www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Een fantastische Natuurwerkdag in het Drents-Friese Wold

6 november 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Ruim 100 deelnemers stroopten de mouwen op tijdens de natuurwerkdag in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Volwassenen en kinderen komen massaal op deze mooie dag om jonge boompjes te verwijderen uit de heide. Zo wordt voorkomen dat de heide dicht groeit met bos, en de bijzondere insectensoorten die zicht thuis voelen in heide blijven. Gezellig werken in de natuur en na afloop heerlijke erwtensoep en een lunch! De natuurwerkdag is een initiatief van de landschappenNL en wordt mogelijk gemaakt door het IVN, en Staatsbosbeheer.

lees meer

Aan de slag voor de Zandhagedis in Wapse

17 oktober 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
man (groen) en vrouw zandhagedis foto: Staatsbosbeheer

De zandhagedis stelt hoge eisen aan zijn leefgebied. Gelukkig hebben we in de directe omgeving van het Nationaal Park Drents-Friese Wold een klein heideterrein onder Wapse waar nog een geisoleerde populatie van hooguit 30 exemplaren leeft. Dankzij de werkzaamheden van enthousiaste vrijwilliger Dick Willems doet de populatie het goed. Dick zorgt voor open zandplekken, heel belangrijk voor de eiafzet. En verwijdert hier en daar struiken en jonge bomen om het gebiedje open te houden. Eigenlijk te veel voor één man. Zodoende hebben we voor een paar dagen aannemer van de Berg uit Wapse ingehuurd

lees meer

Ruim 100 kinderen struinen door het Drents-Friese Wold !

9 oktober 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
struinen door het bos

Vrijdag jl. was het zover. 120 kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen uit de gemeente Noordenveld hebben onder begeleiding van boswachters en vrijwilligers een struintocht door het Nationaal Park Drents-Friese Wold gemaakt. Aan nattigheid geen gebrek maar dat kon de kinderen niet deren. Lekker banjeren en je verwonderen wat je allemaal ziet buiten de paden. Spannend! Na een tocht van 2,5 uur smaakte de lunch extra lekker. ‘s-Middags hebben 10 boswachters workshops verzorgd. Eten uit de natuur, survival, hutten bouwen, paddenstoelen excursie en op zoek naar insecten. En natuurlijk een afsluiting met een kampvuur.

lees meer

Werken aan natuurlijke bossen met meer variatie in het Drents-Friese Wold

19 september 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Staatsbosbeheer maakt de resterende productiebossen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen. Dit doen we door open plekken te maken. Op deze plekken ontstaat spontaan weer bos met meer variatie in boomsoorten en leeftijd. Van half oktober tot begin 2018 zijn we aan het werk in de bossen bij Hoogersmilde. En vervolgens tot maart 2018 in het bosgebied tussen Appelscha en Elsloo. In de nabije toekomst zal het bos veranderen naar een natuurbos en meer met rust gelaten worden. Zo is het Drents-Friese Wold straks één van de weinige gebieden in Nederland waar de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan. Ruimte voor de natuur!

lees meer

Kraanvogels in het Drents-Friese Wold

7 augustus 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Kraanvogel

Dit jaar is het gelukt. Een kraanvogel echtpaar heeft met succes twee jongen op de wereld gezet. Een primeur voor het Nationale Park Drents-Friese Wold.

lees meer

Autumn Desert Trail 2017 gaat wél door!

1 augustus 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
ruiters op de Kale Duinen

Hippisch Drenthe heeft aangeboden om een groot deel van de organisatie van dit unieke evenement voor haar rekening te nemen. Samen met Staatsbosbeheer wordt alles in werking gesteld om, net als voorgaande jaren, honderden ruiters over de Kale Duinen te laten galopperen.

lees meer

Meer dan 400 kinderen spelen in het Drents-Friese Wold.

26 juli 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Al meer dan 50 jaar een fenomeen voor iedereen uit de gemeente Ooststellingwerf. De kinderen van de kinderen destijds spelen nu net zo als hun ouders het vakantiespel.

lees meer

Appelstap een prachtig wandelevenement in Het Drents-Friese Wold

13 juli 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Voor de tweede keer organiseert Lionsclub Ooststelingwerf het wandelevenement Appelstap met spetterend entertainment op drie wandelroutes. Zaterdag 9 september 2017 is het zover. Appelstap gaat door de prachtige natuur van Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het goede doel dit jaar is het verbeteren van een korte wandelroute net buiten het dorp.

lees meer

Autumn Desert Trail gaat dit jaar niet door

6 juli 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Autumn Desert Trail

Het ruiterevenement Autumn Desert Trail in het Nationaal Park het Drents-Friese Wold gaat dit jaar niet door. Tijdens dit evenement galoppeerden de afgelopen zes jaar honderden paarden over de Kale Duinen. Organisator Staatbosbeheer krijgt de organisatie voor dit jaar niet rond. Wel wordt er al volop gekeken naar komende jaren om het unieke event toch door te laten gaan. Op zoek dus naar mede-organisatoren!

lees meer

Paapje terug van weg geweest?

26 juni 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

Het paapje lijkt terug van weg geweest op de Kale Duinen. Een paartje met 6 uitgevlogen jongen maakt ons enthousiast en bevestig ons dat we op de goede weg zijn met het beheer om de Kale Duinen open te houden.
Het paapje brengt ons een stap voorruit in de wildere natuur van het nationaal Park het Drents-Friese Wold.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog