www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Wat zegt het je?

7 minuten geleden Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Wij mensen zijn maar slechte waarnemers. In de natuur zijn vele organismen die veel betere zintuigen hebben ontwikkeld dan de onze. Niet zo gek zij zijn vaak al veel langer op deze aarde. Zij maken daar buiten ons zicht dan ook volop gebruik van. Door wetenschappelijke ontwikkelingen wordt onze waarneming beter. Wellicht ook zodanig dat we de natuur waar we zo afhankelijk zijn beter kunnen beschermen.

Waar jarenlang mijn ogen en camera mijn verwondering over de natuur hebben vastgelegd, realiseer ik me dat me al die jaren ook veel is ontgaan. En dat terwijl de rijkdom aan organismen steeds verder afneemt.  Reden genoeg om met mijn collega’s en al onze bezoekers te werken aan het beschermen van onze natuur én om weer eens een blog te schrijven over die wonderlijk organismen waarmee we samenleven.

lees meer

Daar zit muziek in

13 september 2024 Boswachter Astrid Bennink in Zuid-Holland

Vanaf het vroege voorjaar klinkt het gezang van vogels volop. Heren zingen op hun mooist om een vrouwtje te verleiden. Met alle gevolgen van dien: nakomelingen. Maar ook nu, vanaf half augustus tot eind september, wordt er naar vrouwtjes geroepen. Niet door vogels, maar door de enige vliegende zoogdieren die we kennen, vleermuizen. Als je heel goed luistert kun je ze na zonsondergang horen roepen.

lees meer

Bosgeelster

24 augustus 2024 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Het Haagse Bos is een park- en stinzenbos en valt onder de cultuurhistorische bossen. Nu staat alle natuur onder invloed van cultuur dus is het maar de vraag waar zo’n grens ligt. Sinds de neiging van mensen om wildernis te verheerlijken en zich vervolgens laatdunkend uit te laten over Nederlandse natuur ben ik me voor natuur meer en meer gaan bedienen van de term samenleving. Immers, we leven als soorten in een samenleving waarin de verbanden en overeenkomsten tussen soorten veelvormig, veelkleurig en veelsoortig zijn. Een samenleving die me dierbaar is en onlosmakelijk met alles erin is verbonden. Laatdunkend stukjes eruit knippen of ze naar de randen van de samenleving drukken, is de eerste stap naar vernietiging. Het is interessanter om te kijken hoe we al die veelsoortigheid kunnen versterken door ruimte te geven en serieuzer te kijken naar de behoeften van de medebewoners van deze alomvattende samenleving. De bosgeelster samenleving staat al jaren onder druk. Ieder jaar kijk ik uit of ik nog een exemplaar van dit prachtig fragiele plantje kan vinden.

lees meer

De Koekamp kastanje

16 augustus 2024 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

De honderdvierenvijftig jaar oude witte paardenkastanje op de Koekamp heeft heel wat meegemaakt. Daarnaast is het een imposante boom op een bijzondere plaats. Dat samen maakt het de ware boomkoning van het Haagse Bos.

lees meer

Drones als (mede)beschermers van weidevogels en reeën

6 augustus 2024 Boswachter Isabelle de Haan in Zuid-Holland
Dronen bij zonsopgang

In samenwerking met de Wildbeheereenheid (WBE) Hoeksche Waard zet Staatsbosbeheer speciale drones met warmtebeeldcamera’s in tijdens maaiwerkzaamheden. Hierdoor kunnen gemakkelijk verscholen reekalveren en vogelnesten gespot worden. Door deze nesten in kaart te brengen, worden dieren zo min mogelijk geschaad tijdens het maaien.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog