www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Dingen die je gaat ontdekken tijdens de excursie De Boschplaat

2 juli 2018 Eilandmeisje in Terschelling
Gids van Staatsbosbeheer, Irma in een cranberryveld

Het is een prachtig uitzicht vanaf het Jan Thijssenduin: verschillende typen landschappen – wad, stuivende duinen, heide, strand, kwelder en polder – samen een geheel vormend. Het beleven van dit landschap, hierboven op het duin -turend met het blote oog of door de verrekijker die ter plekke aanwezig is – is ook letterlijk het hoogtepunt van de excursie. De gedegen kennis van het gebied, waarvan boswachter-gids Irma Smit je onderweg deelgenoot maakte, kabbelt nog na in je hoofd. Excursie De Boschplaat: een ontdekkingstocht met de zintuigen.

lees meer

Rondje eiland maken

16 juni 2018 Eilandmeisje in Terschelling

Soms is onderzoek eerst nodig voordat een maatregel kan worden toegepast. Daarvoor kunnen quickscans de boswachters van Staatsbosbeheer helpen. Maar wat is het? En wat kun je ermee? Lees het in de gastblog van Eilandmeisje.

lees meer

Een dag in ’t veld

23 mei 2018 Boswachter Anno Smit in Terschelling

Vandaag ga ik samen met Berber op pad onder leiding van Leo voor een BMP ronde. BMP betekent broedvogelmonitoring project,we gaan op basis van geluid en zicht in een zestal rondes verdeeld over tien weken bepalen waar de vogels broeden. Deze voeren we in en na alle rondes krijgen we een mooi beeld van de stand van zaken in een bepaald gebied op het eiland.

lees meer

Tandje erbij voor bescherming strandbroeders

2 mei 2018 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

De broedvogels van het strand hebben de afgelopen jaren topprioriteit bij ons. Landelijk gaat het met veel van deze soorten namelijk snel bergafwaarts. Samen met de Provincie Fryslân zorgt Staatsbosbeheer voor de bescherming van de broedplekken op het strand, waarbij de Spathoek op de Noordsvaarder één van de belangrijkste gebieden is. Dit seizoen markeren we het broedgebied met een dun touw en informatiebordjes, zodat bezoekers de vogels niet verstoren.

lees meer

Nieuwe natuurbeheerders!

20 april 2018 Boswachter Hessel Hek in Terschelling

In de natuurschuur in Lies hebben de afgelopen weken de geiten gelammerd. We hebben 18 nieuwe natuurbeheerders erbij gekregen. Bewoners van de Stillen en kinderen van de basisscholen zijn wezen kijken bij de jonge geitjes.

lees meer

Warm onthaal op De Boschplaat

28 maart 2018 Eilandmeisje in Terschelling

Deze week komen de eerste vrijwillige vogelwachters aan om de keten weer te bemannen. Vertrouwd gezicht Jan Huneman brengt en haalt ze op. De planning van wie wanneer komt, doet voor het eerst dit jaar boswachter Saskia Vis-Smit. Als er gedurende hun verblijf iets is, bellen ze haar en de komende maanden rijdt ze wekelijks even naar ‘de Hoek’ om de vogelwachters te ontmoeten. Dat stokje neemt ze over van haar collega Jan Ellens, die dit jaren heeft gedaan.
“Beide Jannen zijn zelf jarenlang vogelwachter geweest en kennen al die mensen al. Ze zijn vergroeid met De Boschplaat”, zegt ze bewonderend.

lees meer

De boekenweektip van boswachter Jan Ellens: Klieuw

14 maart 2018 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Boswachter Jan Ellens geeft in het kader van de Boekenweek 2018 een boekentip: ‘Klieuw’ van Niko Tinbergen. Dit verhaal gaat over het leven van de zeemeeuw Klieuw.

lees meer

Op of naast een paard aan de wandel

12 maart 2018 Eilandmeisje in Terschelling
proef op de brede wandelpaden

Blijft er teveel poep liggen? Dat was een van de vragen waarmee deelnemers aan Echt Terschelling kwamen bij de enquête Ruiters en menners.
In de bossen van Hoorn, Formerum en West-Terschelling mogen ruiters, bij wijze van proef, deze winter (t/m 31 maart) op bredere wandelpaden stapvoets met hun paard rijden.

lees meer

Veranderingen op de Boschplaat: Kwelder Amelandergat bedekt door laag zand

6 maart 2018 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Op de Boschplaat overspoelt de zee bij stormtij de kwelder. Bij het Amelandergat stroomt de zee rechtstreeks vanaf de Noordzee naar de Waddenzee over de kwelder. Hierdoor wordt iedere keer zand afgezet en hoogt de kwelder op. Dit noemen we een washover, die hier op natuurlijke wijze is ontstaan. Zand dat anders door kustafslag in zee zou verdwijnen wordt hier nu op de kwelder afgezet en blijft zo behouden voor de Boschplaat.

lees meer

BRANDHOUTZAGEN 2.0

16 februari 2018 Boswachter Hessel Hek in Terschelling

Vanaf dit seizoen wordt er geen brandhout op stam meer verkocht aan particulieren. Op Terschelling is er een vereniging opgericht waaraan wij het hout verkopen. Via een door de vereniging geregelde cursus kunnen personen hun certificaat halen en is het nog steeds mogelijk om via de vereniging zelf hout te zagen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog