www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Het probleem van de populieren langs het Guisveld

5 dagen geleden Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland
Een grutto met pul

Recentelijk zijn er in de lokale media meerdere berichten verschenen over de door Staatsbosbeheer gewenste bomenkap van de 120 populieren langs het Guisveld. Een dilemma dat de gemoederen in de omgeving en de Zaanse politiek flink bezighoudt. Want waarom zouden deze bomen moeten wijken om weidevogels in het Guisveld te behouden? In deze blog lees je er meer over.

lees meer

De zwanenmossel

16 mei 2019 Inga Tessel in Noord-Holland
De zwanenmossel

Langs de sloten van Waterland liggen vaak de schelpen van de zwanenmossel. Een fascinerend beest dat een verborgen leven leidt.

lees meer

De lente in Waterland

25 april 2019 Inga Tessel in Noord-Holland
Dagpauwoog

April is een echte lente maand. Alles wordt frisgroen en de bomen lopen uit. Het gezegde is “in mei leggen alle vogels een ei”. Maar in de weilanden zijn al veel vogels aan het broeden. De koolmezen zingen hun hoogste lied.

lees meer

Nieuwe vaarroute naar Dode Hond ook in belang van natuur

8 april 2019 Boswachter Jan van Assema in Noord-Holland

Natuureiland de Dode Hond in het Eemmeer is een geliefde vaarbestemming voor natuurliefhebbers. Sinds 5 april is er een nieuwe vaarroute waardoor de aanleghaven van het eiland beter en zonder overlast van waterplanten te bereiken is. Ook aan de zuidwestkant van het eiland zijn enkele boeien geplaatst. Bijkomend voordeel is dat hiermee het vogelrustgebied ten zuidwesten van het eiland wordt afgeschermd.

lees meer

De kleinste!

21 maart 2019 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Klaas van den Berg, boswachter ecologie schreef en blog over het waarnemen van een kleine bonte specht op buitenplaats Elswout, een bijzondere waarneming!

lees meer

De kievit

14 maart 2019 Inga Tessel in Noord-Holland
De kievit

Als vroeg in de lente de zon even schijnt gaat de kievit meteen baltsen. “Ze duikelen weer”, zei mijn vader dan. Wat betekende dat ze aan het baltsen waren, want hun kenmerkende baltsvlucht is ook alsof ze door de lucht duikelen. Voor mij betekent dit het begin van het voorjaar.

lees meer

Weer wandelen met Pinksteren in het Guisveld

21 februari 2019 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland
Wandelen over water 2019

Tijdens Pinksteren, op zondag 9 juni en maandag 10 juni, kun je weer als vanouds wandelen in natuurgebied het Guisveld. Vorig jaar kon in verband met het vergunningstraject het jaarlijkse evenement niet doorgaan. Het evenement bleek uiteindelijk vergunningsvrij en mag dus weer plaatsvinden.

lees meer

De Amsterdam Wetlands

14 februari 2019 Inga Tessel in Noord-Holland
De Amsterdam Wetlands

‘Wetland’, een term die je steeds vaker hoort. Maar wat is nu eigenlijk een ‘wetland’? Letterlijk vertaald vanuit het Engels betekent het ‘nat land’. Oftewel land dat doordrongen is van water; een moeras dus!

lees meer

Bunzing voor de camera

23 januari 2019 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland
Bunzing

Er worden steeds minder bunzingen gezien. De vorige waarneming van een bunzing op de terreinen van Staatsbosbeheer in regio Zaanstreek-Waterland dateert dan ook uit de vorige eeuw. Maar nu is hij dan toch weer gespot!

lees meer

Winterwerk van de boswachter

17 januari 2019 staatsbosbeheer1 in Noord-Holland

Sommige boswachters zijn in de wintermaanden druk buiten bezig met snoeiwerk, bosbeheer, wintermaaien of padenherstel terwijl andere boswachters terugdenken aan hoe de zomer is geweest. Dagdromen? Nee, juist verslaglegging doen van de uitgevoerde inventarisaties!

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog