www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Eerste paal van het nieuwe ruiterspoor in het Valckensteynse bos is geslagen

5 dagen geleden Boswachter Daniel van Veen in Zuid-Holland

Het Valckensteynse bos is een prachtig stukje gevarieerd bos aan de noordrand van de gemeente Albrandswaard. Hier wordt dagelijks genoten van de diversiteit aan bomen, planten, vogels, en als je geluk hebt een ree of twee. Hondenbezitters en wandelaars maken dankbaar gebruik van de rust en stilte die het bos te bieden heeft. Het bos […]

lees meer

Bleiswijkse Zoom nu nog mooier

6 dagen geleden Boswachter Dick van Stegeren in Zuid-Holland

Recreatieschap Rottemeren, Hoogheemraadschap Schieland Krimpenerwaard en gemeente Lansingerland hebben in een gezamenlijk project de waterkwaliteit in het recreatiegebied de Bleiswijkse Zoom verbeterd. Dit heeft een gunstige invloed op de natuur en zorgt dat recreanten gezond en veilig kunnen genieten op, in en langs het water.

lees meer

Een boekbespreking, nee een ode!

31 mei 2021 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland
De hyacintorchis in de duinen van Noordwijk – Foto: Mark Kras

Deze blog valt misschien wat uit de toon, maar ik heb een prachtig fijnzinnig boekje gelezen: Hyacintorchis. Een nieuwe orchidee aan de Noordzee’, Een nieuwe soort voor Nederland ontdekt door boswachter ecologie Casper Zuyderduyn. In dit boek verhaalt begenadigd botanisch illustrator Esmée Winkel over de totstandkoming van een aquarel van deze nieuw ontdekte orchidee in Nationaal Park Hollandse Duinen. Wat na lezing in mijn hoofd blijft hangen, is het besef dat verschillende mensen ieder op hun eigen manier geraakt worden door de onmisbare schoonheid van de natuur om ons heen.

lees meer

Vossen in de stad – verslag van een bijzondere workshop

20 april 2021 Boswachter Mark Kras (Stad en Duin) in Zuid-Holland

Een verslag een online workshop van diergeneeskundige studievereniging Hygieia en de Utrechtse Biologen Vereniging over de relatie tussen het leefgebied van vossen en dat van de mens. Dit leverde in korte tijd veel informatie op en een interessante conclusie van de studenten. De workshop kwam tot stand in samenwerking boswachter Mark Kras.

De conclusie van de studenten van diergeneeskundige en biologie is dat vossen op dit moment geen groot gevaar of probleem in de steden zijn maar dat dat er wel aan zit te komen als we de huidige koers voortzetten. We zien dit al in Engeland. Vossen en mensen kunnen samen in een leefgebied leven mits we de vossen wild houden en het ze niet te makkelijk maken. Gebeurt dat wel dan lopen we als mens en huisdier een risico op ziekten, zullen onze huisdieren vaker ten prooi vallen aan vossen en zullen we vaker en meer incidenten met vossen in de stad tegenkomen. Laat de vos alstublieft niet de nieuwe meeuw worden, bewonder liever de natuur van een afstand.

lees meer

Honden in de Rottemeren

16 april 2021 Boswachter Dick van Stegeren in Zuid-Holland

Er zijn steeds meer honden in de Rottemeren. Daarnaast neemt ook het aantal bezoekers toe. Een betere regulering van al die verschillende recreatiestromen is nodig. Vooruitlopend op een herziening van het hondenbeleid zijn alvast een paar kleine aanpassingen doorgevoerd.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog