www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

De Veluwe onder water – fotoblog

4 dagen geleden Janske Blijleven in Veluwe

Zeg je Veluwe, dan denk je bos. Uitgestrekt, eindeloos. Om in te dromen en te dwalen tot je geen boom meer kan zien. Omringd door die bossen heb je hei waar de witte wieven wonen. Ze dansen met de herder en zijn schapen tot de heide bloeit. En in hun bronsttijd burlen de herten, blaffen de reeën en slaken de zwijnen oerkreten waar je haren te berge van reizen. Dàt is de Veluwe. Ook. Maar vandaag neem ik jullie mee tijdens mijn eerste ontdekkingstocht onderwater.

lees meer

Roestbruine Reus op het Kootwijkerzand. De nieuwe uitkijktoren.

9 februari 2017 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
militairen bouwen de nieuwe uitkijktoren Kootwijkerzand

Over een maand moet hij staan, de nieuwe uitkijktoren van het Kootwijkerzand. Met zijn zeventien ton staal zal hij stevig met zijn poten in het zand staan. Gebouwd voor de eeuwigheid, of bijna dan. Een project van samen geven en samen bouwen, een uitkijktoren van iedereen vóór iedereen.

lees meer

Wij zoeken jou! – vrijwillige gastvrouw/gastheer Ugchelen

13 januari 2017 Janske Blijleven in Veluwe

‘De vlammetjes likken aan het hout, af en toe ploft er iets en schiet een wolkje vurige sterretjes omhoog uit het vuur. Loom rek je je uit. Heerlijk, die warmte van zo’n kampvuurtje!’
Het is bijna niet te geloven, maar deze omschrijving hoort echt bij een avondje werken voor Staatsbosbeheer. Lijkt jou dat ook wat, lees dan gauw verder.

lees meer

Boswachter, wat doet u nu? Bosbeheer uitgelegd (6) – Het bos van de toekomst

6 januari 2017 Boswachter Eric Bruins in Veluwe

Stapels stammen langs het pad, in ons mooie bos. Iedereen heeft ze wel eens gezien, maar waarom liggen die stapels daar? Hoe wordt bepaald welke bomen gezaagd mogen worden en welke blijven staan? Wordt er lukraak geoogst of zit er meer achter? En wie controleert of Staatsbosbeheer zorgvuldig werkt met respect voor flora en fauna? Het zesde en laatste deel uit de serie over ‘Bosbeheer’: Het bos van de toekomst

lees meer

Heb jij dat ook?

29 december 2016 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
IJshaar

Lees mee met boswachter Jael over haar winterse belevingen. Geniet met al je zintuigen van al het moois wat de natuur bied. Buiten in de winter.

lees meer

Boswachter, wat doet u nu? Bosbeheer uitgelegd (5) – Bescherming van de bosbewoners

23 december 2016 Boswachter Eric Bruins in Veluwe

Stapels stammen langs het pad, in ons mooie bos. Iedereen heeft ze wel eens gezien, maar waarom liggen die stapels daar? Hoe wordt bepaald welke bomen gezaagd mogen worden en welke blijven staan? Wordt er lukraak geoogst of zit er meer achter? En wie controleert of Staatsbosbeheer zorgvuldig werkt met respect voor flora en fauna? Deel vijf uit de serie ‘Bosbeheer uitgelegd’: Bescherming van de bosbewoners

lees meer

Boswachter, wat doet u nu? Bosbeheer uitgelegd (4) – Houtoogst

9 december 2016 Boswachter Eric Bruins in Veluwe

Stapels stammen langs het pad, in ons mooie bos. Iedereen heeft ze wel eens gezien, maar waarom liggen die stapels daar? Hoe wordt bepaald welke bomen gezaagd mogen worden en welke blijven staan? Wordt er lukraak geoogst of zit er meer achter? En wie controleert of Staatsbosbeheer zorgvuldig werkt met respect voor flora en fauna? Deel vier uit de serie ‘Bosbeheer uitgelegd’: Houtoogst

lees meer

Boswachter, wat doet u nu? Bosbeheer uitgelegd (3) – Kijken naar hout

25 november 2016 Boswachter Eric Bruins in Veluwe

Stapels stammen langs het pad, in ons mooie bos. Iedereen heeft ze wel eens gezien, maar waarom liggen die stapels daar? Hoe wordt bepaald welke bomen gezaagd mogen worden en welke blijven staan? Wordt er lukraak geoogst of zit er meer achter? En wie controleert of Staatsbosbeheer zorgvuldig werkt met respect voor flora en fauna? Deel drie van ‘Bosbeheer uitgelegd’: Kijken naar hout.

lees meer

Getoeter op het Veluwemeer

21 november 2016 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Ze zijn wit met een gele vlek op hun, verder zwarte, snavel. Niet zo groot als de Knobbelzwaan maar toch een flinke vogel. In de zomer zul je ze hier niet zien, dan broeden ze op de arctische toendra’s bij de Barentzzee, of verder naar het oosten. Het grootste deel van de wereldpopulatie komt hier in Nederland overwinteren.

lees meer

Boswachter, wat doet u nu? Bosbeheer uitgelegd (2) – Over de bomen in het bos

11 november 2016 Boswachter Eric Bruins in Veluwe

Stapels stammen langs het pad, in ons mooie bos. Iedereen heeft ze wel eens gezien, maar waarom liggen die stapels daar? Hoe wordt bepaald welke bomen gezaagd mogen worden en welke blijven staan? Wordt er lukraak geoogst of zit er meer achter? En wie controleert of Staatsbosbeheer zorgvuldig werkt met respect voor flora en fauna? Deel twee van ‘Bosbeheer uitgelegd’: Over de bomen in het bos.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog