www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Open monumentendag bij de steenfabriek in de Jufferswaard in Renkum

5 september 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Op 9 en 10 september kunt u de Jufferswaard in Renkum bezoeken om meer te weten te komen over de steenfabriek en de prachtige Jufferswaard waarin deze ligt. Een kijkje in de geschiedenis van de industrie aan onze rivieren, aan de hand van dit monument dat beschikt over zowel een veldoven als een ringoven. Er is een uitgebreid programma voor jong en oud, dus veel te beleven in Renkum tijdens de open monumentendagen!

lees meer

Met Stichting Ambulance Wens wildspotten bij Staatsbosbeheer

4 september 2017 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Staatsbosbeheer ontvangt jaarlijks veel verzoeken van mensen die met een boswachter op pad willen. Helaas laat ons werk het niet toe om aan alle verzoeken tegemoet te komen. Soms komen er verzoeken voorbij waar we graag onze medewerking aan verlenen.

lees meer

Het Vierhouterbos, een geschiedenis van maalmannen, eekschillers en boeren

1 september 2017 Boswachter Lennard Jasper in Veluwe

De grillige vormen van de bomen in het Vierhouterbos zijn niet zomaar ontstaan. We gaan terug naar de tijd van de maalmannen en eekschillers en ontdekken een stuk Veluwse cultuurhistorie.

lees meer

Vrijwilliger aan het woord: ‘De stilte-opdracht en schapen knuffelen zijn favoriet’

24 augustus 2017 Janske Blijleven in Veluwe

Zonder vrijwilligers kan en wil Staatsbosbeheer niet. We vinden het prachtig dat mensen hun passie voor de natuur vormgeven door ons een handje helpen. Ze zijn onze ogen en oren in de maatschappij en wat ze doen is onmisbaar. We hebben allerlei soorten vrijwilligers. Er zijn er die meewerken in het beheer van onze terreinen, weer anderen helpen bij educatieprojecten of de monitoring van soorten, of ze geven excursies. In deze serie laten we onze vrijwilligers aan het woord. Wat doen ze en wat vinden ze er van? Deze keer Klazien Koppelaar, educatie vrijwilliger bij de schaapskooi van Hoog Buurlo.

lees meer

Rotte eieren

19 augustus 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

In het Renkums Beekdal gaan werkzaamheden plaatsvinden om de afwatering van het beekdal te verbeteren. Dit is nodig om tegen te gaan dat door verrijkende stoffen de veenlaag wordt afgebroken en er een voor de vegetatie giftige laag modder ontstaat waar niks groeit. Een scheikundig verhaal dat boswachter Jaël Bergwerff zo goed mogelijk uitlegt.

lees meer

Als een bezige bij op drie gedachten hinken

11 augustus 2017 Boswachter Eric Bruins in Veluwe
wilde bij

Natuur beschermen, beleven én benutten. Hoe maak je de juiste afweging tussen die drie belangen?

lees meer

De bijzondere levensloop van een plant: hengel

28 juli 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

In lanen en langs bosranden staat nu een bijzondere plant in bloei: hengel. Hengel dankt zijn naam aan de gekromde, overhangende stengel: als een vishengel met vis. De planten zijn allemaal naar dezelfde richting gebogen: naar het licht toe. Hengel heeft wel een beetje hulp nodig om ieder jaar weer een mooie plant te worden…

lees meer

Reeënliefde

15 juli 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
ree bok

Eind juli/begin augustus zijn reeën maar met één ding bezig: vrouwtjes versieren. De bronsttijd is begonnen. In deze periode zijn de reeën op de Veluwe aan het begin van de jaarlijkse bronsttijd. Bij de bokken (mannetjes) gieren de hormonen door het lijf. De bokken zijn druk bezig indruk te maken op de geiten (vrouwtjes).

lees meer

Nieuwe wisenten op de Veluwe

11 juli 2017 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Een kleine 100 jaar geleden was de wisent uitgestorven in het wild. Afgelopen vrijdag hebben we weer twee nieuwe wisenten uit Polen mogen verwelkomen in het wisentgebied op de Veluwe. De stier van twee jaar en de koe van één jaar oud voegen zich bij de drie dieren die hier sinds vorig jaar leven.

lees meer

Vrijwilliger aan het woord: ‘Eigenlijk ben ik nog steeds met sabbatical’

7 juli 2017 staatsbosbeheer1 in Veluwe

Zonder vrijwilligers kan en wil Staatsbosbeheer niet. We vinden het prachtig dat mensen hun passie voor de natuur vormgeven door ons een handje helpen. Ze zijn onze ogen en oren in de maatschappij en wat ze doen is onmisbaar. We hebben allerlei soorten vrijwilligers. Er zijn er die meewerken in het beheer van onze terreinen, weer anderen helpen bij educatieprojecten of de monitoring van soorten, of ze geven excursies. In deze serie laten we onze vrijwilligers aan het woord. Wat doen ze en wat vinden ze er van? Deze keer aan het woord: Sjarif Haberham.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog