www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Een plaaggeest in het Speelbos Bentjungle: watercrassula!

26 september 2018 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland

In een sloot in het speelbos in het Bentwoud is een afzetting geplaats. In de sloot zit een waterplant die zich explosief kan vermeerderen. De sloot wordt ontgraven om de waterplant te verwijderen.

lees meer

Column: Respect

18 september 2018 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Elke keer als ik dé zwaan van het Haagse Bos zie, dan voel ik een groot respect. De koningin van de grote vijver. Ik weet niet hoe oud deze vogel is, maar ze straalt levenswijsheid en veerkracht uit. Daar kunnen wij mensen nog een voorbeeld aan nemen.

lees meer

Natuurherstel op het Spuigors

14 september 2018 Boswachter Wicher Pen in Zuid-Holland

Het spuigors is een natuurgebied aan het Haringvliet. Een plek waar normaal veel te zien is zoals vele brandganzen. Alleen nu even niet. Momenteel is hier werk in uitvoering, de boel is een beetje kaal en modderig, er wordt hard gewerkt aan natuurherstel. Oude kreken worden in ere hersteld. Dankzij het Droomfonds kan het wordt worden gedaan. Volgend recreatieseizoen is het er weer piekfijn.

lees meer

Vanuit hartje centrum Den Haag het Nationaal Park Hollandse Duinen in

8 september 2018 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

De drukte van de stad én de rust van een wandeling in de natuur, rijk aan cultuurhistorie. Dat is mijn tip voor dit weekend tijdens Open Monumentendag. Deze wandeling doe je het liefst met heen- en terugreis met het OV. Waarom? Nou, niet alleen omdat dit een duurzaam vervoermiddel is, maar de trein stopt bij Den Haag Centraal Station gewoon bijna letterlijk tot ín het Haagse Bos. Hoe uniek is dat?!

lees meer

Aanpak essentaksterfte in Bleiswijkse zoom in volle gang

7 september 2018 Boswachter Dick van Stegeren in Zuid-Holland

Sinds een paar weken zijn we gestart met boswerkzaamheden in de Bleiswijkse zoom in de Rottemeren. We kappen daar zieke essen en voeren regulier bosonderhoud uit. Momenteel wordt er gewerkt met grote machines en overal verschijnen grote stapels met houten stammen en bergen met takhout. Het bos ziet er in dit stadium nogal gehavend uit. Dat is altijd even slikken. Ook voor mij.

lees meer

Nachtegalen en de Grijze duinen

23 augustus 2018 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Natuur beheren is geen eenvoudig werk. Het is natuurlijk wel prachtig mooi werk. Aan de hand van een flinke opgave waar we voor staan in de duinen van Noordwijk, wil ik uit de doeken doen hoe we aan de slag gaan.
Doel van het project in Boswachterij Noordwijk is het op gang brengen van verstuiving en behouden en vergroten van het bijzonder soortenrijke natuurtype Grijze duinen.
Voorafgaand wordt onderzoek gedaan naar kansrijke gebieden. Daarbij wordt gekeken welke soorten moeten wijken. Ook wordt gekeken welke soorten er verder nadeel van ondervinden en welke soorten profiteren. Vervolgens wordt het gesprek aangegaan met belanghebbenden om tot een concreet plan te komen. Daarvoor moeten dan eventuele ontheffingen worden aangevraagd. Pas daarna kunnen we aan de slag. Kortom natuurbeheer is geen eenvoudig werk.

lees meer

Extreem voorjaarsweer van invloed op broedseizoen weidevogels in De Wilck en Westeinde

14 augustus 2018 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

In de weidevogelvriendelijk beheerde polders De Wilck en Westeinde in het Groene Hart blijft het aantal broedende weidevogels afgelopen broedseizoen redelijk stabiel. Dat is op zich al een mooi resultaat, want de omstandigheden waren matig en de landelijke trend is sterk dalend. Sinds 1960 is meer dan 60 procent van alle weidevogels verdwenen door de intensivering van de landbouw en dreigen ze uit te sterven in Nederland. Met name de grutto –onze nationale vogel en hét icoon van het oud-Hollandse polderlandschap- is echt een zorgenkindje geworden.

lees meer

De grienden als lofzang op het Nederlands landschap

10 augustus 2018 Boswachter Jasper Louman in Zuid-Holland
Grienden, Oude Maas

Sinds april dit jaar ben ik boswachter op de eilanden Voorne Putten en IJsselmonde. Boswachter zijn in deze gebieden betekent dat ik veel te maken heb met de hectiek die recreatie in het stedelijk gebied met zich mee brengt. De vakantieperiode in combinatie met de hitte zorgen ervoor dat veel recreanten verkoeling zoeken bij het Brielse Meer, de wind door de haren laten wapperen tijdens het surfen op het Oostvoornse Meer of de schaduw opzoeken van het Valckesteinse Bos. Iedereen is van harte welkom maar soms moet ook deze boswachter ontsnappen aan de drukte, gelukkig is er een plek die mij in deze hectische tijden soelaas biedt, de Rhoonse en de Carnisse grienden.

lees meer

In het voetspoor van de boswachter door de Kattukse duinen

7 augustus 2018 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

In het voetspoor van de boswachter door de Kattukse duinen. De boswachters van Staatsbosbeheer hebben de allermooiste wandelingen van Nederland geselecteerd. Deze boswachterspaden zijn gratis te downloaden via www.staatsbosbeheer.nl/boswachterspaden. In totaal gaat het om 35 wandelingen kriskras door Nederland. En natuurlijk mag deze warme zomerdagen een boswachterspad door onze prachtige Hollandse Duinen niet ontbreken.

lees meer

Broedseizoen op Slijkplaat geslaagd

2 augustus 2018 Boswachter Wicher Pen in Zuid-Holland

De Slijkplaat is een eiland in het Haringvliet, een favoriet broedeiland voor vogels. Door aanpassingen in het beheer heeft Staatsbosbeheer ervoor gezorgd dat het broedsucces kon worden vergroot. Deze werkzaamheden zijn gefinancieerd door de Provincie Zuid-Holland.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog