www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Over Expeditie Rottumeroog

Lopen over het drooggevallen wad naar Rottumeroog. Foto: Jorien Bakker
Lopen over het drooggevallen wad naar Rottumeroog. Foto: Jorien Bakker

Mededeling boswachter 14 augustus 2019 14:00 uur:

de Expeditie Rottumeroog van 15 augustus 2019 (afvaart 10:00 uur) gaat DOOR! Advies om regenkleding en warme kleding mee te nemen.

Het lijkt erop dat er de nodige buien over trekken en de wind wordt ook vrij stevig maar de kans op onweer lijkt mee te vallen en dat laatste is voor ons de belangrijkste overweging bij de beslissing of een ‘expeditie Rottumeroog’ wel of niet doorgaat.

 

Altijd al naar een onbewoond en mythisch eiland gewild? Staatsbosbeheer organiseert na het broedseizoen zo’n 20 expedities naar het Groningse eilandje Rottumeroog. Een unieke kans om te genieten van de rust en stilte van het wad en een ontmoeting met tal van vogels en zeehonden. Je vaart vanuit Lauwersoog met de ms Noordster naar Rottumeroog en terug. Terwijl het schip zich ca. 3 uur lang een weg zoekt door de meanderende vaargeul, geniet je van het weidse uitzicht over het wad. Het schip vaart langs Rottumerplaat (niet toegankelijk), waar je een goede kans maakt een grote groep zeehonden te zien op hun ligplekken.

Bij Rottumeroog ga je van boord en loop je door het lage water naar het eiland. Hier wordt je rondgeleid door onze gids. Deze vertelt over de geschiedenis van het eiland, beheer en beleid, de flora en fauna en andere ontwikkelingen. De tocht over het eiland duurt 3-4 uur afhankelijk van windrichting en tij. De totale expeditie beslaat ca. 12-13 uur. De prijs voor de expeditie bedraagt 90 euro per persoon. Bij het arrangement zijn inbegrepen: 1x koffie of thee bij aankomst, en voor onderweg een linnen tas met vier volkoren broodjes met ham en/of kaas, een mueslibol, een appel en water. Op de terugreis krijg je een kom groentesoep (vegetarisch: even vertellen aan bemanning, geldt ook voor de broodjes).

wind, water, wolken, wuivend gras..
Wind, water, wolken, wuivend gras. Foto: Jasper Doest/NG

Belangrijke informatie:

  • Deze excursie is zwaarder en langer dan gemiddeld, een heuse expeditie! Daarom is een goede conditie vereist en is het niet geschikt voor kinderen en mindervaliden.
  • Lees voor een goede voorbereiding, vertrektijden (verschillen per datum) en tips onze website
  • Honden zijn niet toegestaan tijdens deze excursie.
  • Bij erg laag water doet het schip er langer over dan de genoemde 3 uur enkele reis.
  • Een reservering is bindend: kom je niet (op tijd), dan is dit voor eigen rekening.
  • Staatsbosbeheer behoudt zich het recht voor om bij minder dan 20 deelnemers de dagexcursie te annuleren. Je geld wordt teruggestort en je kunt zelf een nieuwe boeking plaatsen.
  • Vertrekplaats: Visserijhaven, Lauwersoog. Haven 9976 VN Lauwersoog.
  • Je kunt de expeditie boeken op de website van Staatsbosbeheer.

Gaat de tocht door?
De elementen van het Wad, getijden, wind, verplaatsing van geulen, tijdig vertrekken en het navigeren luisteren heel nauw. Staatsbosbeheer en de schipper maken altijd de dag voorafgaand aan de excursie de afweging of deze door gaat of niet. Dat doen zij op basis van gegevens van de verkeerspost Schiermonnikoog. Bij onveilige weeromstandigheden of erg hoog/laag water gaat de expeditie niet door. Bovenaan deze pagina vind je de mededelingen over wel/niet doorgaan. Ook dan wordt je geld teruggestort en kun je zelf een nieuwe boeking plaatsen.

Andere excursies
Naast de expedities van Staatsbosbeheer zijn er nog enkele mogelijkheden om in de nazomer een bezoek aan Rottumeroog of het wad er omheen te brengen. Hieronder vind je een overzicht van de aanbieders met wie Staatsbosbeheer afspraken heeft gemaakt, dan wel aan wie wij medewerking verlenen (bv. met een Staatsbosbeheer-vrijwilliger).

  • Met een groep naar Rottumeroog? Reserveer dan het hele expeditieschip Noordster op één van de beschikbare data van de Staatsbosbeheer-expeditie. Er is ruimte voor max. 28 personen. Het bestellen van een warme maaltijd kan via de schipper: info@waddentochten.nl.
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog