www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Bezoek de IJssel tijdens de IJsselbiënnale!

2 dagen geleden Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Ooit gehoord van de IJsselbiënnale? Dit is een uitgelezen kans om de IJssel op unieke wijze te beleven. Wandel of fiets langs de IJssel, beleef de natuur en laat je meenemen door kunstenaars en hun blik op de wereld in de riviernatuur. Een hoogwaardig artistiek programma, waarmee we de hele IJsselvallei met elkaar verbinden. Hun visie op de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap

lees meer

Schapen van Hoog Buurlo fris geknipt de zomer in.

8 juni 2017 Boswachter Frank Volkers in Veluwe
schaapscheerdersdag Hoog Buurlo

Op Vaderdag, zondag 18 juni, worden de schapen van Hoog Buurlo geschoren. Op deze Schaapscheerdersdag is er voor kinderen van alles te beleven: oud-hollandse spelletjes, demonstraties schapen hoeden en wandelingetjes met de boswachter. Ook is er een ‘Veluws marktje’.

lees meer

Maaien in Wageningen

2 juni 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Mozaiek maaien in de Bovenpolder

De afgelopen week zijn er maaiwerkzaamheden verricht tijdens het broedseizoen in de Wageningse Bovenpolder. Staatsbosbeheer heeft hier een weloverwogen keuze gemaakt om in te grijpen in de vegetatie om eenzijdigheid te voorkomen en de beoogde natuurwaarden te behouden c.q te bevorderen. Om dit te bereiken was ingrijpen tijdens het broedseizoen nodig om de eenzijdige vossestaartvegetatie in zijn groeiperiode een flinke knauw te geven en om andere kruiden meer kans te geven. Staatsbosbeheer voert dit uit onder gedragscode waarbij van te voren wordt gekeken welke vogels zitten te broeden en welke delen niet gemaaid mogen worden. Uiteindelijk moet dit ingrijpen resulteren in verbetering van de kwaliteit van de natuur in de Wageningse Bovenpolder.

lees meer

Van Zon, jonge hazen en weidevogelkuikens

19 mei 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Boswachter Jaël brengt een bezoek aan Arkemheen, het belangrijkste weidevogelgebied van Gelderland. Hier doen de grutto’s het nog goed en buitelen de hazen over elkaar heen. Er is veel te zien en te horen van de vogels van het open polderlandschap.

lees meer

Vrijwilliger aan het woord: ’t Is toch zonde als het in elkaar dondert’

12 mei 2017 Janske Blijleven in Veluwe

Zonder vrijwilligers kan en wil Staatsbosbeheer niet. We vinden het prachtig dat mensen hun passie voor de natuur vormgeven door ons een handje te helpen. Ze zijn onze ogen en oren in de maatschappij en wat ze doen is onmisbaar. We hebben allerlei soorten vrijwilligers. Er zijn er die meewerken in het beheer van onze terreinen, weer anderen helpen bij educatieprojecten, de monitoring van soorten, het geven van excursies en nog veel meer. In deze serie laten we de vrijwilligers aan het woord. Wat doen ze en wat vinden ze er van? Deze keer Gijs Vos en zijn collega’s die de Zaadeest in Stroe in ere herstellen én je er alles over kunnen vertellen.

lees meer

Een ongeolied scharnier.

19 april 2017 Boswachter Frank Volkers in Veluwe

De boerenzwaluwen zijn weer terug bij de schaapskooi van Hoog Buurlo. Ik verwonder me over hun bijzondere geluid en doe een ontdekking.

lees meer

Vrijwilliger aan het woord: “Alles wat groeit en bloeit is leuk!”

30 maart 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Zonder vrijwilligers kan en wil Staatsbosbeheer niet. We vinden het prachtig dat mensen hun passie voor de natuur vormgeven door ons een handje helpen. Ze zijn onze ogen en oren in de maatschappij en wat ze doen is onmisbaar. We hebben allerlei soorten vrijwilligers. Er zijn er die meewerken in het beheer van onze terreinen, weer anderen helpen bij educatieprojecten of de monitoring van soorten, of ze geven excursies. In deze serie laten we de vrijwilligers aan het woord. Wat doen ze en wat vinden ze er van? Deze keer Nique Rijs uit Renkum die kinderen de natuur laat beleven!

lees meer

Broedseizoen van start!

21 maart 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

De vogels zijn druk aan te nestelen om weer een nieuwe generatie jongen groot te brengen. Om dit tot een succes te maken hebben ze je hulp nodig. Let juist nu extra goed op de toegangsregels van de natuurgebieden en houd je daar aan!

lees meer

Geroffel in het bos. Op zoek naar de zwarte specht.

17 maart 2017 staatsbosbeheer1 in Veluwe

Het is maart! Tijd voor de zwarte spechten. In dit gastblog neemt Gert Jan Blankena – voormalig ecoloog gemeente Apeldoorn – ons mee naar zijn favoriete zwarte spechtenplek, op zoek naar deze schuwe vogel.

lees meer

Roestbruine reus op het Kootwijkerzand is klaar. Welke klas verzint een naam voor de nieuwe uitkijktoren?

9 maart 2017 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Eindelijk is het dan zover! De roestbruine reus aan het Kootwijkerzand is klaar. De afgelopen weken hebben “de bouwvakkers” van de Koninklijke Landmacht de nieuwe uitkijktoren in elkaar gezet. Maar wat nog ontbreekt is een bijzondere naam voor de nieuwe uitkijktoren. Welke schoolklas in Apeldoorn of Barneveld helpt ons en doet mee met de naamwedstrijd?

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog