www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Bijvoeren van de heckrunderen van start

1 dag geleden Boswachters in Oostvaardersplassen

Afgelopen maandag hebben de dierenartsen en de kuddebeheerder weer een ronde gemaakt om de conditie van de heckrunderen en de konikpaarden in de Oostvaardersplassen in beeld te brengen. Ze hebben vastgesteld dat de Body Condition Score van de hele groep runderen gemiddeld 2,0 is. Bij de laatste ronde was de BCS nog 2,4. De konikpaarden en de edelherten verkeren nog steeds in een uitstekende conditie. Op basis van afspraken tussen Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland (beleidslijn bijvoeren) is dit het moment waarop de runderen zullen worden bijgevoerd.

lees meer

Konikpaarden gearriveerd in Spanje

4 dagen geleden Boswachters in Oostvaardersplassen

De konikpaarden zijn vanochtend aangekomen in Paleolítico Vivo nabij Atapuerca in Spanje. De reis van Nederland naar Spanje verliep goed.

lees meer

Konikpaarden onderweg naar Spanje

5 dagen geleden Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen
konikpaarden gaan op transport

Deze morgen zijn er 29 konikpaarden vanuit de Oostvaardersplassen op transport gegaan naar Paleolítico Vivo nabij Atapuerca in Spanje. Voordat de paarden in de wagen werden geladen, zijn de paarden gekeurd door de dierenarts van de NVWA. Het inladen van de paarden is rustig verlopen.

lees meer

Poort Oostvaardersplassen Lelystad: nieuwe entree voor Nationaal Park

5 dagen geleden Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Nationaal Park Nieuw Land krijgt ook aan de kant van Lelystad een toegangspoort en wel in het Hollandse Hout. Gedeputeerde Michiel Rijsbergen, wethouder Ed Rentenaar en Wout Neutel van Staatsbosbeheer tekenden deze week een convenant, waarin staat hoe zij samenwerken om dit plan te realiseren.

lees meer

Deel konikpaarden Oostvaardersplassen naar Spanje en Wit-Rusland

13 maart 2019 Boswachters in Oostvaardersplassen

Wij verhuizen een groep van ongeveer 180 konikpaarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebieden in Spanje en Wit-Rusland.

lees meer

Konikpaarden Oostvaardersplassen in vangweide

6 maart 2019 Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

Vanmorgen vroeg stond een kudde van circa 185 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen in de vangweide. Met de collega’s zijn we meteen richting vangweide gegaan en hebben deze afgesloten terwijl de groep rustig stond te grazen. Met het insluiten van de dieren in de vangweide van 55 hectare zijn we een stap verder in de opgave om 160 paarden uit te plaatsen vanuit de Oostvaardersplassen.

lees meer

Nieuw en gevarieerd bos bij Hollandse Hout

5 maart 2019 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Deze en komende week planten we voor dit seizoen de laatste bomen in het Hollandse Hout Zuid. Het gebied, tussen de Knardijk, A6 en Lage Vaart heeft de afgelopen winter een ware metamorfose ondergaan. In totaal zijn er deze winter meer dan 266.000 bomen en struiken geplant. In dit nieuwe blog de laatste informatie over dit plantseizoen.

lees meer

Conditiescores heckrunderen en konikpaarden eind februari

1 maart 2019 Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

Begin deze week hebben we samen met de kuddebeheerder en dierenartsen weer een ronde langs de grote grazers gemaakt om de actuele conditiescores vast te stellen. In deze periode van het jaar doen we dit een aantal keer per maand om de condities van de dieren goed in de gaten te kunnen houden tijdens de winter. In dit blog een verslag van dit bezoek.

lees meer

Winterse vogels in de Oostvaardersplassen

28 februari 2019 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Nu het met dit mooie weer wel voorjaar lijkt, zou je bijna voorbij gaan aan de bijzondere vogels die nu het gebied als wintergasten bezoeken. Het is altijd prachtig om te zien dat elk jaar weer een aantal soorten de Oostvaardersplassen bezoeken en dan een tijdje in het gebied verblijven. Zo heeft elk seizoen zijn kenmerkende vogels en kijk je als boswachter uit naar de komst van bijvoorbeeld de klapekster en de wilde zwanen in de winter.

lees meer

Monitoring dierconditie

22 februari 2019 Boswachters in Oostvaardersplassen

Vorige week hebben we de conditie van de runderen en paarden weer in kaart gebracht. Drie keer per week houden de kuddebeheerder en boswachters monitoringsrondes in het Oostvaardersveld en de Oostvaardersplassen. Minimaal één keer per maand gaat er een dierenarts, gespecialiseerd in vrij levende grote grazers, mee om de conditie van de grazers samen met de kuddebeheerder te controleren.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog