www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Over majestueuze woudreuzen en anonieme pubers

13 uur geleden Boswachter Albert Henckel in Drenthe
A. Henckel - Oude eikenbos in Jaegersborg Denemarken 06

De mens kan niet zonder bomen. In hun veelheid van voorkomen en gebruik zijn bomen altijd gewaardeerd. En juist grote en oude bomen spreken tot de verbeelding. De oudsten en meest majestueuze hebben een naam en worden geroemd. Die in het Dwingelderveld nog niet…

lees meer

Een groene premiere voor Wildernis in Drenthe

25 november 2016 Boswachter Evert Thomas in Drenthe
De filmposter

Gisteravond was het dan zover, na twee jaar keihard werken aan hun nieuwste en grootste film, Wildernis van Drenthe, hadden Henk Bos en Janetta Veenhoven alle betrokken mensen en organisaties uitgenodigd naar de besloten première te komen in theater/bioscoop de Nieuwe Kolk in Assen.

lees meer

Minder Amerikanen bij het Schillenveen

16 november 2016 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Schillenveen met Amerikaanse vogelkers begroeiing op de randzzone

In de Kop van Drenthe ten noorden van Norg ligt het Schillenveen. Dit is een prachtig veentje met een goede hoogveenbegroeiing in ontwikkeling. Langs de rand van dit ven ligt een smalle strook heide die al jaren dreigt dicht te groeien met Amerikaanse vogelkers. Ondanks gericht beheer met de bosmaaier neemt het aantal vogelkersen niet af maar eerder toe. Wat te doen?

lees meer

Intensief luchtverkeer boven de boswachterswoning

11 november 2016 Boswachter Pauline Arends in Drenthe

Toen ik jong was, bracht ik mijn tijd niet door in de disco. In de avond en nacht ging ik liever naar buiten en liep rond met een eenvoudige batdetector, luisterend naar natte en droge tikjes van vleermuizen die voorbij vlogen en je in het donker niet zag. Een boeiende tijd, rondstruinen door velden, bossen en in dorpen, in het holst van de nacht. Menig keer kwam de politie poolshoogte nemen, gealarmeerd door verontruste burgers. Bij het zien van vreemde mensen die in het donker over waterpartijen schijnen met zaklantaarns, kwamen bewoners regelmatig informeren wat we daar aan het doen waren, of belden het alarmnummer.

lees meer

Bomen wijken voor verkeersveiligheid

2 november 2016 Boswachter Hans Kruk in Drenthe
2016-11-spieregerweg-zagen-03

Woensdag 2 november is begonnen met het opzagen en verwijderen van risicobomen langs de N855 van Spier naar Lhee. De meeste bomen die worden aangepakt, staan op grond van Staatsbosbeheer. Om de verkeersveiligheid op de N855 te waarborgen, is het noodzakelijk dat een aantal hoge fijnsparren en douglassparren wordt gekapt of opgezaagd. Deze onderhoudsactie is een gezamenlijke operatie van de Provincie Drenthe en Staatsbosbeheer. Aannemer Hooijer doet de uitvoering.

lees meer

Wie helpt mij mee?

26 oktober 2016 Boswachter Lizette Wolf in Drenthe

Lijkt het je leuk om een keer als vrijwilliger aan het werk te gaan in de Drentse natuur? Doe dan mee aan de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 5 november! Op deze dag steken vele vrijwilligers de handen uit de mouwen en worden er allerlei klussen uitgevoerd ten behoeve van de natuur zoals snoeien, boompjes of struikjes verwijderen en het onderhouden van vennen, heide en wandelpaden.

lees meer

Goed of slecht ter been, de Veenland Express verbindt natuur met iedereen

21 oktober 2016 Boswachter Jans de Vries in Drenthe
De oude Veenland Express in actie.

Onze Veenland Express in het Bargerveen is genomineerd voor de Natuurprijs 2016 van het Nationaal Groenfonds. Als we op 3 november de Natuurprijs 2016 winnen, zijn we met de geldprijs van 10.000 euro een eind op weg in de financiering, maar jouw hulp is ook welkom!

lees meer

Kleur je herfstvakantie!

17 oktober 2016 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
blad

In de natuur is de herfst altijd weer een mooie tijd. Denk maar eens aan de massaal aanwezige paddenstoelen of wat dacht je van de vele prachtige kleuren in de herfst. Deze herfstvakantie kun je je herfstvakantie nog kleurrijker maken!

lees meer

Achter de schermen… bij de das!

9 oktober 2016 Boswachter Pauline Arends in Drenthe
Met BinnensteBuiten op zoek naar dassen in Hart van Drenthe!

In het TV-programma BinnensteBuiten (KRO-NCRV) was donderdag 6 oktober een item te zien over dassen in Drenthe. De opnames hiervoor zijn in juni op de Mandarijnenburcht gemaakt, en ik mocht mijn collega-boswachter, tevens presentatrice Marieke begeleiden.

lees meer

Noordsche Veld staat bol van de verhalen

2 oktober 2016 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Het Noordsche Veld met zijn gaaf bewaard gebleven sporen uit de ijzertijd.

Het Noordsche Veld heeft vele gaaf bewaard gebleven sporen vanuit de ijzertijd. Om deze reden krijgt het dan ook binnenkort de status van archeologisch monument. Maar daarnaast bezit het Noordcshe Veld, samen met haar omgeving, nog veel meer verhalen die meer dan het vertellen waard zijn, en dit vertellen is een stap dichterbij gekomen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog