www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Broedvogelmonitoring: wat fluit daar in het struikgewas?

29 mei 2019 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Roodborsttapuit met rups in bloeiende krentenboom. Foto Bert Ooms - Staatsbosbeheer.

Boswachter Jaël gaat mee met de broedvogelmonitoring. Maar dat betekent niet dat ze nesten zoekt en elke broedende vogel optilt om eieren te tellen. Het is kijken en vooral goed luisteren. En dat is niet altijd even gemakkelijk!

lees meer

Omgevingsvergunning Informatiecentrum Het Leesten verleend

14 mei 2019 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

De bouwfase van het informatiecentrum Het Leesten op de Veluwe bij Apeldoorn komt eindelijk in zicht. Het wordt een gebouw waar natuurliefhebbers en recreanten terecht kunnen voor informatie over de Veluwe en horeca.

lees meer

Fantastische vlinders

26 april 2019 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
oranjetip man op pinksterbloem

Zie jij ook die drukke fladderaars met die oranje vleugeltjes voorbijkomen? Het oranjetipje is een van de favoriete vlinders van boswachter Jaël. Het is een prachtig gezicht zo in het voorjaar, maar waarom zitten die vlindertjes toch niet stil?

lees meer

Het broedseizoen van start

19 maart 2019 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Jonge bosuilen gluren uit hun nestholte

Als je buiten komt, dan hoor je het al. Overal zingen de vogels om hun territorium af te bakenen en een partner te vinden. De lente komt eraan en daarmee het broedseizoen. De vogels gaan nestelen en werken aan de nieuwe generatie.

lees meer

Op wandelvakantie met de boswachters van de Veluwe

13 maart 2019 veluwe in Veluwe

Stel je voor: een doorgewinterde reisorganisatie die een meerdaagse wandelvakantie organiseert over de Veluwe. Met de boswachter als gids…

lees meer

De wolf is terug!

1 maart 2019 Boswachter Lennard Jasper in Veluwe
Boswachters Lennard en Arjan

Ik droomde vannacht dat ik in het volle maanlicht liep en wolven hoorde huilen. Kun je je dat voorstellen in Nederland? Het zou zomaar kunnen gebeuren op de Veluwe want de wolf is terug. Als boswachter moet ik nog even wennen aan dat idee. Voor veel mensen kan de aanwezigheid van de wolf ook heel spannend zijn, dat snap ik heel goed.

lees meer

Ga naar buiten!

22 februari 2019 Boswachter Jeanette Stam in Veluwe

De lente is in aantocht, boswachter Jeanette heeft de eerste vlinder en hommel al gezien!
‘Ga naar buiten!’ roept ze, en geeft zelf het goede voorbeeld.

lees meer

Vleermuizen, Batman in winterslaap

20 februari 2019 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Vleermuizen, heb jij er wel eens een gezien? Sommige mensen kunnen ze zelfs horen! In de omgeving Renkum zijn de vleermuizen tijdens hun winterslaap geïnventariseerd. Staatsbosbeheer heeft een aantal gebouwtjes in beheer waar de vleermuizen graag overwinteren. En waarom vliegen ze eigenlijk nooit ergens tegenaan?

lees meer

Het Renkums Beekdal, poort van de Veluwe

18 januari 2019 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Herfst in het Renkums Beekdal: blaadjes in de beek. Foto Janske Blijleven

Het Renkums Beekdal, de poort van de Veluwe. Een verrassend en gevarieerd landschap, verbonden door zilveren draden waarin het water kabbelend met je mee stroomt.
Wil je, na het lezen van dit blog, meer zien van het Renkums Beekdal? Kijk dan op 21 januari a.s. naar de uitzending van BinnensteBuiten op NPO2 om 18.45u of kijk de uitzending later terug via Uitzending Gemist.

lees meer

Op zoek naar vijf wonderlijke wezentjes op de Veluwe. Uitdaging 4: de schorpioen van het Kootwijkerzand

11 januari 2019 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Waar de Veluwe bekend om staat, is het grote wild dat je kunt tegenkomen als je veel geluk hebt. Boswachter Laurens wil dit keer juist op zoek naar de allerkleinste diertjes op de Veluwe, met de meest uitzonderlijke kenmerken. Wanneer hij zo’n beestje weet te vinden, neemt hij een vlog op. Hij heeft vijf heel kleine wonderlijke wezens op zijn verlanglijst en gaat vandaag op zoek naar de ‘schorpioen van het Kootwijkerzand’. Die lijkt alleen écht onvindbaar….

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog