www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Het broedseizoen van start

19 maart 2019 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Jonge bosuilen gluren uit hun nestholte

Als je buiten komt, dan hoor je het al. Overal zingen de vogels om hun territorium af te bakenen en een partner te vinden. De lente komt eraan en daarmee het broedseizoen. De vogels gaan nestelen en werken aan de nieuwe generatie.

lees meer

Op wandelvakantie met de boswachters van de Veluwe

13 maart 2019 veluwe in Veluwe

Stel je voor: een doorgewinterde reisorganisatie die een meerdaagse wandelvakantie organiseert over de Veluwe. Met de boswachter als gids…

lees meer

De wolf is terug!

1 maart 2019 Boswachter Lennard Jasper in Veluwe
Boswachters Lennard en Arjan

Ik droomde vannacht dat ik in het volle maanlicht liep en wolven hoorde huilen. Kun je je dat voorstellen in Nederland? Het zou zomaar kunnen gebeuren op de Veluwe want de wolf is terug. Als boswachter moet ik nog even wennen aan dat idee. Voor veel mensen kan de aanwezigheid van de wolf ook heel spannend zijn, dat snap ik heel goed.

lees meer

Ga naar buiten!

22 februari 2019 Boswachter Jeanette Stam in Veluwe

De lente is in aantocht, boswachter Jeanette heeft de eerste vlinder en hommel al gezien!
‘Ga naar buiten!’ roept ze, en geeft zelf het goede voorbeeld.

lees meer

Vleermuizen, Batman in winterslaap

20 februari 2019 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Vleermuizen, heb jij er wel eens een gezien? Sommige mensen kunnen ze zelfs horen! In de omgeving Renkum zijn de vleermuizen tijdens hun winterslaap geïnventariseerd. Staatsbosbeheer heeft een aantal gebouwtjes in beheer waar de vleermuizen graag overwinteren. En waarom vliegen ze eigenlijk nooit ergens tegenaan?

lees meer

Het Renkums Beekdal, poort van de Veluwe

18 januari 2019 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Herfst in het Renkums Beekdal: blaadjes in de beek. Foto Janske Blijleven

Het Renkums Beekdal, de poort van de Veluwe. Een verrassend en gevarieerd landschap, verbonden door zilveren draden waarin het water kabbelend met je mee stroomt.
Wil je, na het lezen van dit blog, meer zien van het Renkums Beekdal? Kijk dan op 21 januari a.s. naar de uitzending van BinnensteBuiten op NPO2 om 18.45u of kijk de uitzending later terug via Uitzending Gemist.

lees meer

Op zoek naar vijf wonderlijke wezentjes op de Veluwe. Uitdaging 4: de schorpioen van het Kootwijkerzand

11 januari 2019 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Waar de Veluwe bekend om staat, is het grote wild dat je kunt tegenkomen als je veel geluk hebt. Boswachter Laurens wil dit keer juist op zoek naar de allerkleinste diertjes op de Veluwe, met de meest uitzonderlijke kenmerken. Wanneer hij zo’n beestje weet te vinden, neemt hij een vlog op. Hij heeft vijf heel kleine wonderlijke wezens op zijn verlanglijst en gaat vandaag op zoek naar de ‘schorpioen van het Kootwijkerzand’. Die lijkt alleen écht onvindbaar….

lees meer

Lichtjes op een donkere winteravond

26 december 2018 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
lantaarntjes met een kaarsje verlichten het bospad. Foto Hadewych Roelofsen

Aan het einde van het jaar vindt in Renkum altijd de lichtjeswandeling plaats. Stichting Renkums Beekdal organiseert deze activiteit met veel zorg en inzet van vrijwilligers en in samenwerking met Staatsbosbeheer en lunchroom de Beken.

lees meer

Natuureducatie bij de schaapskooi te Hoog Buurlo – vrijwilligers gezocht –

19 december 2018 Boswachter Frank Volkers in Veluwe
herder en kudde met schoolklas en vrijwilliger. Foto Janske Blijleven

De zoektocht naar nieuwe vrijwilligers voor het educatieprogramma bij de schaapskooi van Hoog Buurlo, roept herinneringen op bij boswachter Frank. Wat betekende het voor hem en wat heeft hij ervan geleerd? Ondertussen zoekt hij door naar jou. Ben jij die nieuwe educatie-vrijwilliger?

lees meer

De bosuil, griezelig flexibel

15 december 2018 Kirsten van Gortel-Roest in Veluwe
Bosuil in een holle boom

De roep van de bosuil wordt veel gebruikt in griezelfilms. Maar is het echt zo’n griezelig dier? Kirsten vertelt wat mysterieuze feitjes en nodigt je ook uit om mee te speuren naar de roep van de bosuil tijdens een excursie.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog