www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Voorjaar in het Purmerbos

26 april 2018 Inga Tessel in Noord-Holland
voorjaar in het Purmerbos

Als ik nu zo door het Purmerbos loop zijn de bomen mooi frisgroen en komen de eerste blaadjes aan de bomen weer tevoorschijn. Dat er zoveel groeit in het Purmerbos heeft te maken met ondergrond van het bos. Het bos ligt namelijk op de bodem van het meer de Purmer. Precies 400 jaar geleden werd het meer drooggemalen en op deze kleigrond heeft Staatsbosbeheer 31 jaar geleden een bos aangelegd. Jaarlijks vinden er in het bos allerlei werkzaamheden plaats zodat het bos, bos zal blijven.

lees meer

Met Pinksteren dobberen door het Guisveld

11 april 2018 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland
dobberen

Tijdens Pinksteren, op zondag 20 en maandag 21 mei, kun je speciaal dit jaar een vaartocht boeken in het natuurgebied het Guisveld nabij Wormerveer. Al ruim 20 jaar werd er tijdens Pinksteren door Staatsbosbeheer het evenement ‘Wandelen over water’ georganiseerd. Door wijzigingen in de Wet natuurbescherming moet er voor het jaarlijkse wandelevenement een vergunning worden aangevraagd. Het vergunningstraject is voor Pinksteren 2018 nog niet afgerond. Daarom is er dit jaar het evenement ‘Dobberen door het Guisveld’ in het leven geroepen.

lees meer

Vroege vleermuis weer naar bed gebracht

30 maart 2018 Boswachter Robbie Harren in Noord-Holland

Vorig jaar rond deze tijd liep ik met een boomklem, spuitbus, vleermuissjabloon en een halve papierwinkel door Elswout om vleermuisverblijven te inventariseren en te markeren met een ´batmark´. Weken door weer en wind door de bossen van Elswout gestruind, honderden vleermuisverblijven bezocht, en niet één vleermuis gezien… Tot nu! Een bezoeker kwam enige tijd geleden naar mij toe met de melding dat er een vleermuis op het pad langs de Kleine vijver lag, ze hadden het vliegende zoogdiertje langs het pad gelegd.

lees meer

De grutto is er weer!

23 maart 2018 Inga Tessel in Noord-Holland
aanvliegende grutto's

Eind februari was de eerste grutto alweer in onze gebieden gespot. Na de vorstperiode van afgelopen paar weken was het ook de grutto te koud. Ze vliegen mee met de vorstgrens en gaan dan weer een stukje zuidelijker. Het is nu weer wat warmer en dat is voor de grutto het teken om terug te komen.

lees meer

De grutto is weer in Nederland!

20 maart 2018 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland

De grutto is weer in Nederland! Momenteel komen er in de Kalverpolder, vlakbij de Zaanse Schans, grote groepen grutto’s aan. Op verschillende momenten in het jaar ga ik kijken hoe het ervoor staat met de grutto in onze gebieden. Dit is de tweede vlog in de reeks van ‘Volg de grutto’.

lees meer

Werkdag Vogeleiland Huizen

20 maart 2018 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Op Zaterdag 24 maart is er een werkdag op het vogeleiland bij Huizen. Riet en ruigte wordt gemaaid ten behoeve van grondbroeders en het maaisel wordt op hopen gezet voor de Ringslang.

lees meer

Broedseizoen, wat is dat?

19 maart 2018 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Het broedseizoen begint, maar wat is dat eigenlijk? ‘Mag ik straks de haag nog snoeien?’

lees meer

Wat de boswachter niet kent, dat (w)eet ie niet…

15 maart 2018 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland
voedselbos

In samenwerking met onder andere Staatsbosbeheer, Stichting Voedselbosbouw Nederland en drie landelijke ministeries is er groen licht gegeven voor de start van het Voedselbos Houtrak. Dit voedselbos is een onderdeel van een aantal pilot projecten die behoren tot het samenwerkingsverband ‘Green Deal Voedselbossen’.

lees meer

Werkzaamheden aanleg Windmolens in het Robbenoordbos zijn begonnen

28 februari 2018 Boswachter Maarten in Noord-Holland

Vandaag starten de werkzaamheden omtrent de aanleg van de vier windmolens in het Robbenoordbos. Een gedeelte van de paden langs de Hoge Kwelvaart worden afgesloten. De verwachting is dat de werkzaamheden twee jaar gaan duren. Het Robbenoordbos en Dijkgatbos blijven zo veel mogelijk toegankelijk voor publiek. Zo is het pontje gewoon bereikbaar.

lees meer

Noordwest deel Diemerbos tijdelijk afgesloten

27 februari 2018 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

De aankomende dagen zijn wij bezig met hout in het Diemerbos.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog