www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Natuur blijft verrassen

4 dagen geleden Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Deze periode van het jaar is misschien nog wel het mooist. Alles is in bloei, alles is jong. De natuur is zwanger van nieuw leven. Er is zoveel te zien dat je als boswachter geen moment rust hebt. En daarbij raak je nooit uitgekeken. Zo werd ik onlangs nog weer compleet verrast door een bijzonder ritueel. Bijna iedereen kent wel het baltsritueel van de futen. Deze prachtige watervogels maken er een ware dans van.

lees meer

Verrassend leuk fietsen van de Rottemeren naar Rotterdam

15 juni 2017 Boswachter Dick van Stegeren in Zuid-Holland

Deze blog beschrijft een fietstocht van de Rottemeren naar het hart van Rotterdam.

lees meer

Proef met ‘Fietsers te gast’ in het Haagse Bos

13 juni 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer voert een kleinschalig experiment uit met ‘fietsers te gast’ op een wandelpad in het Haagse Bos. Deze proef loopt van 15 juni t/m 15 oktober 2017. Daarna gaat Staatsbosbeheer kijken of de proef al dan niet is geslaagd en of dit concept een definitief karakter kan krijgen.

lees meer

Bevers in de Rhoonse Grienden

1 juni 2017 Boswachter Wicher Pen in Zuid-Holland

Twee weken geleden mocht gastblogger Carolien Wierks, communicatiemedewerker bij Staatsbosbeheer in Zuid-Holland, mee met een bevertocht door de Rhoonse Grienden. Een prachtig natuurgebied bij Rhoon in recreatiegebied IJsselmonde. De vereniging Carnisse grienden is hier actief en organiseert tochten door de grienden.

lees meer

Bosconcert terug in Haagse Bos

30 mei 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
Historische klassieke concerten in het Haagse Bos

Staatsbosbeheer brengt in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium en de Stichting 3 maart ’45 klassieke muziek terug naar het Haagse Bos. Klassieke muziek hoort bij het Haagse Bos. Vanaf het begin van de twintigste eeuw werden er al mooie bosconcerten gehouden in de muziektent van Sociëteit De Witte op de Walther Boerweide. Op 10 juni blazen studenten van de compositie afdeling van het Koninklijk Conservatorium opnieuw muzikaal leven in deze bijzondere groene plek midden in de stad!

lees meer

Zeldzame schietmot gevonden in Duivenvoordse polder

16 mei 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Op 16 maart dit jaar vond ik een aantal larven van de zeldzame schietmot Hagenella clathrata in één van de hakhoutbosjes in de Duivenvoordse- Veenzijdse Polder. Dit is een verrassende vondst, aangezien de soort vooral voorkomt in veengebieden in Oost-Nederland en Noord-Brabant en er in Zuid-Holland slechts één oude waarneming bekend is uit de omgeving van Boskoop. De dichtstbijzijnde populaties bevinden zich in het Naardermeer en de Tienhovense plassen. Ik besloot om het bosperceel later nog eens te bezoeken en de ontwikkelingen goed te volgen. Op 4 mei bezocht ik het bosperceel weer en ik vond tot mijn grote verrassing op zijn minst 10 volwassen schietmotten!

lees meer

De schijf van Vijf voor gezonde duinen

12 mei 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

‘Gezonde duinen’, een term die aan geeft dat er werk aan de winkel is om de soortenrijkdom van het duin in stand te houden en zelfs te verbeteren. Maar als de Schijf van Vijf ons mensen gezond houdt wat is dan de Schijf van Vijf die het duin gezond houdt?

lees meer

Op kraamvisite bij de grutto’s in De Wilck

9 mei 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Het is Nationale Vogelweek en dus ben ik op kraamvisite geweest bij onze nationale vogel: de grutto! Ze broeden op dit moment in veenweidegebied De Wilck. Wat zijn de kuikens van de weidevogels toch schattig… én ze zijn vooral ook stoer! Want vanaf dag één -als ze net uit het ei gekropen zijn- moeten ze hun eigen kostje bij elkaar sprokkelen. En dat is nog een hele klus. Duizenden insecten moeten ze verzamelen om in leven te blijven. Daarom hebben de weidevogels bloemrijke weiden nodig. De Wilck is op dit moment werkelijk een oase van bloemen én vogels. Het is er nu een echt lentefeest!

lees meer

Avonturiers opgelet!!

8 mei 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Speeltuin Robin Hood
in het Haagse Bos
wordt vernieuwd! Maar hoe?

Daarvoor hebben wij jouw deskundige
mening nodig.

lees meer

Column: Weet waar je loopt

3 mei 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Als boswachter zeg ik vaak: “Weet waar je loopt!” Tijdens mijn excursies wordt duidelijk wat ik daarmee bedoel. Want hoe verder we de natuur in trekken, hoe meer verhalen uit het verleden opdoemen. De natuur is op veel plekken een levend museum.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog