www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Debatteren & inspireren: Wilde Stad Café Zwolle

3 dagen geleden r.rood@staatsbosbeheer.nl in Overijssel

Als je ons dichtbevolkte land beschouwt als één grote metropool en die vergelijkt met andere wereldsteden, dan valt op hoe groen het hier is. Maar natuur en landschap dichtbij de stad zijn lang niet altijd vanzelfsprekend. Staatsbosbeheer zet zich in voor de Groen Metropool, ofwel een Nederland waar groen vanzelfsprekend deel uitmaakt van onze (stedelijke) leefomgeving. Wij dragen graag bij aan een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat, ook in Overijssel. Een groene en gezonde omgeving, waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Een omgeving waar (internationale) bedrijven zich graag vestigen. En een aantrekkelijke bestemming voor nationale en internationale bezoekers. Vanuit die visie bekijken we onze gebieden: welke behoeften zijn er in de stad? Hoe kunnen wij daar met onze groene gebieden en brede maatschappelijke aanbod aan bijdragen? Dat vraagt uiteraard om samenwerking met andere partijen, buiten én in de stad. We nodigen je uit om hierover mee te praten op woensdag 16 januari in het Wilde Stad Café in Zwolle. Welkom!

lees meer

Wandelingen waar je stil van wordt

8 januari 2019 Boswachter Irene van der Linde in Overijssel

Veel mensen maken deze periode goede voornemens voor het nieuwe jaar. Vaker naar buiten, afvallen, meer samen zijn met vrienden en familie, meer rust… Je hebt ze vast al wel voorbij horen komen. Maar in de praktijk stranden de mooie plannen vaak al na een paar weken. Wij helpen je graag bij het volhouden, want we denken dat de natuur een mooie bijdrage aan je plannen kan leveren. Daarom introduceren we de 12 Buitengewone Belevenissen.

lees meer

Werkzaamheden op de Sallandse Heuvelrug: De stand van zaken

18 december 2018 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Een zandplek gemaakt op de Sallandse Heuvelrug

De boswachters van de Sallandse Heuvelrug geven een update over alle werkzaamheden die momenteel uitgevoerd worden op de Sallandse Heuvelrug.

lees meer

Finalisten Groene Twinkeling 2019 bekend!

6 december 2018 r.rood@staatsbosbeheer.nl in Overijssel

Biodiversiteit en ondernemen. Van levensbelang. Maar hoe dan? Vraag het deze ondernemers uit Overijssel. Zij zijn de finalisten van de Groene Twinkeling 2019 en weten als geen ander hoe bedrijf en biodiversiteit te verbinden.

lees meer

Boomfeestdag in Borne; Stroomesch is houtwal rijker

4 december 2018 Boswachter Irene van der Linde in Overijssel

De Stroomesch, één van onze terreinen in Twente. Grenzend aan de gelijknamige woonwijk in Borne. Een jonge wijk naast een oud landschap met een beekdal, houtwallen en boerenerven. Waar knoesten van eiken staan langs oude essen, én nu ook vele jonge boompjes en stuiken. De Stroomesch was namelijk afgelopen week het toneel voor de boomfeestdag in Gemeente Borne. Bijna veertig enthousiaste kinderen planten een nieuwe houtwal aan, pluizen uilenballen uit en mogen van het voorjaar ook nog mee op belevingstocht met de boswachter.

lees meer

Opgeruimd staat netjes!

3 december 2018 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel

Het Survivathlon Clean The Green Team heeft zondag 2 december een deel van de Sallandse Heuvelrug al hardlopend ontdaan van zwerfvuil. Het was de tweede keer dat het Survivathlon team dit deed. Op initiatief van Andre Gorter trekt een groep sporters de natuur in en ruimt tijdens een training zwerfafval op. Op de Sallandse Heuvelrug is al jaren vrijwilliger Jos Greiving actief die zwerfvuil op ruimt, maar een beetje hulp voor onze Jos kan natuurlijk nooit kwaad…

lees meer

Nieuw stuifzand zichtbaar in Ommen

26 november 2018 Boswachter Nico Arkes in Overijssel

De Sahara in Ommen: een robuust open stuifzandgebied met korstmossen zoals rendiermos en ijslandsmos, buntgras, heidespurrie, zandzegge en struikheide. In Ommen worden 2 kleine stuifzandgebieden met elkaar verbonden waardoor ruimte ontstaat voor deze pionierssoorten. Als het goed gaat met deze kwetsbare soorten, is dat een teken van gezonde natuur dat tegen een stootje kan. Het werk is in uitvoering zodat het ecosysteem zich kan herstellen.

lees meer

Rondom de werkzaamheden: Boswachter Ine legt uit wat er gebeurt

20 november 2018 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel

De werkzaamheden aan het heideherstel op de Sallandse Heuvelrug zijn in volle gang en op dit moment betekent het dat er al flink wat bomen zijn verwijderd. Dit doen we om verbindingen te maken met de omliggende gebieden, waar veel voedsel te vinden is voor verschillende dieren. Ook vergroten we zo het leefgebied van veel soorten. Door de werkzaamheden ziet een deel van het gebied er heel anders uit.

lees meer

Vrijwilligers aan de slag in het Springendal

9 november 2018 boswachters in Overijssel
Aan de slag

In het Springendal en Dal van de Mosbeek is sinds kort een nieuwe vrijwilligersgroep aan de slag voor Staatsbosbeheer en het Landschap Overijssel. Lees meer over hun eerste werkdag en kijk of dit misschien ook iets voor jou is.

lees meer

Herfst: De (geblazen) paden op, de lanen in!

7 november 2018 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Pad vol blad

Boswachter Kees Jan legt uit waarom bospaden bladvrij worden geblazen. Dat lijkt misschien raar, maar er is een logische verklaring.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog