www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

De één zijn dood, de ander zijn brood. Kijk LIVE mee bij BuitenGewoon

28 maart 2024 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Dode reebok. Foto: Katelijne Hoogendoorn, Staatsbosbeheer

BuitenGewoon en Staatsbosbeheer geven je weer een uniek live-kijkje in de oneindige cyclus van leven en dood. Welke dieren bezoeken dit keer het dode ree? Ontdek het op de livestream van BuitenGewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland.

De livestream van BuitenGewoon en Staatsbosbeheer staat weer online! Ook dit keer ligt er weer een ree voor de camera. Het ree is doodgegaan als gevolg van een aanrijding. Volg via de livestream 24/7 de ontwikkelingen.

Heel veel beestjes!

Het laten liggen van grote dode dieren in de natuur is niet gebruikelijk in Nederland. Toch is dit heel belangrijk voor allerlei grote en kleine dieren en andere organismen. Steeds vaker zet men zich in voor de terugkeer van dode dieren en grote aaseters in de natuur. Zo worden aangereden dieren niet verwijderd, maar teruggebracht naar de natuur waar zij vandaan komen.

Sleutelroltekening Dood doet Leven, tekening: Jeroen helmer, ARK Natuurontwikkeling
Sleutelroltekening Dood doet Leven, tekening: Jeroen helmer, ARK Rewilding Nederland

Veel dieren zijn afhankelijk van grote kadavers. Omdat dode dieren vaak niet in de natuur terugkeren, hebben soorten die van aas afhankelijk zijn het best moeilijk! Het vinden van kadavers is dan vaak een hele uitdaging. Zo zijn bijvoorbeeld raaf en zwarte wouw nog steeds zeldzaam.

Download hier het gratis PDF-bestand met ‘lijkenpikkers’ van ARK Rewilding Nederland. Welke dieren kan jij afstrepen?

Heel veel dieren doen zich op de één of andere manier tegoed aan aas. Als je de livestream goed in de gaten houdt zie je tal van grote en kleine dieren die op het dode ree afkomen. Overdag heb je kans op vogels zoals buizerd, ekster en koolmees. En met een beetje gelukt komen er wel raven langs. Als duisternis invalt wordt het spannend! In de buurt leven steenuilen, steenmarters, dassen en vossen. Voor al deze dieren is het kadaver een restaurant zonder openingstijden.

Groene vleesvlieg op kadaver. Foto: Twan Teunissen Staatsbosbeheer

Aanrader! ‘Beestjes tellen in poep en dode dieren, alles voor de wetenschap’, Laurens Tijink gaat samen met Aglaia Bouma en Jan Wieringa bij BuitenGewoon op zoek naar beestjes! Klik hier om de uitzending terug te luisteren .

De Livestream

Nieuwsgierig naar wat je allemaal tegen kan komen? Kijk dan hier naar de livestream. Van buizerd tot grazers en muis. Het kadaver wordt vaak drukbezocht!

Meer informatie?

  • Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort, de Betuwe of het Rijk van Nijmegen.
  • Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.
  • Wil je niks missen uit het Rivierengebied Oost? Volg dan onze sociale media kanalen! X, Facebook & Instagram.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog