www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

‘Ahhhh, lieeeeef!’

17 mei 2017 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

Het komt nogal eens voorbij, deze kreet op social media. Jonge dieren en jonge mensen doen het goed, vooral met een hoge dosis speelsheid. En eerlijk is eerlijk: het doet mij ook altijd wat. Dat heeft moeder natuur niet zomaar geschapen voor het hoge schattigheidsgehalte. Het heeft een functie. Hierdoor willen volwassen dieren en mensen dat jonge kwetsbare spul gaan koesteren. Onweerstaanbaar. Doen ze dat niet, dan is er iets genetisch niet in orde en zal de natuurlijke selectie onverbiddelijk toeslaan.

lees meer

Groot onderhoud bomen langs N34 voor veiligheid

13 mei 2017 Boswachter Martijn Harms in Drenthe
Bomen worden omgezaagd voor de verkeersveiligheid

Exloo – zaterdag 13 mei is Staatsbosbeheer begonnen met het verwijderen van risicobomen langs de N34 van Odoorn naar Gasselte. De meeste bomen die worden aangepakt, staan op grond van Staatsbosbeheer. Om de verkeersveiligheid op de N34 te waarborgen, is het noodzakelijk dat er bomen worden gekapt of opgesnoeid als de N34 dicht is voor het verkeer. Deze onderhoudsactie is een samenwerking tussen de Provincie Drenthe en Staatsbosbeheer.

lees meer

Creatief met kettingzaag

11 mei 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Carvingcup 2017

Afgelopen weekend had ik als deelnemer aan de Boomkroonpad carvingcup van Staatsbosbeheer nummer 13 en dit heeft me zeker geen ongeluk gebracht, sterker nog, ik heb het er best goed vanaf gebracht. Benieuwd hoe ik het heb gedaan, lees gauw verder.

lees meer

Een poppy voor haar vader.

3 mei 2017 Boswachter Albert Henckel in Drenthe

Op 29 december 1943 stortte er een Engelse bommenwerper neer bij het Drents dorp Ruinerwold. Het vliegtuig was onderweg voor een missie naar Berlijn. Boven Nederland ging het mis. Een Duitse nachtjager schoot de bommenwerper neer. De zeven jonge bemanningsleden kwamen hierbij om. Op initiatief van de Historische vereniging van Ruinerwold werd een monument geplaatst. Een dochter die haar vader nooit heeft gekend en haar jongere broer onthulden het monument.

lees meer

Buitenkinderen ontdekken meer

21 april 2017 Boswachter Kees van Son in Drenthe

Kinderen van nu worden erg beschermd en spelen te weinig buiten. Daar wou ik het even over hebben. Want dat moet toch kunnen, lekker smerig worden tijdens het buitenspelen, een scheur in je jas oplopen als je aan een tak blijft hangen en misschien wel een keer uit een boom vallen, niet te hoog natuurlijk! Daar leren kinderen onder andere risico’s door inschatten.

lees meer

Een zeldzame vogelaar

13 april 2017 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
Canadese gans

Je hebt diverse soorten vogelaars. Algemene vogelaars, die al dan niet voorzien van verrekijker of camera natuurgebieden intrekken en naar vogels kijken. Maar je hebt ook zeldzame vogelaars. Zij gaan een stap verder. Zij kijken niet alleen naar vogels maar schrijven ook alles op en publiceren dat in wetenswaardige rapporten. En de hele zeldzame exemplaren doen dat jaarlijks al 35 jaar. In het Dwingelderveld huist er zo één. Joop, de zeldzame vogelaar.

lees meer

Kom ook naar de Vrijetijdsfair in Norg

7 april 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

Gister en vandaag nog druk in de weer geweest met de laatste voorbereidingen voor de Vrijetijdsfair op zondag 9 april in Norg. Benieuwd wat de de Kop van Drenthe allemaal te bieden heeft op recreatief, culinair en cultureel gebied? Kom dan naar de fair.

lees meer

Twee extra oren om te horen

2 april 2017 Boswachter Pauline Arends in Drenthe
Vogel Goudhaantje

Op jonge leeftijd ben ik begonnen met het kijken en luisteren naar vogels in mijn geboortestad Coevorden. Na mijn verhuizing naar Hooghalen, merkte ik tijdens het inventariseren van vogels dat ik soorten miste. Mijn gehoor ging geleidelijk aan achteruit. De hoge tonen van onder andere het goudhaantje hoor ik niet meer. Sinds een paar weken gaat het gelukkig beter…

lees meer

Natuur op het Holtingerveld verbonden en versterkt

24 maart 2017 Boswachter Hans Kruk in Drenthe
In mei/juni bloeien er weer orchideeën op het Holtingerveld.

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben onlangs in totaal 273 hectare natuur overgedragen gekregen van het Ministerie van Defensie aan de zuidkant van het Holtingerveld bij Havelte. Dit is voormalig militair oefenterrein en bestaat uit bos, grasland, heide en stuifzand. Wij mogen hier 63 hectare (zo’n 126 voetbalvelden) van gaan beheren en Natuurmonumenten 210.

lees meer

De klapekster; slachter van de winter

17 maart 2017 Boswachter Lizette Wolf in Drenthe
prooi klapekster, levendbarende hagedis

Je kunt in Drenthe soms heel bijzondere wintergasten tegenkomen op de hei, bijvoorbeeld de klapekster, de grootste vogel uit de klauwierenfamilie. Slachter of slager is de betekenis van de wetenschappelijke naam van deze familie. Afgelopen maanden deed ik een paar leuke waarnemingen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog