger en kraanvogels ook in beeld. Vrijdagavond 1 juni wordt het uitgezonden.

lees meer

Rupsen van de wintervlinder: plaag of niet?

17 mei 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Spreeuw met rupsen tussen de snavel

Het ritselt in het bos. De vele rupsen van de wintervlinder vreten hele bomen kaal! Maar wat een plaag lijkt, valt in de praktijk wel mee. En er zijn ook bosbewoners die ervan profiteren…

lees meer

Vogelweek in het Bargerveen

16 mei 2018 Boswachter Jans de Vries in Drenthe

In het kader van de Nationale vogelweek van 12 tot en met 21 mei bloggen enkele Drentse boswachters over vogels. Vandaag een aankondiging van boswachter Jans de Vries over een paar mooie vogelactiviteiten in het 50-jarige Bargerveen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog