www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Doe jij ook mee met de Natuurwerkdag van 5 november op het Caitwickerzand?

2 dagen geleden Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
natuurwerkdag2

Op zaterdag 5 november organiseren wij in samenwerking met Landschappen NL de 16de Natuurwerkdag. Dit jaar vindt de Natuurwerkdag van Staatsbosbeheer Veluwe plaats op het Caitwickerzand. Op deze dag werken jong en oud aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Op bijna 500 locaties door heel Nederland krijgt het landschap een opknapbeurt. En ook bij dus ons!

lees meer

De lichtste van de Veluwse Grote Vijf; het ree

4 dagen geleden Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
Foto: Anette Hagenbeek

De lichtste van de Veluwse Grote Vijf; het ree

Naast de bekende ‘Big Five’ in Afrika, kennen we ook de ‘Grote Vijf’ op de Veluwe. De meest indrukwekkende grote bewoners van de Veluwe. In een vijftal blogs zetten we het edelhert, damhert, ree, wild zwijn en de moeflon in het zonnetje. Misschien verlaten ze vandaag wel even hun schuilplaats, maken ze hun kenmerkende geluid of lopen ze voor je langs…. Na het lezen van deze blogs herken je ze meteen. Vandaag aandacht voor de lichtste van de Grote Vijf; het ree. Het ree is een stuk kleiner dan een edelhert en damhert, en met een gewicht van 16 tot maximaal 35 kilogram de lichtste van de Grote Vijf van de Veluwe.

lees meer

Burlen met ontbijt

6 dagen geleden Janske Blijleven in Veluwe
op weg  naar het ontbijt

Van nacht naar dag, een ochtendbronstexcursie op Hoog Buurlo is een bijzondere belevenis.

lees meer

Een ei hoort er bij!

19 oktober 2016 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
ringslang

De ringslang voelt zich thuis in het Renkums beekdal. Het is een reptiel die houd van een vochtige omgeving en hij kan ook zwemmen! In het Renkums beekdal zetten vrijwilligers zich in om de ringslang een handje te helpen. Ze doen dit door broeihopen te maken waar de ringslang zijn eieren in kan leggen. Dit jaar met succes!

lees meer

Dierenkaartjes verzamelen in de natuur – Met je smartphone het bos in

13 oktober 2016 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
app

De wandelroutes van Staatsbosbeheer op de Midden Veluwe zijn vanaf nu opgenomen in de gratis app Perfect Earth Animals. Met de app kunnen digitale dierenkaarten verzameld worden op de wandelroutes rond o.a. Kootwijk, Hoenderloo en ‘t Leesten. Perfect Earth en Staatsbosbeheer komen met deze app om kinderen en hun ouders te stimuleren om leuke activiteiten te ondernemen in de natuur.

lees meer

In bad met de zwijnen

3 oktober 2016 Janske Blijleven in Veluwe

Als vrijwilliger van Staatsbosbeheer kom je graag buiten. Uiteraard, anders was je geen vrijwilliger geworden bij een natuurorganisatie. Nou ben ik, door persoonlijke omstandigheden, van een ‘buiten vrijwilliger’ in een ‘binnen vrijwilliger’ veranderd. Dit betekent gelukkig niet dat ik nooit meer buiten kom, mijn werkzaamheden voor Staatsbosbeheer zijn alleen anders. Vanaf vandaag zult u mij niet meer zo snel ‘in het wild’ aantreffen, maar in plaats daarvan een blogpost van mijn hand terugvinden via dit Boswachtersblog. Zo hoop ik u, onder andere, onze Veluwe te laten beleven.

lees meer

Maaien voor de weidevogels

26 september 2016 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
grutto1

In Arkemheen moet gemaaid worden. Maar hoe gaat dat samen met de weidevogels die er zitten?

lees meer

De Bambi van de Veluwse Grote Vijf; het damhert

11 september 2016 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
jong-damhert-drinkt-foto-bert-morsink

Naast de bekende ‘Big Five’ in Afrika, kennen we ook de ‘Grote Vijf’ op de Veluwe. De meest indrukwekkende grote bewoners van de Veluwe. In een vijftal blogs zetten we het edelhert, damhert, ree, wild zwijn en de moeflon in het zonnetje. Misschien verlaten ze vandaag wel even hun schuilplaats, maken ze hun kenmerkende geluid of lopen ze voor je langs…. Na het lezen van deze blogs herken je ze meteen.

lees meer

Kom op 10 en 11 september naar Radio Kootwijk, het Leesten of de Zaadeest in Stroegrote vijf

7 september 2016 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
foto-1-grasnapolsky-lotte-schrander

Staatsbosbeheer doet dit jaar weer mee aan de landelijke Open Monumentendag in het weekend van 10 en 11 september. Een bijzondere gelegenheid om meer mensen in contact te brengen met ons monumentale erfgoed. Op de Veluwe zijn er zelfs drie locaties die meedoen. De monumenten de Zaadeest en Radio Kootwijk openen hun deuren, en op Het Leesten is een archeologische themawandeling, met bijpassende activiteiten.

lees meer

Staatsbosbeheer Veluwe organiseert bronstexcursie voor blinden en slechtzienden

2 september 2016 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
edelhertburlend

Staatsbosbeheer Veluwe organiseert dit jaar voor het eerst twee bronstexcursies voor mensen met een visuele beperking. De bronstexcursies vinden plaats op vrijdag 23 en maandag 26 september in Ugchelen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog