www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Eindelijk rust voor strandplevieren op Verklikkerstrand

4 dagen geleden Boswachter Wendy Janse in Aan Zee
Strandplevier op het Verklikkerstrand - foto Maarten Sluijter

Nergens is de Zeeuwse kust zo dynamisch als op het Verklikkerstrand. De grote zandplaat voor het strand is afgelopen zes jaar wel 500 meter naar het oosten verplaatst en biestarwegras houdt de jonge duintjes vast die op het strand ontstaan. Sommige vogels houden wel van een beetje risico en broeden het liefst precies op deze overgang tussen strand en water. Ontmoet de hoofdpersoon van het Verklikkerstrand: de strandplevier!

lees meer

De terugkeer van de boomkikker

8 mei 2018 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Door verbetering en uitbreiding van het leefgebied zijn de boomkikkers weer definitief terug in de Strijdersgatpolder

lees meer

Boa’s doen monstervangst

2 mei 2018 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee

Boa’s van Staatsbosbeheer en Sportvisserij Zuidwest Nederland hebben een grote slag geslagen toen zij op heterdaad drie mannen staande hebben gehouden met 400 meter staand want in hun bezit. De netten zijn in beslag genomen.

lees meer

Voorjaar: Sterrenschot, heksensnot of reigerkots

20 maart 2018 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Het wordt voorjaar. Je voelt het, je hoort het en je ziet het. En dan ontdek je misschien Sterrenschot of Heksensnot.

lees meer

De aanlijner wint!

14 maart 2018 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee
Reekalf

Voorjaar barst los!
Van 15 maart tot en met 15 juli is het officiële broedseizoen. De meeste vogels broeden in deze periode en damherten en reeën krijgen kalfjes. Juist nu is rust in kwetsbare natuur erg belangrijk, dus; houd de honden aan de lijn!.

lees meer

Wakken hakken en schotsen scheppen

1 maart 2018 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee

Wakken hakken en schotsen scheppen, dat klinkt niet als typisch ‘bos’wachters-werk. Maar toch erg van belang om onze natuurdoelen te halen!

lees meer

De boswachter op pad

26 februari 2018 Boswachter Anouk Pattipeilohij in Aan Zee

De wind giert om het gebouw en de regen slaat onverbiddelijk tegen de ramen. Ik hijs mij in mijn trui, vest, jas en extra bodywarmer, ja ik ben een koukleum, ik weet het. Ik loop door de hal naar de buitendeur en duw deze met moeite open tegen de wind in. Achter mij sluit de deur met een klap, de ramen trillen. Ik worstel gedurende 10 passen met de onzichtbare tegenstander ‘wind’ tot ik bij de auto ben. Vandaag zit ik niet op kantoor, maar ga ik buiten op pad.

lees meer

Dampende lijven en woelige manen

6 februari 2018 Boswachter Karel Leeftink in Aan Zee

Vroeger -toen alles beter was- waren paarden bij Staatsbosbeheer onontbeerlijke collega’s, die onder andere als trekdieren werden ingezet bij bosbouwactiviteiten. In sommige delen van Europa, zelfs vlak over de grens in de Eifel, is dat nog steeds het geval. Vorig jaar winter toonden ervaren Duitse paarden hun kunnen in de Manteling. Dit jaar werden paarden van de Stichting Het Werkende Trekpaard ingezet.

lees meer

Essentaksterfte, wat nu …

6 februari 2018 Boswachter Karel Leeftink in Aan Zee

In grote gedeelten van Nederland is meer dan de helft van de essen ziek, getroffen door de essentaksterfte. Deze beeld bepalende boom is voor een groot deel onherstelbaar. Daarmee dreigt er een waardevolle inheemse boomsoort uit het Nederlandse landschap en uit de bossen te verdwijnen. Ook in Zeeland worden bij Staatsbosbeheer alle matig tot zwaar aangetaste bomen langs wegen en paden vanaf vanwege veiligheid verwijderd. We zijn als beheerders zuinig op de resterende, nog gezonde bomen. De individuen die opvallen door hun vitaliteit worden nadrukkelijk gespaard als bron van mogelijk resistente nakomelingen.

lees meer

Tot in de diepten van het Fort

2 februari 2018 Boswachter Peter Maas in Aan Zee

Elk jaar gaan leden van de zoogdierwerkgroep-zeeland op pad om vleermuizen te inventariseren die overwinteren in oude forten of bunkers. In Fort Rammekens bij Ritthem werden dit jaar uitsluitend Watervleermuizen gevonden.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog