www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Help mee met het opruimen van zwerfafval in de Biesbosch

10 uur geleden Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch

In de Biesbosch komen we nog steeds veel zwerfafval tegen. Het vormt een ergernis voor bezoekers en het is een bedreiging voor de natuur. Een groot deel van het afval in de Biesbosch komt mee met het rivierwater. Vooral in het winterseizoen, na hoogwater, spoelt dit afval aan op oevers en blijft achter in bomen, struiken en hogere planten. Op zaterdag 11 maart organiseert Staatsbosbeheer daarom samen met enkele partners een grootschalige opruimactie. Wil je meehelpen? Schrijf je dan nu in!

lees meer

Broedrust in de Biesbosch ingegaan

3 dagen geleden Boswachter Harm Blom in Biesbosch

We zitten nog middenin de winterperiode maar in de Biesbosch is het broedseizoen alweer begonnen! Verschillende vogelsoorten beginnen al in hartje winter met het vormen van een broedpaar, het kiezen van een broedgebied en het bouwen van hun nest. Vandaar dat Staatsbosbeheer de broedrust in de Biesbosch per januari laat ingaan. Verschillende vroeg beginnende broedvogels hebben echt hun rust nu al nodig.

lees meer

Nieuwe cursus schoolgids Biesbosch

9 januari 2023 Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch

Altijd al schoolgids willen worden in Nationaal Park De Biesbosch? In februari 2023 start een nieuwe schoolgidscursus. De opleiding wordt georganiseerd door IVN in samenwerking met Staatsbosbeheer en het Biesboschcentrum Dordrecht. Het cursusprogramma is gericht op het vergroten van de natuurkennis van de Biesbosch. Daarnaast staan didactische vaardigheden centraal binnen de opleiding.

lees meer

Winterrust in de Biesbosch ingegaan

4 november 2022 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

De Biesbosch is in de winterperiode van groot belang voor landelijke en zelfs West-Europese populaties watervogels. Grote aantallen watervogels komen vanaf de nazomer specifiek naar de Biesbosch toe om hier te overwinteren. Vanaf november zien we daar steeds meer soorten uit het Hoge Noorden bij komen. Deze soorten komen al generaties lang naar de Biesbosch en zijn zeer verstoringsgevoelig. Hier vinden ze namelijk open stromend water, voedsel én de nodige rust. Zoetwatergetijdengebieden zijn zeldzaam maar o zo belangrijk voor watervogels om de winter door te komen. Staatsbosbeheer hanteert daarom al jaren de winterrust om tienduizenden watervogels de nodige rust te bieden.

lees meer

Afvalopruimactie 17 september ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’

22 september 2022 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Op zaterdag 17 september was het World Clean Up Day, samen met vrijwilligers werd er in de Biesbosch weer afval geruimd. Net als afgelopen jaren vinden we in de Biesbosch langs recreatieve randen, parkeerplaatsen en oevers overal zwerfafval. Om te voorkomen dat het zwerfafval met de stijgende waterstanden in het najaar en de winter dieper de Biesbosch in komt, organiseerde Staatsbosbeheer weer een opruimactie.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog