www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Zagen tot je groen ziet!

21 december 2017 Boswachter Hessel Hek in Terschelling

Afgelopen weekend werden er door eilanders en gasten weer kerstdennen gezaagd op Terschelling.

lees meer

Drie Dark Sky colleges in de Natuurschuur

12 december 2017 Eilandmeisje in Terschelling
dark sky

In een donkere Natuurschuur schuifelen kleine voetjes naar binnen. De duisternis is spannend. Met open mond staren de kinderen van groep 3 en 4 van CBS ’t Jok naar boven, waar talloze groene en rode ‘sterren’ schitteren aan het plafond. Nachtelijke geluiden van vogels en andere dieren komen uit een speaker.
En dan gaat het licht aan.

lees meer

Hoe de koeien van De Groede weer thuiskomen

20 november 2017 Eilandmeisje in Terschelling
koeien op De Groede

Het begrazingsseizoen zit er op de voor de paarden en koeien op de Groede. Ze mochten weer naar huis. Eilandmeisje keek toe hoe de dieren in de vangkraal werden ingeschaard en sprak met boswachter Iris de Boer. De samenwerking tussen de boeren en Staatsbosbeheer geeft de mogelijkheid voor een moderne versie van het Oerol – een boerengebruik waarbij het vee op het eiland vrij mocht rondlopen.

lees meer

Waarom duinlandschap wordt opgeschoond

9 november 2017 Eilandmeisje in Terschelling
duinlandschap, afplaggen, chopperen

Eilandmeisje zag dat het er op sommige plekken kaal eruit ziet in de duinen en was benieuwd naar het verhaal erachter. Daarover sprak ze met boswachter Jan van der Bij, hij begeleidt het afplagwerk. Waarom wordt dit gedaan en welk resultaat heeft Staatsbosbeheer voor ogen? En wat is het verschil tussen afplaggen en chopperen?

lees meer

Stichting Natuurgolfbaan Terschelling en Staatsbosbeheer presenteren inrichtingsplan ‘Hoge Duinen’

31 oktober 2017 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

De Stichting Natuurgolfbaan Terschelling (SNGT) en Staatsbosbeheer presenteren gezamenlijk een nieuw gebiedsplan voor de Hoge Duinen, een bosgebied bij West-Terschelling. Het plan is een plus voor de recreatie én de natuur in het gebied. Naast wandelen, fietsen en paardrijden krijgt ook golf hier een plek. Het initiatief hiervoor komt van de SNGT, die in 2012 bij Staatsbosbeheer het verzoek indiende om mee te denken over een natuurlijk golfterrein op het eiland.

lees meer

Duinplassen-tocht: zonder natte voeten toch veel ontdekken

4 september 2017 Eilandmeisje in Terschelling
duinplas

We zijn net vertrokken, en nog geen tien meter vanaf de bushalte bij West aan Zee, of gids Hans Blanken staat al stil bij een inheemse plant: slangenkruid. Na een korte uitleg vervolgen we onze tocht, achter Hans aan die met stevige tred doorloopt over het wandelpad. “We zoeken eerst even de rust op”, doelend op de vele fietsers die zich naar het strand spoeden.
De Badhuiskuil is de eerste natte (uitgestoven) duinvallei die we zien. Deze is nog nat, hoewel op dit moment in de meeste ‘plakken’ die we gaan bekijken nauwelijks water staat, door de weinige regenval.

lees meer

Bij deze keet geen ijsjes, wel mooie plaatjes van strandbroeders

8 augustus 2017 Eilandmeisje in Terschelling
vogelwachterskeet

We krijgen het slot maar niet open, er is zand ingewaaid. Na veel proberen lukt het uiteindelijk en kunnen we naar binnen.
Een prachtige werkplek! Een mooie houten keet met grote ramen. En dan dat uitzicht: fenomenaal! Een zeilschip vaart voorbij. In de verte zie je Vlieland. Seizoens-boswachters en vooral vrijwilligers zitten iedere middag op de Noordsvaarder om wandelaars welkom te heten en informatie te geven.

lees meer

Update aanpak ‘invasieve exoot’ watercrassula

30 juli 2017 Boswachter Remi in Terschelling

Een sluitende aanpak voor de bestrijding van Watercrassula op Terschelling is in de maak. In de voorbereiding hiervoor is er door stg. Bargerveen tijdens de uitgebreide inventarisatie een nieuwe besmetting gevonden. deze en de oude besmetting hebben we met raster afgezet, om verspreiding te voorkomen. In oktober weten we hoe de sluitende aanpak er uit zal zien.

lees meer

Tijdlijn Boschplaat visie online

26 juli 2017 Boswachter Remi in Terschelling
Boschplaat Terschelling

De website tijdlijn.boschplaatvisie.nl is online. Het geeft alle stappen en achtergronden weer van het opstellen van een visiedocument voor de Boschplaat op Terschelling.

lees meer

Wees welkom in de Natuurschuur

22 juni 2017 Eilandmeisje in Terschelling

De Natuurschuur in Lies is een geliefde, waardevolle, plek om even van de fiets af te stappen en een praatje te maken, vragen te stellen en je te verwonderen over de natuur van het eiland. Je voelt je welkom!

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog