www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Laat niets anders achter dan voetafdrukken

6 september 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

‘We only leave footprints’. Deze slogan prijkt op de vlaggen van Trailrunning Europe. Trailrunning is een bijzondere manier van hardlopen. Zaterdag 2 september was de eerste editie van de Hollands Duin Trailrun in boswachterij Noordwijk. Trailrunning Europe en Staatsbosbeheer hebben de handen ineen geslagen om deze manier van sportief genieten van de Nederlandse natuur ruimte te bieden. Niet voor niets was de eerste Trailrun in Noordwijk. Want Noordwijk is dit jaar European City of Sports.

lees meer

Onze stoere grutto!

29 augustus 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Mijn boswachtershart gaat nóg sneller kloppen als het onderwerp ‘weidevogels’ ter sprake komt.
Want wat zijn ze prachtig: de kievit, tureluur, scholekster en de veldleeuwerik… Deze laatste vooral ook om zijn ‘meest ’s zomerse geluid’. Dit kleine vogeltje zingt zijn vrolijke melodie terwijl het hoger en hoger de lucht in vliegt. Als het zingen stopt, weet je al wat er gebeuren gaat: de veldleeuwerik laat zich als in een duikvlucht naar beneden vallen. Een fascinerend schouwspel. Ieder jaar weer. Maar de grutto spant de kroon…

lees meer

Sneller dan je kijken kunt

23 augustus 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Eén van de spannendste beesten in het duin zoek ik namelijk op zonnige dagen en dan op het heetste stukje van het duin; de basterdzandloperkever.

lees meer

Wie durft er mee het koele donker van de vleermuisbunker in?

5 augustus 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

De temperatuur is de 20 al gepasseerd en is stijgende. Toch hebben de leerlingen uit Lisse die met mij meegaan een coole excursie in het vooruitzicht. We gaan de Vleermuisbunker in. De klas trekt met bravoure de gangen in. Maar al snel wordt het kouder, donkerder en stiller…

lees meer

Boswachter op Aruba?!

31 juli 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

En dan ineens sta je tussen de cactussen en hagedissen. Wat een ongelooflijk groot contrast met onze natuurgebieden! In de afgelopen maand heb ik enkele weken voor het Nationaal Park Arikok mogen werken op het eiland Aruba. Allereerst moet gezegd worden dat Arikok een prachtig park is met mooie bezienswaardigheden. Echt het bezoeken waard!
Sinds 10 jaar is het een Nationaal Park. In die tijd zijn er wel recreatieve voorzieningen ontwikkeld, de basis ligt er, maar het Nationaal Park is op zoek naar een impuls en meer verbinding met de eilanders. Na een directiewissel is het ook tijd voor een kentering in de organisatiestructuur én een kwaliteitsslag in het recreatieve aanbod. Vandaar dat mijn bezoek qua timing goed uitkwam!

lees meer

Start voorbereidingen boswerkzaamheden Haagse Bos

21 juli 2017 Boswachter Ruben Korporaal in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer voert de komende weken in het Haagse Bos voorbereidende werkzaamheden uit voor het dunnen van bepaalde delen van het bos. De dunning is nodig om het bos gezond en vitaal te houden. Deze week zijn de eerste bomen zorgvuldig geselecteerd en gemarkeerd, ofwel in vaktermen ‘geblest’. Deze bomen kunt u herkennen aan een gekleurde stip of streep.

lees meer

Partners aan de slag met ambities Nationaal Park Hollandse Duinen

13 juli 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Verankeren, verbinden, versterken: die drie thema’s staan centraal in de ambities voor Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit beoogde Nationale Park is 43 kilometer lang, tot 8,5 km breed. Het is grofweg 200 km2 groot en omvat een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met vele partners werken we aan het realiseren van deze droom: één groot park midden tussen de drukke steden van Zuid-Holland.

lees meer

Boswerkzaamheden in Leidschendammerhout

3 juli 2017 Boswachter Peter Apswoude in Zuid-Holland

Vandaag zijn wij gestart met de houtoogst in het bos van het Leidschendammerhout aan het Duinwaterpad in Leidschendam. De komende weken zullen wij hier aan het werk zijn.

lees meer

Natuur blijft verrassen

20 juni 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Deze periode van het jaar is misschien nog wel het mooist. Alles is in bloei, alles is jong. De natuur is zwanger van nieuw leven. Er is zoveel te zien dat je als boswachter geen moment rust hebt. En daarbij raak je nooit uitgekeken. Zo werd ik onlangs nog weer compleet verrast door een bijzonder ritueel. Bijna iedereen kent wel het baltsritueel van de futen. Deze prachtige watervogels maken er een ware dans van.

lees meer

Verrassend leuk fietsen van de Rottemeren naar Rotterdam

15 juni 2017 Boswachter Dick van Stegeren in Zuid-Holland

Een week of wat geleden ging ik als kersverse boswachter publiek in de Rottemeren op de fiets langs de Rotte naar het hart van Rotterdam, waar een bijeenkomst plaatsvond van Stichting Plezierrivier. Ik dacht een mooie gelegenheid om oevers van de Rotte eens wat beter te leren kennen…

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog