www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Reeënliefde

15 juli 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
ree bok

Eind juli/begin augustus zijn reeën maar met één ding bezig: vrouwtjes versieren. De bronsttijd is begonnen. In deze periode zijn de reeën op de Veluwe aan het begin van de jaarlijkse bronsttijd. Bij de bokken (mannetjes) gieren de hormonen door het lijf. De bokken zijn druk bezig indruk te maken op de geiten (vrouwtjes).

lees meer

Nieuwe wisenten op de Veluwe

11 juli 2017 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Een kleine 100 jaar geleden was de wisent uitgestorven in het wild. Afgelopen vrijdag hebben we weer twee nieuwe wisenten uit Polen mogen verwelkomen in het wisentgebied op de Veluwe. De stier van twee jaar en de koe van één jaar oud voegen zich bij de drie dieren die hier sinds vorig jaar leven.

lees meer

Vrijwilliger aan het woord: ‘Eigenlijk ben ik nog steeds met sabbatical’

7 juli 2017 staatsbosbeheer1 in Veluwe

Zonder vrijwilligers kan en wil Staatsbosbeheer niet. We vinden het prachtig dat mensen hun passie voor de natuur vormgeven door ons een handje helpen. Ze zijn onze ogen en oren in de maatschappij en wat ze doen is onmisbaar. We hebben allerlei soorten vrijwilligers. Er zijn er die meewerken in het beheer van onze terreinen, weer anderen helpen bij educatieprojecten of de monitoring van soorten, of ze geven excursies. In deze serie laten we onze vrijwilligers aan het woord. Wat doen ze en wat vinden ze er van? Deze keer aan het woord: Sjarif Haberham.

lees meer

Vliegend hert op de Veluwe!

30 juni 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Rick de Ruiter is als boswachter ecologie altijd opzoek naar bijzondere soorten op de Veluwe. Hij komt op de mooiste plekken en ziet heel veel voorbij komen. Nu kwam hij naar me toe dat hij deze keer toch wel iets heel leuks was tegengekomen. Een vliegend hert!

lees meer

Start bouw informatiecentrum op het Leesten

27 juni 2017 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Ik ben blij u te kunnen melden dat we gaan starten
met de bouw van het informatiecentrum op het Leesten bij Apeldoorn. Het wordt een multifunctioneel gebouw met horeca waar natuurliefhebbers en recreanten hun hart kunnen ophalen en elkaar kunnen ontmoeten.

lees meer

Bezoek de IJssel tijdens de IJsselbiënnale!

23 juni 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Ooit gehoord van de IJsselbiënnale? Dit is een uitgelezen kans om de IJssel op unieke wijze te beleven. Wandel of fiets langs de IJssel, beleef de natuur en laat je meenemen door kunstenaars en hun blik op de wereld in de riviernatuur. Een hoogwaardig artistiek programma, waarmee we de hele IJsselvallei met elkaar verbinden. Hun visie op de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap

lees meer

Schapen van Hoog Buurlo fris geknipt de zomer in.

8 juni 2017 Boswachter Frank Volkers in Veluwe
schaapscheerdersdag Hoog Buurlo

Op Vaderdag, zondag 18 juni, worden de schapen van Hoog Buurlo geschoren. Op deze Schaapscheerdersdag is er voor kinderen van alles te beleven: oud-hollandse spelletjes, demonstraties schapen hoeden en wandelingetjes met de boswachter. Ook is er een ‘Veluws marktje’.

lees meer

Maaien in Wageningen

2 juni 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Mozaiek maaien in de Bovenpolder

De afgelopen week zijn er maaiwerkzaamheden verricht tijdens het broedseizoen in de Wageningse Bovenpolder. Staatsbosbeheer heeft hier een weloverwogen keuze gemaakt om in te grijpen in de vegetatie om eenzijdigheid te voorkomen en de beoogde natuurwaarden te behouden c.q te bevorderen. Om dit te bereiken was ingrijpen tijdens het broedseizoen nodig om de eenzijdige vossestaartvegetatie in zijn groeiperiode een flinke knauw te geven en om andere kruiden meer kans te geven. Staatsbosbeheer voert dit uit onder gedragscode waarbij van te voren wordt gekeken welke vogels zitten te broeden en welke delen niet gemaaid mogen worden. Uiteindelijk moet dit ingrijpen resulteren in verbetering van de kwaliteit van de natuur in de Wageningse Bovenpolder.

lees meer

Van Zon, jonge hazen en weidevogelkuikens

19 mei 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Boswachter Jaël brengt een bezoek aan Arkemheen, het belangrijkste weidevogelgebied van Gelderland. Hier doen de grutto’s het nog goed en buitelen de hazen over elkaar heen. Er is veel te zien en te horen van de vogels van het open polderlandschap.

lees meer

Vrijwilliger aan het woord: ’t Is toch zonde als het in elkaar dondert’

12 mei 2017 Janske Blijleven in Veluwe

Zonder vrijwilligers kan en wil Staatsbosbeheer niet. We vinden het prachtig dat mensen hun passie voor de natuur vormgeven door ons een handje te helpen. Ze zijn onze ogen en oren in de maatschappij en wat ze doen is onmisbaar. We hebben allerlei soorten vrijwilligers. Er zijn er die meewerken in het beheer van onze terreinen, weer anderen helpen bij educatieprojecten, de monitoring van soorten, het geven van excursies en nog veel meer. In deze serie laten we de vrijwilligers aan het woord. Wat doen ze en wat vinden ze er van? Deze keer Gijs Vos en zijn collega’s die de Zaadeest in Stroe in ere herstellen én je er alles over kunnen vertellen.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog