www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Bestrijden van berenklauw (Invasieve Exoot) binnen De Onlanden

3 dagen geleden Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Reuzen berenklauw in De Onlanden (Invasieve Exoot)

Het is deze week de ‘Week van de Invasieve Exoten’, nu hoor ik je wellicht denken: “Wat is een invasieve exoot…” Benieuwd, lees dan verder en kom er alles over te weten in dit blog.

lees meer

Van handgranaatbunker tot overwinteringsplek voor vleermuis

16 juni 2017 Boswachter Lizette Wolf in Drenthe
De Handgranaatbunker in het Strubben Kniphorstbosch

In het Strubben-Kniphorstbosch liggen twee bunkers die zijn overgebleven van toen het terrein gebruikt werd als militair oefenterrein. De bunkers worden nu niet meer door ons gebruikt, maar in de winter wil er nog wel eens een vleermuis in verblijven. Toch waren de bunkers nog niet heel geschikt als overwinteringsplek. Daarom zijn een collega en twee stagiaires de afgelopen weken hard aan het werk geweest.

lees meer

’t Gasselterveld geopend

31 mei 2017 Boswachter Martijn Harms in Drenthe
't Gasselterveld

Sinds vorige week hebben we in Drenthe een nieuwe zwemplas er bij. ’t Gasselterveld is een plek waar je heerlijk een verkoelende duik kunt nemen. De laatste jaren heeft Staatsbosbeheer veel werk verzet om naast de voormalige zandwinning veilig zwemwater te graven.

lees meer

‘Ahhhh, lieeeeef!’

17 mei 2017 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

Het komt nogal eens voorbij, deze kreet op social media. Jonge dieren en jonge mensen doen het goed, vooral met een hoge dosis speelsheid. En eerlijk is eerlijk: het doet mij ook altijd wat. Dat heeft moeder natuur niet zomaar geschapen voor het hoge schattigheidsgehalte. Het heeft een functie. Hierdoor willen volwassen dieren en mensen dat jonge kwetsbare spul gaan koesteren. Onweerstaanbaar. Doen ze dat niet, dan is er iets genetisch niet in orde en zal de natuurlijke selectie onverbiddelijk toeslaan.

lees meer

Groot onderhoud bomen langs N34 voor veiligheid

13 mei 2017 Boswachter Martijn Harms in Drenthe
Bomen worden omgezaagd voor de verkeersveiligheid

Exloo – zaterdag 13 mei is Staatsbosbeheer begonnen met het verwijderen van risicobomen langs de N34 van Odoorn naar Gasselte. De meeste bomen die worden aangepakt, staan op grond van Staatsbosbeheer. Om de verkeersveiligheid op de N34 te waarborgen, is het noodzakelijk dat er bomen worden gekapt of opgesnoeid als de N34 dicht is voor het verkeer. Deze onderhoudsactie is een samenwerking tussen de Provincie Drenthe en Staatsbosbeheer.

lees meer

Creatief met kettingzaag

11 mei 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Carvingcup 2017

Afgelopen weekend had ik als deelnemer aan de Boomkroonpad carvingcup van Staatsbosbeheer nummer 13 en dit heeft me zeker geen ongeluk gebracht, sterker nog, ik heb het er best goed vanaf gebracht. Benieuwd hoe ik het heb gedaan, lees gauw verder.

lees meer

Een poppy voor haar vader.

3 mei 2017 Boswachter Albert Henckel in Drenthe

Op 29 december 1943 stortte er een Engelse bommenwerper neer bij het Drents dorp Ruinerwold. Het vliegtuig was onderweg voor een missie naar Berlijn. Boven Nederland ging het mis. Een Duitse nachtjager schoot de bommenwerper neer. De zeven jonge bemanningsleden kwamen hierbij om. Op initiatief van de Historische vereniging van Ruinerwold werd een monument geplaatst. Een dochter die haar vader nooit heeft gekend en haar jongere broer onthulden het monument.

lees meer

Buitenkinderen ontdekken meer

21 april 2017 Boswachter Kees van Son in Drenthe

Kinderen van nu worden erg beschermd en spelen te weinig buiten. Daar wou ik het even over hebben. Want dat moet toch kunnen, lekker smerig worden tijdens het buitenspelen, een scheur in je jas oplopen als je aan een tak blijft hangen en misschien wel een keer uit een boom vallen, niet te hoog natuurlijk! Daar leren kinderen onder andere risico’s door inschatten.

lees meer

Een zeldzame vogelaar

13 april 2017 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
Canadese gans

Je hebt diverse soorten vogelaars. Algemene vogelaars, die al dan niet voorzien van verrekijker of camera natuurgebieden intrekken en naar vogels kijken. Maar je hebt ook zeldzame vogelaars. Zij gaan een stap verder. Zij kijken niet alleen naar vogels maar schrijven ook alles op en publiceren dat in wetenswaardige rapporten. En de hele zeldzame exemplaren doen dat jaarlijks al 35 jaar. In het Dwingelderveld huist er zo één. Joop, de zeldzame vogelaar.

lees meer

Kom ook naar de Vrijetijdsfair in Norg

7 april 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

Gister en vandaag nog druk in de weer geweest met de laatste voorbereidingen voor de Vrijetijdsfair op zondag 9 april in Norg. Benieuwd wat de de Kop van Drenthe allemaal te bieden heeft op recreatief, culinair en cultureel gebied? Kom dan naar de fair.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog