www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Boswerkzaamheden in het Maaslandse bos: kom naar de infoavond!

3 dagen geleden Boswachter Lieke Verhoeven in Zuid-Holland

Dit najaar starten we met boswerkzaamheden in Maaslandse bos en langs het Trekkadepad. Het gaat hier vooral om het verwijderen van zieke essen. Om inwoners van Maasland en andere geïnteresseerden zo goed mogelijk op de hoogte te brengen van de werkzaamheden is er op donderdag 20 juni een informatieavond met excursie in het Maaslandse bos.

lees meer

Waar verstoppen dieren zich?

5 dagen geleden Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Steeds vaker delen mens en dier hetzelfde leefgebied, zo ook in het Achterbos. Dit prachtige bos is vol met dichte struiken en omgevallen bomen en daarom heerlijk om in te wandelen. Het Middenbos ligt hiernaast en is vrijwel identiek. Er is echter één verschil: in het Middenbos mogen geen mensen komen. Dit was voor mij, als student Duurzaamheid, en Dr. Ir. Thijs Bosker de perfecte kans om het precieze effect van recreatie op het verschijningpatroon van zoogdieren te onderzoeken.

lees meer

Snacken in de natuur

29 mei 2019 Boswachter Jonathan Leeuwis in Zuid-Holland

Dat in Nederland veel verschillende soorten planten voorkomen is wel bekend, maar dat ook veel daarvan eetbaar zijn weet nog lang niet iedereen! Daarom organiseert Staatsbosbeheer in de maand juni in het kader van de 12 Buitengewone Belevenissen door heel het land wildpluk excursies. Een erg leuk en interessant onderwerp, helemaal in deze tijd waarin we steeds meer op biologische producten gaan letten. Zo kan je bijvoorbeeld van het “onkruid” in je tuin een heerlijke kruidenboter maken! In dit blogbericht krijg je een aantal handvaten over hoe je hiermee aan de slag kunt. Veel leesplezier en eetsmakelijk!

lees meer

Column: Op de top!

28 mei 2019 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Afgelopen jaar maakte ik mijn 10-jarig jubileum als boswachter mee én ik bereikte de 40-jarige leeftijd. Een moment om bij stil te staan en terug te blikken. Na hard trainen op de wielrenfiets gunde ik mijzelf dit moment van ‘terugblikken’ op een iconische plek: na 2 uur klimmen met de wielrenfiets -en geheel buiten adem na (werkelijk waar) een eindsprintje- op de top van de Mont Ventoux! Voldaan keek ik tussen de wolken door de diepte in naar de afgelegde weg. Daarmee keek ik ook symbolisch terug op de afgelopen jaren.

lees meer

Spelregels in Hollands Duin

24 mei 2019 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Bij iedere ingang van Hollands Duin staan Staatsbosbeheer borden. Daarop vind je de spelregels waaraan bezoekers zich moeten houden. Die regels zijn er om natuur te beschermen en om te zorgen dat bezoekers een mooi bezoek kunnen brengen zonder al te veel last te hebben van elkaar.
Maar zijn die regels nodig?

lees meer

Nieuwe ‘Hulpboswachters’ opgeleid in het Zaanse Rietveld

17 mei 2019 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Zaterdagmiddag rolden er uit twee auto’s acht nieuwsgierige, enthousiaste kinderen die stonden te popelen om aan de slag te gaan als hulpboswachter. De ouders van de jarige hadden nog geprobeerd hem over het halen om te gaan zwemmen, maar hij stond op een partijtje in de natuur in het gebied waar hij ook vaak de hond uitlaat met zijn vader. Bij het zien van de boswachters-outfit en de materialen hadden de kinderen meteen veel vragen: “Wat zit er in de rugzakken, gaan we ook met de schepnetten en met échte verrekijkers?” De kinderen trokken de boswachtershesjes aan en vonden het zelfs een eer om de vuilniszak en handschoen te mogen dragen om zwerfafval onderweg op te rapen en iedereen keek mee of er nog zwerfafval te vinden was onderweg.

lees meer

Ondernemer gezocht voor het Bentwoud

13 mei 2019 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer is op zoek naar een recreatieondernemer voor het Bentwoud. Zodat we bezoekers een nieuwe plek bieden met een eigentijdse recreatievoorziening waar iedereen welkom is. Een locatie met horeca waar recreanten terecht kunnen voor nieuwe activiteiten, maar ook voor een kopje koffie na een wandeling. Geïnteresseerde ondernemers kunnen hun plannen indienen tot 12.00 uur op 16 september 2019. www.staatsbosbeheer.nl/ondernemenbentwoud

lees meer

Kom-in-de-kijkhut-middag Vogelboulevard

10 mei 2019 Boswachter Wicher Pen in Zuid-Holland

Kom-in-de-kijkhut-middag bij het Haringvliet: De vogelboulevard bij het Haringvliet wordt geopend. Kom op woensdagmiddag 15 mei tijdens de Nationale Vogelweek naar de speciale kom-in-de-kijkhut-middag en ervaar dit bijzondere gebied waar soms wel duizenden vogels te zien zijn. Ook kan je deze middag de boswachters ontmoeten en vogelaar Camilla Dreef, ambassadeur van Vogelbescherming Nederland. De vogelboulevard is een initiatief van Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland. Het bestaat uit vier vogelkijkhutten en een uitkijktoren.

lees meer

Veelbelovend jaar voor weidevogels in De Wilck en Polder Westeinde

2 mei 2019 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
grutto kuiken in De Wilck

In de weidevogelvriendelijk beheerde polders De Wilck en Polder Westeinde in het Groene Hart zet Staatsbosbeheer vol in op het behoud van weidevogels als de grutto, kievit, scholekster en tureluur. Met gebiedsuitbreiding en extra plasdras is het reservaat nog geschikter gemaakt als ‘Bed, Bad & Breakfast’ voor de broedende vogels.

lees meer

Zwarte engbloem

30 april 2019 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

De Zwarte engbloem is een invasieve exotische plant die zeldzame soorten in de Hollandse Duinen overwoekerd. Op een of andere manier moeten we deze plant zien kwijt te raken.
Dit jaar wordt in de duinen van Noordwijk een experimentele methode uit geprobeerd. Vraag is of Staatsbosbeheer kan komen tot een goede methode om in het komend najaar en in de winter de Zwarte engbloem het duin uit te werken.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog