www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Regulier bosbeheer Schoorlse Duinen weer op gepakt

7 maart 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Dit najaar gaan wij in het middengebied van de Schoorlse Duinen reguliere beheerwerkzaamheden uitvoeren. De werkzaamheden bestaan uit het dunnen en het maken van open plekken in het bos. Er wordt ruimte gemaakt voor loofbomen zodat er een gemengd en gevarieerd bos ontstaat voor planten, dieren en mensen. De zichtbare voorbereidingen vinden de komende maanden plaats.

lees meer

De natuur ontwaakt, het broedseizoen begint

28 februari 2018 Boswachter Yvonne van der Meer in Schoorlse Duinen
Honden weer aan de lijn

Het is koud en we praten over schaatsen. Maar, als je goed kijkt en luistert merk je het al: Het broedseizoen staat op losbarsten! De dagen lengen en zon krijgt meer kracht. De bomen zitten in knop en vogels oefenen al volop hun lied. Het wordt lente! In het broedseizoen zijn er veel nesten en opgroeiende jonge dieren in de natuur. De natuur is daardoor extra kwetsbaar en gevoelig voor verstoring. In de Schoorlse Duinen geldt daarom een aanlijnplicht voor honden van 1 maart tot 1 september. De boswachters van Staatsbosbeheer letten extra op de naleving. Het broedseizoen is tenslotte begonnen.

lees meer

Noord-Hollandse stranden voortaan beter beschermd

22 februari 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Een groot aantal partijen heeft vandaag met het convenant Noord-Hollandse Kust nieuwe afspraken gemaakt over die kust. De volgende stap betreft het maken van afspraken over de binnenduinrand. Het convenant is opgesteld onder leiding van provincie Noord-Holland en ondertekend door de kustgemeenten, waterschappen, recreatiesector en natuur- en milieuorganisaties.

lees meer

Staatsbosbeheer organiseert Duindialoog over bosbeheer in de Schoorlse Duinen

13 februari 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Duindialoog bosbeheer

Wij nodigen u graag uit om deel te nemen aan de Duindialogen bosbeheer. Tijdens een korte fietstocht wordt op verschillende plekken in het gebied gestopt om het bos nader te bekijken en in te gaan op de verschillende afwegingen die wij als boswachters maken in het bosbeheer van de Schoorlse Duinen. U krijgt als deelnemer volop de ruimte om vragen en aandachtspunten met onze boswachters te delen.

lees meer

Herstel natte duinvalleien, 1 jaar later

25 januari 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

De afgelopen maanden heeft het nogal veel geregend. Hoog tijd dus om te kijken hoe de vorig jaar herstelde duinvalleien er bij staan. In deze BoswachtersVlog neem ik jullie mee naar de herstelde plekken aan de Wilhelminalaan en de Fortblink.

lees meer

Buitencentrum Schoorlse Duinen trekt meer dan 300.000 bezoekers

20 januari 2018 Boswachter Patricia van Lieshout in Schoorlse Duinen

2017 was een goed jaar voor ons Buitencentrum Schoorlse Duinen. Ruim 320.000 bezoekers kwamen naar het centrum toe. Sinds de verbouwing in 2010 zien wij het bezoekersaantal voor het zesde jaar op rij boven de 300.000 bezoekers uitkomen. Met deze aantallen behoort het Buitencentrum van Staatsbosbeheer bij de drie procent best bezochte musea van Nederland.

lees meer

Boefjes in de duinen van Schoorl?

16 januari 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Al sinds jaren verzorgen taakgestraften, de deelnemers onder begeleiding van de Reclassering Nederland, allerlei klussen in de duinen en bossen van Staatsbosbeheer. Het weghalen van de Amerikaanse vogelkers is een van die klussen. Een leuk en intensief karwei waar in de winter concurrentie is bijgekomen…. De geheimzinnige klapeksters zijn onlangs weer gezien op de open heidevelden.

lees meer

Staatsbosbeheer laat locaties natuurherstel en waterhuishouding onderzoeken

21 december 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Dr. van steijnbos

Afgelopen maand hebben wij als Staatsbosbeheer opdracht gegeven voor een onderzoek naar de exacte locaties van de herstelmaatregelen in de Schoorlse Duinen uit het Natura2000 beheerplan. Tegelijkertijd is er een nader onderzoek gestart naar de gevolgen van de herstelmaatregelen op de grondwaterstand. De resultaten van deze onderzoeken worden in het eerste kwartaal van 2018 verwacht.

lees meer

Deel open duin weer opgeschoond dankzij kerstbomenactie

11 december 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

In het weekend van 9 en 10 december hebben zo’n 400 Schoorlse dennenbomen een nieuwe bestemming gekregen. Ze zijn door gezinnen opgehaald om een mooie plek in hun huis te krijgen tijdens de kerstdagen. Ze mogen daar gaan stralen als echte natuurkerstboom met lichtjes, ballen en andere versieringen. Deze actie zorgt niet alleen al vele jaren voor veel plezier bij de gezinnen die zelf een boom om mogen zagen, maar draagt ook bij aan het gezond houden van de Schoorlse Duinen. Waarom? Dat leggen wij graag uit in onze nieuwste VLOG (zie filmpje).

lees meer

Natuurcadeautjes in november

14 november 2017 Boswachter Patricia van Lieshout in Schoorlse Duinen

Genieten van het kleine in de natuur dat zijn mijn favoriete cadeautjes. De natuur zit namelijk vol verrassingen. Zo bloeit het korstmos in de winter, tussen het grijs van het mos vind kleine steeltje met daarop het rode bolletje. Zo mooi. Je moet er wel even voor op je knieën. Achter bij ons buitencentrum in Schoorl hebben we in deze periode de mossentafel, met wel 40 mos soorten die in de Schoorlse Duinen groeien. Als je die gezien hebt herken je wel 50 tinten groen. In dit blog deel ik een aantal cadeautjes uit de natuur die bij de feestdagen horen. En je kan ze gewoon tegen komen tijdens je winterse wandeling.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog