www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Heerlijke Herfst: De tamme kastanje

14 oktober 2020 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Bolster tamme kastanje | Foto: Myrthe Erkelens (My-Foto)

Het is herfst. Tijd voor mooie boswandelingen en het rapen van tamme kastanjes. Mag je ze rapen? En hoe herken ik ze? Boswachter Kees Jan legt het je uit in deze blog.

lees meer

Vollemaan wandeling

4 oktober 2020 Boswachter Jos Kloppenburg in Overijssel

Geslaagde vollemaanwandeling in de boswachterij Hardenberg. Met de vollemaan als super-nachtlamp met mysterieus en sfeervol strijklicht in het bos, over de heidevelden en het ven. Paddenstoelen waren te bewonderen in allerlei kleuren, vormen en maten. Het nachtleven was waarneembaar door roepende bosuilen en zelf een roepende oehoe. Ga ook eens ’s avonds op pad met de boswachter.

lees meer

Omleiding & afsluiting singletracks MTB-route Holten verlengd tot 10 oktober

30 september 2020 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Singletrack Hazenpad

In april hebben we in de boswachtersblog al aangegeven dat afsluitingen op de blauwe MTB-route (Route Holten) in ieder geval tot 1 oktober zouden blijven. Vanwege het warme weer in de afgelopen weken, is besloten dat de afsluitingen nog een week langer blijven bestaan.

lees meer

Een levende doodskist

30 september 2020 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Een levende doodskist…geniaal! Ik zag het NOS filmpje over dit nieuwe product. Begraven in een kist die bestaat uit mycelium; het wortelnetwerk van paddenstoelen. Schimmel wordt in een mal gedaan, krijgt voeding en groeit dan uit in de vorm van een doodskist. Het eindresultaat – een soort piepschuimachtig materiaal – is licht en sterk.

lees meer

Paddenstoelen schieten nu als paddenstoelen uit de grond

16 september 2020 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Zwavelzwam op Landgoed Noetselenberg

Deze Zwavelzwam groeit op het restant van een omgezaagde eik. Ze kunnen echter ook groeien op levend hout. Wanneer dit gebeurt, ontstaat bruinrot, een schimmel waardoor het kernhout van de boom krimpt en roodachtig bruin verkleurt. De stam van de levende boom wordt langzamerhand steeds verder uitgehold en zal op den duur afsterven… Na de […]

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog