www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Breed gedragen oplossing voor populieren Kraaiennest

6 dagen geleden Boswachter Lieke Verhoeven in Zuid-Holland

In april kreeg Staatsbosbeheer Hof van Delfland een kapvergunning voor het kappen van 236 populieren in recreatiegebied het Kraaiennest. Verschillende organisaties uit Midden-Delfland tekenden bezwaar aan tegen de vergunning. Vorige week bereikten we met alle betrokken partijen een breed akkoord dat het bezwaar wegneemt.

lees meer

Natuur en recreatie komen samen in de Zevenhuizerplas

8 juni 2018 Boswachter Dick van Stegeren in Zuid-Holland

Er zijn meer dan genoeg redenen om de Zevenhuizerplas eens te bezoeken. Watersporters, zonaanbidders maar zeker ook natuurliefhebbers kunnen hier meer dan genoeg beleven en genieten.

lees meer

Staatsbosbeheer en de gemeente Den Haag heropenen vernieuwde speelbossen in Haagse Bos

30 mei 2018 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer en de gemeente Den Haag hebben de Speelbossen ‘Robin Hood’ en het ‘Huttenbos’ in het Haagse Bos geheel vernieuwd. Dit vieren we tijdens de Nationale Buitenspeeldag op 13 juni, waarbij ook de laatste houtsculpturen worden gezaagd.

lees meer

Kruip in de huid van de boswachter!

24 mei 2018 Boswachter Lieke Verhoeven in Zuid-Holland

Een boswachter spreekt tot de verbeelding van ieder kind. Tijdens een speciale Hulpboswachter excursie is het nu voor kinderen mogelijk om in de huid te kruipen van de boswachter. De excursie wordt aangeboden in vijf gebieden van Staatsbosbeheer in en om Den Haag en het Groene Hart. Heerlijk naar buiten met een kinderfeestje!

lees meer

De enige nog werkende molenviergang van Nederland

17 mei 2018 Boswachter Dick van Stegeren in Zuid-Holland

Afgelopen weekend vond de Nationale Molendag plaats. Een mooie gelegenheid om de molenviergang in de Tweemanspolder weer eens onder de aandacht te brengen. Deze molenviergang in de Zevenhuizer Zoom is de enige nog werkende in Nederland en heeft zeer interessant verhaal. Want wist je dat in vroeger tijden er wel 80 molens rond de Rotte stonden, die zorgden voor droge voeten in de weide omgeving?

lees meer

Het oermens in mij

15 mei 2018 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Ik lig in het hoge gras. Mijn ademhaling gaat diep en zwaar. Al mijn spieren zijn gespannen. Een zweetdruppel loopt langzaam via mijn neus naar beneden. Het kriebelt, maar ik onderdruk de neiging om te krabbelen. Ik mag niet bewegen, anders word ik ontdekt. Dat mag niet. Ik moet roerloos blijven kijken, turen, staren… Roerloos. Mijn zintuigen staan op scherp. Ik hoor iets. Het komt dichterbij. Mijn hartslag stijgt, maar ook dat onderdruk ik. Ik móet rustig blijven. “Focus”, zeg ik in gedachten streng tegen mezelf.

lees meer

“Let me tell you about the Birds and the Bees…”

9 mei 2018 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland

Dit liedje zit al dagen in mijn hoofd. Dat heeft vast te maken met de lente, maar zeker ook omdat de bijen in het Bentwoud mij bezig houden. Ik kwam laatst de bijenspecialist Menno Reemer tegen die bezig was met een telling voor het monitoringsonderzoek naar Bijen en Zweefvliegen in het Bentwoud. Met een netje, maar ook met twee vingers, vangt hij heel voorzichtig de bijen en brengt ze op naam. Prachtig, nooit geweten dat je bijen kunt vangen met twee vingers, zonder ze te beschadigen. Daarnaast ben ik bezig met een verzoek va een Imker voor het plaatsen van bijenkasten in het Bentwoud. En kreeg ik een telefoontje over de start van de Bijen fotowedstrijd, waarvan de winnaar bekend wordt gemaakt tijdens de Bentwoud Buitendag op 17 juni. Al die aandacht voor bijen in het Bentwoud vind ik hartstikke leuk!

lees meer

Kapwerkzaamheden populieren in Kraaiennest

4 mei 2018 Boswachter Lieke Verhoeven in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer Hof van Delfland start eind mei met kapwerkzaamheden in het Kraaiennest in Maasland. De populieren die in het gebied staan moeten worden gekapt vanwege hun leeftijd. De volgroeide bomen takelen flink af en kunnen een gevaar vormen voor de bezoekers van het gebied, omdat er spontaan takken naar beneden kunnen vallen.

lees meer

Samenwerken aan mooie natuur en droge voeten in de Geerpolder

27 april 2018 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Kom maandag 7 mei om 14.00u kijken hoe de laatste hand gelegd wordt aan de nieuw-aangelegde natuurvriendelijke oever in de Langeraarse Geerpolder en help zelf ook een handje mee! Langs de Geerplas hebben we afgelopen maanden hard gewerkt aan de aanleg van deze natuurvriendelijke oever. De oever ligt er inmiddels en het is tijd om de laatste stap te zetten, namelijk het planten van het laatste riet. Daarna gaat Staatsbosbeheer met het hoogheemraadschap van Rijnland aan de slag met de herinrichting van de Geerpolder. Samen werken we zo aan kwalitatieve verbetering van de biodiversiteit, het droog houden van het agrarische deel van Geerpolder en het verbeteren van de natuurwaarde.

lees meer

Herplant Leidschendammerhout gerealiseerd

17 april 2018 Boswachter Peter Apswoude in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer heeft in het gebied Leidschendammerhout 24.000 bomen en struiken geplant. Afgelopen jaar zijn hier kapwerkzaamheden uitgevoerd in het kader van de essentaksterfte.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog