www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Een verhaal om mee thuis te komen

2 dagen geleden Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Onderweg in de natuur heb je soms verrassend ontmoetingen.

lees meer

Natuurbeheer is keuzes maken; woekerende watercrassula drukt amfibieën in het nauw.

12 september 2022 Boswachter Irene van der Linde in Overijssel

Het Voltherbroek in Twente wordt gekenmerkt door onder andere elzenbroekbossen, blauwgraslanden en poelen. Het vochtige milieu is ideaal leefgebied voor vele soorten amfibieën waaronder poelkikker, kamsalamander en boomkikker. Deze soorten van afhankelijk van de poelen als voortplantingsgebied, het zijn de kraamkamers voor hun kroost. Maar wat als deze poelen worden overwoekerd door de invasieve exoot watercrassula.

lees meer

Heksenwijsheid

8 september 2022 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Wijze, zelfstandige vrouwen met grote kennis van geneeskrachtige planten en kruiden, hadden eeuwen lang een belangrijke rol in de samenleving. Angst en macht leidde tot vervolging, waardoor veel kennis verloren ging.

lees meer

Natuurherstel van heide en zeldzaam blauwgrasland in Twente

7 september 2022 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Een nat Stroothuizen, mei 2022 (Foto: Bekhuis fotografie)

In opdracht van de provincie Overijssel start Staatsbosbeheer half oktober met het verwijderen van opslag in het natuurgebied Punthuizen-Stroothuizen en Het Beuninger Achterveld, gelegen tussen Denekamp, Beuningen en de Duitse grens. Het zijn voornamelijk jonge grove dennen en berken die zich spontaan hebben uitgezaaid en de heide en blauwgraslanden overgroeien. De meeste dikkere bomen blijven staan, waarmee het oorspronkelijke half open heide landschap weer wordt hersteld.

lees meer

Waar is iedereen?

2 augustus 2022 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

In een samenleving met zoveel meningen, waar zó hard wordt geroepen, iedereen overal wat van vindt, ligt een 150 000 jaar oude stuwwal. Hier is het even rustig en een plek om na te denken wellicht.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog