www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Diemerbos verwelkomt nieuwe collega’s van Binnenwerk

9 oktober 2019 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Sinds augustus heeft Staatsbosbeheer in het Diemerbos er acht nieuwe medewerkers bij. Samen met de nieuwe werkbegeleider Alex draagt dit team inmiddels vol verve bij aan het beheer in dit parkbos. De medewerkers zijn in dienst van Binnenwerk en gedetacheerd bij Staatsbosbeheer. Dit initiatief biedt mensen die moeite hebben een baan te bemachtigen een kans om weer aan de arbeidsmarkt deel te nemen. Uiteraard is Staatsbosbeheer heel blij met hun waardevolle inzet om het Diemerbos er weer piekfijn uit te laten zien.

lees meer

Nieuwe inrichting Houtrakkerbeemden zorgt voor meer brakke natuur

2 oktober 2019 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland

Op elke willekeurige dag zie je in de Westhoffplas in de Houtrakpolder allerlei vogels voorbijkomen. Het ondiepe, brakke water in de plas zorgt voor veel voedsel wat een aantrekkende kracht op de vogels heeft. Zo zijn de aanwezige garnalen een delicatesse voor onder andere de vele lepelaars. Dat wordt smullen, want dankzij een uitbreiding van de Westhoffplas met drie hectare krijgen de vogels een grotere plas tot hun beschikking. Dit draagt bij aan nog meer bijzondere brakke natuurontwikkeling in dit gebied dat mede dankzij de provincie is gerealiseerd.

lees meer

De panda van Waterland: de Noordse woelmuis

26 september 2019 Inga Tessel in Noord-Holland
Noordse woelmuis

In Waterland komt een heel zeldzaam muisje voor. Een echte moerasmuis. Nu de werkzaamheden in de veenmosrietlanden vanaf september weer beginnen komen we deze muis regelmatig tegen. Als je na het maaien het riet weg harkt zie je dit muisje vaak ook wegrennen. Soms vlucht hij dan naar het water. Dat geeft niet, want hij kan juist erg goed zwemmen. In Nederland leeft een aparte ondersoort van deze muis die alleen nog maar in Nederland voorkomt. Vandaar dat ik hem wel eens vergelijk met de panda uit China; de Noordse woelmuis! Hij is erg zeldzaam dus.

lees meer

Vlinders op het Fort bij Edam

8 augustus 2019 Inga Tessel in Noord-Holland

Op woensdag 21 augustus sta ik bij het Fort bij Edam om samen met kinderen te kijken wat voor vlinders er voorkomen. Augustus is namelijk een goede ‘vlindermaand’. Het is wel te hopen dat het droog en windstil is, want daar houden vlinders van. De vlinders zijn op zoek naar nectar van de planten op het fort. Er zijn juist nu veel vlinders omdat de rupsen van dit voorjaar ondertussen zijn verpopt. De pas uitgekomen vlinders zoeken ook weer plekken om hun eieren af te zetten.

lees meer

Honden weer welkom in het Diemerbos

29 juli 2019 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Toen eind juni duidelijk werd dat twee honden waren overleden en een twintigtal honden ziek waren geworden na een bezoek aan het Diemerbos, besloot Staatsbosbeheer geen onnodig risico te nemen en het populaire bos tijdelijk af te sluiten voor honden.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog