www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Paddenstoelen schieten nu als paddenstoelen uit de grond

17 uur geleden Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Zwavelzwam op Landgoed Noetselenberg

Deze Zwavelzwam groeit op het restant van een omgezaagde eik. Ze kunnen echter ook groeien op levend hout. Wanneer dit gebeurt, ontstaat bruinrot, een schimmel waardoor het kernhout van de boom krimpt en roodachtig bruin verkleurt. De stam van de levende boom wordt langzamerhand steeds verder uitgehold en zal op den duur afsterven… Na de […]

lees meer

Grote Vuurvlinder: nergens ter wereld behalve hier!

3 september 2020 Boswachter Denny Kroeze in Overijssel

Wie nu door De Weerribben vaart of gaat kan lange bamboestokken tegenkomen. Met hun vuurrode punt steken ze fier boven het riet uit. Honderden zijn er geplaatst. En daar is een goede reden voor! Denny Kroeze, boswachter in De Weerribben maakte er dit filmpje over.

lees meer

Met het oog op recreatie

2 september 2020 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel
Schlitternsee

Betalen voor recreëren in de natuur. Boswachter Ine maakt een vergelijk tussen de situatie in Oostenrijk en Nederland.

lees meer

Ik voel nattigheid

19 augustus 2020 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Verdroging van het veen

Boswachter Kees Jan kwam tijdens zijn fietsvakantie langs een aantal restanten van wat ooit een groot veencomplex was in Oost-Nederland. Zorgen zijn er om deze gebieden vanwege de verdroging, niet alleen in deze veengebieden, maar ook op andere plaatsen in de natuur is het tekort aan water zorgelijk.

lees meer

Werken aan biodiversiteit en behoud van Twents landschap

27 juli 2020 Boswachter Jeroen Buunen in Overijssel

Het Twents landschap is prachtig en eeuwenoud. Nog niet zo lang geleden domineerde een fijnmazig patroon van heidevelden, houtwallen, oude eiken en bloemrijke weides het hele Twentse landschap. Veel is verdwenen. Wat er nog is, daar zijn we zuinig op. In het najaar gaan we aan de slag met bos- en houtwalbeheer in een aantal natuurgebieden. Niet alleen omdat het Twents landschap ons lief is. Onderhoud is noodzakelijk om natuur en landschap te behouden voor de toekomst.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog