www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Waarom duinlandschap wordt opgeschoond

9 november 2017 Eilandmeisje in Terschelling
duinlandschap, afplaggen, chopperen

Eilandmeisje zag dat het er op sommige plekken kaal eruit ziet in de duinen en was benieuwd naar het verhaal erachter. Daarover sprak ze met boswachter Jan van der Bij, hij begeleidt het afplagwerk. Waarom wordt dit gedaan en welk resultaat heeft Staatsbosbeheer voor ogen? En wat is het verschil tussen afplaggen en chopperen?

lees meer

Stichting Natuurgolfbaan Terschelling en Staatsbosbeheer presenteren inrichtingsplan ‘Hoge Duinen’

31 oktober 2017 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

De Stichting Natuurgolfbaan Terschelling (SNGT) en Staatsbosbeheer presenteren gezamenlijk een nieuw gebiedsplan voor de Hoge Duinen, een bosgebied bij West-Terschelling. Het plan is een plus voor de recreatie én de natuur in het gebied. Naast wandelen, fietsen en paardrijden krijgt ook golf hier een plek. Het initiatief hiervoor komt van de SNGT, die in 2012 bij Staatsbosbeheer het verzoek indiende om mee te denken over een natuurlijk golfterrein op het eiland.

lees meer

Duinplassen-tocht: zonder natte voeten toch veel ontdekken

4 september 2017 Eilandmeisje in Terschelling
duinplas

We zijn net vertrokken, en nog geen tien meter vanaf de bushalte bij West aan Zee, of gids Hans Blanken staat al stil bij een inheemse plant: slangenkruid. Na een korte uitleg vervolgen we onze tocht, achter Hans aan die met stevige tred doorloopt over het wandelpad. “We zoeken eerst even de rust op”, doelend op de vele fietsers die zich naar het strand spoeden.
De Badhuiskuil is de eerste natte (uitgestoven) duinvallei die we zien. Deze is nog nat, hoewel op dit moment in de meeste ‘plakken’ die we gaan bekijken nauwelijks water staat, door de weinige regenval.

lees meer

Bij deze keet geen ijsjes, wel mooie plaatjes van strandbroeders

8 augustus 2017 Eilandmeisje in Terschelling
vogelwachterskeet

We krijgen het slot maar niet open, er is zand ingewaaid. Na veel proberen lukt het uiteindelijk en kunnen we naar binnen.
Een prachtige werkplek! Een mooie houten keet met grote ramen. En dan dat uitzicht: fenomenaal! Een zeilschip vaart voorbij. In de verte zie je Vlieland. Seizoens-boswachters en vooral vrijwilligers zitten iedere middag op de Noordsvaarder om wandelaars welkom te heten en informatie te geven.

lees meer

Update aanpak ‘invasieve exoot’ watercrassula

30 juli 2017 Boswachter Remi in Terschelling

Een sluitende aanpak voor de bestrijding van Watercrassula op Terschelling is in de maak. In de voorbereiding hiervoor is er door stg. Bargerveen tijdens de uitgebreide inventarisatie een nieuwe besmetting gevonden. deze en de oude besmetting hebben we met raster afgezet, om verspreiding te voorkomen. In oktober weten we hoe de sluitende aanpak er uit zal zien.

lees meer

Tijdlijn Boschplaat visie online

26 juli 2017 Boswachter Remi in Terschelling
Boschplaat Terschelling

De website tijdlijn.boschplaatvisie.nl is online. Het geeft alle stappen en achtergronden weer van het opstellen van een visiedocument voor de Boschplaat op Terschelling.

lees meer

Wees welkom in de Natuurschuur

22 juni 2017 Eilandmeisje in Terschelling

De Natuurschuur in Lies is een geliefde, waardevolle, plek om even van de fiets af te stappen en een praatje te maken, vragen te stellen en je te verwonderen over de natuur van het eiland. Je voelt je welkom!

lees meer

Tijdelijke verblijfplaatsen op Oerol

20 juni 2017 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Tijdens Oerol 2017 zijn drie teams van ontwerpers in opdracht van Staatsbosbeheer aan de slag gegaan met ‘tijdelijke verblijfplaatsen’. Deze moeten een deel van de bestaande bankjes in de natuur vervangen. Vanaf een tijdelijke verblijfplaats kijk je op een andere manier naar het landschap en de natuur, terwijl de verblijfplaats zelf helemaal past bij de plek. Gedurende het festival hebben de ontwerpers ideeën opgedaan en opgehaald bij de bezoekers, waaruit uiteindelijk het definitieve ontwerp moet komen. Eén prototype aan het begin van de Boschplaat blijft ook na Oerol nog staan.

lees meer

Hoe de vogelwachters op hun post komen op De Boschplaat

8 mei 2017 Eilandmeisje in Terschelling

Voor Jan Huneman zijn de twee Staatbosbeheer-keten op De Boschplaat zijn tweede thuis. Hij is een oudgediende, maar nog steeds is hij vogelwachter, én de ‘pater familias’ voor de vogelwachters. Hij zorgt dat ze op hun plek komen, geeft tekst en uitleg, en brengt ze weer naar de boot als hun week erop zit.
Deze keer is het de beurt aan Arend en Gea Spijker, die bij het Amelandergat mogen bivakkeren. Ik mag, als verhalenjutter mee ze wegbrengen.

lees meer

Extra maatregelen strandbroeders Noordsvaarder

18 april 2017 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling
Bontbekplevier

Vorig jaar hebben we via Echt Terschelling de enquête over strandbroeders op de Noordsvaarder gehouden. Er is toen een extra duidelijke lijn van informatieborden rondom het broedgebied geplaatst. Dit had effect, maar toch negeerden sommige wandelaars/fietsers de oproep het gebied niet te betreden. Staatsbosbeheer heeft daarom samen met de Provincie Fryslân dit jaar besloten een vogelwachterspost te plaatsen om nog meer in te zetten op voorlichting over strandbroeders.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog