www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Herfst, herfst, wat heb je te koop. Honderdduizend bladeren op een hoop…

2 dagen geleden Boswachter Anneke Epping in Groningen

En dan is het echt zover, de herfst is begonnen. Een kleurenpracht van bladeren om ons heen.

lees meer

Beter naar Buiten – pak je kans!

2 november 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Het is belangrijk dat we naar buiten blijven gaan, voor zowel onze fysieke als geestelijke gezondheid. Zonlicht, frisse lucht en beweging: een mens functioneert niet naar behoren zónder, bevestigen steeds meer onderzoeken. Morgen is het Landelijke Natuurwerkdag en krijgen we goed weer, pak je kans!

lees meer

Duisternis en de natuur: een belangrijk duo

27 oktober 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Duisternis en natuur zijn onlosmakelijk verbonden. Aandacht hiervoor vind ik belangrijk om het donker donker te houden, ook in Nederland.

lees meer

Zandwegen, een vergeten biotoop

12 oktober 2018 Boswachter Leon Luijten in Groningen

Het maken van schrale bermen langs zandpaden moet leiden tot bloemrijke oorden voor insecten en vogels. Op de Westeresch in Westerwolde is een oude es hersteld als akkergebied. De bijbehorende zandpaden zijn aangelegd en nu zijn vooral ten behoeve van natuur de bermen van de zandpaden heringericht. De gedachten hierachter worden uitgelegd.

lees meer

Help de woekerende waterteunisbloem uit ’t Roegwold!

5 oktober 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen

De waterteunisbloem blijft woekeren in ’t Roegwold. Deze zeer snel groeiende waterplant zorgt er uiteindelijk voor dat het onderwaterleven het loodje legt. Betrokkenen van ’t Roegwold worden opgeroepen om aanstaande dinsdag mee te helpen met het verwijderen van de plant in deelgebied Dannemeer.

lees meer

De flora van Westerwolde

29 september 2018 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Afgelopen donderdagmiddag presenteerde Bauke Roelevink zijn rapport “De flora van Westerwolde”. Een onderzoek naar de verspreiding en het voorkomen van de in het wild levende plantensoorten binnen het Natuurnetwerk Nederland van Westerwolde. De laatste 20 jaar is er door de uitvoering van het inrichtingsplan Ecologische Hoofdstructuur Westerwolde veel in positieve zin veranderd. Dat laat het rapport ook zien.

lees meer

Appels plukken op de Allersmaborg

20 september 2018 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Even boven het dorpje Ezinge, op twintig kilometer afstand van de stad Groningen. Een van de juweeltjes van het Groningerland. De Allersmaborg is een van de weinige Groninger borgen die vrijwel intact is gebleven. Rondom het borgterrein ligt een landgoed van ongeveer twee hectare met onder andere een boomgaard met oude Groningse fruitrassen, waaronder Groninger Kroon en Zigeunerin. Aanstaande zaterdag kan je er zelf appels plukken op de Appelplukdag op Allersma! Zelf je eigen appels plukken en proeven middenin de boomgaard? Dat kan van 11.00 – 16.00 uur in de boomgaard! Voor jong én oud is dit dé ultieme kans om kennis te maken met de verschillende rassen en de nieuwe oogst. De boomgaard van de Allersmaborg hangt vol rijpe vruchten en deze zijn klaar om geoogst te worden.

lees meer

Samen sta je sterk

17 augustus 2018 Boswachter Anneke Epping in Groningen

Samen met Natuurmonumenten is Staatsbosbeheer Westerwolde op zoek naar nieuwe vrijwillige excursieleiders. Een persbericht is verstuurd en de eerste aanmeldingen stromen binnen.

lees meer

Dierenliefde

11 augustus 2018 Boswachter Leon Luijten in Groningen

Ik moest aan dierenliefde denken toen ik een berichtje las in een interne app-groep. ‘Dierenliefhebbers hebben zes varkentjes gedumpt in de natuur van het Lauwersmeergebied’. Uit liefde voor het dier heeft de vorige eigenaar geen goede oplossing gezocht, maar heeft de dieren uitgezet in de natuur.

lees meer

’t Roegwold steeds verrassend

4 augustus 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen

De Roegwoldtocht / ’t Roegwold en omgeving is onverwacht, gastvrij en altijd anders.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog