www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

De boekenweektip van boswachter Jan Ellens: Klieuw

3 dagen geleden Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Boswachter Jan Ellens geeft in het kader van de Boekenweek 2018 een boekentip: ‘Klieuw’ van Niko Tinbergen. Dit verhaal gaat over het leven van de zeemeeuw Klieuw.

lees meer

Op of naast een paard aan de wandel

5 dagen geleden Eilandmeisje in Terschelling
proef op de brede wandelpaden

Blijft er teveel poep liggen? Dat was een van de vragen waarmee deelnemers aan Echt Terschelling kwamen bij de enquête Ruiters en menners.
In de bossen van Hoorn, Formerum en West-Terschelling mogen ruiters, bij wijze van proef, deze winter (t/m 31 maart) op bredere wandelpaden stapvoets met hun paard rijden.

lees meer

Veranderingen op de Boschplaat: Kwelder Amelandergat bedekt door laag zand

6 maart 2018 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Op de Boschplaat overspoelt de zee bij stormtij de kwelder. Bij het Amelandergat stroomt de zee rechtstreeks vanaf de Noordzee naar de Waddenzee over de kwelder. Hierdoor wordt iedere keer zand afgezet en hoogt de kwelder op. Dit noemen we een washover, die hier op natuurlijke wijze is ontstaan. Zand dat anders door kustafslag in zee zou verdwijnen wordt hier nu op de kwelder afgezet en blijft zo behouden voor de Boschplaat.

lees meer

BRANDHOUTZAGEN 2.0

16 februari 2018 Boswachter Hessel Hek in Terschelling

Vanaf dit seizoen wordt er geen brandhout op stam meer verkocht aan particulieren. Op Terschelling is er een vereniging opgericht waaraan wij het hout verkopen. Via een door de vereniging geregelde cursus kunnen personen hun certificaat halen en is het nog steeds mogelijk om via de vereniging zelf hout te zagen.

lees meer

Strandleeuweriken op de Noordsvaarder

8 februari 2018 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling
Strandleeuwerik Terschelling

Op de Noordsvaarder op Terschelling zijn in de winter strandleeuweriken te zien. Zij zoeken naar zaden van zeekraal. Staatsbosbeheer zorgt voor de bescherming van deze gebieden.

lees meer

Zagen tot je groen ziet!

21 december 2017 Boswachter Hessel Hek in Terschelling

Afgelopen weekend werden er door eilanders en gasten weer kerstdennen gezaagd op Terschelling.

lees meer

Drie Dark Sky colleges in de Natuurschuur

12 december 2017 Eilandmeisje in Terschelling
dark sky

In een donkere Natuurschuur schuifelen kleine voetjes naar binnen. De duisternis is spannend. Met open mond staren de kinderen van groep 3 en 4 van CBS ’t Jok naar boven, waar talloze groene en rode ‘sterren’ schitteren aan het plafond. Nachtelijke geluiden van vogels en andere dieren komen uit een speaker.
En dan gaat het licht aan.

lees meer

Hoe de koeien van De Groede weer thuiskomen

20 november 2017 Eilandmeisje in Terschelling
koeien op De Groede

Het begrazingsseizoen zit er op de voor de paarden en koeien op de Groede. Ze mochten weer naar huis. Eilandmeisje keek toe hoe de dieren in de vangkraal werden ingeschaard en sprak met boswachter Iris de Boer. De samenwerking tussen de boeren en Staatsbosbeheer geeft de mogelijkheid voor een moderne versie van het Oerol – een boerengebruik waarbij het vee op het eiland vrij mocht rondlopen.

lees meer

Waarom duinlandschap wordt opgeschoond

9 november 2017 Eilandmeisje in Terschelling
duinlandschap, afplaggen, chopperen

Eilandmeisje zag dat het er op sommige plekken kaal eruit ziet in de duinen en was benieuwd naar het verhaal erachter. Daarover sprak ze met boswachter Jan van der Bij, hij begeleidt het afplagwerk. Waarom wordt dit gedaan en welk resultaat heeft Staatsbosbeheer voor ogen? En wat is het verschil tussen afplaggen en chopperen?

lees meer

Stichting Natuurgolfbaan Terschelling en Staatsbosbeheer presenteren inrichtingsplan ‘Hoge Duinen’

31 oktober 2017 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

De Stichting Natuurgolfbaan Terschelling (SNGT) en Staatsbosbeheer presenteren gezamenlijk een nieuw gebiedsplan voor de Hoge Duinen, een bosgebied bij West-Terschelling. Het plan is een plus voor de recreatie én de natuur in het gebied. Naast wandelen, fietsen en paardrijden krijgt ook golf hier een plek. Het initiatief hiervoor komt van de SNGT, die in 2012 bij Staatsbosbeheer het verzoek indiende om mee te denken over een natuurlijk golfterrein op het eiland.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog