www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Ben jij ook een natuurbeschermer?

28 juli 2022 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

De Verenigde Naties heeft vandaag (28-7) uitgeroepen tot de Dag van de Natuurbescherming. Tijdens deze dag staan we stil bij het belang van de natuur. Wat we er allemaal in kunnen doen of wat het voor ons betekend en waarom het zo belangrijk is dat we de natuur moeten beschermen.

lees meer

Waarom wordt er soms niet gemaaid in onze terreinen van Almere?

17 juni 2022 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

In Flevoland leven we op de zeekleibodem. Dit is een rijke bodem vol met voedingsstoffen. In het begin van het voorjaar wanneer de natuur volop groen wordt begint alles keihard te groeien. In Flevoland gaat dit door de rijke bodem veel harder als op de arme zandgronden.
Het is daarom belangrijk om op bepaalde plekken vooral langs onze recreatieve voorzieningen te maaien. Wanneer dit niet gebeurd dan zal het gebied binnen ‘’No Time’’ onbereikbaar zijn voor onze bezoekers.
En toch wordt niet altijd alles gemaaid. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

lees meer

Bescherming van de schaapskudde in het Kuinderbos

20 mei 2022 Boswachter Harco Bergman in Flevoland

De afgelopen weken zijn er meerdere meldingen van een wolf in de omgeving van het Kuinderbos gedaan. Er zijn recent ook een paar schapen van de schaapskudde in het Kuinderbos gegrepen. DNA-onderzoek moet uitwijzen of dit daadwerkelijk het werk van een wolf was. Aangezien de wolf waarschijnlijk in het Kuinderbos verblijft en de kans op een aanval op de schaapskudde hier groot is, wordt de kudde beschermd door het plaatsen van tijdelijke noodrasters.

lees meer

Beheer van reewild in stadsbossen Almere

14 april 2022 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

Reewildbeheer in Flevoland maar ook in de rest van Nederland is niets nieuws. Dit wordt al tientallen jaren gedaan.
Echter valt het misschien nu veel meer op door de toenemende drukte in onze terreinen.
Waar het bos in Almere na de drooglegging eerst nog buiten de stad lag is het nu helemaal omgedraaid. De stad ligt rond het bos en daarmee is de drukte enorm toegenomen, zowel in het bos als eromheen. Dat bezorgt ons als terreinbeheerder een groot dilemma: hoe beheer je het reewild nabij de stad zodanig dat je nog van het wild kunt blijven genieten en er zo min mogelijk verkeers- en verdrinkingsslachtoffers vallen? En hoe krijg je een goede balans tussen het aantal dieren en de kwaliteit van hun leefgebied? De provincie, Staatsbosbeheer en de Faunabeheereenheid hebben hierin allemaal een eigen verantwoordelijkheid. Ik leg dit graag verder uit.

lees meer

Bouw jouw eigen beverburcht met ons bouwpakket!

1 april 2022 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

De bever is zoals jullie weten onze mascotte van onze natuurgebieden in Almere. Zijn burcht (het huisje) is op een hele mooie manier in elkaar gezet. Van buitenaf lijkt het op een hoop takken maar van binnen heeft de burcht diverse kamers. Zo’n huisje willen wij jullie natuurlijk niet onthouden. Om die reden kun jij straks met ons bouwpakketten jouw eigen beverburcht maken. Ideaal voor kinderen vooral als je ze even zat bent. Want met ons bouwpakket zijn ze wel even zoet.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog