www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Kom het voorjaar ontdekken in de Kop van Drenthe

19 februari 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Voorjaar

Het voorjaar komt eraan! Vlakbij Norg, rondom het Noordsche Veld en het beekdal van de Peestermaden, organiseert theehuis De Bosrand samen met IVN en Staatsbosbeheer diverse activiteiten in de voorjaarsvakantie. Kom het voorjaar ontdekken en lees gauw verder wat voor leuke activiteiten er georganiseerd worden.

lees meer

Hoe…hoe-hoe-hoe-hoeeee!

16 februari 2017 Boswachter Albert Henckel in Drenthe
Bosuil in boomholte

Hoe…hoe-hoe-hoe-hoeeee, zo klinkt het geluid van een zeker mannetje. De vrouwtjes houden het veel simpeler met een luid: ke-wik! Heb je deze geluiden ooit al eens gehoord in het bos? Echte vogelaars weten vast al over welke vogel ik het heb. Heb je nog geen idee, lees dan gauw verder…

lees meer

Een hotel voor kippen én steenmarters

31 januari 2017 Boswachter Pauline Arends in Drenthe
opening van het hotel

Vorig jaar besloot ik een steenmartervriendelijk kippenhok te laten bouwen. De steenmarter heeft zijn eigen zolderverdieping boven de kippen waar hij of zij zich mag uitleven. De kippen dienen als lokaas, de steenmarter kan er niet bij. Met het bewust lokken van de steenmarter als natuurlijke predator van muizen en ratten probeer ik toename van het rattenbestand te beperken.

lees meer

Tel je (weer) mee tijdens de grote Tuinvogeltelling?

26 januari 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

Komend weekend, 28 en 29 januari, is weer de Nationale Tuinvogeltelling. Ik werd hier vanmiddag ineens aan herinnerd toen ik vanachter mijn bureau naar buiten keek, de tuin in. Benieuwd wat ik daar binnen enkele minuten zoal zag?

lees meer

Een knisperend landschap

19 januari 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

Ik ben de afgelopen dagen veel buiten geweest in het knisperende landschap van de Kop van Drenthe. Wat was het prachtig fotogeniek weer! Benieuwd naar het resultaat? Lees, of nee, kijk vooral verder!

lees meer

De vogel-hoogtepunten van het Bargerveen (deel 2)

11 januari 2017 Boswachter Jans de Vries in Drenthe
typische, nevelige lentedag in het veen

Boswachter Erik Bloeming inventariseert al 25 jaar vrijwillig de broedvogels in het zuidoostelijk deel van het hoogveengebied Bargerveen (Schoonebeekerveld). Al die tijd hield hij zijn waarnemingen bij in een reeks van 21 notitieboekjes. Echter… vat maar eens tientallen hoogtepunten uit 25 jaar samen. Daarom een blog in twee delen.

lees meer

De Onlanden: een oneindig succes?

5 januari 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
De Onlandse Wijk in najaar 2016. Foto: Aaldrik Pot

3 januari 2012. Vanwege hevige regenval en een flinke zuidwesterstorm zijn de waterstanden in Groningen, Drenthe en Friesland erg hoog. Wateroverlast in de steden Groningen, Meppel en Leeuwarden dreigt. De noordelijke waterschappen besluiten om verschillende waterbergingsgebieden in gebruik te nemen. Waterschap Noorderzijlvest is genoodzaakt de nagelnieuwe Onlanden in te schakelen. Dit 2.500 ha grote gebied rond het Leekstermeer vormt pas sinds eind 2011 samen met de Eelder- en Peizermaden en het Peizerdiep een nieuw aaneengesloten waterbergings- en natuurgebied. De aanleg is nog niet eens helemaal gereed…

lees meer

De vogel-hoogtepunten van het Bargerveen (deel 1)

3 januari 2017 Boswachter Jans de Vries in Drenthe
Het Bargerveen, Schoonebeekerveld-oost, in 2016.

Boswachter Erik Bloeming inventariseert al 25 jaar vrijwillig de broedvogels in het zuidoostelijk deel van het hoogveengebied Bargerveen (het Schoonebeekerveld). Een mooie gelegenheid voor een blog. Maar ja, hoe vat hij die tientallen hoogtepunten uit 25 jaar samen? Daarom een blog in twee delen.

lees meer

De Atlas VSO maakt kennis met het Dwingelderveld

22 december 2016 Boswachter Hans Kruk in Drenthe

Leerlingen, docenten en begeleiders van de RENN4 school de Atlas uit Hoogeveen, hebben de laatste dagen voor de kerstvakantie gebruikt voor hun jaarlijkse Kennismakingsdagen. Kennismaken met elkaar, met praktijkvakken zoals groenonderhoud en bosbeheer én met het Dwingelderveld, staan centraal tijdens dit jaarlijkse uitstapje.

lees meer

Prikken naar prikken.. Riviermonsters in de Drentsche Aa

21 december 2016 Boswachter Lizette Wolf in Drenthe

Als boswachter mocht ik aanwezig zijn bij een onderzoek naar een zeer bijzondere soort, de zeldzame rivierprik. De rivierprik lijkt wat op een kleine paling, maar hij behoort niet tot de vissen. Het is een zogenaamde rondbek. Ze hebben een ronde bek met scherpe tandjes waarmee ze zich vastbijten aan vissen in zee en hier lichaamsvocht uit zuigen, het zijn dus parasieten. Als larven echter hebben ze een heel andere leefwijze. Ze zijn blind en leven in de modderige bodem van een beek.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog