www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Cultuurhistorische Wierdijk wordt in ere hersteld met nieuw fietspad

13 minuten geleden Boswachter Mikal in Noord-Holland

Wie wel eens op Wieringen gewandeld of gefietst heeft, heeft hem ongetwijfeld gezien. De karakteristieke oude Wierdijk. Vanwege de bijzondere geschiedenis van Wieringen is de Wierdijk sinds 1988 een provinciaal monument. Nu delen van de dijk verzakt zijn, is het zaak dat de Wierdijk weer opgeknapt wordt. Bij de uitvoering van dit project zal ook een nieuw fietspad aangelegd worden. Zo kunnen bezoekers in de toekomst ook op de fiets genieten van deze bijzondere dijk.

lees meer

Volg de Noord-Hollandse zeearenden!

2 dagen geleden Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Sinds 2018 broedt een paartje zeearend succesvol op vogeleiland de Dode Hond in het Eemmeer, ten oosten van de Stichtse Brug in het Gooi. Ook dit jaar heeft het paar succesvol gebroed en bracht het twee jongen groot.
Begin juni heeft Wageningen University & Research, in opdracht van Provincie Flevoland en in samenwerking met de Werkgroep Zeearend Nederland, de twee jonge vogels van een zender voorzien. Met deze zender kunnen de vliegbewegingen van deze vogels nauwkeurig in kaart worden gebracht. Dit levert niet alleen waardevolle informatie op ten behoeve van bescherming van de soort. Iedereen kan als een soort Big Brother mee kijken met de twee jonge arenden.

lees meer

Verscherpt toezicht op natuureiland ‘t Hooft

5 augustus 2020 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

In het IJmeer, voor de kust van Muiden ligt een ware natuurparel: eiland ’t Hooft. Het is alleen te bereiken via het water en bezoekers zijn welkom om de charme van dit onbewoond eiland te ervaren tussen zonsopkomst en zonsondergang. Daarbuiten geldt absolute rust voor de dieren en planten die op het eiland voorkomen. Helaas houdt niet iedereen zich aan de spelregels die voor het eiland gelden. Zo wordt er illegaal gekampeerd, gebarbecued, gefeest, afval gedumpt, kampvuren gemaakt, voorzieningen vernield en het gebied als openbaar toilet gebruikt. Dat brengt schade aan de natuur en de overlast verpest de sfeer voor andere bezoekers. Met verscherpt toezicht wil Staatsbosbeheer deze ontwikkeling een halt toe roepen.

lees meer

Natuurherstel Zaanstreek-Waterland van start

30 juli 2020 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland

In de veenweidegebieden van Zaanstreek-Waterland wordt vanaf augustus begonnen met de werkzaamheden om de bijzondere natuur te herstellen en te behouden. Het werk maakt deel uit van de landelijke aanpak natuurherstel Natura 2000 en voert Staatsbosbeheer uit in opdracht van provincie Noord-Holland. Eind 2021 moeten de werkzaamheden klaar zijn.

lees meer

De verborgen natuur van de slootjes in het veenweidegebied

22 juli 2020 Inga Tessel in Noord-Holland

Als boswachter in het veenweidegebied geniet ik dagelijks van het open landschap met de vele slootjes. Om in de verschillende gebieden te kunnen komen stap ik met regelmaat in een boot, maar ooit was dit een groot, ondoordringbaar hoogveen moeras. Ongeveer 1000 jaar geleden hebben onze voorouders dit gebied ontgonnen. Deze mensen hadden geen machines en toch hebben ze in relatief korte tijd een gigantische hoeveelheid sloten gegraven, die het huidige landschap vormt. In en langs deze sloten gebeurd er van alles.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog