www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

De otter is terug in de Reeuwijkse Plassen

3 dagen geleden staatsbosbeheerzuidholland in Zuid-Holland

Twee weken geleden was daar opeens het bewijs; de otter is terug van weggeweest in de Reeuwijkse Plassen. We moesten er bijna 50 jaar op wachten, maar de inspanningen en het geduld zijn het meer dan waard geweest. Beelden van een door ons geplaatste wildcamera toonden aan dat de otter zich hier weer heeft gevestigd. Ik zie dit als een waardering voor de wijze waarop we het gebied beheren en dat maakt me erg trots.

lees meer

Beleef het in Het Haagse Bos

12 april 2019 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Op zaterdag 20 april valt er van alles te beleven in het Haagse Bos, rond de grote Bosvijver. Het bos wordt omgetoverd in een magisch, muzikaal, theatraal doe- en wandelbos. Tussen de bomen en op de weide is een aanbod van muziek, dans, theater en creatieve groene workshops. Dit festival volgt de ‘beroemde’ Dag van het Haagse Bos op. Wegens bezuinigingen destijds kon Staatsbosbeheer deze speciale dag niet meer organiseren. Gelukkig is het initiatief vanuit de wijk opgepakt. Samen zetten het Haagse Bos nu weer eens per jaar in de schijnwerpers. Het programma van deze tweede editie van dit festival is veelbelovend!

lees meer

Vogels kijken in de Rottemeren en het Bentwoud; 4 vogeltips in de lente

10 april 2019 Boswachter Jonathan Leeuwis in Zuid-Holland

Het is lente, wat betekend dat het een drukte van jewelste is in de Rottemeren en het Bentwoud! De een na de andere zomergast komt terug van zijn winterverblijf in Afrika. Wat je doet als je je net terug bent? Indruk maken op de vrouwen en vechten voor een eigen territorium natuurlijk! In dit bericht een paar goede vogeltips die echt helemaal bij deze tijd van het jaar horen. Lees het eens door, pak vervolgens je verrekijker en ga lekker naar buiten!

lees meer

Dé tijd om erop uit te gaan!

21 maart 2019 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Juist nu het voorjaar nadert en de natuur ontwaakt is het dé tijd om er zelf ook weer op uit te gaan. Je hoeft niet ver weg. Ga gewoon eens op safari in je eigen achtertuin! Zelfs in je achtertuin kun je namelijk prachtige natuurverschijnselen zien, als je maar goed oplet. Misschien ontdek je wel een egel die net uit zijn winterslaap is, of zie je de eerste bijtjes of vlinders en de felle kleuren van de vroegste voorjaarsbloeiers… ga vervolgens vanuit je tuin via je vertrouwde straat naar het dichtstbijzijnde natuurgebied. Je zult verstelt staan van hoeveel soorten je onderweg tegenkomt… De natuur is namelijk niet ‘ver weg’, maar begint letterlijk in je eigen achtertuin. Misschien vergt het wel enige oefening om te weten hoe je al dat moois zelf kunt ontdekken. ‘Wij boswachters’ helpen jou daar graag bij.

lees meer

Grote machines en kleine eitjes in uw ‘backyard wilderness’

20 maart 2019 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Werk aan dynamische duinen – in Noordwijk

Ondanks al de inzet van grote materieel is het prachtig om te zien hoe zorgvuldig er in Noordwijk gewerkt wordt aan natuurherstel in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof. Waardevolle stukken met bemoste hellingen vol kleine zeldzame planten (grijs duin) zijn met lint afgezet. Duindoornstruiken die ze dreigen te overwoekeren worden verwijderd met de bosmaaier. Als er onder de struiken geen grijs duin te vinden is, worden de struiken met wortel en tak verwijderd. Het zand wordt vervolgens gezeefd en teruggelegd zodat er een mooie plek komt waar zich weer bemoste hellingen met duingrasland kunnen gaan ontwikkelen. En ergens is een boswachter-in spe op zoek naar eitjes

lees meer

Boa in het Hoge Bergse Bos; het kloppende hart van de buitensport in de Rottemeren

15 maart 2019 Boswachter Dick van Stegeren in Zuid-Holland

Een gastblog van boswachter/BOA Bert de Zeeuw over het kloppende hart van de buitensport in recreatiegebied Rottemeren. Zoveel sporters in een relatief klein gebied vraagt van ons allen een bepaald gedrag.

lees meer

Ssst, niet storen. Hond aan de lijn want de dieren in de Hollandse duinen broeden ergens op.

14 maart 2019 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland
Tapuit in Noordwijkse duinen (foto Mark Kras).

15 Maart start het broedseizoen in Staatsbosbeheer Hollands Duin
In maart beginnen veel dieren met het bouwen van nesten en krijgen hun jongen. Om de prille ouders en hun pasgeboren kroost niet te verstoren, gelden er in de Zuid-Hollandse duingebieden van Staatsbosbeheer voor korte tijd andere regels. Vanaf woensdag 15 maart moeten honden weer worden aangelijnd.
Vanaf die datum wordt het beschermd natuurmonument Coepelduynen zelfs geheel afgesloten voor publiek. Op 15 augustus mag de hond weer los en gaan de hekken van Coepelduynen weer open.
In de duinen van Noordwijk gaat het educatief struinpad De Stoere Stuiver definitief dicht om meer ruimte te bieden aan een bijzonder soort als de tapuit.

lees meer

Wandelpad verandert in fietspad in Haagse Bos

12 maart 2019 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer verandert een wandelpad in een recreatief fietspad in het Haagse Bos. Dit is een lang gekoesterde wens van veel bosbezoekers. Door dit nieuwe fietspad worden namelijk het populaire speelbos Robin Hood én de picknickplek op de Walter Boerweide bereikbaar per fiets. Ook is er door de aanpassing een extra Oost-West verbinding beschikbaar nabij de Boslaan.

lees meer

Meester in de camouflage is in de Rottemeren en het Bentwoud!

26 februari 2019 Boswachter Jonathan Leeuwis in Zuid-Holland

Het bokje, voor vele onbekend, maar toch aanwezig! Daag je zelf de wintermaanden uit, en ga opzoek naar dit verborgen snipje!

lees meer

Akkoord voor plannen Koekamp en overkapping A12

21 februari 2019 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Gemeente Den Haag en Staatsbosbeheer gaan de Koekamp voor station Den Haag Centraal verbeteren. Ook laat de gemeente de overkapping achter de Malietoren verbreden. Door de veranderingen wordt het stadspark in ere hersteld . Na de verbeteringen zijn er meer bomen. Er komen mooie planten en struiken die van nature in de omgeving voorkomen. De overkapping zorgt voor een betere verbinding met het Haagse Bos.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog