www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Buitenkinderen ontdekken meer

7 dagen geleden Boswachter Kees van Son in Drenthe

Kinderen van nu worden erg beschermd en spelen te weinig buiten. Daar wou ik het even over hebben. Want dat moet toch kunnen, lekker smerig worden tijdens het buitenspelen, een scheur in je jas oplopen als je aan een tak blijft hangen en misschien wel een keer uit een boom vallen, niet te hoog natuurlijk! Daar leren kinderen onder andere risico’s door inschatten.

lees meer

Een zeldzame vogelaar

13 april 2017 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
Canadese gans

Je hebt diverse soorten vogelaars. Algemene vogelaars, die al dan niet voorzien van verrekijker of camera natuurgebieden intrekken en naar vogels kijken. Maar je hebt ook zeldzame vogelaars. Zij gaan een stap verder. Zij kijken niet alleen naar vogels maar schrijven ook alles op en publiceren dat in wetenswaardige rapporten. En de hele zeldzame exemplaren doen dat jaarlijks al 35 jaar. In het Dwingelderveld huist er zo één. Joop, de zeldzame vogelaar.

lees meer

Kom ook naar de Vrijetijdsfair in Norg

7 april 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

Gister en vandaag nog druk in de weer geweest met de laatste voorbereidingen voor de Vrijetijdsfair op zondag 9 april in Norg. Benieuwd wat de de Kop van Drenthe allemaal te bieden heeft op recreatief, culinair en cultureel gebied? Kom dan naar de fair.

lees meer

Twee extra oren om te horen

2 april 2017 Boswachter Pauline Arends in Drenthe
Vogel Goudhaantje

Op jonge leeftijd ben ik begonnen met het kijken en luisteren naar vogels in mijn geboortestad Coevorden. Na mijn verhuizing naar Hooghalen, merkte ik tijdens het inventariseren van vogels dat ik soorten miste. Mijn gehoor ging geleidelijk aan achteruit. De hoge tonen van onder andere het goudhaantje hoor ik niet meer. Sinds een paar weken gaat het gelukkig beter…

lees meer

Natuur op het Holtingerveld verbonden en versterkt

24 maart 2017 Boswachter Hans Kruk in Drenthe
In mei/juni bloeien er weer orchideeën op het Holtingerveld.

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben onlangs in totaal 273 hectare natuur overgedragen gekregen van het Ministerie van Defensie aan de zuidkant van het Holtingerveld bij Havelte. Dit is voormalig militair oefenterrein en bestaat uit bos, grasland, heide en stuifzand. Wij mogen hier 63 hectare (zo’n 126 voetbalvelden) van gaan beheren en Natuurmonumenten 210.

lees meer

De klapekster; slachter van de winter

17 maart 2017 Boswachter Lizette Wolf in Drenthe
prooi klapekster, levendbarende hagedis

Je kunt in Drenthe soms heel bijzondere wintergasten tegenkomen op de hei, bijvoorbeeld de klapekster, de grootste vogel uit de klauwierenfamilie. Slachter of slager is de betekenis van de wetenschappelijke naam van deze familie. Afgelopen maanden deed ik een paar leuke waarnemingen.

lees meer

Alles doen om op te vallen bij de vrouwtjes

12 maart 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Baltsende ooievaar

In de lente gedragen dieren zich vaak anders dan de rest van het jaar, vooral bij vogels is dit nu goed waarneembaar. Ik heb het over het baltsgedrag in de paartijd. De mannetjes vogels gaan in deze periode bijvoorbeeld pronken met hun verendek of worden er speciale geluiden gemaakt. De mannetjes doen er alles aan om op te vallen bij de vrouwtjes en ze over te halen om te paren. In dit blog neem ik je mee in enkele baltsgedragingen van diverse vogelsoorten zodat je het buiten kunt herkennen.

lees meer

Over een hongerig kevertje en zijn invloed op het bos

27 februari 2017 Boswachter Martijn Harms in Drenthe
Door letterzetter aangetaste sparren

Er is een klein bastkevertje dat van storm profiteert en dat is de letterzetter. Deze letterzetter graaft gangen onder de schors waardoor de sparren dood gaan. In de Boswachterij Gieten-Borger oogsten we de aangetaste bomen voordat de kevers weer uitvliegen.

lees meer

Kom het voorjaar ontdekken in de Kop van Drenthe

19 februari 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Voorjaar

Het voorjaar komt eraan! Vlakbij Norg, rondom het Noordsche Veld en het beekdal van de Peestermaden, organiseert theehuis De Bosrand samen met IVN en Staatsbosbeheer diverse activiteiten in de voorjaarsvakantie. Kom het voorjaar ontdekken en lees gauw verder wat voor leuke activiteiten er georganiseerd worden.

lees meer

Hoe…hoe-hoe-hoe-hoeeee!

16 februari 2017 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
Bosuil in boomholte

Hoe…hoe-hoe-hoe-hoeeee, zo klinkt het geluid van een zeker mannetje. De vrouwtjes houden het veel simpeler met een luid: ke-wik! Heb je deze geluiden ooit al eens gehoord in het bos? Echte vogelaars weten vast al over welke vogel ik het heb. Heb je nog geen idee, lees dan gauw verder…

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog