www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Natuur op het Holtingerveld verbonden en versterkt

3 dagen geleden Boswachter Hans Kruk in Drenthe
In mei/juni bloeien er weer orchideeën op het Holtingerveld.

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben onlangs in totaal 273 hectare natuur overgedragen gekregen van het Ministerie van Defensie aan de zuidkant van het Holtingerveld bij Havelte. Dit is voormalig militair oefenterrein en bestaat uit bos, grasland, heide en stuifzand. Wij mogen hier 63 hectare (zo’n 126 voetbalvelden) van gaan beheren en Natuurmonumenten 210.

lees meer

De klapekster; slachter van de winter

17 maart 2017 Boswachter Lizette Wolf in Drenthe
prooi klapekster, levendbarende hagedis

Je kunt in Drenthe soms heel bijzondere wintergasten tegenkomen op de hei, bijvoorbeeld de klapekster, de grootste vogel uit de klauwierenfamilie. Slachter of slager is de betekenis van de wetenschappelijke naam van deze familie. Afgelopen maanden deed ik een paar leuke waarnemingen.

lees meer

Alles doen om op te vallen bij de vrouwtjes

12 maart 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Baltsende ooievaar

In de lente gedragen dieren zich vaak anders dan de rest van het jaar, vooral bij vogels is dit nu goed waarneembaar. Ik heb het over het baltsgedrag in de paartijd. De mannetjes vogels gaan in deze periode bijvoorbeeld pronken met hun verendek of worden er speciale geluiden gemaakt. De mannetjes doen er alles aan om op te vallen bij de vrouwtjes en ze over te halen om te paren. In dit blog neem ik je mee in enkele baltsgedragingen van diverse vogelsoorten zodat je het buiten kunt herkennen.

lees meer

Over een hongerig kevertje en zijn invloed op het bos

27 februari 2017 Boswachter Martijn Harms in Drenthe
Door letterzetter aangetaste sparren

Er is een klein bastkevertje dat van storm profiteert en dat is de letterzetter. Deze letterzetter graaft gangen onder de schors waardoor de sparren dood gaan. In de Boswachterij Gieten-Borger oogsten we de aangetaste bomen voordat de kevers weer uitvliegen.

lees meer

Kom het voorjaar ontdekken in de Kop van Drenthe

19 februari 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Voorjaar

Het voorjaar komt eraan! Vlakbij Norg, rondom het Noordsche Veld en het beekdal van de Peestermaden, organiseert theehuis De Bosrand samen met IVN en Staatsbosbeheer diverse activiteiten in de voorjaarsvakantie. Kom het voorjaar ontdekken en lees gauw verder wat voor leuke activiteiten er georganiseerd worden.

lees meer

Hoe…hoe-hoe-hoe-hoeeee!

16 februari 2017 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
Bosuil in boomholte

Hoe…hoe-hoe-hoe-hoeeee, zo klinkt het geluid van een zeker mannetje. De vrouwtjes houden het veel simpeler met een luid: ke-wik! Heb je deze geluiden ooit al eens gehoord in het bos? Echte vogelaars weten vast al over welke vogel ik het heb. Heb je nog geen idee, lees dan gauw verder…

lees meer

Een hotel voor kippen én steenmarters

31 januari 2017 Boswachter Pauline Arends in Drenthe
opening van het hotel

Vorig jaar besloot ik een steenmartervriendelijk kippenhok te laten bouwen. De steenmarter heeft zijn eigen zolderverdieping boven de kippen waar hij of zij zich mag uitleven. De kippen dienen als lokaas, de steenmarter kan er niet bij. Met het bewust lokken van de steenmarter als natuurlijke predator van muizen en ratten probeer ik toename van het rattenbestand te beperken.

lees meer

Tel je (weer) mee tijdens de grote Tuinvogeltelling?

26 januari 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

Komend weekend, 28 en 29 januari, is weer de Nationale Tuinvogeltelling. Ik werd hier vanmiddag ineens aan herinnerd toen ik vanachter mijn bureau naar buiten keek, de tuin in. Benieuwd wat ik daar binnen enkele minuten zoal zag?

lees meer

Een knisperend landschap

19 januari 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

Ik ben de afgelopen dagen veel buiten geweest in het knisperende landschap van de Kop van Drenthe. Wat was het prachtig fotogeniek weer! Benieuwd naar het resultaat? Lees, of nee, kijk vooral verder!

lees meer

De vogel-hoogtepunten van het Bargerveen (deel 2)

11 januari 2017 Boswachter Jans de Vries in Drenthe
typische, nevelige lentedag in het veen

Boswachter Erik Bloeming inventariseert al 25 jaar vrijwillig de broedvogels in het zuidoostelijk deel van het hoogveengebied Bargerveen (Schoonebeekerveld). Al die tijd hield hij zijn waarnemingen bij in een reeks van 21 notitieboekjes. Echter… vat maar eens tientallen hoogtepunten uit 25 jaar samen. Daarom een blog in twee delen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog