www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Wees welkom in de Natuurschuur

3 dagen geleden Eilandmeisje in Terschelling

De Natuurschuur in Lies is een geliefde, waardevolle, plek om even van de fiets af te stappen en een praatje te maken, vragen te stellen en je te verwonderen over de natuur van het eiland. Je voelt je welkom!

lees meer

Tijdelijke verblijfplaatsen op Oerol

5 dagen geleden Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Tijdens Oerol 2017 zijn drie teams van ontwerpers in opdracht van Staatsbosbeheer aan de slag gegaan met ‘tijdelijke verblijfplaatsen’. Deze moeten een deel van de bestaande bankjes in de natuur vervangen. Vanaf een tijdelijke verblijfplaats kijk je op een andere manier naar het landschap en de natuur, terwijl de verblijfplaats zelf helemaal past bij de plek. Gedurende het festival hebben de ontwerpers ideeën opgedaan en opgehaald bij de bezoekers, waaruit uiteindelijk het definitieve ontwerp moet komen. Eén prototype aan het begin van de Boschplaat blijft ook na Oerol nog staan.

lees meer

Hoe de vogelwachters op hun post komen op De Boschplaat

8 mei 2017 Eilandmeisje in Terschelling

Voor Jan Huneman zijn de twee Staatbosbeheer-keten op De Boschplaat zijn tweede thuis. Hij is een oudgediende, maar nog steeds is hij vogelwachter, én de ‘pater familias’ voor de vogelwachters. Hij zorgt dat ze op hun plek komen, geeft tekst en uitleg, en brengt ze weer naar de boot als hun week erop zit.
Deze keer is het de beurt aan Arend en Gea Spijker, die bij het Amelandergat mogen bivakkeren. Ik mag, als verhalenjutter mee ze wegbrengen.

lees meer

Extra maatregelen strandbroeders Noordsvaarder

18 april 2017 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling
Bontbekplevier

Vorig jaar hebben we via Echt Terschelling de enquête over strandbroeders op de Noordsvaarder gehouden. Er is toen een extra duidelijke lijn van informatieborden rondom het broedgebied geplaatst. Dit had effect, maar toch negeerden sommige wandelaars/fietsers de oproep het gebied niet te betreden. Staatsbosbeheer heeft daarom samen met de Provincie Fryslân dit jaar besloten een vogelwachterspost te plaatsen om nog meer in te zetten op voorlichting over strandbroeders.

lees meer

“We doen het uiteindelijk voor de eenden”

11 april 2017 Eilandmeisje in Terschelling
eendenkooi

De eendenkooien, worden ook wel de laatste heiligdommen van Terschelling genoemd. Studenten en boswachters gingen samen met de kooiker aan de slag in de Landerumerkooi. Een bijzondere samenwerking waar iedereen profijt van heeft én voor het behoud van de cultuurhistorie.

lees meer

Mooi wandelweer in aantocht!

9 maart 2017 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling
wandelen op terschelling

De meteorologische lente is alweer vol aan de gang, hoewel op Terschelling de eerste groene blaadjes nog wel even op zich laten wachten. Vanwege het koude zeewater begint het voorjaar hier altijd net iets later dan aan de wal. Dat neemt niet weg dat het voorjaar hier over het algemeen veel zonnige dagen heeft, mooi wandelweer dus!

lees meer

Staatsbosbeheer start visieontwikkeling voor toekomst natuurreservaat de Boschplaat

9 februari 2017 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling
Boschplaat Terschelling

In opdracht van de Provincie Fryslân start Staatsbosbeheer in maart met het maken van een toekomstvisie voor natuurreservaat de Boschplaat op Terschelling, met de werktitel ‘Op reis op de Boschplaat’. Hoofdvraag is hoe de toekomst van de Boschplaat er uit ziet wanneer we zoals nu niet actief blijven beheren. Hoe zou het anders kunnen of moeten zodat de Boschplaat haar status van Europees Natuurreservaat en Natura 2000 gebied eer aan blijft doen? Staatsbosbeheer gaat eilanders en externe deskundigen nauw betrekken bij de visieontwikkeling, die een antwoord moet geven op deze en andere vragen. Meer hierover in het persbericht hieronder.

lees meer

Onze reactie op vragen Echt Terschelling

26 januari 2017 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling
Echt Terschelling

Naar aanleiding van de eerste editie van het Echt Terschelling magazine zijn bij de buurtschappen op het eiland vragen gerezen over de status van Echt Terschelling. Staatsbosbeheer neemt deze vragen zeer serieus en geeft via deze reactie uitleg over het idee achter Echt Terschelling. We merken dat er veel vragen zijn over het ‘beslissen’ in de slogan van Echt Terschelling. Ook in het magazine hebben we geschreven dat het enquetepanel ‘beslist’. Dit was te kort door de bocht en geeft een verkeerd beeld. Daarom geven we hieronder meer uitleg.

lees meer

1e Echt Terschelling magazine is uit!

23 december 2016 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Geen Jaarbeeld van Staatsbosbeheer dit jaar, maar iets volledig nieuws! Met trots brengen we vandaag op Terschelling het Echt Terschelling magazine huis-aan-huis rond. Hierin aandacht voor o.a. de vraagstukken waar wij als Staatsbosbeheer mee te maken hebben, en waarover we in 2016 maandelijks de mening van het Echt Terschelling hebben gevraagd.

lees meer

“Het leven is te kort om heel Terschelling te ontdekken”

17 december 2016 Eilandmeisje in Terschelling
herinneringen van bewoners de Stilen

Afgelopen jaar zochten medewerkers van Staatsbosbeheer de bewoners van de Stilen maandelijks op om gezamenlijk activiteiten te ondernemen. Deze keer haalden de bewoners herinneringen op die ze hebben aan de natuur van Terschelling. De mooiste eilandverhalen werden gedeeld.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog