www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Het zwaartepunt van Ameland gevonden

20 mei 2023 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland
zwaartepunt

Het zwaartepunt van Ameland is gevonden door leerlingen van de Burgemeester Waldaschool. Hun natuurkundeleraar heeft de leerlingen uitgedaagd om het zwaartepunt te bepalen op Ameland. En wat bleek, het zwaartepunt ligt in het gebied van Staatsbosbeheer, naast het Westerpad ter hoogte van de strandpaal.

Gelijke vormen

Maar hoe zit het nu eigenlijk met dat zwaartepunt? Een gelijke vorm zoals een cirkel of een vierkant daar is het zwaartepunt makkelijk van te bepalen en zit dan precies in het midden. Het zwaartepunt is namelijk het punt van de vorm waaraan men het kan ophangen zonder dat het gaat draaien. Een punt waaromheen alle delen van de vorm elkaar in evenwicht houden.

 

Ongelijke vormen

Als je Ameland plat slaat is de vorm van het eiland niet gelijk te noemen. Hoe wordt dan het zwaartepunt bepaald? Er wordt dan een trucje toegepast. Je hangt de ongelijke vorm, in dit geval de eilandvorm Ameland, op en vanaf het ophangpunt  trek je een lijn recht naar beneden, de zogenaamde zwaartelijn. Vervolgens pak je een ander ophangpunt van de eilandvorm, ook vanaf dat punt trek je een zwaartelijn. Als je dus meerdere ophangpunten pakt krijg je dus ook meerdere zwaartelijnen. De plek waar alle zwaartelijnen elkaar kruizen is dan het zwaartepunt van Ameland. Een natuurkundig verhaal wat de leerlingen aan de hand van een filmpje nog eens goed uitleggen.

 

Zwaartepunt

Het zwaartepunt bleek dus te liggen in Staatsbosbeheer gebied vlakbij het Westerpad. De leerlingen hebben een hele zware steen gevonden en die voorzien van een handvat. De steen zal geplaatst worden op het daadwerkelijke zwaartepunt. Natuurlijk weten de leerlingen en de leraar ook wel dat het niet helemaal klopt, want eigenlijk moet je met het gewicht of beter het volume van het eiland gaan rekenen. Dan heb je rekening te houden met bijvoorbeeld de dorpen, de hoogte van de duinen en de breedte van de dijken. Dat is dan wel een hele ingewikkelde berekening. Het is al fantastisch dat je op een super leuke manier natuurkundige begrippen kunt uitleggen.

 

Feestelijke afsluiting

Aankomende maandag 22 mei 2023 rond 10.30 uur zullen de leerlingen de steen en het informatiebordje officieel onthullen en daarmee hebben ze het natuurkundige project feestelijk afgesloten. De steen is niet te missen en ligt naast de paal, die aangeeft hoe hoog het zeewater op 13 maart 1906 op die locatie heeft gestaan. Een historische plek waar we gelukkig het wassende water niet meer tegen zullen komen door het aanleggen van de stuifdijken en de dijk. De voeten blijven dus droog als je aan deze steen trekt en niemand die het dan doorheeft dat je Ameland de lucht in tilt 😉

reageren

geef een reactie

  • Ronald
    20 mei 2023 om 13:22

    Wat een leuke praktijkproef!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog