www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Draad en duin

2 dagen geleden Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland
fot Mark Kras

Boswachter, waarom staat er prikkeldraad in het duin?

Deze vraag krijg ik om de zoveel tijd in mijn mailbox. Een terechte vraag want prikkeldraad strookt niet met de gastvrijheid die u van Staatsbosbeheer gewend bent. Het antwoord op de vraag is nogal ingewikkeld.

lees meer

Column: Status van Nationaal Park biedt kansen

6 dagen geleden Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
Het populaire vogelkijkscherm in Zaanse Rietveld. Fotograaf: Peter Broere

Een prachtige column van boswachter Jenny van Leeuwen, gepubliceerd op 17 september gepubliceerd in AD Haagsche Courant onder ‘Opinie’.

lees meer

Boswachters trots op beoogd Nationaal Park Hollandse Duinen

15 september 2016 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland
nphollandseduinen_small

Gisteren werd bekend gemaakt dat de natuurgebieden tussen Hoek van Holland tot Noordwijk onder de naam Nationaal Park Hollandse Duinen meedingen naar de titel mooiste natuurgebied van Nederland met de ambitie om Nationaal Park van Wereldklasse te worden. Het gebied doet mee in de competitie die staatssecretaris van Dam heeft uitgeschreven om de Nederlandse natuur nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen.

lees meer

Voer een vos niet

1 september 2016 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland
vos

Het grootste roofdier in Hollands Duin is de vos. Roofdier. Ik haper altijd een beetje bij dat woord. Alsof een dier ‘rooft’ en daardoor een strafbaar feit pleegt. Maar alleen mensen kennen wetten. Een vos heeft gewoon zijn kostje bij elkaar gescharreld. Hoezo roof – dier?

lees meer

Column: De boswachter maakt u gelukkig!

25 augustus 2016 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
Jonge roodborsttapuit in De Wilck

Wat ben ik blij dat ik vooral goed nieuws de wereld in mag slingeren. Want buiten gebeurt ook echt veel goeds! Ik voel me elke dag ‘brenger van het goede nieuws’.

lees meer

Kabouters in het Bentwoud!

18 augustus 2016 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland
kabouter

In het Bentwoud vind je ons nieuwe Kabouterpad. De route loopt dwars door het nog jonge bos en is bedoeld voor de jongste bosbezoekers (3 tot 7 jaar). Een struinpad van 1,2 km lang. Je kunt de route lopen zoals een paaltjes route. Maar leuker is het om er een tas bij te huren met kabouterspullen en een opdrachtenboek. Onderweg moet geknutseld worden, gezongen, de natuur wordt onder de loep genomen en natuurlijk ga je op zoek naar de vriendjes van de kabouters.

lees meer

Houtvelling in bospercelen De Balij

11 augustus 2016 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland
Harvester Foto: www.deere.com

Staatsbosbeheer start half augustus met een uitgestelde houtoogst in de bospercelen tussen het spoor van de ‘Randstad Rail’ en de Noordweg te Pijnacker-Nootdorp. Het zagen van de bomen, voornamelijk populieren zal gebeuren met een zogenaamde Harvester (houtoogstmachine/zie foto). Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden tijdelijk zijn afgesloten of minder goed begaanbaar zijn. De dunning had eigenlijk vorig najaar al moeten plaatsvinden. Deze werd toen uitgesteld vanwege te natte weersomstandigheden. Staatsbosbeheer hoopt dit keer op een drogere periode, waardoor er zo min mogelijk schade zal ontstaan aan het gebied.

lees meer

Met de Waterbus naar het Haringvliet

29 juli 2016 Boswachter Wicher Pen in Zuid-Holland
Naamloos1

Deze zomer vaart de snelle Waterbus bij wijze van proef vanuit Rotterdam en Dordrecht naar en in het Haringvliet. Het Haringvliet is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland waar het wemelt van de vogels, een parel in de kroon van de Nederlandse Delta. Ga zelf kijken met de gloednieuwe directe bootverbinding vanuit Rotterdam en Dordrecht naar Tiengemeten en het Haringvliet.

lees meer

Groot onderhoud langs paden Haagse Bos

25 juli 2016 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
Collega Boswachter Bas Roelofs markeert de bomen die weg moeten.

Staatsbosbeheer zal de komende weken dode bomen en takken weghalen langs de paden in het Haagse Bos. Met hoogwerker en motorzaag zal een rondgang langs alle wandel-, fiets- en ruiterpaden worden gemaakt en zullen dode bomen worden verwijderd.

lees meer

Groot onderhoud op het Malieveld

19 juli 2016 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
Malieveld

Na een reeks van evenementen op het Malieveld, is er nu een periode van rust en herstel. Deze periode grijpt Staatsbosbeheer aan om groot onderhoud te plegen op het veld.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog