www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Rottumerplaat: dynamisch in vele opzichten

1 dag geleden Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
Stuuifdijk Rottumerplaat

Het voorjaar van 2018 is definitief aangebroken en daarmee ook het broedseizoen op Rottumerplaat, Rottumeroog en Zuiderduin. Er wordt dit jaar weer met verschillende teams gewerkt. Vogelwachters Harry en Ali Horn beten het spits af op Rottumerplaat. Hier hun eerste verslag van dit jaar.

lees meer

Ga je mee op expeditie naar Rottumeroog?

6 april 2018 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
Avondlicht over het wad bij Rottumeroog

Vanaf nu zijn de expedities naar Rottumeroog weer te boeken. In de periode augustus t/m oktober organiseert Staatsbosbeheer 23 expedities naar Rottumeroog. De expeditie biedt een unieke kans om te genieten van de rust en stilte van het Werelderfgoed Waddenzee en om het normaal niet toegankelijke eiland te beleven.

lees meer

Stormachtige afsluiting vogelwachtseizoen 2017 op Rottumerplaat

9 augustus 2017 Boswachter Dennis Moerkerken in Rottum
pas teruggekeerde bontbekplevieren Rottumerplaat

De laatste wacht van het broedseizoen 2017 zit er op. Vogelwachters Bart & Doortje sloten het seizoen stormachtig af! Lees hieronder hun, voorlopig, laatste blog.

lees meer

Rottumeroog in de zomer: vogels, vlinders, bloemen

6 augustus 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
Bloeiende Lamsoor op Rottumeroog

Ook op Rottumeroog is bewaking, zij het voor kortere periodes. Een van de vogelwachters op ‘Oog is Emo Klunder, ook vogelteller en een van de gidsen bij de ‘expeditie Rottumeroog’.

lees meer

De cirkel is rond op Rottumerplaat

1 augustus 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum

De voorlaatste wacht op Rottumerplaat is waargenomen door Sjoerd Bakker en zijn vrouw Truus. Sjoerd, gepensioneerd boswachter en oud-vogelwachter, is als vogelteller vaker op de Rottums maar voor Truus, toch échte ‘eilandse’, is het de eerste keer. Ook zij waren weer onder de indruk van de dynamiek van een Waddeneiland en de felle strijd om het bestaan.

lees meer

Leven en dood op een vogeleiland

29 juli 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
nest visdiefjes op Zuidkwelder Rottumerplaat 2017

Vogelwachter Sjoerd Dirksen doet verslag van zijn laatste wachtperiode van dit jaar op vogeleiland Rottumerplaat: leven en dood gaan hier hand in hand.

lees meer

Filmen op Rottumerplaat: zeevonk, desastreuze bevalling en puberende slechtvalken

19 juli 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
Slechtvalk, gefilmd op Rottumerplaat, juli 2017

Voor de bioscoopfilm WAD, die eind 2018 in de bioscopen gepland staat en het verhaal vertelt van de adembenemende natuur van het Waddengebied, worden overal in het Nederlandse Waddengebied opnamen gemaakt. Maar de mooiste opnamen voor de waddenfilm komen van Rottumerplaat! De filmers deden al eerder verslag van hun werkzaamheden, hier is het vervolg:

lees meer

Vogelwachters over succes en verlies op een vogeleiland

1 juli 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
kleine mantelmeeuwen kolonie Rottumerplaat

Vogelwachters Bart & Doortje zijn op vogeleiland Rottumerplaat voor hun derde wachtperiode van dit jaar. Ze doen verslag van hun werk, weggespoelde nesten, broedsucces en het ringen van jonge lepelaars.

lees meer

Bescherming en bedreiging midden in het broedseizoen

28 juni 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
dwergsterneneieren op het 'randje'...... foto: Hella Smit

In de vogelwachters-estafette van Rottumerplaat is, met een korte onderbreking, het stokje tot begin juli weer in handen van Sjoerd en Hella. Tijdens hun ‘wacht’ telden ze vogels, deden ze onderzoek en kregen ze niet alleen bezoek van de ‘Waddenzeefilm-filmers’ maar ook van een groepje tortelduiven.

lees meer

Rottumerplaat: Expeditie Slechtvalk

9 juni 2017 Boswachter Jaap Kloosterhuis in Rottum
zeedamp

Eind 2018 moet de nieuwe grote Nederlandse natuurfilm over de Waddenzee in de bioscopen draaien. Rottumerplaat is een van de plaatsen waar gefilmd wordt, o.a. de slechtvalken. De filmers doen verslag van een week filmen op dit eiland.

lees meer
meer berichten
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog