www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Provincie Flevoland: grote grazers Oostvaardersplassen terug naar 1.100 dieren

6 dagen geleden Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

De provincie Flevoland heeft op dinsdag 18 september 2018 Staatsbosbeheer de opdracht gegeven om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen terug te brengen naar maximaal 1.100 dieren. Op 11 juli was hiertoe al besloten door Provinciale Staten. Meer hierover lees je in het nieuwsbericht op www.staatsbosbeheer.nl.

lees meer

Ideale hulp bij zaadverspreiding

11 september 2018 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Afgelopen periode bereikten ons veel vragen over de klittenbollen die zich ophopen in de manen van de konikpaarden in het Oostvaardersveld. Moeten we daar iets aan doen? Hebben de paarden daar last van? In deze blog de antwoorden op deze vragen.

lees meer

Bunzings in het Oostvaardersveld

6 september 2018 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Dagelijks zijn er veel wandelaars en natuurliefhebbers in en rondom de Oostvaardersplassen te vinden. Een van hen is Marjan Adema. Ze kwam in juli een bunzing tegen in het Oostvaardersveld en schreef hier een blog over.

lees meer

Eerste paal voor nieuwbouw geslagen

28 augustus 2018 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

De eerste paal voor het beheergebouw aan de Kitsweg is geslagen. Over een paar maanden hopen we het nieuwe gebouw te kunnen betrekken.

lees meer

Welkom op ons jaarlijkse Vogelfestival

25 augustus 2018 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Op zondag 16 september is er voor vogel- en natuurliefhebbers van alles te beleven rondom de Oostvaardersplassen. We organiseren dan ons het jaarlijkse Vogelfestival. Ook voor kinderen zijn er volop leuke activiteiten. Vanaf 10.00 tot 17.00 uur zijn bezoekers van harte welkom aan de Kitsweg 1 in Lelystad. De toegang is gratis.

lees meer

Bronstexcursies

20 augustus 2018 Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Het gaat alweer richting september. De edelherten maken zich op voor één van de belangrijkste momenten in hun ‘agenda’: de bronst. Simpel gezegd is de bronst de periode waarin herten zich voortplanten. Deze periode valt elk jaar in de maanden september en oktober. De mannelijke dieren gaan onderling de strijd aan om de vrouwelijke dieren. Nu het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen gaat veranderen krijgen wij vragen over hoe het dit jaar met de bronstexcursies gaat. Het antwoord daarop lees je in dit blog.

lees meer

Het regent…

17 augustus 2018 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Botulisme, een veel besproken onderwerp de afgelopen dagen. Maar wat is de stand van zaken op dit moment in de Oostvaardersplassen. En hoe houden wij als boswachters in de gaten of er sprake zou kunnen zijn van botulisme? In dit blog kun je hier meer over lezen.

lees meer

Dieren in de warmte, hoe gaan ze er mee om?

10 augustus 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

We kunnen er niet omheen. Wij mensen hebben het al weken warm, heel warm. Maar hoe zit dat met de dieren en dan met name de grote grazers in de Oostvaardersplassen? Hebben dieren net als mensen last van de warmte? Je leest het in dit nieuwe boswachtersblog.

lees meer

Alles op stelten

7 augustus 2018 Boswachter Mikal in Oostvaardersplassen

Door de droogte in Nederland vallen ook een aantal plassen in de Oostvaardersplassen gedeeltelijk droog. De drooggevallen slikken zijn een paradijs voor allerlei steltlopers. Grutto’s, goudplevieren, kluten, kieviten, steltkluten en kemphanen zijn vaak in grote aantallen te zien. Vandaag was ik bij vogelkijkhut de Grauwe Gans en sprak daar met een aantal enthousiaste vogelaars. De afgelopen week ontving ik van hen schitterende foto’s van waarnemingen die ze deden. Een greep uit deze foto’s en mijn ervaringen in de hut vind je in dit blog.

lees meer

Dode vissen in de Oostvaardersplassen

27 juli 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

Er zijn dode vissen in de grotere, geïsoleerde plassen van de Oostvaardersplassen gevonden. De sterfte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door gebrek aan zuurstof in het water.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog