www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Broedseizoen van start!

6 dagen geleden Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

De vogels zijn druk aan te nestelen om weer een nieuwe generatie jongen groot te brengen. Om dit tot een succes te maken hebben ze je hulp nodig. Let juist nu extra goed op de toegangsregels van de natuurgebieden en houd je daar aan!

lees meer

Geroffel in het bos. Op zoek naar de zwarte specht.

17 maart 2017 staatsbosbeheer1 in Veluwe

Het is maart! Tijd voor de zwarte spechten. In dit gastblog neemt Gert Jan Blankena – voormalig ecoloog gemeente Apeldoorn – ons mee naar zijn favoriete zwarte spechtenplek, op zoek naar deze schuwe vogel.

lees meer

Roestbruine reus op het Kootwijkerzand is klaar. Welke klas verzint een naam voor de nieuwe uitkijktoren?

9 maart 2017 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Eindelijk is het dan zover! De roestbruine reus aan het Kootwijkerzand is klaar. De afgelopen weken hebben “de bouwvakkers” van de Koninklijke Landmacht de nieuwe uitkijktoren in elkaar gezet. Maar wat nog ontbreekt is een bijzondere naam voor de nieuwe uitkijktoren. Welke schoolklas in Apeldoorn of Barneveld helpt ons en doet mee met de naamwedstrijd?

lees meer

Fotowedstrijd. In de ban van de Volle Maan

5 maart 2017 Janske Blijleven in Veluwe

Ons Facebookteam is in de ban van de Volle Maan. En daarom organiseren ze een fotowedstrijd: De Veluwe bij maanlicht. Doe je mee?
p.s. ook zonder Facebook kan je mee doen, hoor!

lees meer

Geboortegolf te Hoog Buurlo. Al meer dan 100 dartelende lammetjes in en om de schaapskooi.

24 februari 2017 Boswachter Frank Volkers in Veluwe

Bij Staatsbosbeheer Veluwe zijn we al in de ban van de lente. Ruim 100 lammetjes springen en dartelen namelijk in het rond bij de schaapskudde van Hoog Buurlo. De tweeling Daphne en Daantje beet de spits af. Als iedereen geboren is, vieren we dat met een heuse Lammetjesdag.

lees meer

We zijn in blijde verwachting…

20 februari 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Wild zwijn

Het voorjaar is een groot avontuur voor de jonge dieren. Iedereen geniet van de eerste zonnestralen en de frisse nieuwe wereld. Een wereld die ontdekt moet worden maar niet tegen elke prijs. Loslopende honden kunnen het wild opschrikken, met alle gevolgen van dien. Houd de hond dus aan de lijn.

lees meer

De Veluwe onder water – fotoblog

16 februari 2017 Janske Blijleven in Veluwe

Zeg je Veluwe, dan denk je bos. Uitgestrekt, eindeloos. Om in te dromen en te dwalen tot je geen boom meer kan zien. Omringd door die bossen heb je hei waar de witte wieven wonen. Ze dansen met de herder en zijn schapen tot de heide bloeit. En in hun bronsttijd burlen de herten, blaffen de reeën en slaken de zwijnen oerkreten waar je haren te berge van reizen. Dàt is de Veluwe. Ook. Maar vandaag neem ik jullie mee tijdens mijn eerste ontdekkingstocht onderwater.

lees meer

Roestbruine Reus op het Kootwijkerzand. De nieuwe uitkijktoren.

9 februari 2017 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
militairen bouwen de nieuwe uitkijktoren Kootwijkerzand

Over een maand moet hij staan, de nieuwe uitkijktoren van het Kootwijkerzand. Met zijn zeventien ton staal zal hij stevig met zijn poten in het zand staan. Gebouwd voor de eeuwigheid, of bijna dan. Een project van samen geven en samen bouwen, een uitkijktoren van iedereen vóór iedereen.

lees meer

Wij zoeken jou! – vrijwillige gastvrouw/gastheer Ugchelen

13 januari 2017 Janske Blijleven in Veluwe

‘De vlammetjes likken aan het hout, af en toe ploft er iets en schiet een wolkje vurige sterretjes omhoog uit het vuur. Loom rek je je uit. Heerlijk, die warmte van zo’n kampvuurtje!’
Het is bijna niet te geloven, maar deze omschrijving hoort echt bij een avondje werken voor Staatsbosbeheer. Lijkt jou dat ook wat, lees dan gauw verder.

lees meer

Boswachter, wat doet u nu? Bosbeheer uitgelegd (6) – Het bos van de toekomst

6 januari 2017 Boswachter Eric Bruins in Veluwe

Stapels stammen langs het pad, in ons mooie bos. Iedereen heeft ze wel eens gezien, maar waarom liggen die stapels daar? Hoe wordt bepaald welke bomen gezaagd mogen worden en welke blijven staan? Wordt er lukraak geoogst of zit er meer achter? En wie controleert of Staatsbosbeheer zorgvuldig werkt met respect voor flora en fauna? Het zesde en laatste deel uit de serie over ‘Bosbeheer’: Het bos van de toekomst

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog