www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Bosconcert terug in Haagse Bos

5 uur geleden Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
Historische klassieke concerten in het Haagse Bos

Staatsbosbeheer brengt in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium en de Stichting 3 maart ’45 klassieke muziek terug naar het Haagse Bos. Klassieke muziek hoort bij het Haagse Bos. Vanaf het begin van de twintigste eeuw werden er al mooie bosconcerten gehouden in de muziektent van Sociëteit De Witte op de Walther Boerweide. Op 10 juni blazen studenten van de compositie afdeling van het Koninklijk Conservatorium opnieuw muzikaal leven in deze bijzondere groene plek midden in de stad!

lees meer

Zeldzame schietmot gevonden in Duivenvoordse polder

16 mei 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Op 16 maart dit jaar vond ik een aantal larven van de zeldzame schietmot Hagenella clathrata in één van de hakhoutbosjes in de Duivenvoordse- Veenzijdse Polder. Dit is een verrassende vondst, aangezien de soort vooral voorkomt in veengebieden in Oost-Nederland en Noord-Brabant en er in Zuid-Holland slechts één oude waarneming bekend is uit de omgeving van Boskoop. De dichtstbijzijnde populaties bevinden zich in het Naardermeer en de Tienhovense plassen. Ik besloot om het bosperceel later nog eens te bezoeken en de ontwikkelingen goed te volgen. Op 4 mei bezocht ik het bosperceel weer en ik vond tot mijn grote verrassing op zijn minst 10 volwassen schietmotten!

lees meer

De schijf van Vijf voor gezonde duinen

12 mei 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

‘Gezonde duinen’, een term die aan geeft dat er werk aan de winkel is om de soortenrijkdom van het duin in stand te houden en zelfs te verbeteren. Maar als de Schijf van Vijf ons mensen gezond houdt wat is dan de Schijf van Vijf die het duin gezond houdt?

lees meer

Op kraamvisite bij de grutto’s in De Wilck

9 mei 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Het is Nationale Vogelweek en dus ben ik op kraamvisite geweest bij onze nationale vogel: de grutto! Ze broeden op dit moment in veenweidegebied De Wilck. Wat zijn de kuikens van de weidevogels toch schattig… én ze zijn vooral ook stoer! Want vanaf dag één -als ze net uit het ei gekropen zijn- moeten ze hun eigen kostje bij elkaar sprokkelen. En dat is nog een hele klus. Duizenden insecten moeten ze verzamelen om in leven te blijven. Daarom hebben de weidevogels bloemrijke weiden nodig. De Wilck is op dit moment werkelijk een oase van bloemen én vogels. Het is er nu een echt lentefeest!

lees meer

Avonturiers opgelet!!

8 mei 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Speeltuin Robin Hood
in het Haagse Bos
wordt vernieuwd! Maar hoe?

Daarvoor hebben wij jouw deskundige
mening nodig.

lees meer

Column: Weet waar je loopt

3 mei 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Als boswachter zeg ik vaak: “Weet waar je loopt!” Tijdens mijn excursies wordt duidelijk wat ik daarmee bedoel. Want hoe verder we de natuur in trekken, hoe meer verhalen uit het verleden opdoemen. De natuur is op veel plekken een levend museum.

lees meer

Ruiters welkom in het Bentwoud!

26 april 2017 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland
Ruiters in Bentwoud

De ruiters hebben er lang op moeten wachten, maar nu zijn zij ook welkom in het Bentwoud. Een ruiterroute van 10 kilometer, over schouwstroken en gras-en betonpaden. De route is met natte weer niet goed berijdbaar. In de toekomst komt er misschien een ruiterpad.

lees meer

Onderzoek naar zoogdieren in het Haagse Bos

20 april 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

De vleermuizen worden in het voorjaar weer wakker uit hun winterslaap! Als je in de schemer goed kijkt, dan zie je ze alweer tevoorschijn komen uit huizen of oude bomen. Sinds kort is uit onderzoek wederom gebleken dat het Haagse Bos een prima rust-, kraam- en jachtgebied is voor vleermuizen. Er werden zes soorten vleermuizen gevonden: de watervleermuis, rosse vleermuis, gewone dwergvleermuis, laatvlieger, meervleermuis en ruige dwergvleermuis. Ook het voorkomen van marterachtigen, is onderzocht.

lees meer

Lente met hitsige heikikkers in de Alblasserwaard

14 april 2017 Boswachter Jeroen den Hartog in Zuid-Holland

De lente geeft de polder letterlijk weer kleur. Onze graslanden kleuren weer paars van de pinksterbloemen en geel van de dotterbloemen. Ook de weidevogels zijn weer volop aanwezig. De roep van onder andere de grutto is hier niet van de lucht. Als boswachter en liefhebber van dit polder landschap is het momenteel een heus feest. Ik geniet met volle teugen van de baltsende grutto, de kievit die zich als een ware stuntvlieger door het luchtruim beweegt en de bijzondere flora welke zich langzaam weer van laat zien. En niet alleen onze graslanden krijgen weer kleur. Ook de heikikker kleurde een aantal dagen fel blauw. Een jaarlijks terugkerend spektakel.

lees meer

Project voor jong en oud in Haagse Bos doet mee aan VOORbeeld-verkiezing 2017

7 april 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Direct aan mijn werkplek het Haagse Bos ligt zorgcentrum Cato Bezuidenhout. Hier wonen ouderen met uitzicht op het prachtige bos. Maar het blijkt voor hen toch vaak lastig om het bos ook in te gaan. Daar wil ik verandering brengen! En dat kan nu, met jouw hulp, want wij doen mee met de VOORbeeld-verkiezing 2017.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog