www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

De hoornaar is de mooiste wesp van ons land

6 september 2017 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied

Je zou maar een hoornaar zijn en van de ene op de andere dag neer worden gezet als terrorwesp, terwijl je al jaren een vredig bestaan leidt in Nederland. Hoe kan dit toch gebeuren en waarom raken we ineens in paniek en durven we misschien de natuur niet meer in? Graag leg ik uit waarom ik de hoornaar de mooiste wesp van ons land vindt.

lees meer

Ontdek de veelzijdigheid van natuurgebied “het Broek” op de Open Monumentendag.

31 augustus 2017 boswachter Saskia Linssen in Rivierengebied

Op Open Monumentendag zondag 10 september opent de eendenkooi Waardenburg en Poldermolen Waardenburg haar poorten. Deze bijzondere monumenten in het polderlandschap bij Waardenburg tonen een stuk geschiedenis uit de streek. Ga met de huifkar mee op pad en ervaar hoe het was om in dit landschap de kost te verdienen. Er zijn diverse activiteiten voor jong en oud. De toegang is gratis.

lees meer

Gezocht: Vrijwilligers voor uniek onderzoek zwerfafval langs rivieren!

29 augustus 2017 boswachter Saskia Linssen in Rivierengebied

Meerjarig onderzoek naar herkomst rivierafval langs Maas en waal. IVN werft vrijwilligers om afval in kaart te brengen. Doel: minder plastic afval in rivieren en zee.

lees meer

Militair verleden op Nieuw fort Sint Andries

28 augustus 2017 boswachter Saskia Linssen in Rivierengebied

Op Nieuw fort Sint Andries zijn drie infopanelen geplaatst. Ontdek dit mooie plekje en kom meer te weten over de militaire geschiedenis in dit gebied.

lees meer

Rupsen wolfsmelkpijlstaart gevonden in de Gelderse Poort

24 augustus 2017 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied

Tijdens opnames voor het natuurprogramma BuitenGewoon van Omroep Gelderland werden in de Millingerwaard twee rupsen ontdekt van de wolfsmelkpijlstaart. De wolfsmelkpijlstaart is een nachtvlinder die de afgelopen eeuw steeds zeldzamer werd. De rupsen zijn opvallend: tot 8 centimeter groot, zwart met rood en gele stippen. Deze rupsen leven op wolfsmelksoorten en dan met name op cipreswolfsmelk.

lees meer

Onderwater in de Gelderse Poort

16 augustus 2017 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied

Ik daag je uit om je te verwonderen of de prachtige dieren en planten onder het wateroppervlak. In dit blog geef ik een tipje van de sluier wat je kan verwachten tijdens mijn snorkelexcursie.

lees meer

Verdrietig nieuws over aangereden otter

7 augustus 2017 staatsbosbeheer1 in Rivierengebied

Eerder op dit blog schreven we over het geweldige nieuws dat er een otter geboren was in de Ooijpolder. Afgelopen zondag werd een otter als verkeersslachtoffer gemeld. Het blijkt om de vrouwelijke otter te gaan.

lees meer

Otter geboren in de Ooijpolder

26 juli 2017 staatsbosbeheer1 in Rivierengebied

Voor het eerst in meer dan 50 jaar tijd is er minimaal één otter geboren in de Gelderse Poort. De jonge otter werd samen met zijn moeder vastgelegd door een wildcamera in de Ooijpolder. Wij als boswachters zijn apetrots, dit toont namelijk aan dat de otter zich hier thuis voelt.

lees meer

Wereldprimeur: koekoeksjong voor de camera’s van Beleef de Lente

4 juni 2017 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied
koekoeksjong wordt gevoerd

Midden in het 11e seizoen van Beleef de Lente komt Vogelbescherming met een wereldprimeur: de camera’s volgen vanaf vandaag het leven van een koekoeksjong. Het ei komt naar verwachting over een paar dagen uit en ligt in het nest van een kleine karekiet. De koekoek voedt haar eigen jong namelijk niet zelf op, maar legt het ei in het nest van een andere vogel. Deze spectaculaire beelden komen vanuit de Ooijpolder, een natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van de Gelderse Poort.

lees meer

Je ziet het pas, als je het weet…

2 juni 2017 Boswachter Dianne Renders in Rivierengebied

Zonder te weten wat we zien, genieten we van het landschap en de natuur. Hartstikke mooi! Maar als je weet wát je ziet, wordt het soms nog mooier! In het Linielandschap, het open en groene landschap tussen de forten, is veel meer te zien dan je denkt. Daarom doet Staatsbosbeheer mee aan Mooi Linieland met allerlei activiteiten in de natuur. Kom je ook kijken? Want je ziet het pas, als je het weet!

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog