www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Bossenstrategie 2030: wat betekent dat voor de bossen op Terschelling?

12 december 2022 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Vanuit de landelijke Bossenstrategie is de ambitie om in 2030 37.000 hectare nieuw bos in Nederland te hebben. Staatsbosbeheer neemt hiervan 5000 hectare voor zijn rekening. Op Terschelling heeft Staatsbosbeheer besloten om het areaal bos niet te laten afnemen en waar mogelijk door natuurlijke bosontwikkeling het areaal te laten toenemen.

lees meer

Bescherming strandbroeders, gekooide bontbekplevieren

7 juli 2021 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Het beschermen van strandbroeders is een belangrijke en jaarlijks terugkerende klus op Terschelling. Dit jaar hebben we de bescherming van bontbekplevieren op sommige plekken anders aangepakt dan voorheen, namelijk met broedkooien. Die geven dubbel bescherming: tegen eierrovers én tegen mensen. Bontbekplevieren en andere strandbroeders hebben namelijk veel behoefte aan rust, het strand van Terschelling is één van de weinige stranden in Nederland waar ze daarom nog een geschikte broedplek vinden.

lees meer

Routeverzoek voor strandrijders

21 oktober 2020 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Op Terschelling is begin deze maand het strandrijseizoen weer begonnen. Dit strandrijden gebeurt onder voorwaarden, rekening houdend met de natuur op het strand. Doorgaans worden aanpassingen (b.v. routes) besproken in het strandrijoverleg. Dat heeft dit jaar i.v.m. Corona niet plaatsgevonden. Toch heeft Staatsbosbeheer nu alsnog het verzoek aan de strandrijders om ter hoogte van paal 15 tot 18 niet langs de zeeduinen te rijden, om zo de ontwikkeling van jonge duinen niet te verstoren.

lees meer

Boschplaatproefje met oog op de toekomst

4 september 2020 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Bij wijze van proef heeft Staatsbosbeheer een stuk van de Boschplaat gemaaid en het maaisel laten liggen. De vraag is of de zee dit maaisel bij een stormtij verplaatst en waar de zee dit dan vervolgens neerlegt. Deze manier van werken zou mogelijk een op grotere schaal kunnen worden toegepast bij de uitvoering van de Boschplaatvisie.

lees meer

Richtlijnen voor MTB’en en fatbiken op Terschelling

8 juli 2020 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Voor wie van fietsen en wandelen houdt is Terschelling een paradijs. Er mag veel, veel meer dan aan de wal. Dat hoort ook een beetje bij het vrije eilandgevoel. Toch is het soms nodig om met regels te komen, zoals nu voor het fietsen met MTB’s en fatbikes door de natuur. De laatste tijd zien we dat hierdoor steeds vaker schade ontstaat in de natuur. Daarom hebben we nu een aantal richtlijnen opgesteld die het MTB’en in goede banen moet leiden, zodat er ook in de toekomst (bijna) evenveel mogelijk blijft.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog