www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Staatsbosbeheer zoekt naar alternatieven voor festivals in het Diemerbos

1 dag geleden Boswachter Jan van Assema in Noord-Holland

Festivals in het Diemerbos, die jaarlijks veel tevreden bezoekers trekken, zorgen voor extra inklinking van de veenbodem. Om te voorkomen dat de bodem verder zakt, naast de natuurlijke daling van het gebied, gaan Staatsbosbeheer en zijn partners op zoek naar alternatieven voor de komende jaren.

lees meer

Groot succes bij verplaatsing mierennesten Schoorlse Duinen

2 dagen geleden Boswachter Laurens Bonekamp in Noord-Holland

Bij het herstel van vochtige duinvalleien afgelopen winter in de Schoorlse Duinen, zijn vorig najaar ruim 26 mierennesten verplaatst. Om de nesten te sparen bij de graafwerkzaamheden zijn, als proef, deze nesten verplaatst naar een ander plek in de nabije omgeving. Wat blijkt nu, het is een groot succes! Dit voorjaar zijn de verplaatste nesten gemonitord en werd er rond 22 van de 26 nesten volop mierenactiviteiten geconstateerd. Dit was dus een zeer geslaagde mierenverhuizing.

lees meer

Kom in actie voor de ringslangen in het Diemerbos!

3 dagen geleden Boswachter Louwra Postma in Noord-Holland

Het Diemerbos is een aantrekkelijk leefgebied voor ringslangen en ieder jaar leggen zij duizenden eieren. Wil jij dit bijzondere dier een handje helpen? Tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 4 november kun je samen met Staatsbosbeheer en IVN onderzoeken hoeveel baby-ringslangetjes er dit jaar bijgekomen zijn. Ook kan er worden meegeholpen met beheerwerkzaamheden in de moeraslandjes om planten en dieren meer leefruimte te geven.

lees meer

Geen olifanten meer in Duinvliet

4 dagen geleden Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Afgelopen zaterdag zijn de vrijwilligers van Stichting Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem hard aan het werk geweest op Duinvliet.

lees meer

Mogelijk resistente essen gevonden in Robbenoord- en Dijkgatsbos en de Waarderhout

12 oktober 2017 Boswachter Jeroen Pater in Noord-Holland

De esstentaksterfte slaat hard toe in Nederland. Ook in het Robbenoord- en Dijkgatsbos. Hier zijn mogelijk resistente essen gevonden waarmee in de komende jaren verder gekweekt kan gaan worden.

lees meer

Heerlijk herfst tijdens de Paddenstoelen-dag Elswout

11 oktober 2017 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Het is paddenstoelentijd, en dat is niet te missen op Buitenplaats Elswout. Overal waar je kijkt zijn paddenstoelen te vinden. Daarom organiseerden IVN en Staatsbosbeheer op 8 oktober de paddenstoelen dag op Elswout. De leuke activiteiten en het lekkere herfstzonnetje trokken vele bezoekers.

lees meer

Het neusje van de zwam

5 oktober 2017 Boswachter Louwra Postma in Noord-Holland

Ze is er weer: de onstuimige herfst. Werd ik voorgaande jaren nog een beetje somber van het vooruitzicht aan kortere dagen en regenbuien, sinds ik op Elswout werk –nu een jaar ongeveer-, ben ik een echte liefhebber van het najaar. Door de eeuwenoude bosgrond en het constante beheer op de buitenplaats komen hier schimmelsoorten voor die op veel andere plekken verdwenen zijn. Eén herfstbuitje kan paddenstoelen, de vruchten van de schimmels, doen ontwaken en ervoor zorgen dat sommige soorten binnen een paar uur boven de grond komen. 

lees meer

Bomen krijgen grote beurt in Zuid-Kennemerland

4 oktober 2017 Boswachter Louwra Postma in Noord-Holland

In verschillende Staatsbosbeheer-gebieden in Zuid-Kennemerland is een boomveiligheidscontrole uitgevoerd voor de veiligheid van bezoekers. Van alle bomen langs wegen en paden is beoordeeld of zij gevaar kunnen opleveren en wat hieraan gedaan kan worden. De uitvoering van de maatregelen vindt de komende weken plaats. Laaghangende en dode takken worden verwijderd en sommige bomen, die oud, ziek of dood zijn, zullen in hun geheel worden weggehaald. Dit zorgt voor gezondere en veiligere gebieden.

lees meer

Elswout in Nazomer Nachtlicht

2 oktober 2017 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Vorige week stond Elswout in een ander licht, het Nazomer Nachtlicht. Gedurende drie avonden belandden bezoekers in een andere wereld. In groepjes liepen ze in stilte over de buitenplaats om te kunnen genieten van licht, muziek, dans en theatervoorstellingen.

lees meer

Zieke Essen worden weggehaald in het Robbenoordbos en Dijkgatbos.

28 september 2017 Boswachter Maarten in Noord-Holland

In het Robbenoordbos en Dijkgatbos wordt een groot deel van de zieke Essen weggehaald. Ze vormen een potentieel gevaar voor bezoekers en passanten. Het fietspad langs de A7 wordt tijdelijk afgesloten en omgeleid. Deze werkzaamheden starten vanaf 4 oktober 2017. De verwachting is dat de werkzaamheden begin december 2017 mits het weer niet tegen zit afgerond zijn.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog