www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Vreemde ‘snuiter’ op het strand

7 dagen geleden Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum
Noordse stern.

Bij de scholeksters zijn de kaarten geschud en de posities ingenomen. Het eerste ei werd afgelopen week eindelijk gelegd. Ook de noordse sterns en visdieven zijn begonnen aan hun nestkuiltjes en sommige paartjes zijn al aan het broeden. Na de hoogwatertelling doen we nog wat aanvullend sporenonderzoek naar strandlopers en ook voor de bergeenden moeten we onze sporenkennis inzetten. Een bezoekje aan het Noordzeestrand tenslotte, levert nog twee bijzondere vondsten op …

lees meer

Overal eiders…

13 mei 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum
Eidereenden.

Er lopen nu volop jonge eidereenden rond op Rottumerplaat en het blijkt dat hun moeders verschillende strategieën hebben om ze te beschermen tegen de hongerige meeuwen. Op de Puindammen is de concurrentie om de beste plekjes weer verder toegenomen door een verviervoudiging van het aantal sterns en visdieven. En na een weekendje aan de vaste wal kijken vogelwachters Nicolette en Aaldrik uit naar wat de komende maanden gaat brengen…

lees meer

Wachten op de scholeksters

5 mei 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum

Terwijl de scholeksters op Rottumerplaat hun kruit nog even droog houden, zwemmen de eerste eidereenden al met jongen rond. Het was koud en winderig de afgelopen week. Daardoor zijn er nog weinig insecten en besteden vogelwachters Aaldrik en Nicolette veel tijd aan het ruimen van vuil en observeren van bijvoorbeeld de übergrappige drieteenstrandlopers.

lees meer

Vogelwolken

28 april 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum

Vogelwachters Nicolette Branderhorst en Aaldrik Pot hebben een volle week achter de rug. Ze zijn vooral bezig geweest met een inventarisatieronde voor de broedvogels. Vijf dagen vroeg uit de veren, honderden vogelwaarnemingen, een aantal nieuwe bloeiende planten en een prachtig slotstuk van de week met een spiegelgladde zee en indrukwekkende ‘vogelwolken’.

lees meer

De warmte tegemoet

21 april 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum
Zeehonden.

Vogelwachters Nicolette Branderhorst en Aaldrik Pot hebben een prachtige week op Rottumerplaat achter de rug. Met de hogere temperaturen en de luwende wind kwamen ontelbaar veel trekvogels langs en waren ze vele uren in het veld om de vogels en planten in kaart te brengen. Ze bezochten onder meer voor het eerst de lepelaarkolonie op het eiland en probeerden ‘grip’ te krijgen op de meeuwen en bruine kiekendieven die deels broedvogels zijn, maar ook nog steeds doortrekken.

lees meer

Broedseizoen komt op stoom

14 april 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum
Buizerd.

Nicolette Branderhorst en Aaldrik Pot hebben in hun tweede volle week als vogelwachters op Rottumerplaat de eerste nesten van de eidereenden gevonden. De grauwe ganzen hebben inmiddels kuikens en proberen met hun kroost een veilig heenkomen te zoeken. En tussen het inventariseren van de flora en fauna door, haalden ze ook weer veel rommel van het strand.

lees meer

Avonturen op Rottumerplaat

7 april 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum
Grote slenk.

Aaldrik Pot en Nicolette Branderhorst hebben hun eerste volle week als vogelwachters op Rottumerplaat achter de rug. Ze zagen hoe drie jonge zeearenden een zeehond probeerden te ‘verorberen’, zochten naar bijzonderheden op het strand en waren druk met het inventariseren van de vroege broedvogels en de overtijende watervogels.

lees meer

Expeditie Rottumeroog 2019 uitverkocht

5 april 2019 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
Met de gids loop je ook over de kwelder van Rottumeroog. Foto: Henk Postma.

De expeditie Rottumeroog 2019 is nu te boeken.

lees meer

Terug naar Rottumerplaat

31 maart 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum

Aaldrik Pot en Nicolette Branderhorst zijn begonnen aan hun seizoen als vogelwachters op Rottumerplaat. De eerste dagen verkennen ze het eiland en noteren de eerste broedende vogels zoals de grauwe ganzen. Ook het paartje slechtvalken blijkt al eieren te hebben. Er ligt gelukkig weinig rommel meer op het eiland.

lees meer

Expeditie Rottumeroog vanaf 5 april te boeken

15 maart 2019 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
Avondlicht over het wad bij Rottumeroog

In de periode 30 juli t/m 12 oktober 2019 organiseert Staatsbosbeheer expedities naar Rottumeroog. De expeditie biedt een unieke kans om te genieten van de rust en stilte van het Werelderfgoed Waddenzee en om het normaal niet toegankelijke eiland te beleven. Vanaf vrijdag 5 april eind van de middag zijn de expedities naar Rottumeroog weer te boeken.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog