www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Veldwerk voor verspreidingsatlas Dagvlinders & Libellen van de Biesbosch

3 dagen geleden Boswachter Harm Blom in Biesbosch

De afgelopen weken zijn de vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch, samen met boswachters van Staatsbosbeheer op pad geweest in het gebied. Dit heeft alles te maken met een grondige inspectie van de populatie dagvlinders en libellen in het werkgebied de Biesbosch. Veldwerk wat door auteurs Sander Terlouw en Theo Muusse vertaald zal gaan worden in een actuele verspreidingsatlas van deze fraaie soortgroepen

lees meer

De bever terug van weggeweest

2 september 2021 Boswachter Eveliene Jansen in Biesbosch

Een van de bekendste bewoners van de Biesbosch is de bever. Al tientallen jaren heeft deze zich bij ons en in andere delen van ons land succesvol gevestigd, maar er is een tijd geweest dat er helemaal geen bevers meer in Nederland waren.

lees meer

Dé tijd om zelf visarenden te zien!

26 augustus 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Het is momenteel een drukte van belang in de Biesbosch. En die drukte wordt gelukkig veroorzaakt door de grote aantallen vogels! De vogeltrek naar het zuiden is momenteel volop aan de gang en dat is te zien aan de vele vogels die overal in de Biesbosch verblijven. De visarend is één van de vele vogelsoorten die nu de Biesbosch aandoen om even uit te rusten én bij te eten onderweg naar het verre zuiden. Naast de 5 paartjes die in het gebied 8 jongen kregen, komen er nu wekelijks nieuwe visarenden bij. Het is nu dus dé tijd om zelf een poging te wagen om deze prachtige roofvogel te zien!

lees meer

Rivierjutters opgelet, zoek naar de larve van de rivierrombout!

22 juli 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch
Foto: Thomas v.d. Es - Staatsbosbeheer

Als de waterstanden de komende dagen weer zakken naar gangbare zomerwaardes maken Biesbosch bezoekers en rivierjutters kans op een ontmoeting met een heel mooi insect. Een soort die sinds 25 jaar gelukkig weer in ons land voorkomt. Een hoopvolle terugkeer , die te maken heeft met een verbeterde waterkwaliteit. Ik heb het natuurlijk over de rivierrombout.
Dit jaar inventariseert de Vlinderstichting een aantal strandjes in de Sliedrechtse Biesbosch op deze soort. De Biesbosch met zijn Merwedes en Amer is een belangrijk opgroeihabitat. Tijdens voorgaande onderzoeken bleken die strandjes en kribben een belangrijk ´uitsluipgebied´.

lees meer

Nog 2 tot 3 weken genieten van de jonge visarenden!

7 juli 2021 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Het is inmiddels 37 dagen geleden dat het eerste kuiken uit het ei kroop. Alle jongen leven ook nog en ze groeien als kool. Het is vooral met gestrekt been uitbuiken geblazen. Maar dat lijkt wel dé manier te zijn om snel te groeien.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog