www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Trots op natuur van Zuid-Holland

4 dagen geleden Gastblogger Lisa van der Veen in Zuid-Holland
mooiste-natuurgebied-van-nederland

Zuid Holland, de drukst bevolkte provincie van Nederland. Ook de provincie met de minste natuur, wordt vaak gezegd. Des te trotser zijn wij dat in Zuid Holland twéé gebieden genomineerd zijn voor de verkiezing mooiste natuurgebied van Nederland.

lees meer

Visarend in Reeuwijk!

6 oktober 2016 Boswachter Jeroen den Hartog in Zuid-Holland
Visarend

Het begon twee weken geleden. Ik kreeg een appje van onze vrijwilliger Theo met daarin een foto van de vermeende visarend. De foto was met een mobiele telefoon genomen dus het was moeilijk te zien of het inderdaad een visarend was, maar het leek er wel verdacht veel op. Later hoorde ik meerdere berichten en bleek het inderdaad om een visarend te gaan. Met deze informatie in m’n achterhoofd, besloot ik om voor de zekerheid maar standaard mijn telescoop in de auto te leggen. Je weet immers maar nooit…

lees meer

Binnenstebuiten met een Boomkikker

28 september 2016 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland
Boomkikker - foto Mark Kras

Onlangs viel mailtje in mijn virtuele brievenbus: “Wil je meewerken aan het KRO-NCRV programma Binnenstebuiten?” Samen aan een programma werken met collega boswachter Marieke? “Ja, graag!”
De dag van de opname brak aan. En ik, ik wilde een boomkikker vinden.

lees meer

Draad en duin

23 september 2016 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland
fot Mark Kras

Boswachter, waarom staat er prikkeldraad in het duin?

Deze vraag krijg ik om de zoveel tijd in mijn mailbox. Een terechte vraag want prikkeldraad strookt niet met de gastvrijheid die u van Staatsbosbeheer gewend bent. Het antwoord op de vraag is nogal ingewikkeld.

lees meer

Column: Status van Nationaal Park biedt kansen

19 september 2016 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
Het populaire vogelkijkscherm in Zaanse Rietveld. Fotograaf: Peter Broere

Een prachtige column van boswachter Jenny van Leeuwen, gepubliceerd op 17 september gepubliceerd in AD Haagsche Courant onder ‘Opinie’.

lees meer

Boswachters trots op beoogd Nationaal Park Hollandse Duinen

15 september 2016 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland
nphollandseduinen_small

Gisteren werd bekend gemaakt dat de natuurgebieden tussen Hoek van Holland tot Noordwijk onder de naam Nationaal Park Hollandse Duinen meedingen naar de titel mooiste natuurgebied van Nederland met de ambitie om Nationaal Park van Wereldklasse te worden. Het gebied doet mee in de competitie die staatssecretaris van Dam heeft uitgeschreven om de Nederlandse natuur nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen.

lees meer

Voer een vos niet

1 september 2016 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland
vos

Het grootste roofdier in Hollands Duin is de vos. Roofdier. Ik haper altijd een beetje bij dat woord. Alsof een dier ‘rooft’ en daardoor een strafbaar feit pleegt. Maar alleen mensen kennen wetten. Een vos heeft gewoon zijn kostje bij elkaar gescharreld. Hoezo roof – dier?

lees meer

Column: De boswachter maakt u gelukkig!

25 augustus 2016 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
Jonge roodborsttapuit in De Wilck

Wat ben ik blij dat ik vooral goed nieuws de wereld in mag slingeren. Want buiten gebeurt ook echt veel goeds! Ik voel me elke dag ‘brenger van het goede nieuws’.

lees meer

Kabouters in het Bentwoud!

18 augustus 2016 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland
kabouter

In het Bentwoud vind je ons nieuwe Kabouterpad. De route loopt dwars door het nog jonge bos en is bedoeld voor de jongste bosbezoekers (3 tot 7 jaar). Een struinpad van 1,2 km lang. Je kunt de route lopen zoals een paaltjes route. Maar leuker is het om er een tas bij te huren met kabouterspullen en een opdrachtenboek. Onderweg moet geknutseld worden, gezongen, de natuur wordt onder de loep genomen en natuurlijk ga je op zoek naar de vriendjes van de kabouters.

lees meer

Houtvelling in bospercelen De Balij

11 augustus 2016 staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland
Harvester Foto: www.deere.com

Staatsbosbeheer start half augustus met een uitgestelde houtoogst in de bospercelen tussen het spoor van de ‘Randstad Rail’ en de Noordweg te Pijnacker-Nootdorp. Het zagen van de bomen, voornamelijk populieren zal gebeuren met een zogenaamde Harvester (houtoogstmachine/zie foto). Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden tijdelijk zijn afgesloten of minder goed begaanbaar zijn. De dunning had eigenlijk vorig najaar al moeten plaatsvinden. Deze werd toen uitgesteld vanwege te natte weersomstandigheden. Staatsbosbeheer hoopt dit keer op een drogere periode, waardoor er zo min mogelijk schade zal ontstaan aan het gebied.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog