www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Expositie “Waarom schrijf je me niet?” in Buitencentrum Schoorlse Duinen

4 dagen geleden Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Expositie "Waarom schrijf je mij niet?

Van 24 mei tot en met 21 juni staat de tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” – Post uit de Vergetelheid, van de Lotty Veffer Foundation, rondom de herdenking van Kamp Schoorl in ons Buitencentrum Schoorlse Duinen. Deze Nederlands-Duitse reizende tentoonstelling gaat over het leven van vijf mensen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van hun brieven en dagboeken wordt hun tocht door Duitsland, Nederland, de kampen en getto’s in Polen beschreven, tot aan hun dood of bevrijding. De expositie laat zien hoe hun privacy en identiteit werd afgenomen, dat zij geen idee hadden wat hen te wachten stond en geen mogelijkheid hadden aan hun lot te ontkomen.

lees meer

Voorbereidingen bosbeheer najaar 2018 gestart

18 april 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Dit najaar gaan wij werken aan een meer gevarieerd, natuurlijk en veilig bos in de Schoorlse Duinen. Een deel van de oude dennenbomen gaan ruimte maken voor een nieuwe generatie gemend bos met zowel loof- als naaldbomen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang en worden zichtbaar in het gebied. De echte werkzaamheden, het zagen van de bomen, beginnen pas op zijn vroegst najaar 2018. Waarom wij het bos beheren en hoe we dat doen leggen mijn collega’s en ik uit in deze BoswachtersVlog. Ga er lekker voor zitten en vragen zijn altijd welkom.

lees meer

Een zoemende boswachterscolumn over Hoornaars, goudwespen en Horzels

9 april 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Hoornaar (Foto: Frank Nieuwenhuizen)

Boswachterblog door gastblogger en oud boswachter Frans Nieuwenhuizen; Wanneer je, zoals ondergetekende over de natuur in het algemeen en insecten in het bijzonder schrijft, krijg je regelmatig mensen op bezoek in bezit van jampotten waar zich zo’n geleedpotige in bevindt. Zo kreeg ik enige tijd geleden iemand aan de deur met een dergelijke pot waarvan het deksel muurvast was geschroefd, alsof er zich een giftige schorpioen in bevond. In de pot bleek zich echter een van de mooiste insecten te bevinden die ik ken.

lees meer

Mooiste perceel in de Hazepolder, nog mooier

22 maart 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Eindresultaat herinrichting Hazepolder

Afgelopen maand zijn de werkzaamheden aan de Hazepolder, vlak achter de Hondsbossche- en Pettemerzeewering afgerond. In 2016 is er door Staatsbosbeheer 3 ha grond aangekocht om het natuurgebied robuuster te maken en de natuurkwaliteit te verbeteren. De herinrichting van dit “mooiste” perceel in de polder bied perfecte omstandigheden voor een gevarieerd en soortenrijk zilt grasland.

lees meer

Regulier bosbeheer Schoorlse Duinen weer op gepakt

7 maart 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Dit najaar gaan wij in het middengebied van de Schoorlse Duinen reguliere beheerwerkzaamheden uitvoeren. De werkzaamheden bestaan uit het dunnen en het maken van open plekken in het bos. Er wordt ruimte gemaakt voor loofbomen zodat er een gemengd en gevarieerd bos ontstaat voor planten, dieren en mensen. De zichtbare voorbereidingen vinden de komende maanden plaats.

lees meer

De natuur ontwaakt, het broedseizoen begint

28 februari 2018 Boswachter Yvonne van der Meer in Schoorlse Duinen
Honden weer aan de lijn

Het is koud en we praten over schaatsen. Maar, als je goed kijkt en luistert merk je het al: Het broedseizoen staat op losbarsten! De dagen lengen en zon krijgt meer kracht. De bomen zitten in knop en vogels oefenen al volop hun lied. Het wordt lente! In het broedseizoen zijn er veel nesten en opgroeiende jonge dieren in de natuur. De natuur is daardoor extra kwetsbaar en gevoelig voor verstoring. In de Schoorlse Duinen geldt daarom een aanlijnplicht voor honden van 1 maart tot 1 september. De boswachters van Staatsbosbeheer letten extra op de naleving. Het broedseizoen is tenslotte begonnen.

lees meer

Noord-Hollandse stranden voortaan beter beschermd

22 februari 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Een groot aantal partijen heeft vandaag met het convenant Noord-Hollandse Kust nieuwe afspraken gemaakt over die kust. De volgende stap betreft het maken van afspraken over de binnenduinrand. Het convenant is opgesteld onder leiding van provincie Noord-Holland en ondertekend door de kustgemeenten, waterschappen, recreatiesector en natuur- en milieuorganisaties.

lees meer

Staatsbosbeheer organiseert Duindialoog over bosbeheer in de Schoorlse Duinen

13 februari 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Duindialoog bosbeheer

Wij nodigen u graag uit om deel te nemen aan de Duindialogen bosbeheer. Tijdens een korte fietstocht wordt op verschillende plekken in het gebied gestopt om het bos nader te bekijken en in te gaan op de verschillende afwegingen die wij als boswachters maken in het bosbeheer van de Schoorlse Duinen. U krijgt als deelnemer volop de ruimte om vragen en aandachtspunten met onze boswachters te delen.

lees meer

Herstel natte duinvalleien, 1 jaar later

25 januari 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

De afgelopen maanden heeft het nogal veel geregend. Hoog tijd dus om te kijken hoe de vorig jaar herstelde duinvalleien er bij staan. In deze BoswachtersVlog neem ik jullie mee naar de herstelde plekken aan de Wilhelminalaan en de Fortblink.

lees meer

Buitencentrum Schoorlse Duinen trekt meer dan 300.000 bezoekers

20 januari 2018 Boswachter Patricia van Lieshout in Schoorlse Duinen

2017 was een goed jaar voor ons Buitencentrum Schoorlse Duinen. Ruim 320.000 bezoekers kwamen naar het centrum toe. Sinds de verbouwing in 2010 zien wij het bezoekersaantal voor het zesde jaar op rij boven de 300.000 bezoekers uitkomen. Met deze aantallen behoort het Buitencentrum van Staatsbosbeheer bij de drie procent best bezochte musea van Nederland.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog