www.boswachtersblog.nl/ Groningen

In het voetspoor van de boswachter

5 dagen geleden Boswachter Jelka Vale in Groningen

De boswachters van Staatsbosbeheer hebben de allermooiste wandelingen van Nederland geselecteerd. In totaal gaat het om 35 wandelingen kriskras door Nederland. Ook in onze provincie zijn nu 5 boswachterspaden aanwezig, waarvan 3 in Westerwolde.

lees meer

Invasieve exoot!

30 juni 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen
Invasieve exoten

Exoten draaien niet mee in het systeem en gaan woekeren. Het begint dan met één plant of enkele planten op een nieuwe plek maar jaar na jaar neemt het aantal toe en de exoot vormt een ‘plakkaat’ waaronder geen enkele andere (inheemse) plant meer kan groeien.

lees meer

Westerwolde Wandelweekend, stapsgewijs het goede leven ontdekken

27 juni 2018 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Afgelopen weekend was het weer zo ver. Ruim 800 wandelaars mochten we verwelkomen tijdens het Westerwolde Wandelweekend. Dit jaar was de omgeving van Wedde het decor voor dit evenement.

lees meer

Cittaslow kinderexpositie in schaapskooi Ter Borg

15 juni 2018 Boswachter Jelka Vale in Groningen

De schaapskooi in Ter Borg heeft de komende 10 dagen een bijzondere functie. Het is een van de vier locaties waar de Cittaslow kinderexpositie te zien is. Een geweldige expositie op een unieke locatie.

lees meer

Ben je dronken boswachter?

9 juni 2018 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Sinusbeheer is een alternatieve manier van gefaseerd maaien, waarbij vrijheid en flexibiliteit sleutelwoorden zijn. De enige eis, veertig procent van de oppervlakte moet blijven staan. Collega’s Ruben (beheer) en Jasper (ecologie) zijn in het Westerkwartier gestart in het gebied bij de Jouwer.

lees meer

Weer verder met aanpak essentaksterfte

4 juni 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen
Essentaksterfte bosje Grashuis - Meedhuizen

Na het broedseizoen, medio juli 2018, gaan we weer verder met de aanpak van essentaksterfte. Dit is een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. In onze provincie Groningen zijn met name de kleibossen op het Hogeland en in Duurswold en Oldambt zwaar getroffen door de essentaksterfte. Sinds medio juli 2017 zijn we bezig met het verwijderen van zieke essen uit de dorpsbossen en hebben we ongeveer een kwart van de dorpsbossen waar essentaksterfte speelt aangepakt.

lees meer

Geen fietspad door het Land van Juffrouw Ali!

3 juni 2018 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Groningen

Het lijkt alsof er een fietspad wordt aangelegd door het Land van Juffrouw Ali maar het gaat in werkelijkheid om een proef met afplaggen van de bovenste bodem- en strooisellaag.
Op deze manier hoopt Staatsbosbeheer de verbossing en vermossing van dit terrein, zo rijk aan orchideeën, terug te draaien.

lees meer

Uitrusten in de natuur?

25 mei 2018 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Kom je in de natuur voor je rust, scheuren je trommelvliezen van het lawaai. Veroorzaker is eén van de luidst roepende vogels, de kwartelkoning. Luistert naar de Latijnse naam Crex crex, vernoemd naar de harde roep. De roep is over een afstand van 1,5 km hoorbaar. Hij roept vooral ’s nachts, soms uren lang. Benieuwd waar deze vogel in onze Provincie is gezien?

lees meer

Kriebels op mijn hoofd

18 mei 2018 Boswachter Anneke Epping in Groningen

Rupsen nemen de overhand, geen blad is meer veilig. Maar de eik slaat terug!

lees meer

Kleurrijk bos

4 mei 2018 Boswachter Leon Luijten in Groningen
kleurrijk totem van Vledderbos

Wie door het Vledderbos wandelt of vogels telt heeft kans leuke waarnemingen te doen. Of het nu gaat om de prachtig gekleurde goudvink, heerlijk geurende bloesem of fraaie kunstwerkjes van een onbekende kunstenaar. Ik word er heel vrolijk van als ik weer een kunstwerkje ontdek. Ook worden nu oranje strepen gemaakt. Dit heeft te maken met bosbeheer en geeft het bos ook kleur.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog