www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Hert zoekt vrouw

4 dagen geleden Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

Heb jij ze al gehoord? De edelherten in de Oostvaardersplassen? Als je op dit moment de Oostvaardersplassen bezoekt, hoor je ’s morgens vroeg en tegen de avond indrukwekkend gebrul om je heen. De bronst is in volle gang. Maar wat is de bronst nu eigenlijk? In deze blog leg ik uit wat de bronst nu eigenlijk is en wat dit voor invloed heeft op de edelherten.

lees meer

Welkom bij het Wilderniscafé

29 september 2017 Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

Op een ontspannen manier in gesprek gaan over mens, natuur en beheer. Dat is het Wilderniscafé. We beginnen met een korte wandeling door het gebied waarna in het buitencentrum verschillende sprekers met bezoekers in gesprek zullen gaan over het thema ‘Macht en Liefde’. Steffen Morisson, bekend van The Voice of Holland, zal de muziek verzorgen tijdens de avond.

lees meer

Ganzen vliegen niet meer onder de radar

28 september 2017 Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een gebied waar het hele jaar door duizenden ganzen komen. De ganzen die overdag in het gebied verblijven worden via monitoring vanuit een vliegtuig nauwkeurig bijgehouden. Hoeveel ganzen er ’s nachts in het gebied verblijven is tot nu toe niet bijgehouden. In de eerste twee weken van oktober zal er in de Oostvaardersplassen een pilot gedraaid worden met een radar die ook ’s nachts kan registreren hoeveel ganzen er in het gebied zijn en waar zij zich bevinden. Op deze manier hopen we beter inzicht te krijgen op de invloed van deze dieren op het systeem in de Oostvaardersplassen.

lees meer

Nest Europese hoornaar in het Kotterbos

27 september 2017 Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

Deze week is een nest van de Europese Hoornaar ontdekt in het Kotterbos bij Almere. Even was er het vermoeden dat het de Aziatische hoornaar zou zijn, een exoot die een bedreiging vormt voor onze bijen. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat het om de Europese hoornaar gaat. In verband met de veiligheid is het nest in middels onschadelijk gemaakt.

lees meer

Het Oostvaardersplassen-team weer op volle sterkte

14 september 2017 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

In juni hebben we als team afscheid genomen van Bertwin. Hij is begonnen aan een nieuwe uitdaging als boswachter op Vlieland. Met de komst van Mikal Folkertsma als nieuwe boswachter en Iris Sen als leerling-boswachter is ons team weer op volle sterkte.

lees meer

Vogelfestival Oostvaardersplassen 2017. Het festival voor vogel- en natuurliefhebbers!

8 september 2017 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Kom op zondag 17 september naar het Vogelfestival in de Oostvaardersplassen bij Lelystad. Het gratis festival voor iedereen die van vogels, natuur en fotografie houdt

lees meer

Florakartering zomer 2017. Een bericht uit het veld.

4 september 2017 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Het veldwerk van de flora-karteringen in de grazige deel van de Oostvaardersplassen is inmiddels bijna afgerond en enkele resultaten zijn al duidelijk. Twee aspecten waarom de Oostvaardersplassen bekend staan als het gaat om vogels en grote grazers, gelden ook voor de plantengroei: dynamiek en (bio)massaliteit

lees meer

Pluimvoetbijen in de Oostvaardersplassen

18 augustus 2017 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Goed nieuws! Voor Flevoland bijzondere Pluimvoetbij in de Oostvaardersplassen op zondag 6 augustus ontdekt.

lees meer
21 juli 2017 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen
Foto: Wim Schipper

Eind juni loopt het broedseizoen voor de meeste vogels in de Oostvaardersplassen ten einde. Nico Beemster doet in deze bijdrage een verslag van de bijzonderheden die hij dit broedseizoen is tegengekomen.

lees meer

Oostvaarderstrailrun 2017, een geslaagd event!

3 juli 2017 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Op 25 juni vond de 1e editie van de Oostvaarderstrailrun plaats. Een geslaagd evenement met een volle inschrijflijst, vele enthousiaste verhalen, zware inspanningen, leuke foto’s en een tevreden organisatie. Hierbij een kort fotoverslag.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog