www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Hoe gaat het met de Vlielander duinkonijnen? Niet goed.

4 dagen geleden Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
duinkonijn

Heel lang geleden waren de duinkonijnen een ware plaag. In de strijd om het stuivende zand vast te houden, door helm en boompjes te planten, werden deze duinbewoners vervloekt door de eilanders en de collega’s van toen. Er werd zeer actief op de ‘duunknienen’ gejaagd en in een oude publicatie is te lezen, dat Staatsbosbeheer ze wel uit wilden roeien. Door diverse oorzaken waaronder dodelijke ziektes als myxomatose, VHS en meer recent RHDV en ook de vergrassing en verruiging van de duinen liep de konijnenstand dramatisch terug. Zo erg, dat het nu bijna een zeldzaamheid is als je er 1 ziet. Hoe kan dat? Wat kunnen we er aan doen om de duinkonijnen weer een plek te geven in de Vlielander natuur? Daarover gaat dit blog.

lees meer

Licht aan de horizon.

11 december 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
sfeer december 2020

December is de maand van terug- en vooruitkijken. Wat een jaar hebben we bijna achter de rug.

lees meer

Over spinnen die een ballonvaart maken…

13 november 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
spinrag kroon's polders

Afgelopen oktober en begin november was er weer een bijzonder natuurverschijnsel te zien in de eerste Kroon’s polder. Een ragfijne deken van spinnenwebben, zachtjes golvend in de wind. De ondergaande zon erbij gaf een magisch beeld. Vlie-magie als het ware.

lees meer

Weer 2 nieuwe stagelopers bij ons aan de slag.

9 oktober 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
stagiairs

Pieter Vos en Yoram Olde Riekerink lopen al weer enkele weken stage bij ons. Hieronder doen ze verslag van hun werkzaamheden. Het is niet duidelijk of ze na de herfstvakantie nog door kunnen gaan met hun stage vanwege de corona maatregelen.

lees meer

Maaien voor mooie natuur op Vlieland.

7 september 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
maaien berm Postweg 2020

Sinds jaar en dag komt Gert Jan de Vries met batterij aan machines begin september naar Vlieland. Waarom eigenlijk? En waarom is er al flink kort gemaaid door onze collega Amanda Lijnema met de tractor en maaibalk?
Iedereen die afgelopen weken langs de Postweg kwam kon zien dat er heel wat werk verzet werd. Velen vragen zich af waarom. In dit blog de uitleg over het hoe en waarom.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog