www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Op de paden

5 april 2024 Marten van Dijken in Drenthe
Ga lekker naar buiten, maar blijf op de paden (foto: Marten van Dijken)

Marten van Dijken heeft een bijzondere blik op de natuur. Vanuit zijn tuinkamer aan de Beilerstraat in Assen of vanuit zijn hut in een boomgaard net buiten de stad deelt hij dit graag met jou. De lente is begonnen. Tijd om naar buiten te gaan. Maar ook de tijd van de kraamkamer van de natuur. De komende periode worden er veel jonge dieren geboren in de natuur. Een boswandeling wordt daarmee zomaar een kraambezoek. Let dus een beetje op, en blijf op het juiste pad.

lees meer

Natuurherstel in De Witten: bescherming van levend hoogveen

26 maart 2024 Boswachter Ruben Kluit in Drenthe
In natuurgebied De Witten werkt Staatsbosbeheer aan herstel van levend hoogveen (foto: Ruben Kluit - Staatsbosbeheer)

Vlakbij Coevorden ligt een juweeltje van biodiversiteit: De Witten. Staatsbosbeheer werkt hier in opdracht van de provincie Drenthe aan natuurherstel. We maken nieuwe kades om het water beter vast te houden. Zo voorkomen we dat het hoogveen verdroogt en dat bijzondere vegetatie verloren gaat.

lees meer

Cabiner Collective

19 maart 2024 Boswachter Pauline Arends in Drenthe

Het Hart van Drenthe ontwikkelt zich steeds meer naar een natuurlijk landschap. Uiteindelijk kan de natuur hier haar eigen gang gaan, maar nu helpen we daarin een handje mee. Op zaterdag 9 maart kregen de boswachters van Staatsbosbeheer daarbij de hulp van 120 vrijwilligers vanuit heel Nederland en zelfs België. Onder begeleiding van 8 van onze boswachters verwijderden zij Japanse lariksen uit het bos en dennetjes uit de heide en plantten ze nieuwe boompjes. De enthousiaste groep was opgetrommeld door Cabiner. Zij hielden voor het derde jaar op rij een ‘Cabiner Collective’ in het Hart van Drenthe.

lees meer

Help de biodiversiteit in het Mensingebos

26 februari 2024 Boswachter Corné Joziasse in Drenthe

Op zaterdag 2 maart, van 9:30 tot 12:30 uur, vindt er in het Mensingebos vanuit het project BioUniverse een natuurwerkdag plaats. Tijdens deze dag ga jij met de boswachter letterlijk bijdragen aan de biodiversiteit. Om 9.30 uur vertrek je vanaf de tweede parkeerplaats(rechts) aan de Mensingeweg, te herkennen aan een Staatsbosbeheer vlag, naar de heide. Samen met de boswachter ga jij de natuur een handje helpen. De oever van het kanaal groeit namelijk te vol met jonge bomen. Om de natuur meer ruimte te geven gaan we een aantal van deze bomen verwijderen. Zo geven we bijvoorbeeld de hazelworm een betere leefomgeving. Kom jij de diversiteit een handje helpen?

lees meer

Een kleddernat bos en waarom de boswachter dat leuk vindt (+ 11 tips waar je dit weekend kunt wandelen!)

25 januari 2024 Lysander van Oossanen in Drenthe
Soms loopt het water zo je laarzen in!

Het bos is nog steeds kleddernat. Dat heeft veel voordelen voor de natuur én zo houden we in de woonwijken droge voeten. Maar als wandelaar kom je regelmatig een grote plas water tegen. Ik geef je graag tips waar je nog wel kunt lopen zonder natte sokken te riskeren!

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog