www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Over Expeditie Rottumeroog

Lopen over het drooggevallen wad naar Rottumeroog. Foto: Jorien Bakker
Lopen over het drooggevallen wad naar Rottumeroog. Foto: Jorien Bakker

Mededeling van de boswachter: de laatste van dit jaar, de expeditie van zaterdag 7 oktober 2017 gaat helaas NIET door.

Altijd al naar een onbewoond en mythisch eiland gewild? Staatsbosbeheer organiseert na het broedseizoen zo’n 23 expedities naar het Groningse eilandje Rottumeroog. Een unieke kans om te genieten van de rust en stilte van het wad en een ontmoeting met tal van vogels en zeehonden. Je vaart vanuit Lauwersoog met de ms Noordster of Boschwad naar Rottumeroog en terug. Terwijl het schip zich ca. 3 uur lang een weg zoekt door de meanderende vaargeul, geniet je van het weidse uitzicht over het wad. Het schip vaart langs Rottumerplaat (niet toegankelijk), waar je een goede kans maakt een grote groep zeehonden te zien op hun ligplekken. Alle tochten in 2016 zijn inmiddels geweest.

Bij Rottumeroog ga je van boord en loop je door het lage water naar het eiland. Hier wordt je rondgeleid door onze gids. Deze vertelt over de geschiedenis van het eiland, beheer en beleid, de flora en fauna en andere ontwikkelingen. De tocht over het eiland duurt 3-4 uur afhankelijk van windrichting en tij. De totale expeditie beslaat ca. 12-13 uur. De prijs voor de expeditie bedraagt 85 euro per persoon. Bij het arrangement zijn inbegrepen: 1x koffie of thee bij aankomst, en voor onderweg een bewaartas met vier volkoren broodjes met ham en kaas, een mueslibol, een appel en water. Op de terugreis krijg je een kom groentesoep (vegetarisch: even vertellen aan bemanning, geldt ook voor de broodjes).

wind, water, wolken, wuivend gras..
wind, water, wolken, wuivend gras.. Foto: Jasper Doest/NG

Belangrijke informatie:

 • Deze excursie is zwaarder en langer dan gemiddeld, en dat wordt onderschat! Daarom niet geschikt voor kinderen en mindervaliden.
 • Lees voor een goede voorbereiding, vertrektijden (verschillen per datum) en tips onze folder: Belangrijke info Rottumeroog 2017 
 • Honden zijn niet toegestaan tijdens deze excursie.
 • Bij erg laag water doet het schip er langer over dan de genoemde 3 uur enkele reis.
 • Een reservering is bindend: kom je niet (op tijd), dan is dit voor eigen rekening.
 • Staatsbosbeheer behoudt zich het recht voor om bij minder dan 20 deelnemers de dagexcursie te annuleren. Je geld wordt teruggestort en je kunt zelf een nieuwe boeking plaatsen.
 • Vertrekplaats: Visserijhaven, Lauwersoog. Haven 9976 VN Lauwersoog.
  Plattegrond haven Lauwersoog 2013, zie Topografische kaart Rottum voor vaarroute

Gaat de tocht door?
De elementen van het Wad, getijden, wind, verplaatsing van geulen, tijdig vertrekken en het navigeren luisteren heel nauw. Staatsbosbeheer en de schipper maken altijd de dag voorafgaand aan de excursie de afweging of deze door gaat of niet. Dat doen zij op basis van gegevens van de verkeerspost Schiermonnikoog. Bij onveilige weeromstandigheden of erg hoog/laag water gaat de expeditie niet door. Bovenaan deze pagina vind je de mededelingen over wel/niet doorgaan.

Andere excursies
Naast de expedities van Staatsbosbeheer zijn er nog enkele mogelijkheden om in de nazomer een bezoek aan Rottumeroog of het wad er omheen te brengen. Hieronder vind je een overzicht van de aanbieders met wie Staatsbosbeheer afspraken heeft gemaakt, dan wel aan wie wij medewerking verlenen (bv. met een Staatsbosbeheer-vrijwilliger).

 • Bruine vloot ‘Bruinvisch’, 3-daagse zeilreis Rottumeroog.  Meer info op Bruinvisch.com.
 • Met een groep naar Rottumeroog? Reserveer dan het hele expeditieschip Boschwad of Noordster op één van de beschikbare data van de Staatsbosbeheer-expeditie. Er is ruimte voor max. 30 personen. Het bestellen van een warme maaltijd kan via de schipper: info@waddentochten.nl.
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog