www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Van dril tot kikker, wat gaat dat snel!

5 dagen geleden Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Bij boswachter Jaël bruist de vijver van het leven, de bruine kikkers zijn weer wakker en hebben voor nageslacht gezorgd. In een dagboekje noteert Jaël wat er gebeurt.

lees meer

‘White spots’ als inspiratiebron. Get unwired, get inspired

11 april 2018 Janske Blijleven in Veluwe
Dansende bomen in lentegwaard. Drie

Een prikkelend project, ‘Unwired’. Over onze smartphoneverslaving en ‘white spots’. Witte plekken in de natuur, digitaal gezien. Ze bestaan nog, ook in Nederland. Onbereikbaar ben je daar. Wat doe jij als je die treft? En wat als je werkt in zo’n ‘white spot’…

lees meer

Op zoek naar vijf wonderlijke wezentjes op de Veluwe. Uitdaging 1: de beekprik

6 april 2018 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Waar de Veluwe bekend om staat, is natuurlijk het grote wild dat je kunt tegenkomen als je veel geluk hebt. Boswachter Laurens wil dit keer juist op zoek naar de allerkleinste diertjes op de Veluwe, met de meest uitzonderlijke kenmerken. Wanneer hij zo’n wezentje weet te vinden, neemt hij een vlog op. Hij heeft vijf heel kleine wonderlijke wezens op zijn verlanglijst en start zijn serie met een grote uitdaging: de beekprik.

lees meer

Vreemde rijen van kuilen op het Armenveld

29 maart 2018 Gastblogger dhr. Gert Jan Blankena in Veluwe

Gert Jan Blankena ontdekte een rij raadselachtige kuilen op het Leesten. Wat zou dat zijn? Hij gaat op onderzoek uit en stuit op een restant van de middeleeuwse ijzerindustrie.

lees meer

Keijgoeie bomenplanters!

23 maart 2018 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
groep 8 van de Keijenbergschool uit Renkum plant een boom tijdens de Nationale Boomplantdag 2018

Tijdens de Nationale Boomplantdag 2018 steekt groep 8 van de Keijenbergschool uit Renkum de handen flink uit de mouwen. De leerlingen planten drie nieuwe bomen op de Keijenberg en ontdekken meteen waarom die zo heet…

lees meer

Inloopavond over ontwerp multifunctionele gebouw op het Leesten

1 februari 2018 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Het voorontwerp voor het multifunctionele gebouw op het Leesten bij Apeldoorn is klaar. In dit gebouw komt het informatiecentrum van Staatsbosbeheer en de horeca ondernemer ‘De Ugchelse Berg’. Het is een gebouw waar natuurliefhebbers en recreanten terecht kunnen voor informatie over de Veluwe en horeca. De architect is Olaf Gipser Architects en het gebouw heeft een transparante uitstraling. Er ligt een terras naast dat eindigt waar de zandkuil begint. Op woensdag 14 februari is er een inloopavond in de huidige kiosk op het Leesten, Hoenderloseweg 191, 7339 GG Ugchelen. Binnenlopen kan tussen 19 – 21 u.

lees meer

WILD van de Veluwe!

26 januari 2018 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Ben jij ook zo’n #Veluwefan? Dan heb ik goed nieuws voor je! Een paar dagen geleden mocht ik samen met de andere Veluwse boswachters naar de première van de nieuwe bioscoopfilm WILD. Wat was ik ontroerd van de prachtige beelden van de Veluwe, hét wilde hart van NL.

lees meer

Eindeloze uiterwaarden, hoogwater aan de randen van de Veluwe

20 januari 2018 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Ondergelopen uiterwaarden: hoogwater bij ruïne de Nijenbeek

Uitgestrekte vlaktes met water. Kruinen van bomen die aangeven waar een pad of een weg onder water ligt. In de winter staat het water langs de rivieren vaak hoog en deze winter extra hoog. Het is altijd weer genieten van dit uitzicht wanneer je fietst over de dijk, vindt boswachter Jaël Bergwerff. Lees over de dieren en de pioniersvegetatie, de vele gezichten door de dynamiek van de uiterwaarden.

lees meer

Achtergelaten sporen – de grafheuvels van de Veluwe

16 januari 2018 Boswachter Lennard Jasper in Veluwe

Als je niet beter wist, zou je er zo aan voorbij gaan. Het lijken immers gewone zandheuvels, maar niets is minder waar. De Veluwe ligt bezaaid met eeuwenoude grafheuvels. Ze roepen vragen op en spreken tot je verbeelding. In dit gastblog laat Seline Geijskes ons kennis maken met deze bijzondere heuvels in het landschap en vertelt ze waarom deze monumenten zo’n indruk op haar maken.
Inclusief wandeltips van de boswachter.

lees meer

Even voorstellen: boswachter Jeanette

10 januari 2018 Boswachter Jeanette Stam in Veluwe

Even voorstellen, er is een nieuwe boswachter op de Veluwe: boswachter Jeanette.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog