www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

We hebben er weer zin in!

2 dagen geleden Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Beste kijkers, welkom terug bij de live webcam van de visarend in de Biesbosch! Het nest ligt nog stevig in de nestboom, het gebied ligt er prachtig bij en de eerste visarenden kunnen echt elk moment in Nederland arriveren.

Het blijft elk jaar spannend wanneer de eerste visarend zijn gezicht in de Biesbosch laat zien. We hebben er weer zin in!

lees meer

Grote voorjaarsopruimactie gigantisch succes: 40 kuub afval verwijderd uit de Biesbosch

11 maart 2024 Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch
opruimactie-zwerfafval-biesbosch-voorjaar-2024

Zaterdagochtend 9 maart hielpen ruim 200 vrijwilligers op verschillende locaties mee zwerfafval in Nationaal Park De Biesbosch op te ruimen. Totaal werd zo’n 40 kuub zwerfafval uit de natuur gehaald. Zowat een record!

lees meer

Biesboschbewoner: de zeearend

6 februari 2024 Boswachter Jonathan Leeuwis in Biesbosch

Je staat lekker rustig in de Noordwaard vogels te kijken. Ineens is er paniek in de tent, en gaat alles de lucht in. Tussen de chaos van honderden eenden en ganzen die kriskras door elkaar vliegen zie je ineens een enorme roofvogel opdoemen, de zeearend! Nadat deze imposante roofvogel zich in 2012 definitief hadden gevestigd kreeg het gebied een nieuwe koning van het luchtruim. Met een spanwijdte van maar liefst 2,5 meter draagt deze iconische Biesboschsoort dan ook de bijnaam “de vliegende deur”. Het is weer februari, wat betekend dat de zeearend het broedseizoen weer heeft ingeluid in de Biesbosch.

lees meer

Opruimhelden zetten zich door weer en wind in: “Een schonere Biesbosch begint bij ons allemaal”

31 januari 2024 Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch

Een groep vrijwilligers van Staatsbosbeheer zette zich de afgelopen weken veelvuldig in om afval dat met hoogwater de Biesbosch in is gestroomd, op te ruimen. Door weer en wind, regen en kou haalden deze opruimhelden al 5,5 kuub plus drie volle aanhangwagens afval op. Ze voorkwamen hiermee dat het afval verder het gebied in spoelde en uiteindelijk uiteen kon vallen in minuscuul kleine en schadelijke microplastics.

lees meer

Biesboschbewoner: wilgen schorssteeltje

2 januari 2024 Boswachter Jonathan Leeuwis in Biesbosch

Deze Biesboschbewoner van deze maand is piep klein, maar enkele millimeters groot. Ik weet zeker dat 9 van de 10, wat zeg ik, 999 op de 1000, mensen er zomaar aan voorbij zullen lopen, het wilgenschorssteeltje. Dit minuscule, op een roestige spijker lijkende, korstmosje groeit hier in Biesbosch tussen de schors van oude wilgen. Erg uniek, deze soort was namelijk nieuw voor de wetenschap, en gevonden hier in de Biesbosch! Als boswachters zijn we dan stiekem ook best wel trots dat de Latijnse naam van dit korstmosje ‘Chaenotheca biesboschii’ luidt.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog