www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Aanpak zwerfkatten in het Bentwoud

4 dagen geleden Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland

In het Bentwoud lopen het laatste jaar steeds meer zwerfkatten en verwilderde katten rond. Voor de natuur een onwenselijke situatie. Weggelopen, achtergelaten en vaak verwaarloosd, zijn deze voormalige huiskatten op zichzelf aangewezen. In het Bentwoud krijgen ze te maken met ziekten, parasieten en wellicht ook voedseltekort. In overleg met de Dierenbescherming Regio Zuidwest – werkgroep zwerfkatten, hebben we besloten te starten met een proef.

lees meer

Gastblog: Op zoek naar het Dier van de Maand in het Haagse Bos

6 dagen geleden Boswachter Thomas van der Es in Zuid-Holland

Iedere eerste zondag van de maand maak ik, boswachter Thomas van der Es, het Dier van de Maand bekend bij Weekend Wijnand op radio NPO 3FM. Het is altijd een dier dat zich juist in die periode van het jaar goed laat zien of apart gedrag vertoond dat typisch is voor deze maand en het seizoen. Voor het Dier van November was ik te gast bij collega-boswachter Jenny van Leeuwen in het Haagse bos: op zoek naar de eekhoorn!

lees meer

Handhavingsactie in het Haagse Bos

2 november 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
fietsers in haagse bos

Fietsend door het Haagse Bos is puur genieten. Bladeren vallen van de bomen, klimmende eekhoorns en de geur van een nieuw seizoen: Herfst! Fietsers zijn van harte welkom in deze groene oase van circa 100 ha midden in de hectische stad. Maar er zijn uiteraard wel regels verbonden aan de bescherming van zo’n mooi stukje bos. Staatsbosbeheer voert daarom op 2 en 9 november 2017 een handhavingsactie uit voornamelijk gericht op fietsers.

lees meer

Vogel trek

1 november 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

De afgelopen decennia is de insectenstand sterk achteruit gegaan. Dat is goed nieuws voor kinderen die in het verleden na een toertocht de auto moesten wassen maar slecht nieuws voor de vele vogels die insecten eten.

lees meer

Robin Hood Speelbos vernieuwd!

30 oktober 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Het is bijna zover, het Robin Hood speelbos in het Haagse bos zal binnenkort worden vernieuwd! Na een stemproces op 10 mei 2017, is er door de kinderen gekozen voor het winnende ontwerp. Het zal een uitdagend speelbos worden, waar kinderen van jong tot oud veel plezier van zullen beleven.

lees meer

Werkzaamheden voor een vitaal Haagse Bos

25 oktober 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer start met werkzaamheden ten behoeve van groot onderhoud in het Haagse Bos. Dit is nodig om het bos vitaal en gevarieerd te houden. Eerst zijn de bomen zorgvuldig geselecteerd en gemarkeerd. Deze bomen kunt u herkennen aan een rode of gele stip. Volgend jaar worden de rood gemarkeerde bomen gekapt en afgevoerd. Tachtig bomen hebben echter een gele stip. Dit zijn dode bomen langs de paden welke een gevaar kunnen vormen voor de recreant. Deze bomen worden vanaf volgende week al weggehaald.

lees meer

Boswerkzaamheden Leidschendammerhout bijna ten einde

23 oktober 2017 Boswachter Peter Apswoude in Zuid-Holland

De afrondingsfase van de houtoogst in de Leidschendammerhout is ingezet.De boomstammen zijn nagenoeg allemaal verwijderd en de houtsnippers zullen spoedig verwijderd worden. Er zal ook wat dood hout blijven liggen. Paddenstoelen en insecten profiteren van dood hout. Zo houden we de ‘kringloop van het leven’ in stand. Tijdens de werkzaamheden is de flora en fauna zorgvuldig in kaart gebracht. Staatsbosbeheer heeft de bescherming van de aanwezige natuur voorop gesteld.

lees meer

Paddenstoelen safari

18 oktober 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

In de herfst is het pas echt feest! Met ieder jaar weer zo’n kleurrijk spektakel van afvallende bladeren en paddenstoelen die de grond uit schieten. Vooral van de paddenstoelen en zwammen ben ik echt fan. In elke vorm en kleur zijn ze wel te vinden. En mijn motto daarbij is: geniet van de paddenstoelen, pluk ze niet! Zo kan ook de volgende bezoeker genieten van al het moois. Bovendien kunnen paddenstoelen giftig zijn. De giftige soorten zijn ontzettend moeilijk te onderscheiden van de niet-giftige soorten. Neem het risico niet! Koop je favoriete paddenstoel gewoon in de supermarkt.

lees meer

Trots op groen Den Haag

10 oktober 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Den Haag is onlangs verkozen tot groenste stad van Nederland 2017. Dat is een hele mooie titel voor de stad. En daar zijn wij als beheerder van het Haagse Bos, Malieveld en de Koekamp natuurlijk ook heel trots op. Het belang van een groene omgeving komt – juist ook in onze steden – weer steeds vaker op de agenda’s van bestuurders, bedrijven en onderzoekers te staan. Hoe belangrijk groen is voor onze gezondheid blijkt ook uit steeds meer onderzoeken. Om dit nog verder te versterken, werken we samen met de gemeente Den Haag aan de groene stadsentree vanaf station Centraal naar de Koekamp en het Haagse Bos.

lees meer

Roze bril

2 oktober 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Ik sta perplex! “Wie komt er wel eens in het bos?!”, vraag ik zojuist enthousiast aan mijn jonge excursiedeelnemers. Vaak gaan alle vingertjes enthousiast omhoog en komen er enthousiaste verhalen los. Maar dit groepje kinderen staan mij beduusd aan te kijken. Ik verander in een reflex mijn vraag: “Wie is er óóit wel eens in een bos geweest?!” Drie handjes gaan omhoog van in totaal elf kinderen. Ik heb het vaker meegemaakt, maar elke keer verrast het me weer. Sommige kinderen komen niet in contact met de natuur(!). “Kom maar mee, we gaan er een mooi avontuur van maken!” De oogjes beginnen te glimmen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog