www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Spartelvijver Zandenbos

5 september 2022 Boswachter Alex Plantinga in Veluwe

In het Zandenbos gaat in het najaar van 2022 een Hondenspartelvijver aangelegd worden. Hier kunnen de trouwe viervoeters lekker het hele jaar door spelen en afkoelen op warme dagen. De spartelvijver zal ter hoogte van Zandenplas / het tunneltje komen te liggen. In deze blog wordt de achtergrond toegelicht, waarom precies deze locatie gekozen is en wat er tijdens de uitvoering zal gebeuren.

lees meer

Oergeluiden en wapengekletter. De edelhertenbronst begint!

31 augustus 2022 Boswachter Jody Bennink in Veluwe

De bronstijd is de paartijd van de hertachtigen zoals het damhert, ree en edelhert. Komende maand vindt de jaarlijkse bronsttijd van de edelherten plaats. Het is een bijzondere tijd, omdat de herten (mannen) hun imposante oergeluid laten horen. Beter bekend als het burlen. Het is een tijd waar de dieren zich gedurende het hele jaar op voorbereiden.

lees meer

Het proces – Zandenbosvennen

23 augustus 2022 Boswachter Alex Plantinga in Veluwe

Dinsdagavond 7 juni is er weer een klankbordgroep sessie geweest. Dit keer werd de sessie niet in een zaal gehouden maar ter plaatse in het bos bij de Zandenbosvennen.

lees meer

Wat hoor ik daar fiepen? De reeënbronst is volop bezig.

2 augustus 2022 Boswachter Alex Plantinga in Veluwe

De tijd van het jaar is weer aangebroken waarin de mannetjes reeën volop aan het strijden zijn om een vrouwtje. Ieder jaar in deze periode (half juli t/m half augustus) is de paartijd, ook wel bronstperiode, en rennen de mannetjes, bevangen door de liefde, eindeloos achter de vrouwtjes aan. In de buiten- en natuurgebieden heb je ook overdag meer kans op een ontmoeting met deze schitterende dieren.

lees meer

De Zandenbosvennen en de risico’s

28 juli 2022 Boswachter Alex Plantinga in Veluwe

In het blog van 11 juli is er verteld hoe het hydrologische systeem van de Zandenbosvennen werkt. Het water in de vennen betekent leven voor specialistische plant- en diersoorten. Zij zijn afhankelijk van dit leefgebied met water. In dit blog wordt er ingegaan op de verschillende risico’s die het voortbestaan van de vennen en de bijzondere soorten bedreigd.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog