www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Deel open duin weer opgeschoond dankzij kerstbomenactie

6 dagen geleden Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

In het weekend van 9 en 10 december hebben zo’n 400 Schoorlse dennenbomen een nieuwe bestemming gekregen. Ze zijn door gezinnen opgehaald om een mooie plek in hun huis te krijgen tijdens de kerstdagen. Ze mogen daar gaan stralen als echte natuurkerstboom met lichtjes, ballen en andere versieringen. Deze actie zorgt niet alleen al vele jaren voor veel plezier bij de gezinnen die zelf een boom om mogen zagen, maar draagt ook bij aan het gezond houden van de Schoorlse Duinen. Waarom? Dat leggen wij graag uit in onze nieuwste VLOG (zie filmpje).

lees meer

Natuurcadeautjes in november

14 november 2017 Boswachter Patricia in Schoorlse Duinen

Genieten van het kleine in de natuur dat zijn mijn favoriete cadeautjes. De natuur zit namelijk vol verrassingen. Zo bloeit het korstmos in de winter, tussen het grijs van het mos vind kleine steeltje met daarop het rode bolletje. Zo mooi. Je moet er wel even voor op je knieën. Achter bij ons buitencentrum in Schoorl hebben we in deze periode de mossentafel, met wel 40 mos soorten die in de Schoorlse Duinen groeien. Als je die gezien hebt herken je wel 50 tinten groen. In dit blog deel ik een aantal cadeautjes uit de natuur die bij de feestdagen horen. En je kan ze gewoon tegen komen tijdens je winterse wandeling.

lees meer

Papegaaien in de Schoorlse Duinen?

9 november 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Een tropische verrassing in de uitgebreide dennenbossen van Schoorl dit najaar? Het lijkt erop! Er worden op dit moment, zo medio oktober en november, weer grote kruisbekken gezien in heel Nederland. Zo ook in de Schoorlse Duinen.

lees meer

Werken aan gezonde Schoorlse Duinen

25 oktober 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Staatsbosbeheer legt de komende jaren de basis voor een gezond duinlandschap, waarin bijzondere planten- en dierensoorten kunnen terugkeren en worden behouden. Hierbij staan natuurlijke factoren centraal: de terugkeer van de invloed van wind, lokale verstuiving dicht bij zee en herstel van de waterhuishouding. Hierdoor ontstaat een veerkrachtig en gezond duinsysteem. De komende tijd gaat alle aandacht naar een zorgvuldige voorbereiding van de werkzaamheden.

lees meer

Ze zijn er weer, Schapen in de Schoorlse Duinen!

23 oktober 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Met veel plezier mochten wij vandaag de schapen weer verwelkomen in de Schoorlse Duinen. Elk najaar komen ze Staatsbosbeheer helpen om de Schoorlse Duinen gezond, open en gevarieerd te houden. Tijdens de herfstvakantie lopen ze langs de Schoorlse Zeeweg en kunt u ze van dichtbij bewonderen. Ze lopen in het duin tot medio eind november. In deze Vlog kunt u ze bewonderen en leggen wij uit waarom ze hier zijn. Veel kijkplezier!

lees meer

Kinderen kunnen blijven spelen met zand en water in Speelbos Het Zandspoor

21 oktober 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Speelbos het Zandspoor

Dankzij de crowdfundingcampagne “Laat het water stromen” van het Buitenfonds kunnen kinderen blijven spelen met water en zand in Speelbos Het Zandspoor in Schoorl. Op donderdag 26 oktober worden om 14.00 uur de cheques met een totaalbedrag van 2400,00 euro aan de boswachter en vrijwilligers van Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer overhandigd. Met dit geld wordt de waterpomp vervangen.

lees meer

Groot succes bij verplaatsing mierennesten herstel duinvalleien

19 oktober 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Verplaatsen mierennest in grote boomstobbe (foto: Ruud Brouwer)

Bij het herstel van de vochtige duinvalleien afgelopen winter, zijn vorig najaar ruim 26 mierennesten verplaatst. Om de nesten te sparen bij de graafwerkzaamheden zijn, als proef, deze nesten verplaatst naar een ander plek in de nabije omgeving. Wat blijkt nu, het is een groot succes! Dit voorjaar zijn de verplaatste nesten gemonitord en werd er rond 22 van de 26 nesten volop mierenactiviteiten geconstateerd. Dit was dus een zeer geslaagde mierenverhuizing.

lees meer

Boomplantdag Schoorlse Duinen, Plant je mee?

13 oktober 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Boomplantdag Schoorlse Duinen

Op 24 en 25 november organiseert stichting Local Spirit in samenwerking met Staatsbosbeheer een boomplantdag in de Schoorlse Duinen. Tijdens deze dagen worden er 3500 bomen aangeplant in een deel van het verbrande bos bij Catrijp, boven aan de “Vier Trappen”. Het is de afsluiting van een eerdere plantactie in 2014 met als doel een deel van het verbrande bos weer actief te herstellen met loofbomen.

lees meer

Boswachters als kunst in Museum Kranenburgh

11 oktober 2017 Boswachter Maarten in Schoorlse Duinen

De boswachters zijn gefotografeerd door het fotografenduo Blommers & Schumm. Zij staan bekend om hun eigenzinnige mode- en portretfotografie. De tentoonstelling De Boswachter | Blommers & Schumm – Adolphe Burdet | is nog tot 7 januari 2018 te zien in Museum Kranenburgh – Bergen.

lees meer

Kom ook naar de Beleefdag Beter in het Groen!

21 september 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Buiten zijn in het groen is goed voor je gezondheid! Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er een directe link is tussen groen en gezondheid. Activiteiten in de natuur helpen om gezond te blijven of gezonder te worden. Van wekelijkse wandelgroepen en buiten-sportlessen tot kindertherapie en re-integratie in het groen. Daarom organiseert Beter in het Groen op zondag 1 oktober voor het eerst een Beleefdag, dat mede mogelijk wordt gemaakt door de provincie Noord-Holland. Toegang en deelname is gratis.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog