www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Een geslaagde haardhoutactie in De Elzen

2 dagen geleden Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

De afgelopen zaterdag georganiseerde Haardhoutactie in het bosgebied De Elzen, op het Eiland van Dordrecht, was weer een succes. Op een gegeven ogenblik ontstond er een behoorlijke file vanaf de Westhaven in de richting van de Tongplaat. Gezien de gesprekken met diverse haardhoutliefhebbers had deze happening ook weer een bovenregionaal karakter. Er kwamen belangstellenden uit Rosmalen, Bergen op Zoom, Nieuw-L:ekkerland en zelfs Zeeland. De mensen dienden zelf het gezaagde essenhout het bosperceel uit te sjouwen.

lees meer

Weer een haardhoutactie in De Elzen

12 februari 2018 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Februari is bij Staatsbosbeheer haardhoutmaand. Op diverse locaties in ons land worden dergelijke acties op touw gezet. Op zaterdag 17 februari aanstaande is er ook zo’n happening in het bosgebied De Elzen, op het Eiland van Dordrecht. Kort geleden is er een aannemer in de weer geweest om het hout te zagen. Op de afhaaldag is het niet de bedoeling zelf te gaan zagen. Het meegenomen hout dient ter plaatse te worden afgerekend, niet contact uiteraard. Er kan worden gepind.

lees meer

Natuurgebieden in Noord-Brabant is uit!

28 november 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

De uitgave van het standaardwerk Natuurgebieden in Noord-Brabant was een behoorlijke klus. Tijdens de aanbieding verwees Jan van der Straaten daar ook naar. Over drukproeven, over het heen en weer sturen van teksten en de daarbij gepaard gaande brij aan emails. Sinds de eerste bijeenkomsten, waar de wens werd geuit om een boek over natuurgebieden in Noord-Brabant te gaan maken, verzamelde Van der Straaten maar liefst 5000 emails. Gezien de dikte en het formaat van Natuurgebieden in Noord-Brabant, kan het al worden beschouwd als hét standaardwerk dat de huidige staat van bepaalde gebieden in Noord-Brabant prima weergeeft.

lees meer

Hans Gebuis krijgt de Biesbosch-Natuurprijs 2017

20 november 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

De jaarlijkse Biesbosch-Natuurprijs is dit keer uitgereikt aan natuurfotograaf Hans Gebuis uit Dordrecht. De Biesbosch-Natuurprijs wordt in beginsel jaarlijks uitgereikt aan een persoon, instelling of overheid die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor natuurbescherming, natuurbehoud of natuurontwikkeling. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bronzen sculptuur voorstellende een zeearend, de grootste Europese roofvogel. Het bronzen kunstwerk is beschikbaar gesteld door het Sliedrechtse bedrijf Van den Herik.

lees meer

Herdershond bijt reegeit dood

1 november 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Meerdere malen komen er via de pers meldingen van loslopende honden die allerlei wild doodbijten. Een tijdje geleden had een loslopende hond het aan de stok met een bever in de Biesbosch. Het forse knaagdier bijt echter flink van zich af. Vanmiddag was het helaas weer raak. Een loslopende herdershond jakkert achter een reegeit aan en bijt haar uiteindelijk dood.

lees meer

Nieuw boek over natuurgebieden in Noord-Brabant

5 oktober 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

‘Natuurgebieden in Noord-Brabant, Ontstaan, Ontginning en Natuurontwikkeling’ geeft een compleet beeld van de terreinen in deze provincie. In het kloeke boek van bijna 500 bladzijden, worden verschillende terreinen onder de loep genomen zoals de Dintelse Gorzen, het Pompveld, de Kornsche Boezem en de Brabantse Wal. De Biesbosch ontbreekt natuurlijk niet, want in dit waterrijke gebied veranderde sinds de hoge waterstanden in 2993 en 1995 het nodige. Suikerbieten en graan maakten geleidelijk plaats voor blauwborst, roerdomp, watersnip en bever. Het eerste exemplaar wordt op 24 november aangeboden aan de Commissaris van de Koning in het Natuurmuseum in Tilburg.

lees meer

Nieuwe video van RTV Rijnmond online met unieke beelden!

27 september 2017 Boswachter Thomas van der Es in Biesbosch

Sinds 5 oktober 2016 deel ik samen met RTV Rijnmond videos op het Youtube kanaal ‘Op pad met boswachter Thomas’. Vandaag kwam de tiende video online met boswachter Thijmen waar unieke onderwaterbeelden van de bever te zien zijn.

lees meer

Een bijzonder geslaagd visarend-event!

10 september 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Sinds twee jaar broeden er visarenden in De Biesbosch. Zoiets gebeurde nog niet eerder binnen onze landsgrenzen. De boeiende visarend stond vandaag centraal in het door Staatsbosbeheer en het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam georganiseerde visarend-event. Een dag lang met honderden belangstellenden naar deze vogels kijken, waarbij het vervoer uitsluitend elektrisch diende te gebeuren. In totaal vijf vaartochten met elektrische fluisterboten en drie rondritten met de elektrische trein van SonoKoek uit Werkendam. Op iedere rit werden er een of meerdere visarenden gezien. September is en blijft in De Biesbosch visarendmaand!

lees meer

Uitspraak in zaak beroepsvisserij Biesbosch

31 augustus 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

De Raad van State heeft besloten in de zaak beroepsvisserij in De Biesbosch. Sportvisserij Zuidwest-Nederland stapte naar de rechter om voor bepaalde vissoorten een jaarlijks visquotum af te dwingen. De sportvissers vinden dat er in de Biesbosch en rivieren in de regio te veel vis wordt gevangen door de beroepsvisserij. Het gaat onder meer om karpers, snoekbaarzen, brasems en blankvoorns. De Raad van State wijst in de uitspraak de bezwaren van de sportvisserij van de hand.

lees meer

Een dagje op het Haringvliet

27 augustus 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier, een bijzonder moeizaam verlopen proces. De natuur in en rondom het Haringvliet zal er van profiteren, hoewel de grootste veranderingen zich voornamelijk onder water zullen gaan afspelen. De visintrek heeft er ongetwijfeld baat bij en wellicht schieten er af en toe ook enkele bruinvissen en zeehonden naar ‘binnen’. Punt van zorg blijft echter of er afspraken zijn gemaakt met beroepsvissers die momenteel op het Haringvliet actief zijn. Als zij straks hun netten in de directe omgeving van de sluizen plaatsen dan is vis vangen wel een heel koud kunstje. De Kier kost tientallen miljoenen euro’s en als er niets aan de pachtovereenkomsten voor visrechten wordt gedaan, schieten we ons doel volgens mij een beetje voorbij..?

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog