www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Doe mee met de Nationale tuinvogeltelling

27 januari 2017 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Afgelopen week was het genieten buiten. De vorst leverde prachtige plaatjes op. Helaas is het dit weekend afgelopen met de vorst. Maar gelukkig zijn er nog vele andere manieren om van de natuur te genieten. Een aanrader voor dit weekend is de Nationale Tuinvogeltelling. Iedereen kan meedoen. Zittend vanuit je luie stoel heerlijk naar buiten kijken en genieten van de vogeltjes die je in je tuin zitten.

lees meer

Let op! Boswerkzaamheden

23 januari 2017 Robert Pater in Ameland
Feller Buncher

De wintermaanden zijn erg geschikt om boswerkzaamheden uit te voeren, ook op Ameland. Daarom vragen we uw aandacht voor de veiligheid rondom de boswerkzaamheden.

lees meer

Nummer 6 ligt op de deurmat!

22 december 2016 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Editie Jaar in beeld 2016 valt voor de zesde keer op rij op de deurmat van de Amelanders. Het jaarbeeld geeft weer een mooi overzicht van de vele werkzaamheden in en voor de natuur die wij afgelopen jaar hebben verricht. De teksten zijn versterkt door prachtige foto’s en maken het jaarbeeld helemaal compleet. Daarnaast is middenin het blad een handige getijdentabel 2017 opgenomen.

lees meer

Nieuw raster voor de Hollumer schapen

20 december 2016 Robert Pater in Ameland
verwijderen opslag met de kraan

Het zal menig Amelander zijn opgevallen dat firma Spoelstra werkzaamheden uitvoert voor Staatsbosbeheer langs het Jan Roepespad in Hollum. Ineens is vanaf de weg het open veld weer zichtbaar, het raster is vervangen en er is zelfs een oude dobbe tevoorschijn gekomen! Door de jaren heen was het oude raster volledig verdwenen tussen de wilgen, elzen en berken, met stroomverlies als gevolg. Het raster zat zo vast in de begroeiing dat het niet meer mogelijk was deze vrij te maaien. Dus moest het ditmaal wat rigoureuzer.

lees meer

Plakkerige draden

15 september 2016 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Als ik ’s ochtends naar mijn werk loop voel ik allerlei gekriebel in mijn gezicht en armen, alsof er overal lange haren tegen mij aan komen en plakken blijven. Dit is een typisch verschijnsel van deze tijd van het jaar…weet jij wat ik bedoel?

lees meer

Op Engelsmanplaat staat nu ‘De Kalkman’

10 september 2016 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Staatsbosbeheer heeft deze zomer de 35-jaar oude iconische vogelwachtershut op palen op de Engelsmanplaat vervangen door een nieuwe wadwachtpost van accoya-hout. Zaterdag 10 september werd voor deze mijlpaal van het project Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen een klein feestje op de plaat gevierd. De directeur van Vogelbescherming Nederland, Fred Wouters, onthulde hierbij de klinkende Friese naam voor de post: ‘De Kalkman’.

lees meer

Profiteren van een ander

24 augustus 2016 Robert Pater in Ameland

Twee weken geleden liep ik met een kameraad door het veld ergens in Overijssel. Hij wees mij op een soortgroep waar ik nog een leek ik ben, de Sprinkhanen. Moeilijke materie dacht ik altijd. Maar eigenlijk zijn Sprinkhanen weinig anders dan bijvoorbeeld vogels. Ze zijn prima te herkennen aan hun zang en de vrouwtjes zijn vaak lastiger te onderscheiden. Maar het is zeker te doen!

lees meer

Eén dag per jaar heeft Ballum een Staatsbosbeheer-straat

29 juli 2016 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland

Gisteren in alle vroegte vertrokken vele karren met oude ambachtspullen richting Ballum. Ook Staatsbosbeheer had de auto’s vol geladen. In Ballum bouwden we de Looweg om tot de Staatsbosbeheer-straat. Op deze wijze droegen wij ons steentje bij aan de wederom goed georganiseerde Ambachtelijke Dag.

lees meer

Dood doet leven

25 juli 2016 Robert Pater in Ameland

De één zijn dood is de ander zijn brood. Dit geldt al helemaal in de natuur. Zowel dode planten als dode dieren zijn essentieel voor een goed functionerend ecosysteem. Dood hout is bijvoorbeeld belangrijk voor insecten, vleermuizen en vogels. Dode dieren zijn op hun beurt weer een belangrijke voedselbron voor insecten, vogels en zoogdieren.

lees meer

Kijken naar orchideeën op Ameland

27 juni 2016 Robert Pater in Ameland

Algemeen zijn ze zeker niet, maar wie goed zoekt zal ze vinden! Op Ameland groeien ongeveer zeven soorten orchideeën. Orchideeën zijn erg kritische planten die hoge eisen stellen aan hun groeiplaats. Zuurgraad, vochtigheid en bepaalde schimmels in de bodem zijn belangrijke factoren die spelen bij het gedijen van een orchidee. De één is nog kritischer dan de ander… Als één van de […]

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog