www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Ruiters welkom in het Bentwoud!

2 dagen geleden Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland
Ruiters in Bentwoud

De ruiters hebben er lang op moeten wachten, maar nu zijn zij ook welkom in het Bentwoud. Een ruiterroute van 10 kilometer, over schouwstroken en gras-en betonpaden. De route is met natte weer niet goed berijdbaar. In de toekomst komt er misschien een ruiterpad.

lees meer

Onderzoek naar zoogdieren in het Haagse Bos

20 april 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

De vleermuizen worden in het voorjaar weer wakker uit hun winterslaap! Als je in de schemer goed kijkt, dan zie je ze alweer tevoorschijn komen uit huizen of oude bomen. Sinds kort is uit onderzoek wederom gebleken dat het Haagse Bos een prima rust-, kraam- en jachtgebied is voor vleermuizen. Er werden zes soorten vleermuizen gevonden: de watervleermuis, rosse vleermuis, gewone dwergvleermuis, laatvlieger, meervleermuis en ruige dwergvleermuis. Ook het voorkomen van marterachtigen, is onderzocht.

lees meer

Lente met hitsige heikikkers in de Alblasserwaard

14 april 2017 Boswachter Jeroen den Hartog in Zuid-Holland

De lente geeft de polder letterlijk weer kleur. Onze graslanden kleuren weer paars van de pinksterbloemen en geel van de dotterbloemen. Ook de weidevogels zijn weer volop aanwezig. De roep van onder andere de grutto is hier niet van de lucht. Als boswachter en liefhebber van dit polder landschap is het momenteel een heus feest. Ik geniet met volle teugen van de baltsende grutto, de kievit die zich als een ware stuntvlieger door het luchtruim beweegt en de bijzondere flora welke zich langzaam weer van laat zien. En niet alleen onze graslanden krijgen weer kleur. Ook de heikikker kleurde een aantal dagen fel blauw. Een jaarlijks terugkerend spektakel.

lees meer

Project voor jong en oud in Haagse Bos doet mee aan VOORbeeld-verkiezing 2017

7 april 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Direct aan mijn werkplek het Haagse Bos ligt zorgcentrum Cato Bezuidenhout. Hier wonen ouderen met uitzicht op het prachtige bos. Maar het blijkt voor hen toch vaak lastig om het bos ook in te gaan. Daar wil ik verandering brengen! En dat kan nu, met jouw hulp, want wij doen mee met de VOORbeeld-verkiezing 2017.

lees meer

Weidevogels in het nieuws!

30 maart 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland
Foto Peter Broere

De weidevogels zijn in het nieuws. Wat is er aan de hand? Het CBS heeft bekend gemaakt dat het slecht gaat met de weidevogels in Nederland. Sinds 1960 is 60 tot 70 procent van de weidevogels verdwenen en dreigen ze uit te sterven in Nederland. De intensieve melkveehouderij heeft ervoor gezorgd dat bloemrijke weiden steeds zeldzamer zijn. De lage waterstand op de hoogproductieve graspercelen en het daardoor steeds vroeger maaien in het voorjaar, zorgt al jaren voor een minimale kuikenoverleving. Op de graslanden van Staatsbosbeheer krijgen de weidevogels voorrang. Boeren pachten het grasland van Staatsbosbeheer, maar mogen dit gebruiken onder de strikte regels van een late maaidatum, lage of geen bemesting en een maximum aantal koeien dat mag worden ingeschaard. Staatsbosbeheer hanteert in samenwerking met het Hoogheemraadschap een hoger waterpeil op dergelijke percelen. Als grasland op deze manier wordt beheerd, zie je dat de weidevogelaantallen wél stand kunnen houden.

lees meer

60ste boomfeestdag groot succes voor de kinderen in Zoeterwoude

28 maart 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Tijdens de nationale boomfeestdag op 22 maart plantten 90 kinderen van groep 6 van de 4 basisscholen uit Zoeterwoude bomen in hun gemeente. Om half 9 hadden de kinderen van 4 verschillende basisscholen zich verzameld aan het wandelpad achter de gemeentelijke afvalverwerking, wat een contrast: 20 mooie, jonge bomen tegen een achtergrond van afval.

lees meer

Mag ik een appèl op u doen?

17 maart 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Het is heerlijk wandelen in de duingebieden van Hollands Duin. Dagelijks lopen vele mensen met de hond hun rondje. Het grootste deel van het jaar hoeft de hond in Hollands Duin alleen onder appèl te staan. En in mijn ogen betekent dat dat de hond in het zicht van zijn baasje losloopt en snel reageert als zijn baasje zijn aandacht vraagt. Gelukkig gaat dit in Hollands Duin over het algemeen goed. Vanaf 15 maart is rust in het duin extra belangrijk. Dan begint het broedseizoen. Ieder jaar vragen we van 15 maart tot en 15 augustus bezoekers van het duin om hun hond aan de lijn te doen.

lees meer

Grutto’s zijn weer terug in de regio

13 maart 2017 Boswachter Jeroen den Hartog in Zuid-Holland

De afgelopen weken streken duizenden grutto’s neer in de regio. Een deel kwam opvetten in de nieuwe stukken van de Biesbosch en een kleiner deel keerde terug op het weidevogelreservaat van de Alblasserwaard; de Donkse Laten. Dit is één van de weinige plekken in Nederland waar de populatie van deze bedreigde weidevogel stand houdt.

lees meer

Column: Vreemde vogel in de stad

7 maart 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Ik ben boswachter op een plek waar mensen dat niet meteen verwachten: in hartje centrum Den Haag. “Van welk gebied dan?”, vragen ze mij, “hebben wij hier dan zoveel natuur?” “Ja, natuurlijk!”, zeg ik, “nooit van het Haagse Bos gehoord?” Vanaf het Centraal Station in Den Haag loop je via dit oeroude stadsbos zo de duinen in. Veel mensen beamen dat ze dit bos en duingebied inderdaad kennen. Soms blijft er toch twijfel: “Échte natuur begint toch verder weg van huis?

lees meer

De toekomst van het Ganzenhoekbos

2 maart 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Persbericht van Stichting Behoud Ganzenhoekbos, Vrienden van Wassenaar en Staatsbosbeheer
‘We zijn eruit!’ Stichting Behoud Ganzenhoekbos, Vrienden van Wassenaar gemeente Wassenaar en Staatsbosbeheer concluderen dit na enkele maanden van overleg. Dat het Ganzenhoekbos toe was aan een grote onderhoudsbeurt was duidelijk. Maar hoe dit te doen, rekening houdend met de belangen van alle betrokkenen? Samen met de Stichting Behoud Ganzenhoekbos heeft Staatsbosbeheer de plannen aangepast. Het belang van het zo lang mogelijk behouden van de dennen in het Ganzenhoekbos is vooropgesteld, waarbij tevens de natuurlijke ontwikkeling in het bos volop de ruimte krijgt.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog