www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Over Expeditie Rottumeroog

Mededeling van de boswachter, 8 oktober 2022 18:00 uur:

De expeditie van zondag 9 oktober (afvaart Lauwersoog 09.00 uur) gaat door. Het lijkt goed, droog najaars weer te worden met een matige zuiden wind. Toch kan het, met name aan dek van het schip, fris zijn. Houd daar rekening mee wat betreft uw kleding en vergeet niet dat het ’s avonds ook flink kan afkoelen. Tip: ‘laagjes-kleding’ en een rugzakje mee.

Van het schip tot het eiland loopt u de eerste meters door kniediep water en daarna ongeveer een half uur over nat zand. Dat mag niet op blote voeten! Het daarvoor gebruikte schoeisel kunt u wisselen voor droge (wandel-)schoenen voor op het eiland.

LET OP!

Gewijzigde afvaartplek!

nieuw vertrekplaats (groene pijl) aan het eind van de pier, parkeergelegenheid en de route er naartoe (gele stippellijn)
ms Noordster, afvaart Lauwersoog
Lopen over het drooggevallen wad naar Rottumeroog. Foto: Jorien Bakker.

20 expedities
Altijd al naar een onbewoond en mythisch eiland gewild? Staatsbosbeheer organiseert na het broedseizoen zo’n 20 expedities naar het Groningse eilandje Rottumeroog. Een unieke kans om te genieten van de rust en stilte van het wad en een ontmoeting met tal van vogels en zeehonden.

Vaartocht over wad
Je vaart vanuit Lauwersoog met de ms Noordster naar Rottumeroog en terug. Terwijl het schip zich ruim 3,5 uur lang een weg zoekt door de meanderende vaargeul, geniet je van het weidse uitzicht over het wad. Het schip vaart langs Rottumerplaat (niet toegankelijk), waar je een goede kans maakt een grote groep zeehonden te zien op hun ligplekken.

Rondwandeling over eiland
Bij Rottumeroog ga je van boord en loop je in ongeveer een half uur, door ondiep water en over nat zand, naar het eiland. Hier word je rondgeleid door onze gids. Deze vertelt over de geschiedenis van het eiland, beheer en beleid, de flora en fauna en andere ontwikkelingen. De tocht over het eiland duurt 3-4 uur afhankelijk van windrichting en tij ( bij onvoorziene weersverandering, zoals onweersdreiging kan de excursie vroegtijdig worden afgebroken). De totale expeditie beslaat ca. 14 uur.

Arrangement
De prijs voor de expeditie bedraagt € 100 per persoon. Bij het arrangement zijn inbegrepen: 1x koffie of thee bij aankomst, en voor onderweg een linnen tas met een appel en water en een reep. Op de terugreis krijg je een stamppotmaaltijd (vegetarisch: vooraf aangeven bij de boeking).

wind, water, wolken, wuivend gras..
Wind, water, wolken, wuivend gras. Foto: Jasper Doest/NG

Belangrijke informatie

  • Deze excursie is zwaarder en langer dan gemiddeld, een heuse expeditie! Daarom is een goede conditie vereist en is het niet geschikt voor kinderen en mindervaliden.
  • Lees voor een goede voorbereiding, vertrektijden (verschillen per datum) en tips onze website
  • Honden zijn niet toegestaan tijdens deze excursie.
  • Bij erg laag water doet het schip er langer over dan de genoemde 3 uur enkele reis.
  • Een reservering is bindend: kom je niet (op tijd), dan is dit voor eigen rekening.
  • Staatsbosbeheer behoudt zich het recht voor om bij minder dan 20 deelnemers de dagexcursie te annuleren. Je geld wordt teruggestort en je kunt zelf een nieuwe boeking plaatsen.
  • Vertrekplaats: Visserijhaven, Lauwersoog. Haven 9976 VN Lauwersoog.
  • Je kunt de expeditie boeken op de website van Staatsbosbeheer.

Gaat de tocht door?
De elementen van het Wad, getijden, wind, verplaatsing van geulen, tijdig vertrekken en het navigeren luisteren heel nauw. Staatsbosbeheer en de schipper maken altijd de dag voorafgaand aan de excursie de afweging of deze door gaat of niet. Dat doen zij op basis van gegevens van de verkeerspost Schiermonnikoog. Bij onveilige weeromstandigheden of erg hoog/laag water gaat de expeditie niet door. Bovenaan deze pagina vind je de mededelingen over wel/niet doorgaan. Als de tocht niet doorgaat, wordt uiteraard je geld teruggestort en kun je zelf een nieuwe boeking plaatsen.

Met een groep naar Rottumeroog?
Reserveer dan het hele expeditieschip Noordster op één van de beschikbare data van de Staatsbosbeheer-expeditie. Er is ruimte voor max. 28 personen. Het bestellen van een warme maaltijd kan via de schipper: info@waddentochten.nl.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog