www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Een toast op 2019!

3 januari 2019 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het altijd leuk om nog even terug te kijken naar het jaar dat achter ons ligt. Want als je er even goed bij stil staat, dan realiseer je je ineens dat er een boel is gebeurd.

lees meer

Doen in het donker

25 december 2018 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Groningen
sterren kijken met studenten van het Kapteijn Instituut van de RUG (foto: Jan Koeman)

Het Lauwersmeergebied is behalve Nationaal Park ook ‘Dark Sky Park’ omdat het er ’s nachts, voor Nederlandse begrippen, nog erg donker is. De waarde van die duisternis willen we graag zoveel mogelijk mensen laten beleven. Dat levert de nodige ‘uitdagingen’ op!

lees meer

Overwinteren

7 december 2018 Boswachter Jelka Vale in Groningen

De dagen worden korter en de kou staat voor de deur. Wij mensen gaan maar door en passen onze dagelijkse gang van zaken niet aan, aan deze wisseling van de seizoenen. De dierenwereld pakt dit iets anders aan.

lees meer

Nieuwe Vogelatlas

4 december 2018 Boswachter Leon Luijten in Groningen

Vorige week is de nieuwe Vogelatlas gepresenteerd. Door ruim 2000 vogelaars samengebrachte vogelgegevens, samengevat in een kloeke pil. Een prachtboek dat elke natuurliefhebber in het algemeen, elke vogelliefhebber in het bijzonder, elke beleidsmaker van de openbare ruimte en elke boer zou moeten lezen. Ook Groningse natuurgebieden van Staatsbosbeheer werden geteld. Door vrijwilligers en tellers die soms van verrassend ver kwamen om onze mooie provincie in kaart te brengen.

lees meer

Groeningen on tour!

23 november 2018 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Afgelopen maandag vond de aftrap van de manifestatieweek Groeningen plaats op de Atletiekbaan in het Stadspark. Ruim 200 studenten verzamelden zich en gingen met boswachters als gidsen op reis door het gebied. Groeningen is de natuurlijke achtertuin van de stad. Vanaf de Grote Markt, via Marumerlage, het Leekstermeer, Paterswoldsemeer en Zuidlaardermeer naar ‘t Roegwold. Het gebied beslaat zo’n 7500 hectare aaneen gesloten wetlands en cultuurhistorische landschappen rond de stad Groningen en vormt de schakel tussen mens, ondernemerschap, cultuurhistorie en natuur. Vandaag presenteren de studenten hun bevindingen tijdens het ManiFestival.

lees meer

Herfst, herfst, wat heb je te koop. Honderdduizend bladeren op een hoop…

16 november 2018 Boswachter Anneke Epping in Groningen

En dan is het echt zover, de herfst is begonnen. Een kleurenpracht van bladeren om ons heen.

lees meer

Beter naar Buiten – pak je kans!

2 november 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Het is belangrijk dat we naar buiten blijven gaan, voor zowel onze fysieke als geestelijke gezondheid. Zonlicht, frisse lucht en beweging: een mens functioneert niet naar behoren zónder, bevestigen steeds meer onderzoeken. Morgen is het Landelijke Natuurwerkdag en krijgen we goed weer, pak je kans!

lees meer

Duisternis en de natuur: een belangrijk duo

27 oktober 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Duisternis en natuur zijn onlosmakelijk verbonden. Aandacht hiervoor vind ik belangrijk om het donker donker te houden, ook in Nederland.

lees meer

Zandwegen, een vergeten biotoop

12 oktober 2018 Boswachter Leon Luijten in Groningen

Het maken van schrale bermen langs zandpaden moet leiden tot bloemrijke oorden voor insecten en vogels. Op de Westeresch in Westerwolde is een oude es hersteld als akkergebied. De bijbehorende zandpaden zijn aangelegd en nu zijn vooral ten behoeve van natuur de bermen van de zandpaden heringericht. De gedachten hierachter worden uitgelegd.

lees meer

Help de woekerende waterteunisbloem uit ’t Roegwold!

5 oktober 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen

De waterteunisbloem blijft woekeren in ’t Roegwold. Deze zeer snel groeiende waterplant zorgt er uiteindelijk voor dat het onderwaterleven het loodje legt. Betrokkenen van ’t Roegwold worden opgeroepen om aanstaande dinsdag mee te helpen met het verwijderen van de plant in deelgebied Dannemeer.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog