www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Nieuwe sprinkhanen profiteren van warmte en begrazing

4 dagen geleden Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Boomkrekel, foto: Twan Teunissen

In de Gelderse Poort zijn de laatste jaren nieuwe soorten sprinkhanen ontdekt. De nieuw ontdekte soorten profiteren van het warmer wordende klimaat én van het veranderde landschap. Het klimaat hebben wij als mens weinig invloed op, maar op de begroeiing wel. In de Gelderse Poort Bemmel is dit op veel plekken veranderd van intensief gebruikt agrarisch grasland of akkerland naar jaarrond begraasde natuur met een afwisseling van kale plekken, kort gras, ruigtes, struiken en bossen. Dit zorgt voor heel veel variatie waar veel verschillende soorten van profiteren.

lees meer

Aan de slag voor de zadelsprinkhaan

4 maart 2024 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Zadelsprinkhaan, foto: Twan Teunissen

De afgelopen weken zijn in het Groesbeekse Bos en op Mulderskop op de grens van Gelderland en Limburg werkzaamheden uitgevoerd voor de zeer zeldzame zadelsprinkhaan. Het zijn kleinschalige maatregelen waarvan de resultaten heel precies onderzocht gaan worden. Met de resultaten wordt meer duidelijk wat in de toekomst nodig is voor het behoud van deze bijzondere sprinkhaan.

lees meer

Beheer Dijkviltbraam Geuzenwaard

27 februari 2024 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Dijkviltbraam, foto: Twan Teunissen

In de Geuzenwaard starten we eind februari met het weghalen van de invasieve exoot dijkviltbraam. Drie hectare dijkviltbraam wordt verwijderd om inheemse soorten een nieuwe kans te geven.

lees meer

Hoogwater in het Rivierengebied

29 december 2023 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Als gevolg van regenval in de bovenstroomse gebieden langs de Rijn en smeltwater is een groot deel van de uiterwaarden in het Rivierengebied overstroomd. Op de laatste droge delen wachten veel dieren op een kleine ruimte het hoogwater af. De meeste natuurgebieden in de uiterwaarden van de Rivierengebied Oost en Rivierengebied West zijn daarom afgesloten voor publiek. In dit blog lees je waarom wij dit doen en hoe je verantwoord kan komen kijken naar het hoge water.

lees meer

Wintergasten in Rivierengebied Oost: ontmoet de klapekster, het nonnetje en de keep

5 december 2023 Boswachter Katelijne Hoogendoorn in Rivierengebied

In de koude maanden transformeert Nederland in een winterparadijs voor vogelliefhebbers. Terwijl veel trekvogels naar nog warmere oorden vertrekken, maken andere vogelsoorten juist hun opwachting in ons kikkerlandje. Drie opvallende wintergasten die in de Gelderse Poort en het Rijk van Nijmegen kunt tegenkomen zijn de klapekster, het nonnetje en de keep. Laten we deze vogels nader bekijken en ontdekken waarom ze juist in de winter onze aandacht trekken.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog