www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Wat eten de grazers in de Oostvaardersplassen?

6 dagen geleden Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

We krijgen we veel vragen binnen over wat de grazers in de Oostvaardersplassen eten, omdat het gras nog zo kort lijkt. De afgelopen week hebben we kunnen constateren dat de grote grazers nu naar het kerngebied zijn getrokken en daar staan te grazen van de korte, jonge vegetatie. In dit blog ook een aantal foto’s van de grazers in het gebied.

lees meer

Geen jonge vliegende deuren dit jaar

8 mei 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

Slecht nieuws over de jonge zeearenden in de Oostvaardersplassen. Door de stevige wind van begin vorige week is het zeearendennest scheef gewaaid en zijn de twee jongen uit het nest gevallen.

lees meer

World Migratory Bird Day 2018

7 mei 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

Op zaterdag 12 mei is het wereldtrekvogeldag. Op deze internationale dag besteden we ook in de Oostvaardersplassen extra aandacht aan trekvogels die jaarlijks ons gebied bezoeken. Dit doen we samen met het Flevo-landschap en met Vogel- en Natuurwacht Flevoloand. Bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen, Bezoekerscentrum de Trekvogel en bij het Vogelringstation aan de Oostvaardersdijk 28 kun je mee met excursies, lezingen en workshops volgen of informatiekramen bekijken. Ook voor kinderen zijn er volop activiteiten.

lees meer

Kotterbos, Oostvaardersbos en De Driehoek weer open voor publiek

3 mei 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

Vanaf vrijdagmiddag 4 mei zijn het Kotterbos, Oostvaardersbos en wandelgebied De Driehoek weer open voor publiek. De gebieden waren afgelopen winter, net als voorgaande winters, vanaf begin januari tijdelijk afgesloten voor recreanten en opengesteld voor de grote grazers.

lees meer

Commissie van Geel presenteert ‘Advies Beheer Oostvaardersplassen’

1 mei 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

Op 25 april presenteerde de commissie Van Geel het langverwachte rapport ‘Advies Beheer Oostvaardersplassen’. Net als veel mensen waren ook wij als boswachters benieuwd naar de inhoud van dit rapport.

lees meer

Midden april in de Oostvaardersplassen

17 april 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

Er is de afgelopen dagen weer veel gaande in het gebied. De lente is begonnen, de zon schijnt en we zien de vegetatie groeien. Maar we voeren ook nog bij, ook werden de eerste gegevens van het ravenonderzoek verzameld. In dit blog delen we een update van de Oostvaardersplassen in midden april.

lees meer

De gans als architect

11 april 2018 Boswachters Oostvaardersplassen in Oostvaardersplassen

Iets wat mij opvalt in de vele berichtjes over de grazers in de Oostvaardersplassen is onder andere, dat regelmatig het woord ‘experiment’ of ‘project’ wordt gebruikt. Waar is dat experiment of project beschreven? Wat zouden de doelen geweest zijn? En het tijdspad? In dit blog leggen we dat uit.

lees meer

De lente begint te kriebelen in de Oostvaardersplassen

6 april 2018 Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

En dan is er alweer een week voorbij. Een week waarin veel gebeurd is en ook in de media al veel over geschreven is. Een week ook waarin door bezoekers veel mooie waarnemingen gedaan zijn en waarin de werkzaamheden gewoon blijven doorgaan. In dit blog lees je een korte update over de grote grazers, mooie waarnemingen van bezoekers en nieuws over de zeearend.

lees meer

Een nieuwe update rondom de Oostvaardersplassen

30 maart 2018 Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

Allereerst wil ik jullie bedanken voor de reacties op mijn blog van vorige week over de huidige stand van zaken in de Oostvaardersplassen. Het was fijn om te zien dat er meer ruimte was voor een gesprek. Zoals beloofd bij deze een nieuwe blog met een huidige stand van zaken. In dit blog bespreek ik de bijvoeracties door particulieren en informatie over de vos.

lees meer

Een terugblik op de afgelopen periode

23 maart 2018 Boswachter Mikal Folkertsma in Oostvaardersplassen

De afgelopen weken waren wij veel in het nieuws, of het nu het gebied was, de dieren, mijn collega’s, alles passeerde de revue. In die tijd kwam er heel veel op ons af en waren we non stop bezig met het beantwoorden van vragen, het meenemen van journalisten en actievoerders, het coördineren van de werkzaamheden en uiteindelijk ook het bijvoeren van de grote grazers. Om die reden heb je de laatste tijd weinig voorbij zien komen op dit blog. Daar gaan we verandering in brengen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog