www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Boomveiligheidscontrole in Robbenoord- en Dijkgatbos

17 februari 2021 Boswachter Mikal in Noord-Holland

De vaste bezoekers van het Robbenoord- en Dijkgatbos hebben ze waarschijnlijk wel gezien. Bomen met oranje kruizen. De afgelopen twee maanden heeft mijn collega een boomveiligheidscontrole uitgevoerd langs de wegen en paden. Bomen waarvan het vermoeden bestaat dat ze de komende jaren kunnen afbreken of omvallen, en dus onveilig worden, zijn hierbij gemarkeerd met een oranje kruis. Deze bomen zullen we dit jaar verwijderen om zo de wegen en paden in en rondom het bos zo veilig mogelijk te houden. De onveilige bomen waarin ook holtes zitten hebben naast een oranje kruis ook een blauwe stip gekregen. In dit blog lees je wat dit inhoudt en waarom we ook dode bomen in het bos laten liggen.

lees meer

Waar zijn de vogels in het veld gebleven?

15 februari 2021 Inga Tessel in Noord-Holland

In de weilanden van Laag Holland zijn vrijwel altijd veel vogels te zien. Ook in de winter. Tijdens een kwakkelwinter zie je bijvoorbeeld veel groepen kieviten. Maar ook groepen met ganzen, goudplevieren en wulpen vind je dan in de weilanden. In en langs de sloten zie je tijdens de winter ook veel smienten en de witte zilverreiger. Allemaal vogels die hier overwinteren, omdat we een mild klimaat hebben. Dat betekent dat hier de gehele winter gewoon wormen te vinden zijn en het gras groen is. Maar zodra er een strenge vorstperiode aankomt lijken al die vogels opeens verdwenen. Waar zijn ze dan gebleven?

lees meer

Dit weekend is de Nationale Tuinvogeltelling: Doe mee!

27 januari 2021 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Dit weekend is het weer zover: de Nationale Tuinvogeltelling. Door een half uurtje de vogels te tellen help je mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland. Doe jij ook mee? Met jouw bijdrage help je de Vogelbescherming en Sovon om inzicht te krijgen in hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen zij vogels beter helpen en beschermen.

lees meer

Gele ogen langs de Wieringer kust

14 januari 2021 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Als je langs de waddendijk op Wieringen loopt kun je ze zomaar zien. Een paar indringende gele ogen die geruisloos op jacht zijn naar muizen en kleine vogels voor de volgende maaltijd. De ogen van een velduil. Elke winter komen er weer velduilen naar de waddenkust om hier te overwinteren. Nieuwsgierig naar deze mooie uilensoort? Lees dan dit blog!

lees meer

De kop van Noord-Holland in 2020 in beeld door bezoekers

31 december 2020 Boswachter Mikal in Noord-Holland

In alle opzichten was 2020 een bijzonder jaar. Natuurlijk getekend door corona. Maar er was gelukkig ook genoeg te genieten in de natuur. We ontdekten massaal de natuur dicht bij huis en genoten van wat dit ons bood. In dit blog blik ik doormiddel van een aantal foto’s van bezoekers en mijzelf terug op dit jaar.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog