www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Asperges en laarzen in het duin

16 februari 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Het is niet alleen natuur die het toekomstig Nationaal Park Hollandse Duinen zo bijzonder maakt. Het is ook de rijke menselijke geschiedenis mét het duin. Meest in het oog springen de resten van menselijk gebruik uit de 20e eeuw; resten uit de Tweede Wereldoorlog. En soms zijn er sporen te vinden die je heel dichtbij de mensen uit die periode brengen.

lees meer

Helden winnen uiteindelijk altijd!

11 februari 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Onlangs kreeg ik een mailtje van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude e.o. of ik een woordje wilde doen bij de opening van de nieuwe Vogelkijkhut in natuurgebied Spookverlaat in het Groene Hart. De oude Vogelkijkhut ‘Amalia’ werd vorig jaar door vuurwerk vernield. Mijn antwoord: “En óf ik een woordje wil doen, want ik moet écht even iets kwijt.” Vandaag werd de Vogelkijkhut geopend en bracht ik deze speech als ode aan onze vrijwilligers, onze helden:

lees meer

Voorjaarskriebels: weidevogels komen er weer aan!

2 februari 2017 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Met die koude dagen in de afgelopen weken lijkt het misschien nog wel hartje winter, maar bij de boswachters begint het voorjaar alweer te ‘kriebelen’. Met name de vogels reageren op het toegenomen aantal uren dat het licht is. Zij beginnen af en toe al voorzichtig met een voorjaarsdeuntje en beginnen alweer koppeltjes te vormen. Ook de weidevogels zijn alweer voorzichtig in aantocht!

lees meer

Nieuws uit de Geerpolder

27 januari 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Het hoogheemraadschap van Rijnland werkt samen met Staatsbosbeheer en gemeente Nieuwkoop om te zorgen voor verbetering van de waterkwaliteit en het verbeteren van de natuurwaarden in het Langeraarse Plassengebied. Samen zetten zij zich in dit gebied in voor droge voeten, schoon water, betere recreatiemogelijkheden en mooiere, typisch Hollandse, natuur.

lees meer

Takkenbeest

23 januari 2017 Boswachter Mark Kras (Hollands Duin) in Zuid-Holland

Soms ontstaan spontane initiatieven die het duin nog meer kleur geven. Op een avond word ik verrast door een groot dier op de parkeerplaats. En dieren buiten het raster, dat is niet de bedoeling.

lees meer

Een mooie start van 2017 volgens de boswachters van Zuid-Holland

19 januari 2017 Gastblogger Lisa van der Veen in Zuid-Holland

Van de surfplas in het Groene Hart tot het strand van Rockanje, van polderlandschappen in IJsselmonde tot de oevers van de Rotte. Er is veel te zien en doen in de natuur- en recreatiegebieden, die Staatsbosbeheer sinds begin van dit jaar voor de Zuid-Hollandse recreatieschappen beheert. Lees de tips van onze boswachters in Zuid-Holland over waar je vooral eens een kijkje moet gaan nemen.

lees meer

Stabiel weidevogeljaar voor Staatsbosbeheer kerngebieden Groene Hart

14 december 2016 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

In de weidevogelgebieden die Staatsbosbeheer in het Groene Hart beheert, blijft het aantal weidevogels dit jaar redelijk stabiel. Dit ondanks het tegenvallende voorjaar én de landelijke trend, waar de weidevogelpopulatie juist afneemt. De boswachters van het Groene Hart laten zien dat met zorgvuldig beheer het tij voor de weidevogels in Nederland gekeerd kan worden, want het is nog steeds vijf voor twaalf voor de weidevogels.

lees meer

Staatsbosbeheer schenkt kerstboom aan Tweede Kamer

9 december 2016 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Staatsbosbeheer schenkt dit jaar voor de 21e keer een kerstboom aan de Tweede Kamer. De circa 11 meter hoge fijnspar werd maandag 5 december gezaagd uit het Kuinderbos in de Noordoostpolder en op 9 december met een grote vrachtwagen naar de Tweede Kamer gebracht. De boom is ook dit jaar weer zorgvuldig door de boswachters van Staatsbosbeheer geselecteerd, verplaatst, op maat gezaagd en rechtop gehesen.

lees meer

De Wilck afgesloten vanwege overwinteren kleine zwaan

30 november 2016 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Ieder jaar strijken er in natuurgebied De Wilck tussen Hazerswoude en Zoeterwoude tientallen kleine zwanen neer om te overwinteren. Om de kleine zwanen de rust te geven die ze nodig hebben, sluit Staatsbosbeheer dit Natura 2000 gebied in het Groene Hart af zodra de kleine zwaan arriveert. Bezoekers zijn van harte welkom om de grote groepen vogels te komen bekijken vanaf de vogelkijkschermen.

lees meer

Bomen planten in het Bentwoud!

14 november 2016 Boswachter Linda Groeneveld in Zuid-Holland

Eén van de oertaken van een boswachter is toch wel “het planten van bomen”. Toch doen we dat tegenwoordig als boswachters zelden zelf. Het Bentwoud is aangelegd door de Provincie en het planten van bomen is voor het grootste deel uitgevoerd door aannemers. Afgelopen maart zijn de laatste percelen ingeplant. Klaar zou je zeggen.

Gelukkig hebben we nog een Sponsorbos in het Bentwoud. Een stuk bos waar de aanleg en het onderhoud is gesponsord door verschillende bedrijven. Ieder jaar planten we een nieuw stuk in. In het Bentwoud betekent dat: laarzen aan en de klei in. Afgelopen woensdag mochten we dat weer begeleiden samen met beheervrijwilligers van Staatsbosbeheer. Wat een feest!

Ondanks het koude weer zijn er door de trouwe spaarders van de ASN Bank zo’n 1200 nieuwe bomen met de hand de grond in gegaan.

Alle spaarders en vrijwilligers, ontzettend bedankt, namens de boswachters!

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog