www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

De Cabiner: huisje op de prairie

14 maart 2019 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

De Cabiner is een zelfvoorzienend, verplaatsbaar modern trekkershuisje midden in het Nationaal Park Drentsche Aa. Er stond er al 1 en onlangs zijn er nog eens 3 geplaatst, in het Hart van Drenthe en op de Hondsrug. Als boswachter wil je zoiets natuurlijk meemaken. En zo ging ik met vrouw en dochter in de Kerstvakantie op pad…

lees meer

In weer en wind bomen planten in De Kiel

13 maart 2019 Boswachter Geerling Kruidhof in Drenthe
Leerlingen en vrijwilligers trotseerden weer en wind tijdens de Boomfeestdag 2019 (foto: gemeente Coevorden)

Vandaag was de 63e editie van de nationale Boomfeestdag. Ook in De Kiel kwamen meer dan honderd helden helpen een prachtig stuk bos te planten. Ondanks de regen en de harde wind!

lees meer

Werken aan het mooiste hoogveen van Nederland

12 maart 2019 Boswachter Jans de Vries in Drenthe

De grootste uitdaging in het Bargerveen is het vasthouden van water. In de afgelopen jaren bouwden we stevige kades en buffers aan de noordkant en langs de Duitse grens. Nu is de zuidkant aan de beurt. Vlak na dit soort werkzaamheden ligt het gebied er soms wat troosteloos bij. Maar als de rust is teruggekeerd, zien we dat flora en fauna opleven als nooit tevoren.

lees meer

Bouwen aan een nieuwe plek

7 februari 2019 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Bouwterrein op de toekomstige locatie in winterse sfeer

Zoals we in het eerste ‘bouwbericht’ hebben aangegeven zijn we in november nabij het Noordsche Veld gestart met de bouw van het nieuwe beheerkantoor van Staatsbosbeheer, een informatie- en educatiegebouw met horeca en een beheerderswoning. Inmiddels zijn we ruim drie maanden onderweg en zijn de eerste contouren van de gebouwen zichtbaar. Naast de fysieke bouw zijn we ook bezig met allerlei andere voorbereidende werkzaamheden om bezoekers dit najaar welkom te kunnen heten op deze nieuwe plek.

lees meer

Tel je (weer) mee tijdens de Nationale Tuinvogeltelling?

25 januari 2019 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Koolmezen tijdens de Natiaonale Tuinvogeltelling Vogelbescherming Nederland

Dit weekend vindt weer de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland plaats. Tel je ook (weer) mee? Het is ook erg leuk en leerzaam voor kinderen en je kunt de vogels gemakkelijk herkennen, tellen en doorgeven met behulp van de Tuinvogel app!

lees meer

Verdwijnen wandelroutes Drentsche Aa

14 december 2018 Boswachter Kees van Son in Drenthe

Enkele wandelroutes in de Drentsche Aa zijn verwijderd maar de paden blijven wél open. Er komt binnenkort een nieuwe lange wandelroute rond Rolde. Kijk voor mooie wandeltochten eens in het Infocentrum Homanshof in Anloo.

lees meer

Ontwikkeling nabij Noordsche Veld van start

30 november 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Onthulling insectenhotel tijdens het startsein van de bouw nabij het Noordsche Veld

Start van de bouw en ontwikkeling nabij het Noordsche Veld met een nieuw beheerkantoor voor Staatsbosbeheer in de Kop van Drenthe, informatie- en educatieruimte met horeca en speelnatuur.

lees meer

Graag geziene gast Ross’ Gans komt aanwaaien in de Onlanden

20 november 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

Het zal je maar gebeuren: zo zit je nog goed in je veren in Canada en ineens waai je over naar het verre Nederland. Dat is drie zeldzame Ross’ Ganzen dit jaar overkomen. Deze kleine gansjes streken neer in de Onlanden. Liefhebbers hebben ze al gevonden: vogelaars uit het hele land trekken naar de Kop van Drenthe om ze te bewonderen. En de Ross’ Ganzen lijken het prima naar hun zin te hebben!

lees meer

Doe mee aan de Natuurwerkdag in de Kop van Drenthe (of op een andere plek!)

1 november 2018 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Natuurwerkdag

Een dag aan de slag in en voor de natuur? Kom dan naar één van de locaties van de Natuurwerkdag en steek de handen uit de mouwen!

lees meer

De diepte in: determineren van libellenlarvenhuidjes

26 oktober 2018 Lizette van Buren-Wolf in Drenthe
uitsluipende libel

Libellen hebben een bijzondere levensloop. Wij zien de prachtige volwassen dieren vanaf mei rondvliegen. Maar voor dit zover is heeft de larve van een libel al één of zelfs meerdere jaren in het water geleefd. Als het moment daar is dan sluipt de larve uit, het huidje barst open en de volwassen libelle komt eruit. De libelle moet nog even uitharden en dan vliegt hij weg, maar het huidje blijft achter. En dat is waar ik dit voorjaar naar op zoek ben geweest.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog