www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Biesboschbewoner: de spindotterbloem

3 april 2024 Boswachter Jonathan Leeuwis in Biesbosch

Het is volop voorjaar in de Biesbosch. De wilgenbossen hebben een gele gloed gekregen van de bloeiende wilgenkatjes. Voorzichtig ontluiken er zich prachtige frisgroene blaadjes uit de knoppen van de bomen. Wanneer je iets naar beneden kijkt zie je dat de oevers van deze bossen op sommige plekken vol staan met prachtige grote knalgele bloemen. De spindotters staan weer uitbundig te bloeien! Deze delta specialist is helemaal aangepast op het dynamische leven in het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa.

lees meer

‘Welkom in de kraamkamer van moeder natuur’

27 maart 2024 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Het broedseizoen is weer aangebroken. De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. Tijdens deze maanden worden er partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen. Staatsbosbeheer vraagt bezoekers om de natuur een handje te helpen door de regels in de natuurgebieden te respecteren, bijvoorbeeld door op de paden te blijven, de hond dichtbij aan de lijn te houden en afval mee naar huis te nemen. Zo ook in de Biesbosch!

lees meer

We hebben er weer zin in!

17 maart 2024 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Beste kijkers, welkom terug bij de live webcam van de visarend in de Biesbosch! Het nest ligt nog stevig in de nestboom, het gebied ligt er prachtig bij en de eerste visarenden kunnen echt elk moment in Nederland arriveren.

Het blijft elk jaar spannend wanneer de eerste visarend zijn gezicht in de Biesbosch laat zien. We hebben er weer zin in!

lees meer

Grote voorjaarsopruimactie gigantisch succes: 40 kuub afval verwijderd uit de Biesbosch

11 maart 2024 Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch
opruimactie-zwerfafval-biesbosch-voorjaar-2024

Zaterdagochtend 9 maart hielpen ruim 200 vrijwilligers op verschillende locaties mee zwerfafval in Nationaal Park De Biesbosch op te ruimen. Totaal werd zo’n 40 kuub zwerfafval uit de natuur gehaald. Zowat een record!

lees meer

Biesboschbewoner: de zeearend

6 februari 2024 Boswachter Jonathan Leeuwis in Biesbosch

Je staat lekker rustig in de Noordwaard vogels te kijken. Ineens is er paniek in de tent, en gaat alles de lucht in. Tussen de chaos van honderden eenden en ganzen die kriskras door elkaar vliegen zie je ineens een enorme roofvogel opdoemen, de zeearend! Nadat deze imposante roofvogel zich in 2012 definitief hadden gevestigd kreeg het gebied een nieuwe koning van het luchtruim. Met een spanwijdte van maar liefst 2,5 meter draagt deze iconische Biesboschsoort dan ook de bijnaam “de vliegende deur”. Het is weer februari, wat betekend dat de zeearend het broedseizoen weer heeft ingeluid in de Biesbosch.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog