www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Mag ik een appèl op u doen?

17 maart 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Het is heerlijk wandelen in de duingebieden van Hollands Duin. Dagelijks lopen vele mensen met de hond hun rondje. Het grootste deel van het jaar hoeft de hond in Hollands Duin alleen onder appèl te staan. En in mijn ogen betekent dat dat de hond in het zicht van zijn baasje losloopt en snel reageert als zijn baasje zijn aandacht vraagt. Gelukkig gaat dit in Hollands Duin over het algemeen goed. Vanaf 15 maart is rust in het duin extra belangrijk. Dan begint het broedseizoen. Ieder jaar vragen we van 15 maart tot en 15 augustus bezoekers van het duin om hun hond aan de lijn te doen.

lees meer

Grutto’s zijn weer terug in de regio

13 maart 2017 Boswachter Jeroen den Hartog in Zuid-Holland

De afgelopen weken streken duizenden grutto’s neer in de regio. Een deel kwam opvetten in de nieuwe stukken van de Biesbosch en een kleiner deel keerde terug op het weidevogelreservaat van de Alblasserwaard; de Donkse Laten. Dit is één van de weinige plekken in Nederland waar de populatie van deze bedreigde weidevogel stand houdt.

lees meer

Column: Vreemde vogel in de stad

7 maart 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Ik ben boswachter op een plek waar mensen dat niet meteen verwachten: in hartje centrum Den Haag. “Van welk gebied dan?”, vragen ze mij, “hebben wij hier dan zoveel natuur?” “Ja, natuurlijk!”, zeg ik, “nooit van het Haagse Bos gehoord?” Vanaf het Centraal Station in Den Haag loop je via dit oeroude stadsbos zo de duinen in. Veel mensen beamen dat ze dit bos en duingebied inderdaad kennen. Soms blijft er toch twijfel: “Échte natuur begint toch verder weg van huis?

lees meer

De toekomst van het Ganzenhoekbos

2 maart 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Persbericht van Stichting Behoud Ganzenhoekbos, Vrienden van Wassenaar en Staatsbosbeheer
‘We zijn eruit!’ Stichting Behoud Ganzenhoekbos, Vrienden van Wassenaar gemeente Wassenaar en Staatsbosbeheer concluderen dit na enkele maanden van overleg. Dat het Ganzenhoekbos toe was aan een grote onderhoudsbeurt was duidelijk. Maar hoe dit te doen, rekening houdend met de belangen van alle betrokkenen? Samen met de Stichting Behoud Ganzenhoekbos heeft Staatsbosbeheer de plannen aangepast. Het belang van het zo lang mogelijk behouden van de dennen in het Ganzenhoekbos is vooropgesteld, waarbij tevens de natuurlijke ontwikkeling in het bos volop de ruimte krijgt.

lees meer

Asperges en laarzen in het duin

16 februari 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Het is niet alleen natuur die het toekomstig Nationaal Park Hollandse Duinen zo bijzonder maakt. Het is ook de rijke menselijke geschiedenis mét het duin. Meest in het oog springen de resten van menselijk gebruik uit de 20e eeuw; resten uit de Tweede Wereldoorlog. En soms zijn er sporen te vinden die je heel dichtbij de mensen uit die periode brengen.

lees meer

Helden winnen uiteindelijk altijd!

11 februari 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Onlangs kreeg ik een mailtje van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. of ik een woordje wilde doen bij de opening van de nieuwe Vogelkijkhut in natuurgebied Spookverlaat in het Groene Hart. De oude Vogelkijkhut ‘Amalia’ werd vorig jaar door vuurwerk vernield. Mijn antwoord: “En óf ik een woordje wil doen, want ik moet écht even iets kwijt.” Vandaag werd de Vogelkijkhut geopend en bracht ik deze speech als ode aan onze vrijwilligers, onze helden:

lees meer

Voorjaarskriebels: weidevogels komen er weer aan!

2 februari 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Met die koude dagen in de afgelopen weken lijkt het misschien nog wel hartje winter, maar bij de boswachters begint het voorjaar alweer te ‘kriebelen’. Met name de vogels reageren op het toegenomen aantal uren dat het licht is. Zij beginnen af en toe al voorzichtig met een voorjaarsdeuntje en beginnen alweer koppeltjes te vormen. Ook de weidevogels zijn alweer voorzichtig in aantocht!

lees meer

Nieuws uit de Geerpolder

27 januari 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Het hoogheemraadschap van Rijnland werkt samen met Staatsbosbeheer en gemeente Nieuwkoop om te zorgen voor verbetering van de waterkwaliteit en het verbeteren van de natuurwaarden in het Langeraarse Plassengebied. Samen zetten zij zich in dit gebied in voor droge voeten, schoon water, betere recreatiemogelijkheden en mooiere, typisch Hollandse, natuur.

lees meer

Takkenbeest

23 januari 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Soms ontstaan spontane initiatieven die het duin nog meer kleur geven. Op een avond word ik verrast door een groot dier op de parkeerplaats. En dieren buiten het raster, dat is niet de bedoeling.

lees meer

Een mooie start van 2017 volgens de boswachters van Zuid-Holland

19 januari 2017 Gastblogger Lisa van der Veen in Zuid-Holland

Van de surfplas in het Groene Hart tot het strand van Rockanje, van polderlandschappen in IJsselmonde tot de oevers van de Rotte. Er is veel te zien en doen in de natuur- en recreatiegebieden, die Staatsbosbeheer sinds begin van dit jaar voor de Zuid-Hollandse recreatieschappen beheert. Lees de tips van onze boswachters in Zuid-Holland over waar je vooral eens een kijkje moet gaan nemen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog