www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Extreem voorjaarsweer van invloed op broedseizoen weidevogels in De Wilck en Westeinde

4 dagen geleden Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

In de weidevogelvriendelijk beheerde polders De Wilck en Westeinde in het Groene Hart blijft het aantal broedende weidevogels afgelopen broedseizoen redelijk stabiel. Dat is op zich al een mooi resultaat, want de omstandigheden waren matig en de landelijke trend is sterk dalend. Sinds 1960 is meer dan 60 procent van alle weidevogels verdwenen door de intensivering van de landbouw en dreigen ze uit te sterven in Nederland. Met name de grutto –onze nationale vogel en hét icoon van het oud-Hollandse polderlandschap- is echt een zorgenkindje geworden.

lees meer

De grienden als lofzang op het Nederlands landschap

10 augustus 2018 Boswachter Jasper Louman in Zuid-Holland
Grienden, Oude Maas

Sinds april dit jaar ben ik boswachter op de eilanden Voorne Putten en IJsselmonde. Boswachter zijn in deze gebieden betekent dat ik veel te maken heb met de hectiek die recreatie in het stedelijk gebied met zich mee brengt. De vakantieperiode in combinatie met de hitte zorgen ervoor dat veel recreanten verkoeling zoeken bij het Brielse Meer, de wind door de haren laten wapperen tijdens het surfen op het Oostvoornse Meer of de schaduw opzoeken van het Valckesteinse Bos. Iedereen is van harte welkom maar soms moet ook deze boswachter ontsnappen aan de drukte, gelukkig is er een plek die mij in deze hectische tijden soelaas biedt, de Rhoonse en de Carnisse grienden.

lees meer

In het voetspoor van de boswachter door de Kattukse duinen

7 augustus 2018 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

In het voetspoor van de boswachter door de Kattukse duinen. De boswachters van Staatsbosbeheer hebben de allermooiste wandelingen van Nederland geselecteerd. Deze boswachterspaden zijn gratis te downloaden via www.staatsbosbeheer.nl/boswachterspaden. In totaal gaat het om 35 wandelingen kriskras door Nederland. En natuurlijk mag deze warme zomerdagen een boswachterspad door onze prachtige Hollandse Duinen niet ontbreken.

lees meer

Broedseizoen op Slijkplaat geslaagd

2 augustus 2018 Boswachter Wicher Pen in Zuid-Holland

De Slijkplaat is een eiland in het Haringvliet, een favoriet broedeiland voor vogels. Door aanpassingen in het beheer heeft Staatsbosbeheer ervoor gezorgd dat het broedsucces kon worden vergroot. Deze werkzaamheden zijn gefinancieerd door de Provincie Zuid-Holland.

lees meer

Essentaksterfte en verjonging in het Bieslandse bos

23 juli 2018 Boswachter Lieke Verhoeven in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer Hof van Delfland start in augustus met boswerkzaamheden in het Bieslandse bos. Het gaat hier om het verwijderen van zieke essen en onderhoud in bosvakken met populieren en wilgen. De werkzaamheden zullen naar verwachting een aantal weken in beslag nemen. Eind dit jaar starten we met het opnieuw inplanten van bosvakken. Deze herplant wordt mogelijk gemaakt door externe financiering van het Nationaal Bossenfonds en Trees for All.

lees meer

Bramenplukken; een oude traditie in de duinen van Katwijk en Noordwijk

19 juli 2018 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Kom beleven, genieten. De duinen, de delta, de wadden het zijn geweldig mooie Nederlandse landschappen die je nergens anders ter wereld zo vindt. Zij zijn ontzettend Nederlands mooi! En kom dan niet alleen kijken, de zilte zeelucht ruiken én maar kom in de duinen van Katwijk, Noordwijk en Wassenaar ook proeven. want het is weer bramentijd.

lees meer

Boswerkzaamheden Haagse Bos

19 juli 2018 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer start vanaf 25 juli met boswerkzaamheden in het Haagse Bos in de vorm van een dunning. Dit betekent dat er bomen worden weggehaald om de andere bomen meer ruimte te geven om verder te groeien. Het bosonderhoud is nodig om het bos vitaal, veilig en gevarieerd te houden. Als resultaat heeft Staatsbosbeheer een toekomstbestendig bos voor ogen, met daarin een variatie aan bomen zowel in soort als in leeftijd.

lees meer

Kun je overal zomaar zwemmen?

18 juli 2018 Boswachter Dick van Stegeren in Zuid-Holland

De zomer is weer begonnen. Het is warm, de zon schijnt en de dagen zijn lang. Wat is er dan lekkerder om buiten langs het water te zitten en af en toe eens in het water te duiken. Een stukje zwemmen, pootje baden, lekker drijven op een luchtbed. In en met het water spelen. Wie houdt er eigenlijk niet van. Maar, is het eigenlijk wel veilig om zomaar overal in het water te springen? Nee, helaas niet. Alleen door de provincie aangewezen locaties worden op waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Deze officiële zwemwaterlocaties worden regelmatig gecontroleerd in het badseizoen en zijn te vinden op de website www.zwemwater.nl en in de zwemwater app.

lees meer

Van losloopgebied tot verboden toegang voor honden

13 juli 2018 Mo van Wijngaarden in Zuid-Holland

Lekker lopen door het bos, spelen met je hond of samen hardlopen.
Dat is toch wat je wilt als hondenliefhebber?
De hond is een echte vriend voor heel veel mensen en niet meer weg te denken als het ultieme huisdier. Dagelijks bezoeken veel recreanten onze gebieden om lekker te lopen met hun hond(en). Ook zie je steeds meer hondenuitlaatbedrijfjes die tegen een vergoeding zorgen dat jouw hond dagelijks wordt uitgelaten. Het is mooi om te zien dat mens en dier het op deze manier zo goed met elkaar kunnen vinden.

lees meer

Column: Eigenlijk zijn we allemaal boswachter!

11 juli 2018 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Natuur is ‘in’! Gelukkiger kun je een boswachter niet maken. Tien jaar geleden, toen ik als boswachter begon, was dat nog wel anders… Ik was toen nog een van de weinige vrouwelijke, jonge boswachters. Er heerste nog alom verbazing over dat ik geen grijze baard heb. Het was in een tijd dat een vrouwelijke collega door (nota bene) een juffrouw van de basisschool terug werd gestuurd, omdat zij geen man was (echt waar!). Juf had de klas op de komst van een man voorbereid en nu stond er een vrouwelijke boswachter voor haar neus. Alle reden voor paniek natuurlijk… Uiteraard was mijn collega ‘mans’ genoeg om tegen deze juffrouw te zeggen dat zij toch écht deze natuur-les zou verzorgen. De kinderen maakten inderdaad helemaal geen probleem van een vrouwelijke boswachter, het probleem was vooral de verwachting van de juf zelf…

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog