www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Start maaien Rivierengebied Oost

25 mei 2023 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

De komende tijd gaan we weer maaien in de Gelderse Poort en het Rijk van Nijmegen. Er wordt onder andere gewerkt op de Duivelsberg, in Park Lingezegen en in de Bruuk. Niet alles wordt gemaaid. Lees in dit blog wat we gaan doen en waarom we dit doen.

lees meer

Zwarte Stern in rustig(er) vaarwater

10 mei 2023 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied
zwarte sterns op broedvlotje

Elk jaar keert begin mei de zwarte stern terug naar de Gelderse Poort. Door afname van natuurlijke broedplaatsen is deze vogel nu een bedreigde vogelsoort in Nederland. Om te voorkomen dat de zwarte stern hier op termijn helemaal niet meer voorkomt plaatst Staatsbosbeheer nestvlotjes. De Oude Waal bij Nijmegen is de plek bij uitstek om deze vlotjes te bekijken vanaf de dijk. Dit jaar plaatst Staatsbosbeheer in samenwerking met lokale vissers van Visclub Oude waal de broedvlotjes in ‘rustig vaarwater’. De zwarte sterns kunnen dan in alle rust nestelen en bezoekers kunnen de vlotjes nog mooier bekijken vanaf de dijk.

lees meer

Zeearend in de Millingerwaard!?

29 maart 2023 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

De zeearend is een nest aan het bouwen in de Millingerwaard! Deze imposante, zeer grote roofvogel heeft een oud bos gekozen om neer te strijken. Rust is nu heel belangrijk. Er is onder andere een tijdelijke omleiding gerealiseerd en een rustgebied ingericht. Als je komt kijken, doe dat vanaf de dijk en volg de aangewezen route.

lees meer

Broedseizoen ! Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur

21 maart 2023 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Bijna iedereen heeft wel eens van het broedseizoen gehoord. Voor boswachters is het altijd een bijzondere tijd! Het broedseizoen is de periode waarin er veel jonge dieren worden geboren. Formeel duurt het van 15 maart tot 15 juli, maar in de praktijk komt het geregeld voor dat dieren door een zacht voorjaar al eerder ‘het voorjaar in hun bol’ krijgen. Omdat vogels op het nest zitten en jonge zoogdieren letterlijk hun eerste stappen zetten is dit een periode waarin de natuur erg kwetsbaar is.

lees meer

Een nieuw gezicht op de boswachtersblog!

19 december 2022 Boswachter Katelijne Hoogendoorn in Rivierengebied

Een nieuw gezicht op de boswachtersblog! Mijn naam is Katelijne en ik mag sinds 31 oktober dit jaar mijn collega’s Daan en Berry versterken als boswachter publiek. Wat een cadeautje om in dit prachtige en dynamische gebied dagelijks mijn werk uit te mogen voeren!

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog