www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Essentaksterfte in Groningse kleibossen

2 dagen geleden Boswachter Liesbeth van de Berg in Groningen

De Groningse kleibossen zijn zwaar getroffen door de essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. De zieke bomen kunnen gemakkelijk omvallen. Voor de veiligheid van de bosbezoeker verwijderen we de zieke essen in een brede zone langs wegen en paden. In dit blog vertel ik meer over de actiepunten.

lees meer

Van buiten word je beter

5 november 2017 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Gisteren waren er op de Natuurwerkdag veel bij de natuur betrokken mensen samen buiten in de natuur aan het werk. Dat is lekker en gezond.

lees meer

Ik ben niet bang in het donker

21 oktober 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Groningen
Lauwersmeer, laatste licht

Een jaar geleden kreeg Nationaal Park Lauwersmeer het predicaat “Dark Sky Park’’ toegekend van de International Dark Sky Association. ‘Echte’ duisternis, de afwezigheid van kunstlicht, is op veel plaatsen in de ‘moderne wereld’, een zeldzame omstandigheid geworden. Vooral in stedelijk gebied maar ook op het platteland is er ongemerkt steeds meer kunstlicht gekomen. Veel mensen zijn daar zo aan gewend geraakt dat ze het duister niet eens meer missen. En dat is jammer want de duisternis is zo mooi!

lees meer

Op zoek naar kabouters in ons sparrenbospaddenstoelenparadijs

13 oktober 2017 Boswachter Annet de Jong in Groningen
kabouterweek 2017

Nù! Hemelse paddenstoelen en tijdens de kabouterweek kun je op zoek naar de schat! Verstopt door de kabouters en het beste te vinden door… kabouters!

lees meer

Grijze wouw is zo grijs nog niet

6 oktober 2017 Boswachter Leon Luijten in Groningen

Natuurlijk is het heel logisch om een verhaal te schrijven over de storm die donderdag even over Groningen raasde. We worden dan meteen gevraagd of er ook schade is. Ja die is er wel als een boom over een weg of pad valt, of dikke uitgewaaide takken over een tuinhekje van de buren of uitgewaaide takken op een schuurtje. Ik zie vaak de kansen na een storm. Als in een bosperceel bomen afbreken kan zo’n nog staande stam vervolgens nog wel 15 tot 30 jaar dienen als goede bron voor een rijk insectenleven, afhankelijk van boomsoort, dikte en standplaats. Of als een boom met een flinke wortelkluit omgaat. In zo’n kluit zitten geregeld ijsvogels, ook midden in een bos. Kortom zo’n storm kan ook goed zijn voor de bosstructuur. Maar ik ga het dus niet hebben over de storm en de gevolgen die het had. Ik wil jullie graag meenemen naar een nieuwe vogel die zich heeft laten zien in ’t Roegwold.

lees meer

De Zilveren Maan is terug in Groningen!

29 september 2017 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Altijd bijzonder natuurlijk, een ‘nieuwe’ soort. In dit geval is het heel erg speciaal. In het Westerkwartier is recentelijk een nieuwe populatie vastgesteld van de zilveren maan (Boloria selene), een prachtige parelmoervlinder. De zilveren maan, is als bedreigd aangemerkt op de Rode Lijst, is behoorlijk zeldzaam in ons land en de trend toont bovendien een sterke afname. Daarom zijn we bij Staatsbosbeheer toch wel erg trots op het feit dat de vlinder zich in ons terrein heeft gevestigd.

lees meer

Als een vis op het droge

22 september 2017 Boswachter Mariska Bos in Groningen

Dwars door mijn werkgebied stroomt de beek Ruiten Aa. Bij een bezoek aan Westerwolde mag je deze dan ook niet missen. Als boswachter publiek maak ik de activiteiten mee die op het droge zich afspelen. Zo hebben we in het Engbert Drenthbos bij Vriescheloo een belevingspad gekregen, het ganzenpad (het boekje komt binnenkort op onze website te staan). Vrijwilligers hebben (kinder)excursies gegeven in het gebied. Er was Middeleeuws Ter Apel en een Leer en Doemarkt in Stadskanaal. Ook waren vrijwilligers bij de Open Monumentendagen bij de schaapskooi in Ter Borg. Vrijwilligers beheer houden zich bezig met het onderhoud van gebieden, bijvoorbeeld in het Horstenerbos en de Veenhuizerstukken. Ook worden wandelpaden onderhouden. Collega’s zijn bezig met maaien of worden opgebeld om bomen weg te halen die door de herfststorm op ongelukkige plekken waren omgevallen. Genoeg activiteit op het droge, maar wat leeft er in het gebied onder water?

lees meer

Avontuurlijk wandelen in een omgekeerd eiland

15 september 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Groningen

De natuur in het Lauwersmeergebied is op veel verschillende manieren te beleven; rijdend, fietsend, vanuit een vogelkijkhut…., maar de beste manier is toch wel door het maken van een wandeling, kort of lang. Staatsbosbeheer heeft een aantal gemarkeerde wandelroutes uitgezet en ook zijn wandelroutes te downloaden vanaf de site.

lees meer

Hulp gezocht voor de (niet zo stoere) boswachter

8 september 2017 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Boswachters zijn niet altijd stoer en vrijwilligers zijn bijna overal.

lees meer

Hét meest avontuurlijke pad van Groningen is vernieuwd!

4 augustus 2017 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Op je blote voeten lopen door de modder, over water en gras. Ondertussen hebben duizenden mensen het Blotevoetenpad ontdekt. Het pad ligt er al een aantal jaren, maar blijft populair. Om het pad nog leuker én uitdagender te maken zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd. Benieuwd wat er veranderd is?

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog