www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Wie is de grondlegger van het Kabouterdorp op Vlieland?

8 februari 2024 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
kabouterbosje

De stam waar het mee begonnen is, met dank aan Dirk de Zeeuw

Ziezo, weer een raadsel opgelost. In de categorie 'hoe is het zo gekomen' vroeg ik me de laatste jaren af, wie de grondlegger is van het kabouterdorp op Poterslid.
Dank zij de nieuwsbrief van de Vlielands Eerste Senioren Vereniging (VESV) kwam het antwoord op deze vraag.


Was het Ger Lamerus?

Nee, Ger (helaas niet meer onder ons) leverde zeker een bijdrage aan deze plek, door gekleurde stenen neer te leggen op het pad ernaartoe. Een soort van route verwijzing. Ik trof hem daar wel eens en dan hadden we het over de bewoners van deze plek. Maar hij heeft niet de stam tot huisje gezaagd en daar is het wél mee begonnen.

Oud-collega.

Tot mijn verrassing blijkt dat Vlielander en oud-collega Dirk de Zeeuw lang geleden op het idee kwam om de stam van een zee-den te bewerken tot huisje. Hij schrijft er het volgende over in de nieuwsbrief van de VESV;

“Op een van die zaagklussen in het bos was ik samen met mijn neef Jacob westelijk van de vuurtoren bezig. Van een boom die niet al te laag was afgezaagd heb ik toen een vogelhuisje gezaagd. U raadt het misschien al, het kabouterhuisje. Ik heb niet kunnen vermoeden dat dit huisje zou uitgroeien tot het geweldig mooie kabouterdorp dat er nu staat en waar zoveel mensen van genieten. En dat, volgens mij, nog steeds groeit. Er loopt zelfs een heuse speurtocht vanuit informatiecentrum de Noordwester heen.”

Leuk zo’n verhaal en een raadsel wat zo opgelost wordt.

Het moet natuurlijk geen rommeltje worden. Wildgroei is dus ook niet gewenst;-). Dus liever geen wapperende slingers, dat schrikt bosvogels af. Ook geen grote ornamenten, laat het zo natuurlijk mogelijk en kabouters houden van netheid, wist je dat?

kabouterbos
Deze is er ondersteboven van

Hoe is het zo gekomen?

Vraag jij je dat ook wel eens af als je over Vlieland dwaalt? De natuur of markante elementen, kunnen vragen oproepen. Mocht je dergelijke vragen hebben, laat het weten. Dan gaan we kijken of we aan antwoorden kunnen komen. Blijf genieten en nieuwsgierig.

 

 

reageren

geef een reactie

 • Theuna
  9 februari 2024 om 11:23

  Mooi verhaal van de kabouters en hun bos. En mooi dat Ger ook nog ff genoemd wordt. Ik hoop dat t Kabouterdorp nog lang bewaard mag blijven. Zoooo leuk!!
  Groetjes, Theuna Huitema, Vlie-fan

 • Paul
  8 februari 2024 om 17:55

  Leuk om te lezen. Als ik er straks in november langsloop gaat het toch een heel andere betekenis krijgen.

 • Willemien W.-Br.
  8 februari 2024 om 17:18

  Wat leuk, Anke, om dit te lezen! Ik ga er altijd (mét of zónder kleinkinderen) even kijken. Elke keer ziet het er weer anders uit. Ik hoop dat het er nog lang blijft! Groet, Willemien

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog