www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Tadaa!!

5 dagen geleden Boswachter Jelka Vale in Groningen

Een jaar geleden schreef ik over midwinterhoorns uit De Gaast. Ze zijn af en het resultaat deel ik graag met jullie.

lees meer

Eindelijk weer terug in Westerwolde

15 december 2017 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Hij (of zij) is groot en sterk. Heeft een mooie kop en een zwaargebouwd lichaam. Hij is vrij stil, woont graag bij z’n familie en eet ook nog eens van alles: naast wormen en insecten ook bessen en gras. En nu heeft hij eindelijk z’n weg weer gevonden naar Westerwolde. Ik heb het natuurlijk over de das.

lees meer

Waar het hart van vol is … essen

11 december 2017 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Ieder natuurgebied vraagt zijn eigen specifieke aanpak bij essentaksterfte. Wat vindt u van de aanpak in de Baggerputten in Slochteren?

lees meer

Amfibiemachines in het moeras

1 december 2017 Boswachter Leon Luijten in Groningen

“Het is erg nat”, je hoort het overal. Toch zijn langzamerhand bijna alle suikerbieten gerooid. Op de laaggelegen akkers zitten de aardappelen nog wel in de grond. Dat gaat dit jaar niet meer lukken om te rooien. Onze winterganzen weten daar trouwens wel raad mee. Ze kunnen de hele winter naar hartenlust op halfrotte en bevroren aardappelen foerageren. Met name rietganzen zijn hierin gespecialiseerd. Slapen doen de ganzen in waterrijke moerasgebieden en meren. De meren en moerassen rond de stad Groningen herbergen ’s winters duizenden slapende ganzen.

lees meer

Westerwolde mag gezien worden, vindt u ook niet?

24 november 2017 Boswachter Anneke Epping in Groningen

Er gebeurt veel in onze provincie, maar zien doen we het zelf eigenlijk amper. Onze agenda’s staan overvol, maar we gaan stilzwijgend door. Hoe fijn is het om dan twee keer in het jaar een moment te hebben met je collega’s van de gehele provincie, en dat zijn zo’n 60 man, om de resultaten van al dat harde werken te bekijken in het veld. Afgelopen woensdag stond Westerwolde onder de aandacht

lees meer

Essentaksterfte in Groningse kleibossen

17 november 2017 Boswachter Liesbeth van de Berg in Groningen

De Groningse kleibossen zijn zwaar getroffen door de essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. De zieke bomen kunnen gemakkelijk omvallen. Voor de veiligheid van de bosbezoeker verwijderen we de zieke essen in een brede zone langs wegen en paden. In dit blog vertel ik meer over de actiepunten.

lees meer

Van buiten word je beter

5 november 2017 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Gisteren waren er op de Natuurwerkdag veel bij de natuur betrokken mensen samen buiten in de natuur aan het werk. Dat is lekker en gezond.

lees meer

Ik ben niet bang in het donker

21 oktober 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Groningen
Lauwersmeer, laatste licht

Een jaar geleden kreeg Nationaal Park Lauwersmeer het predicaat “Dark Sky Park’’ toegekend van de International Dark Sky Association. ‘Echte’ duisternis, de afwezigheid van kunstlicht, is op veel plaatsen in de ‘moderne wereld’, een zeldzame omstandigheid geworden. Vooral in stedelijk gebied maar ook op het platteland is er ongemerkt steeds meer kunstlicht gekomen. Veel mensen zijn daar zo aan gewend geraakt dat ze het duister niet eens meer missen. En dat is jammer want de duisternis is zo mooi!

lees meer

Op zoek naar kabouters in ons sparrenbospaddenstoelenparadijs

13 oktober 2017 Boswachter Annet de Jong in Groningen
kabouterweek 2017

Nù! Hemelse paddenstoelen en tijdens de kabouterweek kun je op zoek naar de schat! Verstopt door de kabouters en het beste te vinden door… kabouters!

lees meer

Grijze wouw is zo grijs nog niet

6 oktober 2017 Boswachter Leon Luijten in Groningen

Natuurlijk is het heel logisch om een verhaal te schrijven over de storm die donderdag even over Groningen raasde. We worden dan meteen gevraagd of er ook schade is. Ja die is er wel als een boom over een weg of pad valt, of dikke uitgewaaide takken over een tuinhekje van de buren of uitgewaaide takken op een schuurtje. Ik zie vaak de kansen na een storm. Als in een bosperceel bomen afbreken kan zo’n nog staande stam vervolgens nog wel 15 tot 30 jaar dienen als goede bron voor een rijk insectenleven, afhankelijk van boomsoort, dikte en standplaats. Of als een boom met een flinke wortelkluit omgaat. In zo’n kluit zitten geregeld ijsvogels, ook midden in een bos. Kortom zo’n storm kan ook goed zijn voor de bosstructuur. Maar ik ga het dus niet hebben over de storm en de gevolgen die het had. Ik wil jullie graag meenemen naar een nieuwe vogel die zich heeft laten zien in ’t Roegwold.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog