www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

De grote klis in het Oostvaardersveld

9 juli 2024 Boswachters in Oostvaardersplassen

Koniks grazend in Oostvaardersveld. Foto van 09-07-2024

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft uitspraak gedaan over de aanwezigheid van de plant de grote klis en het effect op het welzijn van de konikpaarden die in het Oostvaardersveld leven. De zaadbollen van de grote klis blijven in de haren van de paarden hangen en er bestaat de kans dat deze zaden via de manen in aanraking komen met de ogen.

De grote klis. Foto van 09-07-2024

Het CBb oordeelt dat er een verband is tussen de aanwezigheid van de grote klis in het Oostvaardersveld en oogaandoeningen van konikpaarden die daar in het gebied lopen.

Staatsbosbeheer zal zich als publieke organisatie aan de uitspraak van de rechter houden. Dat betekent dat Staatsbosbeheer naar aanleiding van de uitspraak op korte termijn maatregelen tegen de grote klis zal nemen. Dat houdt concreet in dat, na het broedseizoen en voordat de grote klis zaad krijgt, we de aanwezige haarden van de grote klis zullen maaien. Hierdoor kan vervolgens worden gemonitord of het maaien leidt tot het afnemen van tranende ogen, oogontstekingen en oogletsel.

Verder wacht Staatsbosbeheer het besluit af dat de minister zal nemen n.a.v. deze uitspraak.

In het Oostvaardersveld-zuid leven ongeveer 70 koniks, zij hebben de zogenaamde gehouden status. Het Oostvaardersveld is een deelgebied van het grotere natuurgebied de Oostvaardersplassen.

Het Oostvaardersveld heeft door begrazing een gevarieerde vegetatiestructuur en de koniks trekken soorten als koereiger aan. Foto van 09-07-2024
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog