www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Komst grote grazers Afferdense en Deestse waarden

22 minuten geleden Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Vandaag zijn de eerste grote grazers naar de Afferdense en Deestse Waarden langs de Waal gekomen. Het gaat om konikpaarden en later zullen ook runderen het gebied gaan begrazen. Deze dieren spelen een belangrijke rol in het beheer van de riviernatuur in dit gebied. Door de begrazing zorgen zij voor variatie en dragen zo bij aan de verdere natuurontwikkeling.

lees meer

Natuurlijke snoeimessen van ijs kortwieken de uiterwaarden

4 dagen geleden Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Geknakte takken en gevilde struiken zover het oog reikt. De combinatie van strenge vorst en dalend water in de rivieren zette half februari een bijzonder natuurlijk proces in gang. IJs als megasnoeimachine. Door het dalende water in de uiterwaarden tijdens de vorst hebben de gevormde ijsplaten hele takken van bomen getrokken en struiken in elkaar gedrukt. In één week is járen van struweelontwikkeling teniet gedaan.

lees meer

Waarom duurt het toch zo lang? Haal die bomen gewoon weg!

13 februari 2021 Boswachter Claudia Wessel in Rivierengebied
Het afgesloten wandelpad

Vanwege dode en kwijnende bomen is de Nieuwendijk in het Munnikenland al lange tijd afgesloten. We leggen uit waarom dat is.

lees meer

Let op! Sommige uiterwaarden nog steeds afgesloten

12 februari 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Hoogwater, sneeuw en ijs! Wie had gedacht dat dit alles nu samen zou komen !? De afgelopen weken kende weer eens echte hoge waterstanden. Dit maakte dat sommige uiterwaarden tijdelijk afgesloten moesten worden voor publiek. Het hoogste punt is reeds bereikt en de daling is ingezet, maar toch blijven sommige gebieden nog even gesloten voor bezoekers. Lees in deze blog waarom wij dit doen.

lees meer

Tijdelijke afsluiting uiterwaarden door hoogwater

1 februari 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Als gevolg van zware regenval in bovenstroomse gebieden langs de Rijn overstroomt de komende dagen een groot deel van de uiterwaarden. Op de laatste droge delen wachten veel dieren op een kleine ruimte het hoogwater af. Een aantal natuurgebieden in de uiterwaarden van de Gelderse Poort en Rivierengebied West wordt daarom afgesloten voor publiek. In dit blog lees je waarom wij dit doen en hoe je verantwoord kan genieten van het hoge water.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog