www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

De aanlijner wint!

6 dagen geleden Boswachter Piet van Loon in Aan Zee
Reekalf

Voorjaar barst los!
Van 15 maart tot en met 15 juli is het officiële broedseizoen. De meeste vogels broeden in deze periode en damherten en reeën krijgen kalfjes. Juist nu is rust in kwetsbare natuur erg belangrijk, dus; houd de honden aan de lijn!.

lees meer

Wakken hakken en schotsen scheppen

1 maart 2018 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee

Wakken hakken en schotsen scheppen, dat klinkt niet als typisch ‘bos’wachters-werk. Maar toch erg van belang om onze natuurdoelen te halen!

lees meer

De boswachter op pad

26 februari 2018 Boswachter Anouk Pattipeilohij in Aan Zee

De wind giert om het gebouw en de regen slaat onverbiddelijk tegen de ramen. Ik hijs mij in mijn trui, vest, jas en extra bodywarmer, ja ik ben een koukleum, ik weet het. Ik loop door de hal naar de buitendeur en duw deze met moeite open tegen de wind in. Achter mij sluit de deur met een klap, de ramen trillen. Ik worstel gedurende 10 passen met de onzichtbare tegenstander ‘wind’ tot ik bij de auto ben. Vandaag zit ik niet op kantoor, maar ga ik buiten op pad.

lees meer

Dampende lijven en woelige manen

6 februari 2018 Boswachter Karel Leeftink in Aan Zee

Vroeger -toen alles beter was- waren paarden bij Staatsbosbeheer onontbeerlijke collega’s, die onder andere als trekdieren werden ingezet bij bosbouwactiviteiten. In sommige delen van Europa, zelfs vlak over de grens in de Eifel, is dat nog steeds het geval. Vorig jaar winter toonden ervaren Duitse paarden hun kunnen in de Manteling. Dit jaar werden paarden van de Stichting Het Werkende Trekpaard ingezet.

lees meer

Essentaksterfte, wat nu …

6 februari 2018 Boswachter Karel Leeftink in Aan Zee

In grote gedeelten van Nederland is meer dan de helft van de essen ziek, getroffen door de essentaksterfte. Deze beeld bepalende boom is voor een groot deel onherstelbaar. Daarmee dreigt er een waardevolle inheemse boomsoort uit het Nederlandse landschap en uit de bossen te verdwijnen. Ook in Zeeland worden bij Staatsbosbeheer alle matig tot zwaar aangetaste bomen langs wegen en paden vanaf vanwege veiligheid verwijderd. We zijn als beheerders zuinig op de resterende, nog gezonde bomen. De individuen die opvallen door hun vitaliteit worden nadrukkelijk gespaard als bron van mogelijk resistente nakomelingen.

lees meer

Tot in de diepten van het Fort

2 februari 2018 Boswachter Peter Maas in Aan Zee

Elk jaar gaan leden van de zoogdierwerkgroep-zeeland op pad om vleermuizen te inventariseren die overwinteren in oude forten of bunkers. In Fort Rammekens bij Ritthem werden dit jaar uitsluitend Watervleermuizen gevonden.

lees meer

Update werkzaamheden Boswachterij Westerschouwen

12 januari 2018 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee

Afgelopen week zijn de werkzaamheden in Boswachterij Westerschouwen begonnen. In de onderstaande vlog neem ik jullie mee langs deze werkzaamheden.

lees meer

Eén en al onrust!

8 januari 2018 Boswachter Karel Leeftink in Aan Zee

Als in de winter de polders er wat verveeld bij liggen, de bossen leeg gewaaid zijn en de kreken op betere tijden wachten, is er aan het strand meestal nog wel wat te beleven. In Zeeland is niet heel veel strand in beheer bij Staatsbosbeheer, op de wadden is dat wel anders. Zo zijn vrijwel alle bossen, duinen en stranden op Terschelling van Staatsbosbeheer. Op één van die heerlijk lege stranden heb ik mij rond de kerst kostelijk geamuseerd met…

lees meer

Werkzaamheden zorgen voor robuuste Boswachterij Westerschouwen

22 december 2017 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee

Begin januari starten we met de 2-jaarlijkse houtoogst in Boswachterij Westerschouwen. Ongeveer 1600 kuub dennen uit verschillende bosvakken wordt in circa 4 weken tijd omgezaagd. De werkzaamheden vinden plaatst in het centrale deel van het bos en zullen plaatselijk voor hinder zorgen doordat paden worden afgesloten.

lees meer

Met woelmuisogen

8 december 2017 Boswachter Peter Maas in Aan Zee

De Haringvreter is in het Veerse Meer een van de laatste bolwerken van deze Europees beschermde soort. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer proberen het leefgebied op orde te houden.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog