www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Nieuwe boswachterspaden: Grebbelinie één van de mooiste van Nederland

6 dagen geleden Boswachter Claudia in Utrecht
Boswachterspad

Mijn collega-boswachters van Staatsbosbeheer en ik hebben de 35 mooiste wandelingen van Nederland voor je geselecteerd; dit zijn onze boswachterspaden. En onze Grebbelinie is er één van!

lees meer

Kleine zonnedauw: vleeseter van het Leersumse Veld

4 juli 2018 Boswachter Claudia in Utrecht
Ronde zonnedauw bij de Leersumse Plassen

Rond de Leersumse Plassen groeit de kleine zonnedauw. Deze vleesetende plant vangt insecten met zijn kleverige ‘dauw’ die hij vervolgens verteert.

lees meer

Beleefpad Landgoed Broekhuizen vernieuwd

26 juni 2018 Boswachter Claudia in Utrecht
Landgoed Broekhuizen

Rein Zwaan van Staatsbosbeheer en wethouder Rob Jorg hebben donderdag 21 juni het beleefpad op Landgoed Broekhuizen in Leersum feestelijk heropend. Langs het pad staan nieuwe, (interactieve-) panelen. Hierop zie en lees je als bezoeker wat er vroeger allemaal te doen was op het terrein. Ook kom je te weten welke dieren er nu leven en wie destijds de prachtige landschapstuin hebben ontworpen.

lees meer

Tv-serie ‘Mijn mooiste plek’ weer van start

8 juni 2018 Boswachter Claudia in Utrecht
Mijn Mooiste Plek

Vanaf aanstaande zondag zendt RTV Utrecht het derde seizoen van Mijn Mooiste Plek uit. In de zesdelige serie gaat presentatrice Evelien de Bruijn met kijkers op pad naar hun mooiste plek in de provincie Utrecht. Ook laten boswachters elke week bijzondere plekjes in het prachtige Utrechtse landschap zien, die in hun eigen werkgebied liggen.

lees meer

Kom je 14 juni ook kijken naar het schapen scheren?

7 juni 2018 Boswachter Claudia in Utrecht
Schapen op de heide

De schaapskudde van C&K Landschapsbeheer staat op donderdag 14 juni 2018 bij de veldschuur van Staatsbosbeheer in het Leersumse Veld. Schaapherder Jan komt hier zijn 250 schapen ontdoen van hun wollen jas. Een mooie moment om het schapen scheren eens van dichtbij te bekijken. Heb je de herder altijd al iets willen vragen? Dan is nu je kans!

lees meer

Mooi Linieland: beleef het waterlinielandschap in Utrecht!

30 mei 2018 Boswachter Claudia in Utrecht
Mooi Linieland bij Fort Rijnauwen

Op zaterdag 2 en zondag 3 juni is er ‘Mooi Linieland’. Landelijk staat dit weekend het bijzondere waterlinielandschap in de schijnwerpers. Staatsbosbeheer doet ook in Utrecht mee met leuke activiteiten voor jong en oud.

lees meer

Uitsluipers in De Hel: op zoek naar libellen

25 mei 2018 Boswachter Claudia in Utrecht
Parende watersnuffels

In Nederland zijn er ongeveer zeventig soorten libellen, waarvan er in de provincie Utrecht meer dan vijftig voorkomen! Samen met boswachter ecologie Wanda, libellendeskundige en vrijwilliger Jan en met vrijwilliger Paul, ga ik naar ze op zoek in het beeldschone veengebied ‘De Hel’ bij Veenendaal.

lees meer

Vliegen over het linielandschap

24 mei 2018 Boswachter Tineke Harlaar in Utrecht

Bijna is het zover! Op 2 en 3 juni vieren we het linielandschap tijdens Mooi Linieland. Tijdens dit weekend zijn er bij verschillende forten activiteiten georganiseerd. Als boswachter aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug heb ik het geluk dat er meerdere forten te vinden zijn in mijn gebied. In dit blog vertel ik je er meer over.

lees meer

Schapen als echte natuurbeheerders op de heide

18 mei 2018 Boswachter Claudia in Utrecht
Een kudde schapen op de heide

Elk voorjaar en zomer lopen er schaapskuddes in diverse heidegebieden op de Utrechtse Heuvelrug. Die schapen zijn er niet zomaar, het zijn de beheerders van het heidelandschap.

lees meer

Duurzaam bosbeheer in boswachterij Leersum

10 mei 2018 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Staatsbosbeheer is momenteel in Boswachterij Leersum druk bezig met het herstel van de paden die door machines zijn stuk gereden tijdens de boswerkzaamheden afgelopen periode. In het najaar wordt een deel van het achtergebleven takhout versnipperd en afgevoerd. In de bosvakken zelf laten we takken bewust liggen. Op donderdagavond 24 mei 2018 geeft Staatsbosbeheer een excursie om uitleg te geven over duurzaam bosbeheer in dit gebied.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog