www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Sinagote, het verhaal van één lepelaar.

30 maart 2021 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Sinagote

Eén lepelaar, één vogelleven, één trekroute. Theunis Piersma en Petra de Goeij van de Rijksuniversiteit Groningen, Willem Bouten van de Universiteit van Amsterdam en collega Carl Zuhorn van Staatsbosbeheer Vlieland volgen sinds 2006 de trekbewegingen en observeerden het gedrag van Sinagote, een gezenderde lepelaarvrouw. Ze schreven zelf een boek over hun bevindingen, dat op 8 april verschijnt.

lees meer

Het is bruin en je schrikt je iedere keer een hoedje.

16 februari 2021 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Iedereen die afgelopen week in het bos heeft gelopen is zich vast minstens 1 keer rot geschrokken. Ik kreeg ook een aantal malen de vraag “wat is dat voor bruine vogel die zo onhandig door het bos vliegt?”

lees meer

Hoe gaat het met de Vlielander duinkonijnen? Niet goed.

14 januari 2021 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
duinkonijn

Heel lang geleden waren de duinkonijnen een ware plaag. In de strijd om het stuivende zand vast te houden, door helm en boompjes te planten, werden deze duinbewoners vervloekt door de eilanders en de collega’s van toen. Er werd zeer actief op de ‘duunknienen’ gejaagd en in een oude publicatie is te lezen, dat Staatsbosbeheer ze wel uit wilden roeien. Door diverse oorzaken waaronder dodelijke ziektes als myxomatose, VHS en meer recent RHDV en ook de vergrassing en verruiging van de duinen liep de konijnenstand dramatisch terug. Zo erg, dat het nu bijna een zeldzaamheid is als je er 1 ziet. Hoe kan dat? Wat kunnen we er aan doen om de duinkonijnen weer een plek te geven in de Vlielander natuur? Daarover gaat dit blog.

lees meer

Licht aan de horizon.

11 december 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
sfeer december 2020

December is de maand van terug- en vooruitkijken. Wat een jaar hebben we bijna achter de rug.

lees meer

Over spinnen die een ballonvaart maken…

13 november 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
spinrag kroon's polders

Afgelopen oktober en begin november was er weer een bijzonder natuurverschijnsel te zien in de eerste Kroon’s polder. Een ragfijne deken van spinnenwebben, zachtjes golvend in de wind. De ondergaande zon erbij gaf een magisch beeld. Vlie-magie als het ware.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog