www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Winterse Biesbosch bewijst haar nut!

19 februari 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

In de winterse omstandigheden van de afgelopen periode nam de Biesbosch haar verantwoordelijkheid en bood vele tienduizenden watervogels een broodnodige rust- en voedselplek. Door het open water, de nodige rust op het water en aanwezigheid van voedsel, was dit ‘Hotel’ doorslaggevend in de overleving van vele duizenden watervogels. Heel nuttig, heel belangrijk, maar ook zeker prachtig om te ervaren!

lees meer

Nachtrust in ‘Hotel de Biesbosch’

5 februari 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Dat de Biesbosch een gebied is waar je lekker kan eten is vast wel bekend, maar wat vast niet iedereen weet is dat je er ook heerlijk veilig kunt slapen. Althans als je kokmeeuw, oeverzwaluw, spreeuw, kolgans, kleine zwaan, wulp, aalscholver of grote zilverreiger bent… Zomaar wat vaste gasten van ‘hotel de Biesbosch’. Het waterrijke Nationaal park is in de wijde omgeving van essentieel belang voor tal van vogels om er veilig te nacht door te brengen. Een groot deel doet dat op het water, maar ook boomskeletten, hoogspanningsmasten en rietkragen bieden opties. Iedere soortgroep heeft net weer andere eisen. De belangrijkste redenen voor deze verzamelingen rond zonsondergang zijn rust en veiligheid. Het water houd mensen en roofdieren ‘automatisch’ op afstand.

lees meer

‘Nieuw leven’ in het boswachtersblog Biesbosch!

28 januari 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Over de Biesbosch is altijd veel te vertellen en de betrokkenheid van mensen voor dit gebied is groot. Op dit boswachtersblog vertellen wij, de boswachters van Staatsbosbeheer, graag over dit mooie natuurgebied. Over ons werk, de werkzaamheden die we hier uitvoeren, over de veranderingen in het gebied, nieuws en uiteraard over de natuur in de Biesbosch. Voor 2021 hebben wij een ‘blik’ boswachters opengetrokken waarmee we nóg vaker onze verhalen met jullie gaan delen via dit boswachtersblog. In dit blog stellen de boswachters zich voor en we hopen dat je ons blijft volgen.

lees meer

Bosaanplant Noorderdiepzone van start

22 december 2020 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Op 1 december is er gestart met de aanplant van tien hectare bos in de Noorderdiepzone in Dordrecht. Dit werk is één van de laatste werkzaamheden van de herinrichting van dit gebied. Nu via het Buitenfonds een sponsor is gevonden, kan de aanleg van bomen en struiken van start gaan. Het planten zal tot medio maart 2021 gaan duren. De aanplant van bos heeft een meerwaarde voor de biodiversiteit en de belevingswaarde in natuur- en recreatiegebied de Nieuwe Dordtse Biesbosch.

lees meer

Update vrijgelaten Koereiger AA00

6 november 2020 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Op 14 september heeft Vogelrevalidatiecentrum Zundert een opgelapte koereiger vrijgelaten in de Biesbosch. De vogel was in de zomer bij Oosterhout verzwakt gevonden en was zo goed opgeknapt dat hij weer van de vrijheid kon gaan genieten. Om de vogel via waarnemingen te kunnen volgen werd de vogel voorzien van een witte kleurring met code AA00. Maar de vogel leek andere plannen te hebben dan genieten van de wilde natuur. Bij het vrijlaten liep de vogel namelijk helemaal niet weg. Hij of zij (geslacht is niet te bepalen) had meer interesse in de boswachter! We waren even bang dat het een ontsnapte volièrevogel was en overleven een moeilijke zaak zou gaan worden. Maar via een haven, polders, rivieren en de Efteling, weet de vogel zich inmiddels prima te redden.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog