www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Inloopavond over ontwerp multifunctionele gebouw op het Leesten

1 februari 2018 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Het voorontwerp voor het multifunctionele gebouw op het Leesten bij Apeldoorn is klaar. In dit gebouw komt het informatiecentrum van Staatsbosbeheer en de horeca ondernemer ‘De Ugchelse Berg’. Het is een gebouw waar natuurliefhebbers en recreanten terecht kunnen voor informatie over de Veluwe en horeca. De architect is Olaf Gipser Architects en het gebouw heeft een transparante uitstraling. Er ligt een terras naast dat eindigt waar de zandkuil begint. Op woensdag 14 februari is er een inloopavond in de huidige kiosk op het Leesten, Hoenderloseweg 191, 7339 GG Ugchelen. Binnenlopen kan tussen 19 – 21 u.

lees meer

WILD van de Veluwe!

26 januari 2018 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Ben jij ook zo’n #Veluwefan? Dan heb ik goed nieuws voor je! Een paar dagen geleden mocht ik samen met de andere Veluwse boswachters naar de première van de nieuwe bioscoopfilm WILD. Wat was ik ontroerd van de prachtige beelden van de Veluwe, hét wilde hart van NL.

lees meer

Eindeloze uiterwaarden, hoogwater aan de randen van de Veluwe

20 januari 2018 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Ondergelopen uiterwaarden: hoogwater bij ruïne de Nijenbeek

Uitgestrekte vlaktes met water. Kruinen van bomen die aangeven waar een pad of een weg onder water ligt. In de winter staat het water langs de rivieren vaak hoog en deze winter extra hoog. Het is altijd weer genieten van dit uitzicht wanneer je fietst over de dijk, vindt boswachter Jaël Bergwerff. Lees over de dieren en de pioniersvegetatie, de vele gezichten door de dynamiek van de uiterwaarden.

lees meer

Achtergelaten sporen – de grafheuvels van de Veluwe

16 januari 2018 Boswachter Lennard Jasper in Veluwe

Als je niet beter wist, zou je er zo aan voorbij gaan. Het lijken immers gewone zandheuvels, maar niets is minder waar. De Veluwe ligt bezaaid met eeuwenoude grafheuvels. Ze roepen vragen op en spreken tot je verbeelding. In dit gastblog laat Seline Geijskes ons kennis maken met deze bijzondere heuvels in het landschap en vertelt ze waarom deze monumenten zo’n indruk op haar maken.
Inclusief wandeltips van de boswachter.

lees meer

Even voorstellen: boswachter Jeanette

10 januari 2018 Boswachter Jeanette Stam in Veluwe

Even voorstellen, er is een nieuwe boswachter op de Veluwe: boswachter Jeanette.

lees meer

Werkzaamheden in het bos bij Bennekom

27 december 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

De winter is vaak de periode dat er veel boswerkzaamheden zijn. Dit jaar wordt er bijvoorbeeld gewerkt in het bos bij Bennekom. Boswachter Jaël verteld hoe dat in zijn werk gaat er wat er gaat gebeuren.

lees meer

Koning winter was wit en sterk

19 december 2017 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

De afgelopen weken hebben we op de Veluwe kunnen genieten van een prachtig winters landschap. Witte sneeuw zo ver je kon kijken. Met bomen vol sneeuw waande je je in Zweden. Maar deze mooie beelden hebben ook een keerzijde.

lees meer

Gezocht: architecten in de dop

12 december 2017 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Heb jij dat nou ook altijd? Dat je een bouwwerk ziet en denkt: ‘Dat kan beter’. Je ziet wat ontbreekt, niet past in de omgeving of hoe (on)toegankelijk iets is. Eigenlijk zou je willen dat ze jóu hadden gevraagd voor het ontwerp! Dan heb je nu je kans: denk mee over de bouw van de nieuwe wildobservatieplaats bij Hoog Buurlo.

lees meer

Over de buitengewone Veluwe: Veluwe Buitengewoon

11 december 2017 Janske Blijleven in Veluwe

De Veluwe is buitengewoon, dat weet oud ecoloog Gert Jan Blankena als geen ander. Hij schreef ruim dertig jaar columns voor De Stentor en zijn mooiste verhalen zijn nu gebundeld. Maar… is dat boek nu óók Buitengewoon?

lees meer

Een boefje met een heus boevenmasker: de klapekster

6 december 2017 Janske Blijleven in Veluwe
in het topje van een boom zit een klapekster op de uitkijk

Fantastisch weer, helder, weinig wind: hoog tijd om de hei op te gaan, vond voormalig ecoloog en gastblogger Gert Jan Blankena. Er valt immers altijd wat te beleven op de heide. En dat blijkt maar. Deze keer trof hij een opgeprikte, halve muis en er is er maar één die dat doet: de klapekster.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog