www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Zieke essen als basis voor historische huizen in de Broekpolder

6 dagen geleden Boswachter Lieke Verhoeven in Zuid-Holland

Komend jaar worden er op het Educatief Archeologisch Erf, onderdeel van Federatie Broekpolder, twee historische huizen nagebouwd: het Rottahuis en een boerderij uit Spijkenisse, beide uit de 11e eeuw. Een deel van het hout dat gebruikt gaat worden voor de bouw van de huizen is afkomstig uit de Broekpolder: Hollands hout uit een van de bospercelen van Staatsbosbeheer met zieke essen.

lees meer

Haardhoutdag in het Bieslandse Bos

1 februari 2018 Boswachter Lieke Verhoeven in Zuid-Holland

De maand februari is traditiegetrouw haardhoutmaand bij Staatsbosbeheer. Hout wat de afgelopen maanden uit het bos is gehaald, wordt op verschillende plekken in het land verkocht. Zo ook in de beheereenheid Hof van Delfland! Zaterdag 10 februari organiseren we, in samenwerking met biologisch-dynamische boerderij Hoeve Biesland, een haardhoutdag met houthakkersfeest.

lees meer

Aftrap 5000-soortenjaar Nationaal Park Hollandse Duinen groot succes!

8 januari 2018 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

In het Nationaal Park Hollandse Duinen zijn een heleboel verschillende soorten planten en dieren te vinden. In 2018 is de ambitie om meer dan 5000 verschillende soorten in het gehele gebied te inventariseren. Op zaterdag 6 januari 2018 was de aftrap van het zogeheten ‘5000-soortenjaar’ in natuurgebied Meijendel. Ruim 150 vrijwilligers met verschillende expertises deden meer dan 700 waarnemingen in het Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD).

lees meer

Uit je winterdip tip: verrekijker mee!

4 januari 2018 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
Rietzanger

Mijn tip voor het nieuwe jaar: neem altijd je verrekijker mee! In het begin best even wennen met zo’n verrekijker. Hoe richt je nou op zo’n heel klein vogeltje in de verte? Hoe stel je echt scherp? Maar dan… daar zit ie, de putter, karekiet of keep. Met kleuren zo subtiel. Je ziet de veertjes in detail: glanzend en strak verzorgd. Her en der een donsveertje. En zie daar: een duidelijke wenkbrauwstreep! Dan is de vogel in je kijker toch geen karekiet, maar een rietzanger. Het gaat om minuscule details. Daarom is vogelen zo moeilijk. Hoe ervaren je ook bent, het blijft een hele uitdaging. Juist dát maakt het zo leuk!

lees meer

Ontspanning en verbinding

22 december 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Heel veel mensen in de duinen komen daar, omdat zij zich met de Hollandse Duinen verbonden voelen. Het is geweldig hoe passievol mensen hun betrokkenheid tonen met het gebied waar ik mag werken. Maar soms gaat de ontspanning verloren, slaat passie om in fanatisme en wordt de verbinding verbroken. Ik wens u in deze laatste dagen ontspanning en de ruimte om verbonden te zijn met uw naasten maar ook met hen die samen met u genieten van de Hollandse Duinen.

lees meer

Staatsbosbeheer plaatst 10 meter hoge kerstboom in hal Tweede Kamer

8 december 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer schenkt dit jaar voor de 22e keer een kerstboom aan de Tweede Kamer. De circa 10 meter hoge fijnspar komt uit het Kuinderbos in de Noordoostpolder. Vanochtend plaatsten de Haagse boswachters de kerstboom in de hal van het gebouw van de Tweede Kamer.

lees meer

Geen uitzondering meer voor snorfietsers op het fietspad in Hollands Duin

1 december 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Per 1 februari 2018 zal er een einde komen aan de uitzonderingssituatie voor snorfietsers met een verbrandingsmotor die ouder zijn dan 65 jaar en minder-validen op snorfietsen met een verbrandingsmotor op het fietspad door de duinen van Wassenaar, Katwijk en Noordwijk. Waarom stopt Staatsbosbeheer met de uitzonderingsregel? De regeling is altijd onderwerp geweest van discussie. Hoe gaan we daarmee verder en welke alternatieven zijn er?

lees meer

Wij presenteren u… team Hof van Delfland!

23 november 2017 Boswachter Lieke Verhoeven in Zuid-Holland

Sinds enkele weken ben ik werkzaam als boswachter publiek binnen het team Hof van Delfland. Als eerste blog op deze weblog stel ik daarom graag mijzelf, het team Hof van Delfland én de mooie gebieden waar wij voor werken aan u voor.

lees meer

Aanpak zwerfkatten in het Bentwoud

16 november 2017 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland

In het Bentwoud lopen het laatste jaar steeds meer zwerfkatten en verwilderde katten rond. Voor de natuur een onwenselijke situatie. Weggelopen, achtergelaten en vaak verwaarloosd, zijn deze voormalige huiskatten op zichzelf aangewezen. In het Bentwoud krijgen ze te maken met ziekten, parasieten en wellicht ook voedseltekort. In overleg met de Dierenbescherming Regio Zuidwest – werkgroep zwerfkatten, hebben we besloten te starten met een proef.

lees meer

Gastblog: Op zoek naar het Dier van de Maand in het Haagse Bos

14 november 2017 Boswachter Thomas van der Es in Zuid-Holland

Iedere eerste zondag van de maand maak ik, boswachter Thomas van der Es, het Dier van de Maand bekend bij Weekend Wijnand op radio NPO 3FM. Het is altijd een dier dat zich juist in die periode van het jaar goed laat zien of apart gedrag vertoond dat typisch is voor deze maand en het seizoen. Voor het Dier van November was ik te gast bij collega-boswachter Jenny van Leeuwen in het Haagse bos: op zoek naar de eekhoorn!

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog