www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Als een vis op het droge

4 uur geleden Boswachter Mariska Bos in Groningen

Dwars door mijn werkgebied stroomt de beek Ruiten Aa. Bij een bezoek aan Westerwolde mag je deze dan ook niet missen. Als boswachter publiek maak ik de activiteiten mee die op het droge zich afspelen. Zo hebben we in het Engbert Drenthbos bij Vriescheloo een belevingspad gekregen, het ganzenpad (het boekje komt binnenkort op onze website te staan). Vrijwilligers hebben (kinder)excursies gegeven in het gebied. Er was Middeleeuws Ter Apel en een Leer en Doemarkt in Stadskanaal. Ook waren vrijwilligers bij de Open Monumentendagen bij de schaapskooi in Ter Borg. Vrijwilligers beheer houden zich bezig met het onderhoud van gebieden, bijvoorbeeld in het Horstenerbos en de Veenhuizerstukken. Ook worden wandelpaden onderhouden. Collega’s zijn bezig met maaien of worden opgebeld om bomen weg te halen die door de herfststorm op ongelukkige plekken waren omgevallen. Genoeg activiteit op het droge, maar wat leeft er in het gebied onder water?

lees meer

Avontuurlijk wandelen in een omgekeerd eiland

15 september 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Groningen

De natuur in het Lauwersmeergebied is op veel verschillende manieren te beleven; rijdend, fietsend, vanuit een vogelkijkhut…., maar de beste manier is toch wel door het maken van een wandeling, kort of lang. Staatsbosbeheer heeft een aantal gemarkeerde wandelroutes uitgezet en ook zijn wandelroutes te downloaden vanaf de site.

lees meer

Hulp gezocht voor de (niet zo stoere) boswachter

8 september 2017 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Boswachters zijn niet altijd stoer en vrijwilligers zijn bijna overal.

lees meer

Hét meest avontuurlijke pad van Groningen is vernieuwd!

4 augustus 2017 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Ondertussen hebben duizenden mensen het Blotevoetenpad ontdekt. Het pad ligt er al een aantal jaren, maar blijft populair. Om het pad nog leuker én uitdagender te maken zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd. Benieuwd wat er veranderd is?

lees meer

Groningse eilanden van rust

2 augustus 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Groningen
Rottumeroog

De Groninger Waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat zijn vogeleilanden. Het zijn, letterlijk en figuurlijk, eilanden van rust voor trekvogels die er komen broeden of juist overwinteren of er tijdelijk neerstrijken als tussenstop op de lange trektocht tussen de rand van het poolgebied naar Afrika en weer terug. De rust, oftewel de afwezigheid van mensen, is een van de belangrijkste waarden van deze eilanden.

lees meer

Uitkijken geblazen, vallende essen!

21 juli 2017 Boswachter Annet de Jong in Groningen
houtoogstmachine

Kijk mee met Annet in het Huisweersterbos: als gevolg van essentaksterfte gaan essen in Groningen massaal dood. Om veiligheidsredenen is Staatsbosbeheer gestart met vellingen.

lees meer

Snuffelstage: een dag van de boswachter

14 juli 2017 Boswachter Leon Luijten in Groningen

Ongeveer driekwart jaar geleden sprak een bekende (Arthur) uit het dorp mij aan en vroeg of zijn zoon snuffelstage bij Staatsbosbeheer kon doen. Aan het einde van het eerste jaar mogen leerlingen van het voortgezet onderwijs van het Ubbo Emmius in Onstwedde een dag meelopen met iemand met een beroep wat hen interessant lijkt. Dit kan helpen bij de beroepskeuze, keuze van vakkenpakket en afstemming van de vervolgopleiding.

lees meer

Van ooievaar tot wielewaal

7 juli 2017 Boswachter Mariska Bos in Groningen

Deze week begin ik vol enthousiasme aan mijn tijdelijke baan als boswachter in Westerwolde. In één werkgebied gaan twee collega’s tegelijkertijd met zwangerschapsverlof. Dit geeft mij een unieke kans om te ervaren hoe het is om als boswachter te werken. Mijn ervaringen van de eerste week deel ik in deze blog.

lees meer

Gedeelde trots

23 juni 2017 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Voor mij is een van de leukste activiteiten die jaarlijks plaatsvindt in Westerwolde toch wel het Westerwolde Wandelweekend. En zo denk ik er niet alleen over, elk jaar weten meer en meer mensen dit wandelevenement te vinden, met dit jaar weer een record aantal deelnemers. Meer dan 800 mensen hebben zich aangemeld!

lees meer

Hoe armer, hoe rijker

16 juni 2017 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

15 Juni was D-day, oftewel maaiers uit de schuur en los! Stiekem kon mijn collega Ruben niet wachten. Hij droomde er zelfs over! De passie en energie spat van mijn collega’s af en ik kan hier oprecht van genieten. Het maaien is niet alleen ‘mooi’ werk om te doen maar ook onmisbaar voor het beheer van onze natuurterreinen. De talrijke houtsingels, die de afscheiding tussen grasland vormen, zorgen voor een intiem, besloten landschap, dat contrasteert met de open veenlanden. Om dit open landschap te behouden, beheren wij deze gebieden. In dit geval door de graslanden te maaien.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog