www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Maaibeheer in het Laagveengebied de Rheezermaten:

30 oktober 2023 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

Wetlandtrack op Rups en Trilveen
In het Vechtdal zijn veel unieke natuurgebieden te vinden, elk met hun eigen bijzonderheden. Een van deze bijzondere plekken is het laagveengebied de Rheezermaten. Dit gebied ten zuiden van de woonwijk Heemse, herbergt een rijke biodiversiteit en vraagt om zorgvuldig beheer, met speciale aandacht voor maaibeheer. In dit blog duiken we dieper in op het maaibeheer in de Rheezermaten, waarbij we specifiek kijken naar het gebruik van een wetlandtrack op rups en hoe dit zorgvuldig wordt toegepast in trilveen, evenals de belangrijke rol van het afvoeren van maaisel.

lees meer

Het Herstel van de Pracht van de Haarplas in de Boswachterij Hardenberg

27 oktober 2023 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

Diep in de Boswachterij Hardenberg ligt de Haarplas, een oase van rust en natuurlijke schoonheid. Als boswachter van deze schitterende plek voel ik me bevoorrecht om te getuigen van het herstel van dit unieke stukje natuur. We hebben onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd om de Haarplas nieuw leven in te blazen en de groei van planten zoals Gagel en Struikheide te bevorderen. In dit blog neem ik je mee in dit herstelproces en de kwaliteit van deze bijzondere plek.

lees meer

Natuurhelden gezocht voor nieuw beleefpad (7-12 jaar)

12 oktober 2023 boswachters in Overijssel

Bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug hebben wij boswachters samen met Wereld Natuur Fonds een nieuwe beleefroute gemaakt voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. In deze route moeten kinderen verschillende escape room-achtige opdrachten doen, om zo het natuurgebied te beschermen tegen een grote storm die op komst is. Met de route willen de natuurorganisaties kinderen bewustmaken van klimaatverandering en wat ze daar zelf tegen kunnen doen, en hen tegelijkertijd een leuke spannende buitenmiddag geven.

lees meer

De Dinkel weer een stukje schoner

1 oktober 2023 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Langs de Dinkel

Donderdagmiddag 28 september heeft er een schoonmaakactie op de Dinkel plaatsgevonden. Dit is een initiatief van de gemeente Losser, het Waterschap Vechtstromen en Staatsbosbeheer. Vrijwilligers, collega’s van Staatsbosbeheer, Waterschap Vechtstromen, de gemeente Losser, Provincie Overijssel en Dinkelboeren hebben een deel van de Dinkel over een lengte van 15 kilometer schoongemaakt. Vrijwilliger Paul Brandehof schreef er over.

lees meer

Elke dag weer

29 september 2023 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Hoe iets dat zo vanzelfsprekend is, zo magisch mooi kan zijn. En we kunnen er allemaal van genieten.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog