www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Een boomfeestdag in het Drents-Friese Wold

17 uur geleden Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
logo

Een leuk feestje voor 25 leerlingen van cbs de Vaart uit Hoogersmilde. Normaal begint de dag met reken- en taallessen. Nu mocht ik als boswachter wat vertellen over het bos en waarom bomen zo belangrijk zijn voor ons allemaal. En daarna snel het bos in en bomen planten.

lees meer

Boekenblog: Het Beste Vogelboek als bijbel

12 maart 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Het Beste Vogelboek van Reader's Digest

Boswachter Corné Joziasse kreeg als 10-jarig jongetje Het Beste Vogelboek. Het prachtig geïllustreerde boek wakkerde zijn liefde voor de natuur aan.

lees meer

Honden tijdelijk niet welkom op de Kale Duinen tijdens broedseizoen

7 maart 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Tapuit

Vogels die op de grond broeden, grondbroeders schieten in de stress bij het zien van een hond. Verlaten het nest, kuikens gaan dood door onderkoeling of vallen ten prooi aan rovers. Als grondbroeder een geschikt nestplekje vinden in ons drukke Nederland, is zoeken naar een speld in een hooiberg. De landbouw bewerkt het land steeds vroeger en intensiever zodat deze vogels daar weinig kans maken. Met het tragische gevolg dus dat deze vogels heel zeldzaam zijn en dreigen uit te sterven. De kale duinen bieden uitkomst en daarom helpen we deze vogels door honden van 15 maart tot 15 augustus geen toegang te geven. Bedankt voor uw medewerking!

lees meer

Bijzondere wintergasten in het Drents-Friese Wold.

23 februari 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Grote kruisbek, man Foto Hans Dekker

Veel mensen zoeken de koude wintersportgebieden op tijdens de voorjaarsvakantie. Veel vogels zoeken juist de warmere streken op. Niet omdat het te koud voor ze is. Meer omdat hier voedsel beschikbaar is. Zo zien we hier nu al weer een tijdje grote kruisbekken rondscharrelen. De klapekster is ook alweer gezien. En nog vele andere wintergasten.

lees meer

Natuurherstel Oude Willem gestart

15 februari 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Oude Willem

In het hart van het Nationaal Park Drents-Friese Wold verandert landbouwgrond in een beeklandschap. In de Oude Willem verdwijnen de meeste sloten, waardoor het grondwater gaat stijgen. Een nieuwe slenk zal het water heel geleidelijk afvoeren naar de Vledder Aa. De vele vennen in de buurt gaan profiteren van het hogere grondwater.

lees meer

De Hoekenbrink-wandeling in het Drents-Friese Wold nu nog aantrekkelijker

9 februari 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
hoekenbrink

De Hoekenbrink is een prachtig en gevarieerd natuurgebied in het zuidelijk deel van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Bos, heide zandverstuiving en moeras op korte afstand van elkaar. Dat vraagt om een wandelroute die de mooiste plekjes laat zien. En die ligt er natuurlijk ook. De wandeling van ongeveer 4,2 km hebben wij nu nog aantrekkelijker gemaakt. En is nu ook bij nat weer goed te doen. Het rondje begint en eindigt op de parkeerplaats Hoekenbrink langs de bosweg. Woensdagochtend jl, met een opkomende zon heb ik deze wandeling in de vrieskou gelopen. Een heerlijke en prachtige wandeling van een uur.

lees meer

Enkele fietspaden in Drents-Friese Wold gestremd wegens de vele regen.

2 februari 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold

De vele regen van de afgelopen weken heeft ook het Drents-Friese Wold niet gespaard. Recreatieroutes of gedeelten daarvan kunnen daardoor slecht tot onbegaanbaar zijn. Twee fietspaden zijn gestremd.

lees meer

Runforestrun betaalt mee aan natuurbeheer!

19 januari 2018 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Cheque

Met een bedrag van 1500 euro helpen de renners mee aan het kaal houden van de Kale Duinen. Een fantastisch initiatief van Winfried Bats om een deel van het inschrijfgeld van de Runforestrun hieraan te besteden. Met dit bedrag worden jonge bomen verwijderd zodat zeldzame vogels zoals tapuit en nachtzwaluw zich hier thuis blijven voelen. Nogmaals dank.

lees meer

Zelf een kerstboom uit het bos halen

7 december 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
zelf een kerstboom uit het bos halen

Zeg nou eerlijk! Zelf je kerstboom in het bos uitzoeken, omzagen en meenemen naar huis, dat is toch het ultieme kerstgevoel! In het Drents-Friese Wold kan dat op zaterdagochtend 9 december as. Wel even aanmelden bij onze boswachter Liesbeth Koel via de mail.

lees meer

Natuurherstel Kale Duinen

30 november 2017 Boswachter Corné Joziasse in Drents-Friese Wold
Een tapuit op de kale duinen

Het weiland aan de oostkant van de Appelschaseweg ter hoogte van wateren wordt geplagd. Zo wordt het natuurgebied van de Kale Duinen uitgebreid.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog