www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Biesboschbewoner: de koperwiek

6 dagen geleden Boswachter Jonathan Leeuwis in Biesbosch

Grauwe luchten, gure wind, vallende bladeren en regen; de herfst begint nu echt haar intreden te doen. Wanneer je toch het gure weer trotseert kan je zomaar ineens een hoog en scherp “psrieee” uit het luchtruim horen. De echte vogelaars herkennen het meteen, de koperwiek is weer terug! Ieder najaar is het horen of het zien van je eerste koperwiek toch weer een bijzonder momentje. Wanneer deze Scandinavische lijster weer opduikt in de Lage Landen weet je dat de herfst echt begonnen is! De Biesbosch vormt een perfect overwinteroord voor deze fraaie vogels.

lees meer

Bijzonder mooi groei- én broedseizoen!

27 september 2024 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

De zomerperiode is met een Hollandse afwisseling van zon en regen voorbij gevlogen en de herfst is inmiddels goed begonnen. Het broedseizoen ligt nu echt achter ons en de vogeltrek is volop aan de gang. Een mooi moment om terug te kijken op het groei- én broedseizoen in de Biesbosch. Naast de visarend, zeearend en de bever is de Biesbosch rijk aan zoveel meer. Wij proberen daar samen met vrijwilligers elk jaar zicht op te houden door allerlei tellingen en inventarisaties. Dat vraagt altijd even tijd om alle waarnemingen, inventarisaties en feiten van de boswachters en vrijwilligers op een rij te zetten. In dit blog geven wij een samenvatting van het afgelopen seizoen.

lees meer

Opruimactie in de Biesbosch: “Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die wel hun afval opruimen”

24 september 2024 Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch
steenuil met sigarettenpeuk - foto door Cora Leihitu

Afgelopen week stond Nationaal Park De Biesbosch in het teken van afval opruimen. Groepen vrijwilligers trokken op verschillende dagen per boot naar de recreatiestrandjes voor opruimacties. In totaal haalden zij zo’n 1,5 kuub afval weg uit het gebied. Het lijkt erop dat de afvalcampagne, gericht op hotspots in de Biesbosch, verschil maakt en de meeste mensen het natuurgebied gelukkig schoon achterlaten.

lees meer

Biesboschbewoner: de koninginnenpage

4 september 2024 Boswachter Jonathan Leeuwis in Biesbosch

Je hebt van die dieren, die ogen gewoon niet Nederlands. De koninginnenpage is echt typisch zo’n soort. Wanneer je oog in oog staat met deze prachtige vlinder, waan je je bijna even in de tropen. Momenteel fladdert deze gracieuze verschijning ook weer volop door de Biesbosch.

lees meer

Biesboschbewoner: de grote kattenstaart

7 augustus 2024 Boswachter Jonathan Leeuwis in Biesbosch

Wanneer je nu naar de Biesbosch gaat ontkom je er niet aan, de grote kattenstaart staat in bloei. Ruimte voor de Riviergebieden als de Noordwaard liggen momenteel onder een prachtige paarse deken waarin het gezoem van duizenden insecten niet van de lucht is!

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog