Ontdek één van de vele Boswachtersblogs:

www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Vogelnieuws

4 augustus 2016 bremen in Oostvaardersplassen
Zilverreiger

In een natuurgebied als het Oostvaardersplassengebied, waar de vogels zulke belangrijke bewoners zijn houden we goed in de gaten hoe ze zich ontwikkelen, zowel de soorten als de aantallen. Dat doen we niet alleen. Onafhankelijke onderzoekers helpen ons hierbij. Het levert altijd een hoop interessante informatie op die niet alleen het beheer ondersteunt maar die we ook delen in o.a. jaarlijkse monitoringsrapportages. Tussendoor is er natuurlijk ook veel te vertellen, al zijn het dan meer momentopnames.

lees meer

Buiten dierenkaartjes verzamelen op je smartphone

24 juni 2016 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen
dierenplaatjes sparen

Gamebedrijf Perfect Earth lanceert vandaag de gratis app Perfect Earth Animals, in samenwerking met Staatsbosbeheer. Met de app kunnen digitale dierenkaarten verzameld worden op mooie plekken in natuurgebieden. Perfect Earth en Staatsbosbeheer komen met de app om kinderen en hun ouders te stimuleren om leuke activiteiten te ondernemen in de natuur. Het voegt bovendien een activiteit toe voor bezoekers van de acht Buitencentra van Staatsbosbeheer. Eén van de doelen van de centra is om op een eigentijdse wijze kinderen te interesseren voor de natuur.

lees meer

Geef er een draai aan

31 mei 2016 bremen in Oostvaardersplassen
opening Oostvaardersveld

Ons landelijke jaarverslag over 2015 is gereed. Niet alleen op papier maar ook in een digitale versie. Met meer dan 100 items laten we de volle breedte van ons werk zien. Natuur doet er toe! Niet alleen in ecologische zin; groen heeft ook betekenis in onze sociale omgeving, het culturele leven en in de economische ontwikkeling.

lees meer

Zeearend geringd in de Oostvaardersplassen

30 mei 2016 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen
zeearendjong

Vrijdagmorgen is de jonge zeearend in de Oostvaardersplassen geringd. Met de ladder op onze schouder en tot de knieën in het water en modder, begonnen wij met een aantal collega`s aan deze zware tocht door het moeras. In het moeras heeft de zeearend namelijk zijn nest gebouwd.

lees meer

Rapportage winter 2015/2016

24 mei 2016 staatsbosbeheer1 in Oostvaardersplassen

Afgelopen maand verscheen de laatste rapportage van afgelopen winter. Deze rapportage beslaat de periode december 2015 t/m april 2016. Staatsbosbeheer informeert gedurende de winterperiode via de website elke maand over de stand van zaken van het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

lees meer

Een dag inventariseren in het Oostvaardersplassengebied

9 mei 2016 staatsbosbeheer1 in Oostvaardersplassen
brandganzen in de Oostvaardersplassen

Zoals al eerder vermeld, wordt er één keer in de maand in het droge deel (het zogenaamde buitenkaadse deel van het gebied) op een aantal vaste percelen de vogels geteld. Dit keer was ik op 1 april in het veld, en enkele belevenissen van die dag wil ik graag met jullie delen.

lees meer

Winteropenstelling grotendeels opgeheven

3 mei 2016 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Vanaf 1 mei j.l. is het grootste deel van de bosgebieden die ’s winters dienen als beschuttingsgebied voor de dieren weer opengesteld voor de bezoeker. Mensen kunnen weer de vertrouwde wandeling maken en genieten van al het mooie wat het Oostvaardersplassengebied te bieden heeft.

lees meer

De waarde van het begraasde gebied

20 april 2016 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen
kiekendief in de Oostvaardersplassen

Er is, en er wordt veel over de Oostvaardersplassen gesproken en geschreven. Ik denk dat er (bijna) geen natuurgebied in ons land is dat zo intensief wordt gevolgd, en waar zoveel wordt gemonitord.

lees meer

Natuurlijk Flevoland, Natuur van boven

8 april 2016 bremen in Oostvaardersplassen
Flyer Natuur van boven

Vanaf 8 april tot en met 1 juli iedere vrijdag op TV bij Omroep Flevoland vanaf 17.15 uur, daarna ieder uur herhaald.

lees meer

Waterpiepers in de Oostvaardersplassen

31 maart 2016 staatsbosbeheer1 in Oostvaardersplassen
waterpieper in de Oostvaardersplassen

Tijdens zijn maandelijkse inventarisatieronde in februari kwam Henk Hupkes, onze (oud-)medewerker inventarisatie, behalve de meer gebruikelijke soorten, ook waterpiepers tegen. Waterpiepers zijn echte bergvogels van de Alpen en Zuid-Europa. Ze broeden in de bergen boven de boomgrens en zoeken in de winter het laagland op. Zij trekken dan dus in westelijke richting. In deze periode zijn zij dan te vinden in uiterwaarden en andere natte plekken, vaak langs de waterlijn. Ze lijken erg op oeverpiepers, die uitsluitend langs de kust voorkomen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog