www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Appels plukken op de Allersmaborg

5 dagen geleden Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Even boven het dorpje Ezinge, op twintig kilometer afstand van de stad Groningen. Een van de juweeltjes van het Groningerland. De Allersmaborg is een van de weinige Groninger borgen die vrijwel intact is gebleven. Rondom het borgterrein ligt een landgoed van ongeveer twee hectare met onder andere een boomgaard met oude Groningse fruitrassen, waaronder Groninger Kroon en Zigeunerin. Aanstaande zaterdag kan je er zelf appels plukken op de Appelplukdag op Allersma! Zelf je eigen appels plukken en proeven middenin de boomgaard? Dat kan van 11.00 – 16.00 uur in de boomgaard! Voor jong én oud is dit dé ultieme kans om kennis te maken met de verschillende rassen en de nieuwe oogst. De boomgaard van de Allersmaborg hangt vol rijpe vruchten en deze zijn klaar om geoogst te worden.

lees meer

Samen sta je sterk

17 augustus 2018 Boswachter Anneke Epping in Groningen

Samen met Natuurmonumenten is Staatsbosbeheer Westerwolde op zoek naar nieuwe vrijwillige excursieleiders. Een persbericht is verstuurd en de eerste aanmeldingen stromen binnen.

lees meer

Dierenliefde

11 augustus 2018 Boswachter Leon Luijten in Groningen

Ik moest aan dierenliefde denken toen ik een berichtje las in een interne app-groep. ‘Dierenliefhebbers hebben zes varkentjes gedumpt in de natuur van het Lauwersmeergebied’. Uit liefde voor het dier heeft de vorige eigenaar geen goede oplossing gezocht, maar heeft de dieren uitgezet in de natuur.

lees meer

’t Roegwold steeds verrassend

4 augustus 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen

De Roegwoldtocht / ’t Roegwold en omgeving is onverwacht, gastvrij en altijd anders.

lees meer

Heethoofd!

27 juli 2018 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

De droogte houdt de natuur al wekenlang in zijn greep en het einde is nog niet in zicht. De extreme hitte en droogte van de afgelopen maanden worden steeds zichtbaarder in de natuur. De klimaatverandering is niet alleen een kwestie van een stijgende gemiddelde temperatuur, maar gaat gepaard met extremen. Die zullen de komende jaren alleen maar groter worden. Ook voor ons als boswachters loop je tegen dingen aan waar je nog niet eerder mee te maken hebt gehad. Vanochtend ging ik met collega’s en een adviseur van de brandweer op pad in een van onze gebieden. Wat dit doet met de natuur in het Westerkwartier, lees het in deze blog.

lees meer

De eerste oogst

20 juli 2018 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Het is een feit. Deze week is het eerste gewas op de Westeresch geoogst. Op 2 percelen is inmiddels rogge van het land gehaald. De komende weken zullen meer graansoorten volgen. Een mooi moment om even stil te staan bij wat er de afgelopen periode onder andere op de Westeresch is gebeurd en voor welke uitdagingen we staan.

lees meer

In het voetspoor van de boswachter

13 juli 2018 Boswachter Jelka Vale in Groningen

De boswachters van Staatsbosbeheer hebben de allermooiste wandelingen van Nederland geselecteerd. In totaal gaat het om 35 wandelingen kriskras door Nederland. Ook in onze provincie zijn nu 5 boswachterspaden aanwezig, waarvan 3 in Westerwolde.

lees meer

Invasieve exoot!

30 juni 2018 Boswachter Annet de Jong in Groningen
Invasieve exoten

Exoten draaien niet mee in het systeem en gaan woekeren. Het begint dan met één plant of enkele planten op een nieuwe plek maar jaar na jaar neemt het aantal toe en de exoot vormt een ‘plakkaat’ waaronder geen enkele andere (inheemse) plant meer kan groeien.

lees meer

Westerwolde Wandelweekend, stapsgewijs het goede leven ontdekken

27 juni 2018 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Afgelopen weekend was het weer zo ver. Ruim 800 wandelaars mochten we verwelkomen tijdens het Westerwolde Wandelweekend. Dit jaar was de omgeving van Wedde het decor voor dit evenement.

lees meer

Cittaslow kinderexpositie in schaapskooi Ter Borg

15 juni 2018 Boswachter Jelka Vale in Groningen

De schaapskooi in Ter Borg heeft de komende 10 dagen een bijzondere functie. Het is een van de vier locaties waar de Cittaslow kinderexpositie te zien is. Een geweldige expositie op een unieke locatie.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog