www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Water in de Oostvaardersplassen

11 juli 2018 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Het lijk nu, dinsdag 10 juli,  wel wat vreemd om over de droogte en het water in de Oostvaardersplassen te hebben terwijl het de eerste dag in een lange reeks van zonovergoten dagen is waarop de lucht bewolkt is en de regen neerdruppelt op het grasland. Anders dan op bijvoorbeeld de Veluwe staat er in de tochten en de sloten in het gebied nog voldoende schoon water. We maken ons dus ook geen zorgen over de waterbeschikbaarheid. In dit blog informeer ik jullie verder over de ‘watersituatie’ in het Oostvaardersplassengebied.

lees meer

Kiekendieven: jagers van het rietland

6 juli 2018 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Met 70 paren kent de Oostvaardersplassen de grootste populatie bruine kiekendieven van Nederland. Bioloog Wim Schipper onderzoekt sinds 1968 de bruine kiekendief in het gebied vanuit een hoogzit aan de rand van het moeras. Ik heb hem gesproken en wil in deze blog graag zijn ervaringen met jullie delen.

lees meer

Een update over de Nieuwe Slenk in het Hollandse Hout

29 juni 2018 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Een jaar geleden deelde boswachter Bertwin in zijn blog informatie over de herinrichting van het Hollandse hout. De verandering in het gebied zijn ruim een jaar later duidelijk zichtbaar, daarom deel ik een update met jullie.

lees meer

Eerste edelhertkalfjes geboren

20 juni 2018 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Het is eind van de middag. Nog even snel richting een van de vogelkijkhutten in het gebied voor een klusje en dan tijd om naar huis te gaan. Onderweg zie ik opeens een eenzame hinde liggen naast een klein heuveltje. Naast haar staat haar pasgeboren kalfje, nog wankelend op zijn poten. Tijd is even niet meer belangrijk…

lees meer

Wintergasten op weg naar hoge noorden

1 juni 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

Je zou het door het warme weer bijna vergeten maar de wintergasten vertrekken nu pas! Afgelopen winter zag ik dagelijks tienduizenden brandganzen in het gebied. Al deze dieren vertrekken nu naar het hoge noorden. Maar stil is het met hun vertrek niet geworden…

lees meer

Oostvaardersplassen 50 jaar

23 mei 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

Op 28 mei is het precies 50 jaar geleden dat Zuidelijk Flevoland droogviel. Echter niet helemaal. In een lager gelegen gebied langs de Oostvaardersdijk bleef water staan en zo begon de ‘geboorte’ van de Oostvaardersplassen zoals we die nu kennen. Dit jaar dus een bijzondere mijlpaal waar we graag bij stilstaan. Een 50-jarig jubileum is een mijlpaal waar we graag aandacht aan besteden. Niet alleen via dit blog maar ook via een speciaal, eenmalig magazine over de Oostvaardersplassen.

lees meer

Wat eten de grazers in de Oostvaardersplassen?

15 mei 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

We krijgen we veel vragen binnen over wat de grazers in de Oostvaardersplassen eten, omdat het gras nog zo kort lijkt. De afgelopen week hebben we kunnen constateren dat de grote grazers nu naar het kerngebied zijn getrokken en daar staan te grazen van de korte, jonge vegetatie. In dit blog ook een aantal foto’s van de grazers in het gebied.

lees meer

Geen jonge vliegende deuren dit jaar

8 mei 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

Slecht nieuws over de jonge zeearenden in de Oostvaardersplassen. Door de stevige wind van begin vorige week is het zeearendennest scheef gewaaid en zijn de twee jongen uit het nest gevallen.

lees meer

World Migratory Bird Day 2018

7 mei 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

Op zaterdag 12 mei is het wereldtrekvogeldag. Op deze internationale dag besteden we ook in de Oostvaardersplassen extra aandacht aan trekvogels die jaarlijks ons gebied bezoeken. Dit doen we samen met het Flevo-landschap en met Vogel- en Natuurwacht Flevoloand. Bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen, Bezoekerscentrum de Trekvogel en bij het Vogelringstation aan de Oostvaardersdijk 28 kun je mee met excursies, lezingen en workshops volgen of informatiekramen bekijken. Ook voor kinderen zijn er volop activiteiten.

lees meer

Kotterbos, Oostvaardersbos en De Driehoek weer open voor publiek

3 mei 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

Vanaf vrijdagmiddag 4 mei zijn het Kotterbos, Oostvaardersbos en wandelgebied De Driehoek weer open voor publiek. De gebieden waren afgelopen winter, net als voorgaande winters, vanaf begin januari tijdelijk afgesloten voor recreanten en opengesteld voor de grote grazers.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog