www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Herdenkingsbos De Vlinder groeit gestaag

25 maart 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Op initiatief van Marianne en Adrie van der Linden verrees het Herdenkingsbos De Vlinder in de Lousia Cannemanspolder op het Eiland van Dordrecht. Op het terrein staan panelen met bordjes waarop de namen van de overleden personen staan gegraveerd. Iedereen beleeft zo’n dag op zijn of haar manier. Na het planten wordt soms het glas geheven en hier en daar vloeien tranen. In totaal staan er 165 bomen in het Herdenkingsbos De Vlinder.

lees meer

Broedende zeearenden weer present

18 maart 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Ondanks het wisselende weer, zijn de voortekenen van het komende voorjaar al duidelijk te zien; zingende merels en zanglijsters, baltsende futen en kibbelende meerkoeten. Ook de reusachtige zeearenden hebben het voorjaar in de kop. Het koppel op het Eiland van Dordrecht broedt weliswaar al, maar bij het nest in de Brabantse Biesbosch gaat het allemaal wat anders. Het heeft alles te maken met de komst van een nieuw wijfje, dat vorig jaar het nest opeiste. De twee aanwezige jongen werden daar destijds de dupe van. Op het riviereneiland Tiengemeten lijkt zich nog een paartje te vestigen.

lees meer

Op de koffie bij Hennie

2 maart 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Hennie Kelner woont in het witte huisje, naast de Amaliahoeve, in het hart van de Brabantse Biesbosch. Ze heeft geen buren en je kunt uitsluitend met de boot naar haar toe. Elektriciteit en stromend water zijn voor ons alledaagse gemakken, maar die zijn in haar huisje niet aanwezig. Een olie- en een houtkachel zorgen voor de warmte. Zij is ook actief als Biesboschgids en begeleidt dan mensen of kinderen tijdens een tocht met een fluister- of schoolboot. Het feit dat zij niets heeft met computers (‘Wat moet je met zo’n ding’) leidt daarbij gewoonlijk tot grote hilariteit.

lees meer

Haardhout, koffie en stroopwafels

24 februari 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

De vorige week zaterdag georganiseerde Haardhoutdag in boswachterij De Elzen, op het Eiland van Dordrecht, was een succes. Al het gezaagde hout werd door enthousiaste mensen bijeen gesprokkeld. Tegen de middag ontstond er zelfs een tekort aan brandhout. Qua opzet was er het een en ander veranderd. Mensen hoefden niet meer zelf met de motorkettingzaag in de weer en zij dienden zich ook niet meer aan te melden. Er werd gewerkt volgens het principe ‘op is op’. Op die mistige en grauwe zaterdagochtend werd de inwendige mens op peil gehouden met erwtensoep, koffie, chocomel en ter plaatse gebakken stroopwafels,

lees meer

Haardhoutactie boswachterij De Elzen

17 februari 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Staatsbosbeheer heeft februari uitgeroepen tot Houtmaand. Op diverse locaties in ons land is dan haardhout te koop. Tegen de winter slinkt de voorraad kachelhout weer. Met een nieuwe voorraad stookhout zit je er volgende winter weer warmpjes bij…

lees meer

Het was éven winter…

7 februari 2017 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch
Witgat in droogvallend slik.

Bij vorst vriest de Brabantse Biesbosch, mede door de geringe stroomsnelheden, vrij snel dicht. De situatie in de Dordtse Biesbosch, die dicht bij de Moerdijkbruggen ligt, is wat dat betreft goed vergelijkbaar met de Brabantse Biesbosch. De Sliedrechtse Biesbosch, op de oostpunt van het Eiland van Dordrecht, kent echter nog steeds een relatief grote getijslag, waardoor het langer duurt voordat de boel daar dicht vriest. Het water gaat er nog dagelijks zo’n 70 tot 80 centimeter ‘op en neer’. Het water is er zoet en niet brak of zout. Zoetwatergetijdengebieden zijn ook op wereldschaal een zeldzaam fenomeen.

lees meer

“Elektrisch varen moeten we stimuleren”

15 november 2016 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

In Nationaal Park De Biesbosch is de looptijd van het Sun-Bi project voorbij, waarbij een aantal ondernemers zich heeft ingezet om het gebruik van elektrisch varen te bevorderen. Om diverse, elektrische schepen en monitoringsmethoden te ontwikkelen werd een subsidie verstrekt, maar de ondernemers investeerden zelf ook. Het project is weliswaar ten einde, maar vraagt om een logisch vervolg. Een volgende stap zou kunnen zijn een stille kern in de Biesbosch te creëren, waar uitsluitend elektrisch gevaren zou mogen worden. De overstap van fossiele brandstof naar elektrisch gaat echter niet van vandaag op morgen, maar kan gefaseerd ingevoerd worden.

lees meer

Verkiezing Mooiste Natuurgebied van Nederland

19 oktober 2016 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Dertien natuurgebieden strijden om de titel ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’. De gebieden zijn genomineerd door een vakjury onder leiding van professor Pieter van Vollenhoven. Het publiek bepaalt de uiteindelijke winnaars, tot en met 31 oktober aanstaande kan er door het publiek worden gestemd. De vakjury maakte de nominaties voor Het Mooiste Natuurgebied van Nederland bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Op basis van vooraf vastgestelde criteria heeft de jury een selectie gemaakt uit twintig geldige inzendingen. In haar voordracht schrijft de jury dat zij buitengewoon enthousiast is over de inspirerende inzendingen.

lees meer

“Filmen geeft mij een voldaan gevoel”

16 september 2016 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch
De bever is een op en top waterdier

Wij hebben niet zo’n (natuur)filmcultuur zoals in Engeland. De BBC maakt prachtige documentaires die de hele wereld overgaan. Er zijn echter ook succesvolle Nederlandse natuurfilmers. Zo maakte Cees van Kempen uit Nieuw-Vossemeer een drieluik over de bever, de ijsvogel en de torenvalk. De serie werd door de VARA uitgezonden en sindsdien is er internationale belangstelling voor de beelden van Van Kempen. Zijn films dingen mee naar prijzen op internationale festivals.

lees meer

Ruim 20 jaar veranderingen in de Biesbosch

11 september 2016 Boswachter Jacques van der Neut in Biesbosch

Na de hoge waterstanden van 1993 en 1995 brak er een behoorlijke paniek uit in ons land. Nadat het water weer zakte, kondigde de toenmalige regering met premier Wim Kok aan het roer, de komst aan van de Deltawet Grote Rivieren. Veel landbouwpolders in en rondom de Biesbosch veranderden geleidelijk in wetlands.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog